politika

V případě blokády ruských mírových sil v Podněstří Rusko provede vojenský výsadek v Oděse

Ruský vojenský expert a politolog Konstantin Sivkov v éteru “Рой-ТВ” uvedl, že v případě vojenské blokády ruských mírových sil v PMR [v Podněsterské moldavské republice, v Podněstří] přistane Moskva v Oděse. 
Připomeňme, že prezidentka Moldavska již oznámila potřebu stáhnout vojenskou skupinu Ruské federace.

Vojenská blokáda je velmi pravděpodobná

Složitost polohy Podněstří je dána geografickým faktorem: republika je „uvězněná“ mezi Ukrajinou (Oděsa) a Moldavskem.

Kyjev na různých úrovních deklaruje možnost [nezbytnost] vojenské blokády PMR od roku 2014.
Prezidentka Moldavska nyní také požaduje stažení ruských jednotek [mírových sil].

Konstantin Sivkov správně poznamenává:
“Sandu [zvolená prezidentka] se zaměřuje na podporu Západu – Rumunska a NATO jako celku. Navíc více než 50% obyvatel PMR jsou naši občané, Rusko se jich nemůže vzdát”.

Co bude Rusko dělat?

Sivkov věří, že podle takového scénáře [vojenská blokáda celé PMR a ruské armády] přistane Rusko s vojenským kontingentem v Oděse.

Jinými slovy, Moskva „přehodnotí své vojenské plány pro tento region“. K odstranění blokády Tiraspolu budou podle Konstantina Sivkova stačit síly jedné vyloďovací brigády.

Upozorňujeme, že takový scénář bude na jedné straně znamenat výrazné zvýšení napětí s NATO, na druhé straně odstraní problém vodní blokády Krymu a urychlí řešení otázky Donbasu.

Stejný názor vyjádřil i izraelsko-ruský politolog, novinář, publicista, veterán speciálních služeb, bývalý diplomat Jakov Kedmi. Ten je také přesvědčen: pokud bude ruská armáda blokována v Podněstří [Ukrajinou a Moldavskem], přistane Rusko v Oděse [pro ochranu mírových sil].

Rusko blokádu nikdy nepřipustí, předpokládá Kedmi:
zaprvé kvůli geopolitickým pozicím a prestiži, ale co je nejdůležitější, více než polovina obyvatel PMR jsou občané Ruské federace. Stahování ruských vojsk by pro ně bylo katastrofou.

Na druhé straně oficiální Kyjev opakovaně prohlásil, že je třeba „odstranit“ ruskou armádu. Ukrajina nyní v tomto směru vyvíjí tlak na Kišiněv.

Blokování a odblokování

Jediným východiskem pro Kišiněv a Kyjev je podle Jakova Kedmiho pokus blokovat ruský kontingent vojenskými prostředky [Podněstří je geograficky „uzamčeno“ ukrajinskými a moldavskými liniemi].

Politolog považuje tento scénář za nejpravděpodobnější. A podle Kedmiho bude následovat okamžitá reakce – přistání ruských vojsk v Oděse.

https://bit.ly/39l4nBb
https://bit.ly/39w3x4m

sdílet na