politika

“Země se třese.” Larry S. Johnson: Rusko utahuje smyčku kolem ukrajinských vojáků

Ruské jednotky prolomily obranu ukrajinských ozbrojených sil na severním křídle Avdeevského směru.  Informoval o tom televizní kanál RT s odvoláním na své zdroje ze 105. pěšího pluku ruských ozbrojených sil.

Podle informací nyní ruská armáda bojuje na okraji obce Berdich a nutí nepřítele k ústupu.

“Ruští vojáci zahájili protiútok z jižního křídla Avdeevského směru, situace vede k vytvoření “Avdeevského kotle”,” poznamenávají zdroje kanálu.

Dříve bylo oznámeno, že ráno ruská armáda zasadila bezprecedentní úder ukrajinským ozbrojeným silám v oblasti Avdeevka. Podle vojenských důstojníků v 5:00 moskevského času začala práce letectva, houfnic, MLRS a tanků.

Očití svědci poznamenali, že práce ruského dělostřelectva v této oblasti doslova „otřásá zemí“.

Poradce šéfa DLR Jan Gagin oznámil, že ukrajinské ozbrojené síly opustily řadu pozic v oblasti Avdeevka.

***

Je překvapivé, jak rychle se pozornost Západu obrátila od války na Ukrajině k válce v Izraeli. Jak jsem poznamenal v několika nedávných rozhovorech.

Zelenskij je vyděšený a ohromen tímto obratem událostí a zoufale se snaží zůstat na pořadu dne a přitáhnout pozornost Západu. Média se raději soustřeďují na nové vyprávění o arabských hordách sestupujících na izraelské civilisty, než aby se pokoušela vymýšlet výmluvy pro to, že Ukrajina nedokázala prorazit ani Surovikinovu první obrannou linii.

Jedním z viditelných znaků paniky Zelenského je, že změnil šatník. Nyní, když se objeví na veřejnosti, je místo svého kostýmu alá “Fidel Castro” (tj. armádní zelené tričko nebo mikina a kalhoty) oblečený jako mladší, zkrácená verze Johnnyho Cashe. Černá je jeho novou módní volbou.

Zatímco se oči Západu zaměřují na Blízký východ, Rusko přechází do ofenzívy a zatlačuje Ukrajince zpět podél celé linie kontaktu. Ruský válečný zpravodaj Marat (Chairullin) hlásí:

Například včera v oblasti Kleščeevka, na pravé frontě obrany Bachmutu, naši výsadkáři ze 106. divize, kteří zde drželi obranu více než čtyři měsíce, nečekaně zahájili protiútok a obsadili několik nepřátelských opěrných bodů. Nejinak je tomu i v sektoru Rabotino – 1430. a 70. pluk, které zde hrdinně bojovaly řadu dní, již třetí týden podnikají pravidelné protiútoky.

Na jednu stranu to vypovídá o tom, v jakém dobrém stavu je naše armáda, a na druhou stranu to zcela boří mýty ukrajinské propagandy o našich velkých ztrátách. Jednotky, které trpí těžkými ztrátami, prostě nejsou fyzicky schopny okamžitě přejít z obrany do útoku. I když jsou pravidelně doplňovány novými rekruty.

A teď to vlastně Ukrajince uvrhuje do stále větší paniky – začínají chápat, že svou taktikou nekonečných sebevražedných protiútoků na každém kousku země vyprovokovali Rusko k vytvoření armády takové síly, která je nyní začíná rozvalovat do placky. Sám nepřítel to opět vyprovokoval.

Ukrajina může zapomenout na jakoukoli novou masivní infuzi zbraní ze Spojených států nebo NATO. Izrael je nyní v čele kolony a stává se volbou č. 1. 

Dalším znamením toho, že věci Ukrajiny jdou od špatného k horšímu – Institut pro studium války neochotně přiznává, že Rusko jde vpřed. Institut (ISW) se sice stále snaží malovat lesk na hubu prasatům a dělá vše pro to, aby bagatelizoval úspěch Ruska. Ale fakta jsou fakta. Ukrajinské síly byly za poslední čtyři měsíce zdecimovány a v dohledu není žádná připravená záloha, která by nahradila mrtvé a zraněné vojáky vykrvácené z útoků na ruské obranné pozice.

NATO není připraveno přestřihnout šňůru, ale také není schopno zasypat Ukrajinu neomezenými dodávkami tanků, děl, obrněných transportérů a munice. To, co bylo kdysi proudem podpory, se mění v pramínek.

