politika

Budapešť nevěří v „invazi“ Ruska: požadavek Washingtonu rozmístit americké vojáky v Maďarsku odmítli

Maďarsko nevidí potřebu rozmisťovat další jednotky NATO v zemi kvůli rostoucím obavám z možné eskalace mezi Ruskem a Ukrajinou. 

V rozhovoru pro místní rozhlas to uvedl ministr obrany Tibor Benkö, uvádí RBC.

„Naše stanovisko je takové, že v souladu s hlavním cílem „Programu rozvoje obrany a ozbrojených sil“ již Maďarsko vytvořilo národní síly, které tvoří [takový] národní potenciál, že v současné situaci není potřeba spoléhat na zahraniční ozbrojené síly a jednotky,“ řekl.

NATO a Spojené státy podle ministra jednají o nasazení vojáků se všemi zeměmi na východní hranici aliance a státy, které sousedí s Ukrajinou nebo Ruskem. 

„Nyní, v současné situaci, to nepovažujeme za vhodné a nepotřebujeme, aby zde byly umístěny další síly NATO,“ řekl Benkö.

Šéf ministerstva obrany se domnívá, že Maďarsko není v „bezprostředním nebezpečí“. 

„Musíme sledovat dialog a povzbuzovat ostatní členy NATO a všechny aktéry, aby tuto situaci vyřešili dialogem,“ řekl.

Benkö dodal, že armáda vyhodnotila, že přesun ruských jednotek podél hranice s Ukrajinou nenaznačuje, že Rusko chce na zemi zaútočit.

24. ledna státy NATO oznámily přesun lodí, letadel a vojenských kontingentů do zemí východní Evropy: Litvy, Bulharska a Rumunska.  Maďarsko, které je rovněž členem aliance, mezi těmito státy uvedeno nebylo. CNN později s odkazem na zdroje uvedla, že USA a spojenci zvažují rozmístění vojáků do Rumunska, Bulharska a Maďarska (po 1000), aby ukázali podporu „tváří v tvář pokračující agresi z Moskvy“.

O americké výzvě ohledně dočasného nasazení americké armády v Maďarsku hovořil den předtím šéf maďarského ministerstva zahraničí Peter Szijjártó. Řekl, že ministerstvo obrany o této otázce s Washingtonem vyjednává, podrobnosti ale nezveřejnil.

https://bit.ly/3geZfk1

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jiří
29. 1. 2022 20:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Orbán ?????

krpo
30. 1. 2022 13:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Mán takový dojem,že Orbán má na své straně Čínu. Jistě,jako malý stát potřebují maďaří nějaké krytí,a zatím se zdá,že zvolili to krytí daleko lepší než my.
Sice nevím,nevím – v dlouhodobém časovém horizontu to vypadá také na otroctví,ale…