politika

Konstantin Dvinskij: Autorita podkopána. Izrael táhne USA ke dnu

Konstantin Dvinskij

Konflikt na Blízkém východě má nadále destruktivní dopad na americký systém světového řádu. Čím více zločinů Izrael spáchá v pásmu Gazy, tím více zemí Globálního Jihu je nakloněno podpoře multipolarity a zničení systému dominance jednoho centra moci.

Nejvíce ukázkovým příkladem kolapsu kurzu ministerstva zahraničí USA je poslední hlasování v Radě bezpečnosti OSN. Rezoluci o příměří předložily k projednání Spojené arabské emiráty. Na sepsání dokumentu se podílelo 97(!) států a řídících struktur OSN. Washington však jako jediný využil práva veta a nedovolil lidstvu zastavit konflikt.

Pokud jde o členy Rady bezpečnosti, tak pro přijetí rezoluce hlasovaly země se zcela odlišným zahraničněpolitickým zaměřením. Mezi stálé členy patří Rusko, Čína a Francie. Dočasní členové Rady bezpečnosti OSN dokument jednomyslně podpořili: Albánie, Brazílie, Ghana, Gabon, Spojené arabské emiráty, Malta, Mosambik, Švýcarsko, Ekvádor a Japonsko. 

Velká Británie se rozhodla zdržet se hlasování, ale celý svět velmi dobře chápe, že takové rozhodnutí je tichou podporou americké pozice. To znamená, že i Londýn nese odpovědnost za pokračování konfliktu.

Dokonce i krotký palestinský prezident Mahmúd Abbás, představitel oficiální Palestinské národní správy, byl nucen prohlásit: americké veto rezoluce Spojených arabských emirátů v Radě bezpečnosti dělá „světového hegemona“ spolupachatelem genocidy v pásmu Gazy. 

Podotýkám, že ministerstvo zahraničí USA považuje Palestinskou národní správu za vládu, kterou by měla izraelská armáda přinést do enklávy na svých bajonetech. A takhle to dopadá. 

Mimochodem, jeden z nejliberálnějších postojů vůči židovskému státu zaujímají Spojené arabské emiráty, které rezoluci předložily Radě bezpečnosti OSN. Abú Zabí a Tel Aviv mají diplomatické vztahy od roku 2020, kdy byly prostřednictvím Washingtonu podepsány dohody o normalizaci.

Pokud takoví obecně loajální aktéři vyjadřují Spojeným státům extrémní rozhořčení, lze si představit reakci ostatních. Jak se na takové bezpráví dívají v Číně? Jak hodnotí, co se děje v Alžírsku, Iráku, Turecku, Indonésii? 

Někdo může říct, že Bílému domu je jedno, jak je jejich politika hodnocena mimo Ameriku. Ale taková pozice je extrémně zranitelná. Jaké nástroje použijí USA k další „izolaci“ Ruska? Co řeknou američtí diplomaté Arabům nebo Číňanům, až je budou přesvědčovat, aby zavedli omezující opatření vůči Moskvě nebo jí alespoň nepomáhali obcházet sankce?

Čím tvrději jedná v pásmu Gazy, tím silněji Globální Jih oponuje Spojeným státům a tím sebevědoměji se my cítíme na mezinárodní scéně. Pokud se IDF (Izraelské obranné síly) rozhodnou spáchat ozbrojenou agresi proti Libanonu pod záminkou nutnosti eliminovat Hizballáh, pozice Moskvy také jen posílí.

Libanonská šíitská strana svým vojenským potenciálem výrazně převyšuje Hamás, který izraelská armáda nemůže rozdrtit už 2 měsíce (vzpomeňte na doby, kdy IDF během šesti dnů rozprášila celou koalici arabských států). To znamená, že uvíznou ve velmi těžké a beznadějné válce. Předchozí pokus o vynulování Hizballáhu v roce 2006 skončil naprostým neúspěchem a vystavil židovský stát ve špatném světle. Nyní, po četných zločinech v Gaze, bude účinek ještě větší.

Izrael si ve většině zemí světa vytvořil tak negativní obraz, že bude na vině v každém případě, i když podle formálních ukazatelů jako první začne opačná strana. 7. října 2023 začal Hamás jako první, ale to neučinilo “Islámské hnutí odporu” zodpovědným za rozpoutání masakru v očích světového společenství. 

Každý na světě ví, že se pásmo Gazy díky úsilí Izraele proměnilo v koncentrační tábor pod širým nebem, že izraelské letectvo na enklávu pravidelně útočí, aniž by rozlišovalo, zda se jedná o poklidnou čtvrť nebo vojenský objekt. Pravidelné porušování mezinárodního práva nelze skrývat za rétoriku o „agresi Hamásu“.

Totéž se stane, pokud se připojí Hizballáh. Židovský stát pokračuje v nezákonné okupaci farem Shab’a. A i když je toto území jen 22 kilometrů čtverečních, Libanon tyto země považuje za své (nárokuje si je i Sýrie, ale v každém případě se podle všech právních aktů jedná o arabskou zemi). 

Není také jasné, na jakém základě Izrael útočí na Libanon a Sýrii. Obecně platí, že bez ohledu na pověst Hizballáhu je v pozici morální nadřazenosti a diplomatické výhody.

Ještě jednou zopakuji zcela triviální myšlenku: pokud by Izrael neexistoval, stálo by za to ho vynalézt. Stát Izrael je zátěží na nohou Spojených států. A váha téhle zátěže táhne amerického Leviathana ke dnu (Leviatan nebo livjátan je mořská obluda. Měl neuvěřitelnou sílu a velikost a na konci časů musí být Bohem zničen, pozn.red.). 