Západ je teď v pasti a snaží se vést dvě války cizíma rukama, aniž by měl průmyslovou kapacitu plně podporovat alespoň jednu z nich. 

Očekávám, že americký Kongres bude jednat rychle, aby zorganizoval vojenské dodávky pro Izrael. Má širokou podporu obou stran. To není případ Ukrajiny. Rostoucí počet převážně republikánských členů Kongresu zpochybňuje posílání raketometů Himars, baterií Patriot a tanků ukrajinské armádě, která není schopna zatlačit Rusko zpět.

Diskutoval jsem o těchto otázkách s Nimou minulý pátek, když jsem se zúčastnil 50. srazu třídy ze střední školy.  Ano, jsem starý chlap.

https://1url.cz/XuGge

sdílet na

20 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Gales
12. 10. 2023 19:41
Ohodnotit příspěvek :
     

Západní svoloč se z Ukrajiny stahuje protože s Ruskem nehne a teď se jakoby bude starat o Izrael a myslí si že lidé na ně zapomenou. Ale trest je nemine.Boží mlýny melou sice pomalu ale jistě.A že se Zelezub začal oblékat do civilu?Asi to je prosba o vyjednávání.Jenomže holenku je to marné.Vlastní ho pověsí.Stejně rozkradinu nečeká nic dobrého.

Boomer
12. 10. 2023 19:51
Odpovědět  Gales

.. no, jeví se mi to tak, že Zelenský už je hluboko za zenitem a Zalužný právě promeškal poslední možnou příležitost k přednesení Mannerheimovy řeči.

Pane Maurenc, opona..

sizok
12. 10. 2023 20:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Obávám se, že všechno ještě bude jinak.

Jura
12. 10. 2023 22:31
Odpovědět  sizok

Tak se poděl s námi o tvých obavách.

Pavel z Moravy
13. 10. 2023 09:15
Odpovědět  Jura

Proč by to dělal. Copak nevidíte jak je naše země v rozkladu a to dokonce v přímém přenosu za přihlížení většinově nic nechápajícího davu a tady nejde již vůbec o Ukrajinu. Jde o kolaps naší země přifařené k nové 4. říši. Vše co škůdci chtěli se již splnilo a stalo. Ekonomika neexistuje, jsme závislou kolonií bez jakýchkoliv vlastních ambicí, řízeni zvenčí. Neuvěřitelně zadluženi a tím pádem jasně v sevření nadnárodních bankovních struktur. A to stačí k tomu, abychom byli absolutní nuly, které budou muset sloužit. A to bude sakra bolet. To je to, co bude ještě jinak bez ohledu na zahraniční děje, ty už naši vykradenou a zplundrovanou zemi ani nemusí zajímat.

vavi
13. 10. 2023 12:44
Odpovědět  Pavel z Moravy

Pavle, máš pravdu, u nás je to tiež ako cez kopirák ! Obávam sa, že práve naopak “oni” majú eminentný záujem o naše územie a vodu /bývalé Československo/, viď. to čo sa deje v Palestíne a ich kolonizátorov…! Veď prečo sa tak úporne snažia finančne, fyzicky a morálne “zlomiť” našich ľudí…!

Albi
13. 10. 2023 13:16
Odpovědět  vavi

Vy máte alespoň Fica, tedy naději na začátek pohybu “kormidla” směrem od ledové hory k volnému oceánu, ke které náš parník naopak míří plnou rychlostí.
A kapoitán velí nepřestávat přikládat pod kotel. 🙁

Max
13. 10. 2023 15:38
Odpovědět  Albi

Zemětřesení na Slovensku nám poslalo vzkaz, ale nikdo si jej nevšiml. Na Domaši se utrhla loď Bohemia a odplula do neznáma. Tedy Čechy se utrhli a plují do neznáma.
Kdysi dávno Tublatanka nazpívala píseň, Loď do neznáma. Místo kapitán si dosaďte prezident, za přátele si dosaďte Slováky a máte návod od Boha, co dělat.

Loď do neznáma.

Loď ktorá sa plaví do neznáma,
Stratí svoj smer ak ju opustíš,
čaká preto, že ju práve ty nezradíš,
Tak ešte chvíľu zostaň, chvíľu zostaň,
Kým tu máš priateľov.
Tú loď čo sa plaví do neznáma,
Kapitán už dávno opustil,
Zachránia ju ľudia, ktorým nikdy neveril,
Tak ešte chvíľu zostaň, chvíľu zostaň,
Kým tu máš priateľov.
Ú úú … priateľov máš .
Refrén: Práve v tejto chvíli svet sa na nás díva,
Stále nám, stále nám verí.
Všetko je už dávno vpísané vo hviezdach,
Naša loď sa k moru doplaví.
Lodi ktorá pláva do neznáma,
Rieka zablúdiť nedovolí,
Každý deň z tej rieky piješ nádej a česť,
Tak ešte chvíľu zostaň, chvíľu zostaň,
Kým tu máš priateľov.
Refrén: Práve v tejto chvíli, svet sa na nás díva,
Stále nám, stále nám verí.
Všetko je už dávno, vpísané vo hviezdach,
Naša loď sa k moru doplaví.
Ú úú … priateľov máš.

