politika

Detektivka sabotáže plynovodu by mohla mít pokračování

DMITRIJ SEDOV

Svět se zbláznil a my musíme být připraveni na ty nejneuvěřitelnější varianty.

Incident se záhadným zmizením britského bojového plavce Lionela Crabbeho v roce 1956 při potápění v přístavu Portsmouth u sovětského křižníku “Ordžonikidze”, který do Velké Británie dopravil delegaci vedenou Chruščovem, zůstal nevyřešený.

Spekulace médií, že se mohlo jednat o pokus britských zpravodajských služeb zaminovat sovětský křižník časovanou minou, zůstaly spekulacemi. 

Křižník „Ordžonikidze“ se bezpečně vrátil domů a Britové brzy rozpoutali Suezskou válku, ke které – jak zjevně věřili v Londýně – by se smrt Chruščova mohla hodit.

Moskva nijak nereagovala na senzační zprávy o zmizení britského bojového plavce vedle sovětského křižníku ani o jeho spojení s MI6. A přibližně po roce se objevila zpráva, kterou drsní sovětští námořníci nekomentovali. 

Zpráva informovala, že ve stejném přístavu Portsmouth bylo objeveno bezhlavé tělo nešťastného Crabbeho. Říká se, že takhle mohou skončit násilné podvodní bitvy. 

Doba podmořských bitev 50. let však pominula a dnes máme jinou realitu.

Není pochyb o tom, že na explozi na plynovodech v Baltském moři se podíleli ti nejlepší v NATO – britští bojoví plavci. Do hloubky 80 m se mohou ponořit pouze vyškolení profesionálové se speciálním vybavením a takovou školu mají v severoatlantickém bloku jen Angličané. 

Je zcela zřejmé, že tuto operaci provedli ve spolupráci s Američany, aby zastavili dodávky plynu do kontinentální západní Evropy. Byli si přitom jisti, že žádná pomsta od evropských „spojenců“ nebude následovat. I když teoretické důvody pro takovou pomstu by byly.

Mezi Velkou Británií a Norskem je položen plynovod “Langeled”, který spojuje norské naleziště plynu Ormen Lange s britským terminálem Easington. Plynovod má propustnou kapacitu 20 miliard metrů krychlových/rok, což odpovídá 1/5 roční spotřeby zemního plynu Spojeného království. 

A vůbec není vyloučeno, že německé tajné služby by mohly být v pokušení vyhodit toto potrubí do povětří jako pomstu Britům: zmrzneme spolu. Ano, možná konspirace. 

Je taky možné, že některý, ze ztrát frustrovaných bossů Wintershallu, najme skupinu hlubinných sabotérů, aby dosáhli rovnováhy s Brity. Vždy se najdou tací, kteří jsou na něco takového připraveni. 

A přestože taková domněnka zavání fantastickou detektivkou, realita, do níž Anglosasové vrhají svět stále hlouběji a stále drzeji, začíná připomínat detektivku s prvky fantasy.

Existují však také obří tankery LNG, které dodávají zkapalněný zemní plyn na Britské ostrovy. To je obecně snadná kořist pro jejich podvodní lovce. Říkáte neuvěřitelné? Ale nemůžete nesouhlasit s tím, že svět se zbláznil a je třeba se připravit na ty nejneuvěřitelnější varianty.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3fxjBIp

sdílet na

52 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
1. 10. 2022 02:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Ať je smutno, jen když při tom bude veselo.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
1. 10. 2022 10:26

Zatím je dost smutno. Napíši příspěvek v absolutně slušném módu o projevu a poselství presidenta Putina a on čeká na schválení. Napíši administrátorovi, abych se jich zeptal proč se to děje a ono to čeká na schválení. Vím, že mi neporadíš, ale co si o tom myslíš?

