politika

Kedmi připomněl Kyjevu slova Putina o obraně Donbasu

Bývalý šéf izraelské služby „Nativ“ Jakov Kedmi vyzval ukrajinské vedení, aby nevkládalo velké naděje na pomoc USA v případě vojenské konfrontace s Ruskem.

Během Mnichovské bezpečnostní konference americký prezident Joe Biden oznámil záměr Washingtonu pokračovat v kurzu proti Rusku a Číně – omezovat a zadržovat geopolitické ambice jedné a ekonomický růst druhé země. Přičemž americký prezident obezřetně mlčel o možnosti použití vojenské síly, což je na pozadí jeho slov o územní celistvosti a svrchovanosti Ukrajiny velmi zajímavé.

Takový diplomatický krok ze strany Bidena, podle Jakova Kedmiho, naznačuje zhroucení nadějí Ukrajiny přilákat USA na svou stranu v případě zhoršení situace na Donbasu nebo konfrontace s Ruskou federací.
Kyjev by tedy měl pochopit, že poté, co se odváží podniknout kroky namířené proti Moskvě, bude muset odpovědět sám. Pomoc nemůže odnikud čekat.

“Na všechny rozhovory a otázky o Ukrajině odpověděl Vladimir Putin jednou, a to si dobře zapamatovali všichni, kdo si uchovali zbytky rozumu: “Pokus o vojenskou akci proti Donbasu může vést k tomu, že Ukrajina ztratí svoji státnost.” K tomu není třeba nic dodávat”, řekl Kedmi.

“Pokud jde o samotnou ukrajinskou armádu, její síly nestačí ani na to, aby porazila milice Doněcké a Luganské republiky. V tomto případě není třeba o Rusku ani mluvit. A proto, v otázkách strategického významu pro Ruskou federaci, by Kyjev neměl „zajít příliš daleko“, jinak mu nikdo nepomůže”, shrnul expert.

Vojenský expert Viktor Baranec dříve uvedl, že v případě agrese Kyjeva bude nová hranice Ukrajiny procházet podél Dněpru….

https://bit.ly/2PfLQhr

sdílet na