politika

Kanada: plody “zeleného vítězství” v Ontariu

Jak vypadá zelené vítězství v Ontariu (nejlidnatější provincii Kanady), ke kterému kráčeli dlouho, pilně a odhodlaně? 

Pokud jde o energetiku, političtí činitelé v Ontariu udělali špatná politická rozhodnutí, což mělo za následek rostoucí náklady na elektřinu, nižší zaměstnanost a nižší konkurenceschopnost a zároveň dosažení minimálních přínosů pro životní prostředí.

Hlavní politický posun v Ontariu začal kolem roku 2005, kdy byl přijat kurz na zničení tepelných elektráren spalujících uhlí. .

K dalšímu zásadnímu kroku došlo v roce 2009, kdy vláda přijala zákon o zelené energii (GEA).

Středobodem GEA byl program Feed-In-Tariff, který poskytuje dlouhodobé garantované smlouvy provozovatelům s obnovitelnými zdroji (větrnými, solárními atd.) Za fixní cenu nad tržní sazby, nadsazené tarify.

To byl recept na zelené vítězství.

Dosažené výsledky:

– zvýšení sazeb za elektřinu (od začátku experimentu) pro obyvatelstvo je 71% (v Kanadě, kde nebyla tak agresivní zelená lobby, to bylo v průměru 34%)

– růst tarifů pro průmysl dosáhl 53% (průměr pro Kanadu 14%)

– vážný pokles konkurenceschopnosti místního průmyslu, dokonce ve srovnání s jinými kanadskými provinciemi, bylo ztraceno nejméně 75 tisíc produktivních pracovních míst 

– vliv na znečištění ovzduší se ukázal být zcela nevýznamný (také proto, že navzdory zvýšení tarifů zůstává podíl zelené strategie na energetické bilanci malý)

Klíčové poznatky: 

  • Tlak Ontaria na postupné vyřazování uhlí a vynucování obnovitelných zdrojů energie v elektrickém energetickém systému prudce zvýšil ceny, což z něj činí nejdražší energetický trh v Severní Americe, přičemž nebylo dosaženo téměř žádných ekologických výhod. 
  • Vysoké ceny elektřiny v Ontariu jsou zodpovědné za přibližně 75 000 ztracených pracovních míst ve výrobním sektoru od roku 2008 do roku 2015.
  • Vzhledem ke kriticky důležité roli, kterou cenově dostupná energie hraje v hospodářském růstu a prosperitě, musí vláda Ontaria pokračovat ve smysluplných politických reformách zaměřených na snížení nákladů na elektřinu pro všechny občany a podniky.

realclearpublicaffairs
fraserinstitute
https://bit.ly/3uB1qFh

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Milan
2. 10. 2021 22:46
Ohodnotit příspěvek :
     

Jednoho vždycky potěší když ví co ho čeká.