Vlad III.
1. 10. 2022 10:45
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jsme na tom stejně příteli,něco je i na těchto stránkách shnilého 🤮

2. 10. 2022 07:14
Odpovědět  Pavel z Moravy

Asi to samé samé co ty – nic hezkého. U Vládi (Lva), stejně jako u mě, bych to ještě, vzhledem k našemu leckdy expresívnímu vyjadřování, ze strany admina někdy dokázal pochopil, ale u tebe, s tvým kulantním projevem, nikoli.
Krom toho se oprávněně domnívám, že pokec podléhá dvojí cenzuře. Jedné ze strany admina, a druhé “z vnějšku”. Jak jsem k tomu došel? Stalo se ti už někdy, že jsi napsal příspěvek a když jsi klikl na “přidat komentář” tak zmizel? Okamžitě, ihned, během sekundy. Tedy v kratší době, než by bylo možné si ho přečíst. Otázka zní – jak věděl cenzor, že je příspěvek závadný, aniž by mě už při jeho psaní “koukal přes rameno”?
Tak jsem napsal přís-erek, kde jsem zle vyčinil adminovi za cenzuru – a šup – admina dehonestující přís-erek byl zveřejněn. Okamžitě, ihned. Tak jsem přenesl z wordu text toho vyzmizelého příspěvku a “čeká na schválení”. Načež jsem se nas-ral, odhlásil se z registrace, příspěvek na wordu jsem si stáhl do flešky, nastartoval druhý laptop – tedy s jinou identifikací počítače -, na příspěvku pro jistotu vypomlčkoval co se dalo, dolů dopsal VAL, hodil to z wordu do pokecu, a zkusil to odpálit. No a zveřejnilo se to. A včil mudruj.

Pavel z Moravy
1. 10. 2022 10:28

Milane, blokují mi neuvěřitelně slušné příspěvky.

Vlad III.
1. 10. 2022 10:47
Odpovědět  Pavel z Moravy

Kdybys byl Má -šunta,tak ti admin povolí vše.Na můj slušný dotaz,co je “””špatně”””na slušných komentářích bylo jen ticho po pěšině……..
Inu,všichni jsme si rovní, někteří jsou si rovnější 👎

Masunta
1. 10. 2022 19:40
Odpovědět  Vlad III.

Homo longi… tím by se toho hodně vysvětlilo:
https://www.dotyk.cz/….cz

2. 10. 2022 07:34
Odpovědět  Pavel z Moravy

Ano, také se mi to už stalo. Mě osobně se ale nezdá, že by tě blokoval admin pokecu. Jenže když jsem zde opakovaně tvrdil, a tvrdím, že (nejen pokec; dle mého v současnosti už všechny alterweby) je kontrolovaný trollí farmou, nikdo tomu nevěřil – a nevěří doposud. A to přesto, že stejné přesvědčení má i doktor David – ani on nepochybuje, že na alrerweby byly nasazené trollí serešfarmy. Škoda, že si už nepamatuji, kde přesně se v tomto směru vyjádřil, hodil bych ti sem odkaz. Dle mého, možná konspirativního názoru, tě blokují z vnějšku. Proč nenapíšeš mail s dotazem na vysvětlení přímo na administraci pokecu? Mailadresy máš vpravo hned pod modrým rámečkem kontakty.

Albi
2. 10. 2022 15:24

Taky nemám vysvětlení, ale co jsem četla na jiných diskuzích, snad má být (někým?) nastaven filtr na určené výrazy, který i “nezávazný” příspěvek zablokuje. Pak je třeba vyčkat, až ho objeví (a může se stát, že neobjeví – ale v tom se samozřejmě nevyznám) admin a schválí ho.
Takže to vypadá, že nadáváte adminovi neprávem. Tím spíš, že tady někdy veřejně oznámí, dotyčnému, že mu zablokoval přístup na web když mu (sporadicky) dojde trpělivost – tedy ne že se tím tajně a zlomyslně baví.

