politika

Zahraniční zpravodajská služba Ruské federace: Situace kolem Ukrajiny je podobná situaci v Gruzii před událostmi roku 2008

Služba vnější rozvědky Ruské federace (SVR): USA provokují zhoršení situace na východě Ukrajiny

Tisková kancelář SVR Ruska, 22. listopadu

22. 11. 2021

Tisková kancelář SVR Ruska uvádí, že v poslední době představitelé Washingtonu aktivně zastrašují světové společenství o údajné přípravě Ruska k „agresi“ proti Ukrajině. 

Podle došlých dat, americké ministerstvo zahraničí diplomatickou cestou předkládá svým spojencům a partnerům naprosto nepravdivé informace o koncentraci sil na území naší země pro vojenskou invazi na Ukrajinu. Američané vykreslují strašlivý obrázek toho, jak hordy ruských tanků začnou drtit ukrajinská města, a přesvědčují, že mají nějaké „spolehlivé informace“ o takových záměrech Ruska.

Udivující je to, s jakou rychlostí se z dříve vcelku respektovaného zahraničněpolitického resortu stává hlásná trouba lživé propagandy.

Tyto výmysly však nejsou tak neškodné, jak by se mohlo zdát. Citát připisovaný ministru propagandy nacistického Německa Josephu Goebbelsovi zní: „Čím monstróznější lež, tím snadněji v ní dav uvěří.“  Taková linie samozřejmě zapadá do protiruského kurzu Západu. 

Mnohem více nás znepokojuje, že taková agresivní propaganda podněcuje kyjevský režim k budování vojenského uskupení na Donbasu a obnovení ostřelování civilních cílů. Objevují se zprávy o plíživém postupu ukrajinských pozic hluboko do tzv. šedé zóny podél demarkační linie a také o koncentraci sil a prostředků ukrajinských ozbrojených sil v příhraničních oblastech s Ruskem a Běloruskem. 

Spojené státy a jejich spojenci nadále pumpují Ukrajinu zbraněmi, podporují používání dodaných zbraní, včetně bezpilotních útočných systémů, za účelem provádění vojenských provokací.

Mimořádné obavy vzbuzuje provokativní politika Spojených států a Evropské unie, která záměrně posiluje u Kyjeva pocit beztrestnosti a že je mu vše dovoleno. 

Podobnou situaci jsme pozorovali v Gruzii v předvečer událostí roku 2008. Tehdy se M. Saakašvili „utrhl ze řetězu“ a pokusil se zničit ruské mírotvůrce a civilní obyvatelstvo Jižní Osetie. Vyšlo ho to draho.  

Vedoucí tiskového odboru SVR Ruska S. N. Ivanov

22. 11. 2021

Zdroj: Tiskové středisko Služby vnější rozvědky Ruska
https://bit.ly/3cEVQt6

sdílet na