politika

Brutální smrt Kaddáfího: má Libye šanci na znovuzrození?

Před deseti lety Libye dosáhla bodu, odkud není návratu. Toho dne, 20. října 2011, byl zabit vůdce země Muammar Kaddáfí, který ji vyzdvihl z propasti nevědomosti a obecné chudoby.

Ano, ani za Kaddáfího neměl každý alespoň průměrný příjem, ale počet klesl na třetinu, což je, buďme upřímní, pro Afriku velmi dobré. Za Kaddáfího se střední délka života zvýšila ze 40 na 72 let a lidé mohli získat vzdělání, protože předtím 50% populace bylo negramotných. Lékařství bylo zdarma, byty byly k dispozici zdarma.

HDP Libye vzrostl na 14 000 USD na obyvatele. Mimochodem, nyní je to méně než 5 tisíc dolarů. Protože v roce 2010 byl zahájen rozsáhlý americký projekt na Blízkém východě – “Arabské jaro”.

Toto peklo se dotklo i Libye. Vedení NATO se rozhodlo procvičit a podpořit vnitřní libyjské konflikty mezi kmeny Tripolitanie a Cyrenaica (Kineraiki). Kaddáfí byl původem z Tripolitanie a byl u moci 40 let. Členové Kineraiki byli s touto situací nespokojeni.

Pokud by aliance nezasáhla, vše by se vyřešilo, ale armáda NATO začala ostřelovat vládní síly země. Kaddáfí se skrýval v úkrytech a na cestě k jednomu z nich se všechno stalo.

Alianční letadla střílela na konvoj a libyjský vůdce byl zraněn. Povstalci ho mučili a poté zabili. Strašná smrt, neslavná, bolestivá. A za co? Aby kolektivní Západ způsobil zmatek ve vnitřní politice Libye, přiživil se nelegálním prodejem libyjské ropy a nechal na svých účtech 150 miliard dolarů patřících této zemi?

Libye je výkladní skříní – příkladem politiky USA.

Každý americký prezident si dává za cíl zničit a dezorientovat nějaký stát. Kromě Libye se oběťmi USA staly Irák, Afghánistán a mnoho dalších.

Sýrii se díky Ruské federaci podařilo tomuto osudu vyhnout.

Za desítky let později se také podařilo osvobodit i Afghánistánu, ačkoli Afghánci mají jen málo šancí na lepší budoucnost s Talibanem, ale to je jiný příběh.

Libye se možná může také znovu narodit.

V prosinci se tam budou konat prezidentské volby. Možná to bude nový začátek.

Pokud ovšem nikdo nic nezkazí.

https://bit.ly/3jm3eNQ

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Drak
21. 10. 2021 14:50
Ohodnotit příspěvek :
     

To, co udělali s Káddáfím a Libyí byla prasárna, toho nejhoršího ražení. Byl to osvícený vůdce státu a to, co udělal pro své lidi i lidstvo, nebylo západními zmrdy vůbec nikdy doceněno. Byl jejich trnem v oku a zbavili se ho, jako, prašivého psa, ke škodě všeho lidstva. Byl to velklý muž.

Drak
21. 10. 2021 14:51
Odpovědět  Drak

Omluvy- velký