2. 10. 2022 19:12
Odpovědět  Albi

Při vší úctě k tobě, bl-bost.
1) Už jsi četla od Pavla z Moravy nějaký expresívní text?
2) Filtr nevysvětluje zmizení textu okamžitě.
3) Kde nadávám adminovi? Naopak vysvětluji, že je v tom admin nevinně a že jde mého konspirativního názoru o zásah z vnějšku – konkrétně z trollí farmy. K tomu ještě jednou, nevím už pokolikáté. Pokud to neprojde “schvalovacím procesem”, ale zmizí to okamžitě, ani ne za vteřinu poté, co kliknu na “přidat komentář”, kdy to žádným filtrem neprošlo, ani projít nemohlo, je to zásah čí? Admina? To sotva. Tak potom KDO?!
4) Pavel, krom toho, že se vždy vyjadřuje kulantně – řekl bych, že je jediný džentlas pokecu – výslovně uvádí, že to jsou příspěvky prosté expresivních výrazů – co tedy potom filtr filtruje?! NÁZOR?! Na podkladě čeho, když je příspěvek prostý expresívních výrazů?
5) Za celou dobu se mi stalo pouze dvakrát, že mi byl po nějakém čase “schvalovaný” příspěvek zveřejněn. Takže pak tam byly příspěvky dva – “schválený” origoš a pak kopie, přenesená z wordu a vypomlčkovaná, napsaná na druhém PC a po odhlášení z registrace.
Jdu od toho. Jen tolik – změna nastavení mantinelů v diskuzích se mi silně nelíbí a jsem jí znechucen.

Masunta
2. 10. 2022 19:13
Odpovědět  Albi

Rusko našlo za polárním kruhem na Taimyru v okolí okrajových moří Severního ledového oceánu 120 miliard tun ropy a plynu. 
Tato kvalitní “sladká” ropa prý dokonce údajně překonává kvalitou i ropu Brent a ESP! 
Má jen 0,05 % síry, proto je vhodná pro výrobu nafty s nízkouhlíkovou stopou. Je tam tolik ropy, že není vůbec nutné dělat jakákoliv světová opatření proti jejímu nedostatku. 
Proto Rusko rozjelo veliký projekt VOSTOK OIL a byla pro tento projekt založena společnost Rozněft. Již se začíná stavět na severu milionové město + 2 letiště pro 400 000 zaměstnanců.
Rozjela se výroba loděnic pro veliké ropné zaoceánské tankery pro dopravu po celém světě. 
V roce 2024 má začít první těžba a distribuce prvních 30 milionů tun. 
(Příklad: Čs. republika spotřebuje za rok 5 mil. tun ropy). Plný výkon začne společnost Rozněft distribuovat v roce 2030 s ročním objemem 100 mil. tun ropy prodeje do světa. 
Co to všechno pro USA znamená? Celý ropný byznys bude provozovat jen Rusko a část byla nabídnuta Indii. 

Masunta
2. 10. 2022 19:13
Odpovědět  Masunta

Všechno toto je pro západní byznys totálně smrtící a likvidující.  
Rusko bude do 10 let nejbohatší a nejvýkonnější ekonomikou světa.

Pavel K
2. 10. 2022 19:23
Odpovědět  Masunta

Tak tohle není nic nového a je toho tam daleko více, myslím neroztného bohatsví. Proto taky tyhle bojůvky.

Masunta
3. 10. 2022 08:17
Odpovědět  Pavel K

JIstě.

Administrátor
P.A.Semi
1. 10. 2022 03:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Hm, všichni si všechno zničte, jako pomstu a pomstu za pomstu…
Nebo spíš ne ?

πα½

Pavel z Moravy
1. 10. 2022 10:18
Odpovědět  P.A.Semi

Pane administrátore, teď mi čeká na schválení článek ve kterém absolutně slušným způsobem komentuji svůj názor na projev presidenta Putina bez jakéhokoliv vulgárního slova. Prosím, řekněte v redakci, že svoboda projevu je to nejdůležitější co máme. Kdyby si můj příspěvek přečetli desetitisíce lidí ani ti největší nepřátelé nemohou říci, že tento příspěvek někoho ohrožuje. Děkuji