Max
13. 10. 2023 15:51
Odpovědět  vavi

Řeč ze shromáždění nebudu psát koho, každý si domyslí.
“Slované a mezi nimi Rusové jsou nejneústupnější lidé na světě. Slované jsou neústupní díky svým psychologickým a intelektuálním schopnostem vytvořeným mnoha generacemi předků. Je nemožné změnit tyto geny. Slované mohou být zničeni, ale nikdy přemoženi.
Slovanské národy rozdělíme na malé země se slabými konexemi, použijeme naši starou metodu: Rozděl a panuj, poštveme tyto země proti sobě a vtáhneme je do občanských válek ke vzájemnému zničení.
Izraelci se sem částečně přesídlí a my vyženeme slovanský dobytek.”

ModrýKlokan
13. 10. 2023 17:24
Odpovědět  Max

@ Max

Hezký příspěvek… díky za něj. Tyto informace je třeba stále šířit.

Zdena
15. 10. 2023 09:04
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jsem jen ženská asi bych měla stát u plotny a o nic se nestarat,ale už v 89. Při té šaškàrně v listopadu mi docházelo o co jde necinkala jsem klíčema bylo mi do breku a o to víc že jsem máma tří dětí.Kecy že by nás Rusové sežrali se nevyplnily ale Němci nás nedostali válkou tak nás zničí ekonomický a Češi blbci jim tam ještě jezdí dělat otroky.

pedro
12. 10. 2023 20:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Nacisté končí a brzy i za louží, jen co dojde žrádlo a proud.

ModrýKlokan
13. 10. 2023 00:46
Odpovědět  pedro

@ Pedro

Nevíš, jestli se smí říkat “smrt nacismu a fašismu”? Já jen abych věděl, co smí uvědomělý občan evropské uhnije říkat. Nepřítel naslouchá a Rudá Smrt Igor má prej uši všude.

Albi
13. 10. 2023 00:52
Odpovědět  ModrýKlokan

Asi jak kde a jak komu.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Helena
12. 10. 2023 21:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Ještě ať si chvíli v Izraeli a na Ukradině házejí na zem bomby. Nebude to dlouho trvat a Země se opravdu ale hoodně otřese. Koledují si o opravdu hodně, hodně silné zemětřesení. Zatím to tak dosud bylo: válka..bomby…zemětřesení.

janle57
12. 10. 2023 23:12
Ohodnotit příspěvek :
     

Zuřivý reportér Patrik Kaizr na Prima Fake News k tomu hlásí,ukrajinské jednotky po odražení
ruských agresorů se přeskupují a s praporem Azov v čele se připravují k překvapivému
útoku na Moskvu.

Jaris
13. 10. 2023 00:10
Odpovědět  janle57

Prima fake news jsou prima. Clovek se alespon nad temi nesmysly pobavi. Patrik Kaizr, to je takove typicky ceske jmeno, ze?

ModrýKlokan
13. 10. 2023 00:48
Odpovědět  janle57

@ Janle57, Jaris

Patrik Kajzr je presstitutka a kvokot, jako ostatně všichni poskoci z masméééééédyjí.

Typické jméno chazarského bastarda.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jura S
13. 10. 2023 17:21
Ohodnotit příspěvek :
     

To nemůže být PRAVDA, platím si ČT a ČRO za bratru 2 300 ročně a jistě mě zásobí za tu cenu zcela hodnověrnými informacemi…. které potvržují seriózní media iBĚS a SEřRAM… a potvrzuje je i PRyMA…. ukři obsadili rozsáhlé území a dneska po ránu pozabíjeli nejmíň 6 tanků a hory rusáků… tak nevím, počkám na Pylaju a bývalé generále uhnije…

ModrýKlokan
14. 10. 2023 01:21
Odpovědět  Jura S

@ Jura

To je skoro zadarmo, no nekup to :-D)))

Včera jsem ten hnůj ČT odhlásil na poště kámošovi na vozíku. Házíme do toho vidle té sebrance jak to jde…