politika

„Už nebudou nikdy v klidu, ani když jsou doma.“ Írán odpovídá za generála Qassema Sulejmání

Generálmajor Kásim (Qassem) Sulejmání, šéf elitní jednotky Al-Quds Íránské islámské republiky, byl počátkem ledna 2020 zabit na letišti v Bagdádu raketovým útokem amerických teroristů. 
https://www.pokec24.cz/politika/svet-celi-nove-realite/

„Už si nikdy neodpočinou, ani když jsou doma.“Z projevu v Íránu po atentátu na generála Sulejmání.

Na konci června letošního roku v “Air Force Times”, se smutkem oznámili, že 55letý plukovník USAF James Willis ukončil své dny na základně Al Udeid v Kataru v důsledku „nebojového incidentu”.

V této zprávě bylo alarmující slovo „incident“. 

Willis nebyl ani zdaleka jenom obyčejným plukovníkem bojového letectva. 

Podle personálních údajů byl velitelem americké letky Red Horse, Národní gardy USA. 

Podle íránských speciálních služeb však byl Willis jedním z těch, kteří stáli za přípravou a technickou realizací odstranění (vraždy) velitele sboru islámských revolučních gard (IRGC) Qassema Sulejmaniho.

Screenshot z článku v časopise Air Force Times o záhadné události v Kataru.

Připomeňme, že legendární íránský generál se počátkem ledna 2020 dostal pod palbu amerických raket. Poté vedení IRGC slíbilo, že vrazi zaplatí za smrt jejich velitele. Sulejmaniho nástupce, generál Ismail Kaani, uvedl, že ti, kdo stojí za operací:„… už si nikdy neodpočinou, ani když budou doma, a je možné, že je tam pomsta dostihne.“ 

Rozhodnutí o eliminaci Sulejmani učinil na nejvyšší úrovni Donald Trump a jeho vnitřní kruh. 

Kanály vojenských agentur uvádějí, že íránské speciální služby sestavily „černou listinu“ těch, kteří operaci přímo prováděli. A nyní, po záhadném „incidentu“ v Kataru, se zdá, že se přímo pustily (pokračují) do odvetné operace.

Krátce po záhadném katarském příběhu vystřelili íránští zmocněnci na americkou vojenskou základnu v ropné oblasti Al-Omar v syrské provincii Deir ez-Zor a vypadá to, že šlo o články ve stejném řetězu. Írán tak demonstroval přímou výzvu nové americké administrativě a znovu zdůraznil, že žádné velkorysé a vágní sliby by IRGC nepřinutily vzdát se pomsty za svého vojenského a duchovního vůdce.

Generála Sulejmaniho nelze nazvat velkým přítelem Ruska, ale spíše situačním spojencem. 

V Afghánistánu pracoval se Severní aliancí a bojoval s Talibanem. Když v roce 2010 začaly události v Sýrii, Solejmani osobně nařídil účast elitní brigády sil Al-Quds IRGC a íránských zástupců na obraně Damašku a vojenské pomoci syrskému prezidentovi Bašárovi Asadovi. 

Západní média tvrdí, že to byl Sulejmani, kdo „přesvědčil“ ruské vedení a osobně prezidenta Vladimira Putina, aby aktivně zasáhl do syrského konfliktu. 

Ve válce s ISIS v Sýrii, lze úlohu sil Al-Quds stěží podceňovat. Spolu s elitními jednotkami syrské armády se íránští zmocněnci vždy nacházeli v nejžhavějších bodech konfliktu. 

S jejich přímou pomocí se podařilo osvobodit Palmyru a Aleppo. 

V severním Iráku pomohly jednotky pod vedením Sulejmaniho povzbudit ducha demoralizované irácké armády a prováděly nejtěžší a nejšpinavější práci při likvidaci banditů z měst Tikrít a Mosul. 

Zde působil jako bezděčný spojenec Američanů a oni mu to oplatili jejich obvyklým způsobem.

Generál Solejmani v severním Iráku v roce 2017, obklopen americkými mariňáky. 

Ruské vojenské síly a proiránské síly měly neshody ohledně vztahů s Izraelem a poválečné struktury Sýrie. Nakonec to však byl Sulejmání, kdo v listopadu 2015 vedl operativní akci pro záchranu Konstantina Murachtina, ruského navigátora bombardéru Su-24 sestřeleného Turky. 

Rozhodně tedy nebudeme litovat lidí, kteří stáli za jeho eliminací.

zdroj

PS

Dobře Peršané. Výborně! Dovolte mi připomenout, že v lednu 2020 bylo v Afghánistánu sestřeleno americké vojenské letadlo s důstojníkem CIA, který byl odpovědný za eliminaci Sulejmání. zdroj 

Vysoký důstojník americké CIA, který dohlížel na operace amerických zpravodajských služeb na Středním východě, včetně operace na eliminaci íránského generála IRGC Qasema Sulejmaniho, byl zabit při havárii amerického vojenského letadla v afghánské provincii Ghazní. Informovala o tom íránská agentura Mehr s odvoláním na ruské zpravodajské služby.

Podle publikace v důsledku havárie amerického vojenského letadla v Afghánistánu zahynul vysoký důstojník americké CIA Michael D’Andrea, který dohlížel na všechny speciální operace USA v této oblasti světa. Představitelé hnutí Taliban, oznámili smrt amerických důstojníků CIA, aniž by uvedli jména obětí. 

Mimochodem, Taliban se přihlásil k odpovědnosti za leteckou nehodu. Washington přiznal ztrátu letadla, ale řekl, že to nemá nic společného s Talibanem. Další vysvětlení smrti důstojníků CIA však z americké strany neproběhlo.

K havárii amerického letadla v afghánské provincii Ghazní došlo 27. ledna. Zpočátku bylo hlášeno, že let Ariana Afghan Airlines, letící do Nového Dillí, havaroval, ale představitelé letecké společnosti tuto informaci popřeli. 

Později anonymní americký úředník uvedl, že letadlo patřilo ozbrojeným silám USA – na místě havárie byl identifikován Bombardier E-11A BACN, který slouží jako centrum letecké komunikace v hornaté krajině.

Podle některých zpráv patřilo letadlo, které spadlo v Ghazní, k vzdušnému křídlu 451. taktického leteckého komunikačního centra. Tato formace sídlila na vojenském afghánském letišti Kandahár.  Letadlo se zřítilo na území ovládaném Talibanem.

Této “výjimečné” zaoceánské spodině by měla všude hořet země pod jejich nohama!

PS 2

Čtvrtá podivná smrt osob podílejících se na eliminaci Sulejmání:

V Izraeli zemřel při sportu plukovník Sharon Asman. 

Íránci tvrdí, že je to čtvrté podivné úmrtí z těch 26 Američanů a Izraelců, kteří byli zapojeni do atentátu a podíleli se na likvidaci generála Sulejmání.

https://bit.ly/3dHNGBi
https://bit.ly/3qKGE3X

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
BB Rad
5. 7. 2021 10:09
Ohodnotit příspěvek :
     

A tak to má být – OKO ZA OKO , ZUB ZA ZUB . Je to “ nádherná píseň “ pro US uši oberstů ,teď budou našlapovat velmi lehce na Blízkovýchodním poli. Co si kdo zaslouží ať dostane

Michal47
5. 7. 2021 16:17
Odpovědět  BB Rad

Plně s vámi souhlasím, ta “vyjímečná” anglosaská verbež si nic jiného než potupnou smrt nezaslouží! Iránci, moc vám fandím! Zlikvidujte do posledního gaunera ten anglosaský, odporný ksindl, který má na svědomí vraždu generála Sulejmaniho!