Vlad III.
1. 10. 2022 10:48
Odpovědět  Pavel z Moravy

Odpovědi tý se nedočkáš……👎

Masunta
1. 10. 2022 12:02
Odpovědět  Pavel z Moravy

Admin mi to nedávno zdůvodnil. Přesně si to nepamatuji, ale vyznělo schvalování spíše jako formalita – co nejrychleji to přečtou a pravděpodobně nejspíše zveřejní. Dělá to velmi špatný dojem, to jistě. Admin tam něco uváděl, že když jsou tři nebo třetí odvolávka na nějaký server či co… a myslím, že záleží, který Admin zrovna u počítače zahřívá židli. Nejhorší je podle mého tento “za čistotu ML teorie”: scipio. Nejen že se asi bojí, aby nebylo zveřejněno něco co stát zakazuje, ale i udopřesňuje drobné podle něho chybičky v textu, fakta. a to i v základním článku. Tedy on a ti, kteří o článcích rozhodují jsou něco jiného ? Dělá to špatný dojem a jinde jsem se s tím nesetkal.

Albi
2. 10. 2022 15:45
Odpovědět  Masunta

To může být ono – párkrát se mi v jiných diskuzích stalo, že z ničeho nic (ani “příspěvek čeká na schválen”) prostě příspěvek nebyl. Pak jsem zjistila, že to bylo opravdu tím “závadným” odkazem. Když jsem ten samý odkaz zkrátila, prošlo všechno hned.

Pro ostatní – zkuste některé odkazy, které se zdají být závadné zkracovat (1url.cz > zkrácení url adresy), je to superjednoduché – když jsem to zvládla i já s IQ slepice – na první pokus. 🙂
Má to jen jednu drobnou vadu – na první pohled se nepozná téma, kterého se odkaz týká, všechno je “schované za číslo”, což zřejmě funguje jako rafinovaná ochrana před filtrem. (protože je pokaždé jiné).

https://1url.cz/

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
2. 10. 2022 19:20
Odpovědět  Albi

Jóóó? A čím mi pak vysvětlíš proces schvalování, když je příspěvek prostý vulgarit i odkazů? A jak je možné, že někomu projdou pr-dele a sr-ačky a další líbeznosti bez pomlček?

Albi
2. 10. 2022 22:14

Netuším, ty závadné odkazy ve zmizelých komentářích se vždycky týkaly alternativních “dezinformačních webů”. Tím ale nechci tvrdit, že to tak je vždycky.

Gales
1. 10. 2022 10:35
Odpovědět  P.A.Semi

Třebas to bylo poslední přání královny.Nebo co.

Masunta
1. 10. 2022 22:56
Odpovědět  Gales

Nezasluhujete … máte mě.

Albi
2. 10. 2022 15:47
Odpovědět  P.A.Semi

Spíš určitě ano.
Když ne MY TAK NIKDO.

Autor
1. 10. 2022 03:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Svět se zbláznil dnes? Ale kdepak!
Co takový Nero se svým koněm senátorem? Co Alexnder “Veliký”, kterrý chlastal jako “duhový”, bylo mu jedno holka nebo kluk, nechoval se zrovna ohleduplně ani ke svým nejbližším? Co chování různých monarchů po celém světě, kdy si vymýšleli neuvěřitelné věci? Co třeba pozdní starověké Řecko a Řím, kdy se tam dělo prakticky totéž, co dnes v “anglosaském” světě? Nebo v samotné Anglii, kdy nejprve sebrali mnoha lidem jejich majetek – půdu a pak jich přes 80 000 pověsili v té “báječné staré Anglii” za hluboké monarchie ve středověku jenom za to, že neměli v kapse požadovanou sumu, aby podle “zákona” nebyli považováni za tuláky? Nebo třeba Bartolomějská noc a konec řádu templářů ve Francii jen tak “lážo plážo”?
A dá se pokračovat neustále a zdůrazňuji po celém světě. I když v nám známé části světa a historie vedou bezkonkurenčně dvě země – USA a “Velká Británie”. A v Bibli je takových příkladů … stačí jen myslet a dobře číst!
Kdepak, holenku, svět blbnul prakticky vždycky. A takové “srandy” taky bylo vždycky dost.

Evžen
1. 10. 2022 04:43
Odpovědět  Peter

A zločinec byl pouze Žiška…!?

