politika

„Ale to je již velmi vážné“: Kreml potvrdil, že Putin při rozhovoru s Bidenem nastolil téma pokusu o atentát na Lukašenka

Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov potvrdil, že během telefonního rozhovoru mezi Putinem a Bidenem bylo nastoleno téma pokusu připravit Lukašenka o život. Mluvčí Kremlu však vyzval novináře, aby si podrobnosti zjistili u zvláštních služeb. Televizní moderátor Vladimir Solovjov věří, že „to je již velmi vážné“.

Kreml potvrdil, že téma pokusu o atentát na běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka bylo nastoleno během telefonického rozhovoru mezi prezidenty Ruska a Spojených států Vladimirem Putinem a Joe Bidenem.

Připomeneme, že na sociálních sítích a kanálech Telegramu se objevily informace, že Putin požádal Bidena o vysvětlení přípravy atentátu na běloruského vůdce. Dotaz zůstal bez odpovědi, žádná odpověď nebyla.

Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Peskov poznamenal, že je zřejmé, že „se diskutovaly plány konkrétní a destruktivní“ a „to hovoří o velkém nebezpečí“.

“Ale to je již velmi vážné,” – komentoval zase televizní moderátor Vladimir Solovjov.

Mimochodem, otázku o zapojení americké administrativy do atentátu na Lukašenka Peskov nekomentoval, pouze upozornil tisk na skutečnost, že se jednalo o operaci zvláštních služeb. 

Sám Lukašenko dříve oznámil zatčení skupiny zločinců, kteří připravovali pokus o atentát nejen na něj, ale také na jeho děti. Hlava státu potvrdila, že do spiknutí byly zapojeny americké speciální služby a mezi útočníky byli nejen cizinci, ale i občané Běloruska. Lukašenko vyslovil přesvědčení, že do přípravy vraždy jeho a jeho dětí byla zapojena administrativa USA.

Tisková služba FSB přímo uvedla, že v Moskvě byli zadrženi dva lidé s dvojím občanstvím USA a Běloruska. 
Mluvíme o právníkovi Juriji Zenkovičovi a politologovi Alexandrovi Fedutovi. Podezřelí údajně plánovali 9. května zorganizovat vojenský puč v Minsku.

Podle videozáznamu rozhovorů zveřejněných FSB byl plán rozdělen do několika fází:
likvidace „šéfa“, blokování vnitřních jednotek a pořádkové policie a také obsazení několika „symbolických“ objektů a budov v Minsku.

Měli také v plánu zablokovat celý energetický systém Běloruska. Byla vytvořena skupina sabotérů a měli v plánu také zapojit žoldáky z Ukrajiny. Část jednání o této otázce se konala ve Varšavě.

Spiklenci také plánovali v prvních hodinách státního převratu internovat asi 30 lidí, včetně vysokých úředníků KGB, ministerstva vnitra, vlády atd. Později se chystali lustrovat všechny ministry Lukašenka, aby mohli kontrolovat nové volby. A Zenkovič chtěl mít na starosti právní reformu.

Podle běloruské KGB pracoval Jurij Zenkovič pro americké speciální služby. Všichni zadržení se již začali přiznávat a spolupracovat na vyšetřování.

https://bit.ly/3gpuRop

sdílet na