politika

Úspěch Petra Fialy: Vyhnal Rusy z Dukovan

Vicepremiér za hnutí ANO Karel Havlíček bok po boku s představiteli ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a Starostů oznámil, že s těmito politickými stranami našel shodu na zákonu o výstavbě nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Z projektu budou vyřazeny ruské a čínské firmy. Předseda ODS pravicové koalice Spolu na premiéra Petr Fiala se ze srdce raduje.

Koaliční vláda ANO a ČSSD dlouho počítala s tím, že šanci zapojit se do výstavby nového jaderného bloku v Dukovanech dostane i Ruská federace. Oba opoziční bloky, Piráti a Starostové na jedné straně, a pravicová koalice Spolu, koalice ODS, lidovců a TOP 09, na straně druhé, před účastí ruského Rosatomu a dalších podobných firem dlouhodobě varovaly, ale vláda Andreje Babiše (ANO) nechtěla ustoupit.

Zmíněné opoziční strany se proto rozhodly blokovat přijetí zákona o výstavbě nového bloku v Dukovanech.

Ale vrbětická kauza, ve které tajné služby informovaly, že za smrt dvou českých občanů při výbuchu zbrojních skladů nesou odpovědnost dva ruští armádní agenti, všechno změnila. Vláda se dohodla s většinou opozičních politiků, že se k dostavbě Dukovan nedostane nejen Čína, ale ani Rusko.

Předseda ODS a kandidát pravicové koalice Spolu na premiéra Petr Fiala oznámil velké vítězství.

„Několik měsíců jsme bojovali o to, aby vláda vyloučila z výběrového řízení na dostavbu Dukovan ruské a čínské firmy. Uspěli jsme. Firmy ze zemí s autoritativními režimy nedostanou možnost účastnit se výběrového řízení. Bezpečnost naší země musíme chránit,“ pravil Fiala. „Zabránili jsme ruským a čínským firmám, aby stavěly Dukovany,“ dodal ještě.

Další opoziční strany, SPD Tomia Okamury a KSČM, které vládu Andreje Babiše tři roky podporovaly, se k dohodě o zablokování ruské účasti nepřipojily. Na společné tiskové konferenci se zástupci těchto stran neobjevili.

Dukovany

https://bit.ly/3vwLjr6

sdílet na

4 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Dan
17. 6. 2021 13:36
Ohodnotit příspěvek :
     

To sebere Fialovi tak 5% hlasů.

josef
17. 6. 2021 13:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Výhra pro Fialu? Prohra pro stát a obyčejný lid který tu šarádu pitomce Fialy bude muset doplatit krvavýma penězi !Pokud vím tak naše atomky běhají bez problému desítky let.Tenhle nový dobytek nám prošustroval dovednosti při jejich výstavbě.

Herodes
17. 6. 2021 20:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Tímto rozhodnutím vzniknou další náklady na stavbu min. 150 mld., pochybná kvalita stavby ze strany USA (ví se o preblémech WH!) a další zvyšování ceny el. pro koncové spotřebitele. Hurá! Další sekyra jako u cirkevních restitucí za majetek, který již v r. 1793 Jozef II. cirkvi odebral. Tito politici jsou rakovina republiky a patří je vyhnat bičem!!