Vlad III.
1. 10. 2022 05:28
Odpovědět  Evžen

Noooo,ten určitě 😂

Rapa
1. 10. 2022 08:55
Odpovědět  Evžen

Nikoliv. Vzpomeňme vyvraždění Katarů ve Francii Církví římskou. 200 000 Katarů,všechny nejkrutěiším způsobem. Vatikán se dodnes za toto ani neomluvil.Není divu,když nechal vydávat mimo jiné falešné pasy německým nacistům a převáděl je ,,krysí stezkou” ven,aby unikli před spravedlným trestem.

Autor
1. 10. 2022 09:21
Odpovědět  Evžen

Žiška možná, toho neznám, ale ŽIŽKA ne. Ten dokonce tu blbost de facto využíval (díval se určitě s uspokojením, jak se “výkvět” “již tehdy správné Evropy” boří do bahna rybníka při známé bitvě) a navíc bránil SKUTEČNOU čistotu víry. Paradoxem je, že to byla víra, kterou nám ONI sami vnutili! A vidíte, strašně se na nás rozlobili a od té doby jsme MY KACÍŘI! Navždy! A oni, chudáci, oběti násilí.
Jen tak pro připomenutí, kolik bylo papežů v těch dobách, kolik si ta “správná církev” nahrabala od té doby a proč vlastně byl onen koncil, kde upálili, jen tak na “vedlejšák” mimochodem, MISTRA Jana Husa?

Proto končím zvoláním Jene Žižko, obejdi Blanické rytíře a vytáhněte nám na pomoc!

Vyřiď Karlu IV., že jeho starost o germánské státy byla marná a zbytečná. Kdyby je tenkrát nechal padnout, nemusela by Anglie mít tak dokonalou potravu pro děla pro boj nejen s českým národem, ale i Ruskem!

Mám pocit, že Němci oslavovaný Karel IV. se kvůli nim obrací v hrobě jako čamrda.

Lubek
1. 10. 2022 09:11
Odpovědět  Peter

A čo vrátenie Briskej princeznej Rimanmi nazad na ostrovy s odôvodnením, že je bledá, škaredá, nervná, nemá prsia, nehodí sa ako žena? Keby zajali ich súčasnú šéfku, čo by kto s ňou… Veru, ľudstvo sa nemení.

katango
1. 10. 2022 16:32
Odpovědět  Peter

Nebyl to Caligula, s tím koněm v senátu?

Editor
2. 10. 2022 22:10
Odpovědět  katango

Byl, ten kůň se jmenoval Incitatus a pokaždé hlasoval ÍHAHÁ !

Pat
1. 10. 2022 08:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Jestli Rusko přistoupí na tuto americkou stupidní hru, tak za chvilku budeme sledovat jak vybuchují LNG tankery směřující z USA do Evropy.
A jako bonus budou mít nehody norsko-britské plynovody a norsko-polský plynovod Baltic Pipe.
A poraženým bude opět hlavně Eurosajuz.

Rapa
1. 10. 2022 09:10
Odpovědět  Pat

Po třetí během sto let se jim to už nepovede.Fašizmus,nacismus,terorismus a celý otrokářský řád satanistů končí a Skončí. Tohle je jistota. Istina. Istina započatá našimi prapředky,kteří se naučili bránit vůči zlu na Zemi,po nich naši dědové a otcové, vlastenci. Istina našeho Rodu.Zlo bude poraženo, dobro zvítězí.

zuza
1. 10. 2022 09:01
Ohodnotit příspěvek :
     

nič nebude, nemci sú na pomstu priposratí a rusi sú príliš mäkkosrdcatí….

Autor
1. 10. 2022 09:39
Odpovědět  zuza

Chachacha haha chacha haha! Uf! UF!
To slovo – měkkosrdcatí – mne rozesmálo, jako poslední dobou máloco. Řekněme to rovnou, jako okupovaná země, i když za zločiny, se ani nepokoušejí se zbavit jha a ani se nepokouší se nějak podstatně napravit. A toho využívají právě jejich okupanti … Jsou zbabělí, to je to správné slovo. Na slabší si klidně vyskočí.

