politika

Indie nakupuje levnou sankcionovanou ruskou ropu a prodává ji do USA a EU s obrovským ziskem

InformationLiberation

Indie podle zprávy ve Wall Street Journal skupuje levnou sankcionovanou ruskou ropu, rafinuje ji a poté ji prodává do USA a EU s obrovskými zisky.

USA se zdráhaly dát Indii povolení k nákupu ruské ropy, ale Indie pohrozila, že se vzdá svého spojenectví s Amerikou a vstoupí do aliance s Čínou, pokud se USA odváží Indii sankcionovat.

Zatímco Američané a Evropané jsou nuceni platit rekordní ceny za plyn jako „cenu za to, že se postavili za svobodu“, svobodná země Indie kupuje ropu z Ruska za neuvěřitelných 35 dolarů za barel a prodává nám ji zpět v povedeném arbitrážním schématu.

Od WSJ, „Ruští producenti ropy jsou o krok napřed před sankcemi“:

Evropa právě uvalila nejpřísnější sankce na ruskou ropu, ale přepravci a rafinérie dostávají ropu na trh tím, že zakrývají její původ. Některá paliva, o kterých se předpokládá, že jsou částečně vyrobena z ruské ropy, byla minulý měsíc vyložena v New Yorku a New Jersey.

Náklad byl dopraven přes Suezský průplav a přes Atlantik z indických rafinerií, které jsou velkými odběrateli ruské ropy, podle záznamů o přepravě, údajů Refinitiv a analýzy helsinského think-tanku Center for Research on Energy and Clean Air.

[…] [Indické] dovozy raketově vzrostly na 800 000 barelů denně od začátku války ve srovnání s 30 000 barelů denně dříve, podle údajů společnosti Kpler o komoditních trzích.

[…] Rafinérie vlastněná indickým energetickým gigantem Reliance Industries Ltd. nakoupila v květnu sedmkrát více ruské ropy ve srovnání s předválečnými úrovněmi.

Společnost Reliance si pronajala ropný tanker pro přepravu nákladu alkylátu, benzínové složky, který 21. dubna odplul z nedalekého přístavu Sikka bez plánovaného cíle. O tři dny později aktualizoval své záznamy o přístav v USA a odplul tam, přičemž svůj náklad vyložil 22. května v New Yorku.

„Pravděpodobně se stalo, že společnost Reliance převzala zásilku ruské ropy se slevou, zušlechtila ji a poté produkt prodala na krátkodobém trhu, kde našla kupce ve Spojených státech,“ řekl Lauri Millivirta, hlavní analytik Centra pro výzkum energie a čistého ovzduší.[… …] 

Společnost Reliance na žádost o komentář nereagovala. Její finanční ředitel Shrikanth Venkatachari na brífinku 6. května řekl, že společnost minimalizovala náklady na suroviny tím, že hledá „arbitrážní barely“.

Indický export ropných produktů, podpořený levnými ruskými dodávkami, od začátku války prudce vzrostl.

Denní zásilky do Evropy vzrostly ve čtvrtletí o třetinu a do USA o 43 %.

Jsme opravdu hlupáci světa.

Pro Pokec přeložila Janinna.

https://bit.ly/3tJ0VK4

sdílet na

6 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
janle57
19. 6. 2022 22:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Jsem upřímně zvědavý a Vy jistě také,kdy naše vláda navrhne a v PS prosadí
nakupovat ropu z Indie,aby tak ekonomicky oslabila nenáviděné Rusko
a znemožnila mu tak získávat peníze na vedení války na Ukrajině,borci jako
Lipavský,Černochová a Pekarová s tím určitě nebudou dlouho otálet.

Pavel
19. 6. 2022 23:12
Ohodnotit příspěvek :
     

to je tvrdé sci fi opravdu to by nevymyslel ani issac asimov a že ten toho vymyslel a předpověděl hodně

19. 6. 2022 23:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Jak už jsem jednou psal – pánbůh se chechtá až se mraky třesou a hromy bijou. Akorát to mi vadí, že brusel a Pentagram ještě nesmetl.

Janka
20. 6. 2022 10:33
Ohodnotit příspěvek :
     

nekupuju ju za 35 USD, kupuju ju so zlavou 35 USD…..takze cca 75-80USD. 35 USD by bolo pod ruske naklady, na to by sa vykaslali

Gales
20. 6. 2022 10:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdo umí,umí. A Evropa čumí.. A Fiala se zmůže pouze na vysílání nějakejch signálů, za které si nic nekoupíme.

Ladislav
20. 6. 2022 12:33
Odpovědět  Gales

Tak to dopadá, když vládnou pitomci! Zlatí komunisti, opravdu zlatí!