politika

Už je známo kam Navaľnyj zmizel a co ho čeká

Navaľnyj byl převezen do nápravné kolonie v oblasti Vladimir.

Už je známo, kde si Navaľnyj odpyká trest. Toto je jedna z kolonií oblasti Vladimir. 

Pravděpodobně mluvíme o IK-2 ve městě Pokrov.

Nápravná kolonie číslo 2 v Pokrově.

Moskevská veřejná monitorovací komise (POC) uvedla, že Navaľnyj přijel do Vladimirské oblasti, aby si odpykal trest. Organizace nezná přesný název nápravného zařízení.

Úředníci neoznámili, kde si Navaľnyj odpyká trest. V kolonii stráví dva a půl roku.

Bloger bude v karanténě první dva týdny vězení kvůli koronaviru. Jak uvádí Nadace «Русь сидящая», která je uznávána v Rusku jako zahraniční agent, Navalnyj byl převezen do IK-2, „příjem“ probíhal přísně podle pravidel vnitřního řádu, nikdo nebyl zbit.

IK-2 se nachází v oblasti města Pokrova. Cesta z Moskvy po dálnici do instituce trvá pár hodin.

Podle TASS může v kolonii Navalnyj šít roušky, stát se kuchařem, pekařem nebo knihovníkem. 

Nápravná kolonie ve Vladimiru Pokrov, kam mohl být Alexej Navalnyj převezen, je známá drsnými podmínkami zadržování vězňů, mohou být umístěni v sektoru, kde mohou jen stát nebo sedět se založenýma rukama za zády a je jim zakázáno hovořit s dalšími odsouzenými, řekl agentuře РИА Новости jeden z bývalých vězňů Dmitrij Demuškin, který si v této kolonii odpykával trest.

V neděli výkonný tajemník moskevského POC Alexej Melnikov řekl, že Navaľnyj byl převezen do nápravné kolonie v oblasti Vladimir, projde karanténou a bude přidělen na oddělení. Podle verdiktu soudu skončí Navaľnyj v kolonii obecného režimu, v regionu jsou dvě: č. 2 ve městě Pokrov a č. 5 ve Vladimiru.

“Nejtěžší podmínky v kolonii v Pokrově. Také jsem seděl ve zvláštním bloku, … Toto je považováno za nejtvrdší kolonii v Rusku, téměř všichni vězni o tom vědí. V Rusku je několik míst, kam se nechcete dostat. Kromě Karélie, Krasnojarsku a Omsku … existuje pouze jedna kolonie – to je kolonie Vladimir … Jsou tam velmi obtížné podmínky zadržení,“ uvedl Demuškin, který byl odsouzen na 2,5 roku a byl uvězněn za extremismus.

Je si jistý, že policisté FSIN nebudou proti Navalnému používat násilí, pokud se tam dostane, ale bude umístěn do sektoru zvýšené kontroly A – kde odsouzený musí být ve stacionární poloze – jeho ruce jsou vždy za jeho zády, jeho hlava svěšená, můžete jen sedět nebo stát, mluvit s ostatními odsouzenými je zakázáno.

“Neexistují žádné kamery, jsou tam kasárna pro 60 do 100 lidí. Stojíte osm hodin, sedíte osm hodin, spíte sedm a půl hodiny, třikrát rychle jdete do jídelny. Zhasíná se v deset (večer – pozn. red.), budíček v půl šesté (ráno – pozn.), v šest by už měla být postel ustlaná, už byste měli být oblečeni, stát v pozoru a čekat až zahouká siréna,“ řekl.

Jídlo v kolonii je podle Demuškina relativně dobré ve srovnání s ostatními.

“Lidé říkají, že (v kolonii – pozn. red.) mají sportovní hřiště, je tam kaple … Ale Navalnyj nic z toho nebude mít k dispozici. Nepůjde do žádné kaple, nenavštíví žádná sportovní hřiště a knihovny, tam je vše zakázáno …
Pouze v bezpečnostním oddělení, pokud tam bude převezen, dostane příležitost něco udělat – napsat dopis nebo číst,“. 

Pokud jde o zaměstnanost, pak je to, jak upřesnil Demuškin, možné pouze v sektoru umírněné kontroly, přičemž v kolonii je podle něj pouze 100 pracovních míst pro 700-800 odsouzených.

“Pokud mu v druhém roce trestu povolí jít do kaple jednou týdně nebo dvakrát na 15 minut, bude to jeho jediné povzbuzení a rozptýlení,” řekl.

Demuškin vysvětlil, že Navaľnyj dostane příležitost setkat se s právníkem nebo s příbuznými.

“Navalného nikdo nebude nutit, bude formálně požádán, aby dodržoval všechna předepsaná pravidla … Navalnyj je člověk, kterému je věnována velká pozornost. A on nevědomky mnohým lidem velmi pomůže, protože pozornost se nyní bude soustřeďovat na vysoké zdi a ploty Federální vězeňské služby. Tato zóna bude slavná. Oni to také chápou a budou jednat co nejvíce v rámci právního rámce,“ je si jistý Demuškin.

https://bit.ly/2PbOIMi
https://bit.ly/3e10Udr

sdílet na