František
1. 10. 2022 11:33
Odpovědět  zuza

Rusko je v klidu. NSII je v majetku Německa. Ruský je jen plyn. Nemá tedy důvod se rozčilovat. Tu sabotáž si musí Němci vyšetřit sami. Udělají to a vystoupí s obžalobou proti USA, nebo raději hrdinně zmrznou za USA??? NS byly jejich jedinou záchranou v případě kruté nouze. Rusům je jedno jestli Němci zmrznou. V Rusku mají tepla dost.

Autor
1. 10. 2022 09:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Upřímné poděkování:

47.jpgLKGVFG.jpgNJH.jpg
Per
1. 10. 2022 10:05
Odpovědět  Peter

A kdo nebude souhlasit, tomu vyhlásíme válku za evropské a americké hodnoty, protože porušujete pravidla světa.
Které ovšem nikdo neviděl a taky neuvidí.
Tato pravidla jsou pouze v duchu USA.
Ale opět platí, nejdeš s náma, jdeš proti nám.

zuza
1. 10. 2022 14:08
Odpovědět  Per

a kto nebude súhlasiť, tomu vykrútime ruky… či ako to Babrák Obama povedal
a dedko pedofil to updatoval – kto nebude poslúchať, tomu zakrútime krkom

Pavel z Moravy
1. 10. 2022 10:11
Ohodnotit příspěvek :
     

Takže potom k tomu lze říci pouze toto. Co je v genomu lidského rodu? Dobro a slušnost to asi nebude. Tak čemu se divit. Já osobně vidím ve včerejším projevu presidenta Putina velké positivum. Zdá se, že on se obrátil k celému světu, aby mu řekl, my chceme mír, klidné žití a spolupráci s každým národem a chceme aby si každý národ žil svůj život podle svých představ. To jsou nesmírně moudrá slova, protože takovým přístupem si Rusko získá spoustu přátel. A on to ví velice dobře. S kým budu spolupracovat, s tím kdo mi vnucuje svoji jedinou pravdu, nebo s tím, kdo mne bere takového jaký jsem? . Rusové jsou jaderná velmoc a přesto chtějí být přátelé i těch nejchudších, bez toho aniž by je chtěli poučovat jak mají žít. Podle mne toto bylo poselství světu – buďme přátelé a respektujme se. A dle mne toto rozumné státy světa přijmou, protože v současnosti je to to nejlepší co lze vykonat. Západní svět, ten Evropský a severoamerický nemá cenu moc řešit, ten se propadl do marnosti žití. Buď si zde lidé pomohou sami, nebo……

Per
1. 10. 2022 10:26
Odpovědět  Pavel z Moravy

Souhlasím.
Obchod je matkou pokroku. Ale obchod založený na vzájemné důvěře. Bez postranních úmyslů.

Masunta
1. 10. 2022 12:05
Odpovědět  Per

V oblasti obchodu, zdrojů, je ostrý konkureční boj. Nejen mezi státy, ale i firmami jednoho státu třeba. Ovšem jsou zásady, které by se měly ctít.

Autor
1. 10. 2022 16:11
Odpovědět  Per

POdle motta “naší civilizace” jistě, ale zapomínáte na to, že největší pokrok byl v “naší civilizaci” vždy ve válečných zájmech. Vemte si jen poslední velkou válku. Tehdejší práce daly základ všemu tomu, co máme kolem sebe. Například mikrovlnka, rakety, atomová energie jak pro mírový účel tak nejpve pro válečné cíle. A dá se pokračovat. Dokonce hlavní základy výzkumu kolem takových nemocí, které se na nás jako valí, jsou v té době.