Dokud bude existovat palestinský problém a nevyřešená otázka okupovaných území, nemůže Amerika počítat se skutečně přátelskými vztahy s rozsáhlým arabským světem. Může si koupit prezidenty, krále a diktátory, ale tyto vazby nebudou pevné. A jednoho dne budou tlakem zdola přervány.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://1url.cz/Guh4j

sdílet na

14 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
lubkral
21. 12. 2023 01:24
Ohodnotit příspěvek :
     

V každém případě jsou Izrealci okupanti a chovají se když ne hůře, tak stejně jako teroristi z Hamásu! Doufám, že budou mít zákaz Olympiády!

Jaris
21. 12. 2023 07:34
Odpovědět  lubkral

Zidi se moc do sportu nehrnou, protoze ho nepokladaji za dulezity. Sportovni discipliny moc nevynaseji a take je to fyzicka namaha, marnost a ztrata casu pripravit se na spickove zavody. Zid ma k fyzicke namaze odjakziva odpor. Oni vyznavaji docela jiny sport, podnikavejsi, a ten je na burze Wallstreetu. Tam excelujou a obsazuji prvni mista. 🙂 To je pro zida dulezitejsi nez nejaky blb behajici na stadionu furt dokolecka, ci skokan, co do zblbnuti jak magor skace do piskoviste nebo vysky ci hazi kouli ke svemu poteseni. To je ‘spravna zabava’ pro gojimy.
Jeste jedna vec je pro zidy nesmirne dulezita, a to vzdelani. Proto jsou z nich vystudovani soudci, lekari, bankeri atd.
Zatimco gojimska matka sve dite omlouva, ze prikladove ta matematika je pro ‘Jiricka’ prilis tezka, a ze ji stejne v zivote potrebovat nebude, bylo by lepe, aby se venoval necemu jednodussimu. V kontrastu zidovska matka i po mnoha neuspesich svemu Icikovi naridi, aby to zkusil znovu dokud se to nenauci. Proste zatimco vzdelani zidi berou velice vazne, tak gojimove ho berou velmi lezerne.

Albi
21. 12. 2023 08:41
Odpovědět  Jaris

No – vycházíme-li z názoru, že zákaz účasti na Olympiádě je trest ze všech trestů nejvyšší, kterému by se snad nevyrovnl ani nejpřísnější výrok církevního inkvizičního soudu, pak by nožná nějakou tu váhu mít mohl. 🙂

Spam Janka
21. 12. 2023 10:04
Odpovědět  Albi

to uz teraz asi nie……inak by Rusi museli byt exkomunikovani este rychlejsie ako Izrael

Albi
21. 12. 2023 10:58
Odpovědět  Spam Janka

Však se na tom inztenzivně pracuje. Jen chybička se často vloudí a tak výsledky dnes koriguje Vladimír Vladimírovič a nikoliv KoZa, jak se čekalo a jak Pravidla KoZa velí :-).

Pavel z Moravy.
21. 12. 2023 11:22
Odpovědět  Albi

Já myslím Albi, že v tomto má Jaris absolutní pravdu. Nějaký zákaz aby se nemohli zúčastnit Olympiády by židům žádné vrásky nedělal. Toto není jejich priorita. To jiné zákazy by se jich bolestivě dotkly, zákaz zúčastnit se sportovních akcí asi těžko.

Albi
21. 12. 2023 15:22
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Jasně, souhlas.
Jen ně pobävilo – “trestat” zákazem účasti na Olympiádě toho, komu jde o nekonečně víc než účast ve sporovních HRÁCH.

Oni ve svých “hrách” mají jiná esa, jiné sázky, než nějaké infantilní sportovní klání pro čest a slávu.

Albi
21. 12. 2023 07:45
Ohodnotit příspěvek :
     

A ten představuitel USA, vyjadřující americké “veto” si určitě připadá jako hrdina, zachraňující demokraci, mír a lidská práva (jistě všech etnik!) na planetě’

Americký hrdina – sám jediný proti všem – zachrínce světa, jak je známo z pohádek hollywoodské produkce!

Bety
21. 12. 2023 08:26
Odpovědět  Albi

Inu jsou vychováváni na pohádce s názvem demokracie.Jejich hollywoodští hrdinové ji roznášejí do světa neúnavně a velmi, velmi usilovně za pomoci zbraní a násilných převratů všude, kde to kastě těch superbohatých pomůže k ještě větší moci a zisku. Vláda lidu je přitom ve skutečnosti jejich noční můra a proto LID decimují všude, kde to ten lid zblblý jejich pohádkami dovolí.

katango
21. 12. 2023 11:32
Odpovědět  Albi

Jo! Jeden proti všem! Zachránce! Semizdá, že si Američani myslej, že ty filmy jsou točený podle skutečnejch událostí!

Pavel
21. 12. 2023 08:47
Ohodnotit příspěvek :
     

koukám na tu fotku a za tak krásně zdviženou pravici by se nemusel stydět ani pepa goebbels

Slovan
21. 12. 2023 09:17
Odpovědět  Pavel

To von jim tam ukazuje kolik u nich napadalo sněhu.

Gales
21. 12. 2023 10:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Ruská duma má na stole zákon pro zrychlené udělování trvalých pobytů pro občany ze zemí EU, kteří jsou perzekuováni za podporu Ruska

Pijack
21. 12. 2023 12:22
Odpovědět  Gales

Tak toho by měli využít Ukrajinci žijící v EU a “vrátit” se do Ruska. Pak mohou proti Kyjevské nacistické vládě bojovat se svými bratry. Vsadím gatě, že než by se měli nechat pochytat v rámci mobilizace vyhlášené Kyjevem, tak zvolí útěk a nebo Rusko. Jednoduše proto, že nemigrovali kvůli Rusům, ale před nacistickým režimem Kyjeva.