politika

Bělorusko zavádí ničivou odvetu proti Litvě

Bělorusko od 7. února zastavuje tranzit zboží z Litvy přes své území v reakci na litevský zákaz přepravy běloruských potašových hnojiv do svých přístavů platný od 1. února.

Uvedl to dnes tiskový tajemník běloruského ministerstva zahraničí Anatolij Glaz, uvádí PolitNavigator.

„Běloruská republika nemůže ignorovat tento hybridní útok a je nucena přijmout odvetná opatření.  Rozhodli jsme se zakázat tranzitní přepravu přes naše území ropných produktů, chemických a minerálních hnojiv, zasílaných z Litvy po železnici, naložených na nádražích litevských drah,“ uvedl Glaz.

Podle jeho slov se přes území Běloruska přepraví více než 1,5 milionu tun takového nákladu za částku více než 1 miliardy amerických dolarů ročně.

„Přímé ztráty přístavu Klaipeda, litevských drah JSC a dalších účastníků litevského dodavatelského řetězce se budou počítat dlouhou dobu. Už teď je ale jasné, že jde o stovky milionů eur. Očekávají se mnohamilionové ztráty při soudních žalobách, které již byly na Litvu podány a sankcích,“ řekl Glaz.

Glaz sympatizuje s „dlouho trpícím litevským lidem“, ale zdůraznil, že Litva nebyla povinna se připojit k americkým sankcím, takže její rozhodnutí zastavit dopravu je „iniciativním aktem hybridní agrese zaměřeným na poškození blahobytu běloruského lidu.” Běloruský diplomat to nazval „jeskynní divokostí“, přijatou „na úkor svých daňových poplatníků“.

Glaz oznámil další ekonomická opatření, která Bělorusko podnikne společně se svými partnery, v důsledku čehož „struktura litevského tranzitu může přijít vniveč“.

Zástupce běloruského ministerstva zahraničí uvedl, že běloruská vláda vyvinula všechna potřebná logistická řešení k přesměrování všech toků nákladu (nejen hnojiv) do námořních přístavů států, které jsou spolehlivými partnery.

Běloruský politolog Igor Tyškevič, který uprchl do Kyjeva, poznamenává, že běloruské sankce proti Litvě zasáhnou i Polsko, protože polská rafinerie dodává benzín na Ukrajinu přes Bělorusko. Uzavření tranzitu povede ke ztrátě 270 milionů eur ročně. Prospěje to běloruské rafinerii ropy Mozyr, která také dodává benzín na Ukrajinu. Stane se monopolem. Ukrajina potřebuje 1 milion kubíků benzínu ročně.

Dnes vyšlo najevo, že Indie hodlá nakoupit 1 milion tun potašových hnojiv z Běloruska a obejít tak západní sankce. Transakce bude provedena v rupiích.

„Pokud se uskuteční dohoda Indie s Běloruskem o dodávce milionu tun běloruských potašových hnojiv, bude to skvělá ukázka nesmyslnosti sankční politiky. Nejen sankcí proti Bělorusku,“ napsal ve svém telegramu politolog Alexandr Nosovič.

https://bit.ly/3rk5Xf9

sdílet na

4 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavel
3. 2. 2022 10:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Komentoval bych to takto, chcete boj, máte ho mít.

Bigo2
3. 2. 2022 14:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Jestli ale oni nebudou místo potašových hnojiv dodávat obyčejná draselná…

Anonymní jméno komentáře
3. 2. 2022 15:50
Odpovědět  Bigo2

Copak myslíš,že je potaš?Obyčejná DRASELNÁ sůl kyseliny uhličité.

Bigo2
3. 2. 2022 23:30

Zřejmě nerozumíte ironii… čeština má na slovo potassium výraz draslík!