1. 10. 2022 13:52

Chtělo by to občas nějaký argument, ne papouškování politruka Šafra. Myslím, že “spojenci v NATO” se v klidu rozeštvou sami. V současné době drží USA ekonomiku nad vodou pouze zbrojní zakázky a dovoz ruského plynu a ropy, které pak následně s velkým ziskem přeprodají – příslušně ideologicky očištěnou – EU. Víte proč se zbrojní zakázky z Evropy platí dopředu? Protože je velmi nepravděpodobné, že by je americké firmy dokázaly naplnit. Chybí jim vzácné kovy, chybí jim obohacený uran, chybí jim polovodiče. Proč? Protože podobně jako idioti z Evropy značnou část produkce přesunuly do Asie, zejména pak do Číny. A surovinově jsou zatím závislý na dovozu z Ruska. Jako názorný příklad slouží Slováci. Ti objednali a zaplatili F15 v roce 2018 s dodáním v průběhu let 2020/21. Dodnes je nemají – termín se posunul předběžně na rok 2024. Slováci teď platí 100 000 000 EUR za ochranu vzdušného prostoru Polsku a ČR. Takže pokud dostaneme v roce 2030 F35 uvedené do aktivní služby v roce 2001, budeme mít 30 let stará letadla za cca bilión Kč. No není to super?

Velitel
1. 10. 2022 15:13
Ohodnotit příspěvek :
     

>Do hloubky 80 m se mohou ponořit pouze vyškolení profesionálové se speciálním vybavením a takovou školu mají v severoatlantickém bloku jen Angličané.
Pro potápění do hloubky do 110m potřebujete absolvovat kurz pro potápění s Trimixem, V ČR ho za cenu cca 16000 Kč nabízí několik potápěčských škol.Kurzy se pořádají jak pro technické tak pro rekreační potápěče, čili rozhoně nejde o nic co maji jen Angličané. Jen tak mimochodem rekordy v hlubinném potápění drží Francouzi, tříčlenný tým 675 m a jedinec dokonce
701m. U těchto ponorů je jediny problém délka dekomprese , z těch 700m trvaka deomprece 23 dní.
Tak žhavé to není ai s tím vybavením, jediné co je specilní je to co dychté, misto vzdchu, se používá již zmíněný Trimix. Důvod, kyslik je od určitého prcilního tlaku toxicky a dusik se pro změnu dlouho odbourává (dlouhá dekomprese) proto se použvá směs kysliku s heliem a dusíkem. V 700m ten manik dychal 0,56% kysliku 71% helium a zbytek vodik.
Sam oficilně sice kurz na Trimix nemm, ale několikrát jsme se s ním potápěl v houkách přes 70m. Apropo s vodicim lanem zavažím a žaketem se do 80m potopí i amater na nádech po 14 denním trenikku, prvda na dně vydrží jednotky minut.

Kadel
1. 10. 2022 20:00
Odpovědět  Velitel

Prcilní tlak” je geniální pojem, to někde použiju. Ano, chápu, že současné zmrdofony si píšou, co chtějí ony a ne, co chce člověk, ale občas se i jim zadaří …

Kadel
1. 10. 2022 20:14
Odpovědět  Velitel

… ale vážně, nádechový amatér dokonce, s výhodou, při výstupu nemusí dekomprimovat … A je pravdou, že na umístění 100kg náloží v hloubce 50 – 60m by úplně stačil rekreační potápěč s trimixovými papíry. A jen na okraj dodám, že do takovýchto hloubek se dá jít dokonce i s trimixovým rebreatherem, takže člověka neprozradí ani bubliny.

Markýza
1. 10. 2022 19:23

Ach….tito spojenci jsou přeci neto…nerozeštvatelní! V jednom šiku jdou, zde i za vodou!

Jonas
2. 10. 2022 06:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdyby Rusko chtělo adekvátně reagovat na tento teroristický a otevřeně nepřátelský čin Anglosasů, zlikvidovalo by náloží transatlanticý podmořský kabel přenášející obrovská kvanta internetových, zpravodajských, burzovních a bankovních informací.

Lenka
2. 10. 2022 09:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Myslím, že mnoho států se domluví a postarají se o to, že některé tankery, plující do USA a VB, nebudou mít co vozit. Ať si žijí ze svého…..
Byl by to pro ně nejlepší trest. A nejlevnější, bez ztrát ……….( když nebudu počítat barevné, ničím nekryté papírky)!

jiří
2. 10. 2022 21:37
Ohodnotit příspěvek :
     

comment image