Krize UKRAJINApolitika

„Tři místa v Evropě stačí zničit.“ Výroba zbraní: Hůře, než se zdá

20.02.2023 9:41

V konfliktu na Ukrajině se spotřebovává obrovské množství munice. A v tom spočívá kámen úrazu. Dle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka se výroba nedá jen tak navýšit. Což uvedl v rozhovoru pro server Newstream. Jeho slova potvrdil i herní vývojář Daniel Vávra, jehož známí ve stejném oboru si stěžují, že se banky a instituce snažily jejich průmysl potlačit. „Podle toho rozhovoru by možná stačilo poslat rakety na jediná tři místa v Evropě, kde se vyrábí základní surovina pro výrobu munice a po týdnu by byl konec,“ načrtl varovný scénář. A podobné zprávy znějí i z USA.

Foto: Hans Štembera
Popisek: Náboje vyrobené firmou Sellier a Bellot ve Vlašimi

Evropské vlády i USA zasílají na Ukrajinu zbraně, techniku i munici. Zároveň plánují, že se bude přezbrojovat a posilovat armáda. S tím ovšem zřejmě bude problém. Chybí totiž výrobní kapacity. Na tuto skutečnost upozornil prezident a výkonný ředitel Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky Jiří Hynek v rozhovoru pro server Newstream.

Uvedl, že nejvíce z Česka na Ukrajinu proudila munice pro raketomety a houfnice, přičemž se nejednalo jen o munici vyrobenou v Česku, ale i tu, kterou obchodníci dokázali skoupit z jiných států. ČR prý vyrábí hlavně munici ráže 155mm. „Většina výrobních kapacit České republiky v oblasti munice, té velkorážové, je směřována na Ukrajinu. Něco jde i do Polska, ale tam si nejsme jistí, zda to také neskončí na Ukrajině,“ sdělil a doplnil: „Střely se vyrábí na Slovensku, my dodáváme jen část náboje. My nemáme schopnost vyrábět úplně všechno. Česko-Slovensko tvoří jeden výrobní celek.“ Podotkl, že na rozdíl od období první republiky už Česko vyrábí jen zlomek světového vojenského materiálu.

Výrobní kapacity jsou dle Hynka už teď na maximu. „Představa, že by Evropa najednou zdvojnásobila výrobu munice, to je utopie. Nejsou suroviny, nejsou materiály. Ve výrobě munice jede Evropa na maximum svých kapacit,“ řekl.

Upozornil, že v Evropě jsou jen tři výrobci nitrocelulózy, základní suroviny pro výrobu munice. „Jeden výrobce je ve Francii, a ten je momentálně mimo provoz, protože tam došlo k havárii. Jeden je v Česku, Synthesia v Pardubicích, a jeden je v Srbsku. Jiný významný výrobce nitrocelulózy v Evropě není,“ vypočítal.

A obvinil evropské orgány a vlády, že se třicet let snažily o poškození zbrojního průmyslu. „Snížily jeho výrobní kapacity, vyhánějí výrobce základních surovin mimo Evropskou unii. Najednou říkají, že by bylo potřeba zvýšit výrobu. A říká se, jak dlouho se něco ničí, tak dlouho se to napravuje. Neumím si představit, jak by se nyní mohla zvýšit třeba výroba základních surovin nutných pro výrobu střelného prachu, pro výrobu tanků nebo houfnic. A nikdo dosud nezměnil pravidla. Ještě před třemi roky by vám trvalo deset let, než byste vyřídili všechna povolení pro výstavbu továrny na munici,“ popsal Jiří Hynek.

Evropská unie dle něho není připravena na konflikt s Ruskem. „Standard je, že byste měl mít od všech druhů munice na třicet dní palebného průměru. Předpokládá se, že během těch třiceti dnů zmobilizujete vlastní zbrojní průmysl. Tipuji, že nyní mají evropské země zásobu munice na tři až sedm dní. Nikdo nemá třicet,“ varoval.

Tyto zkušenosti potvrzuje také herní vývojář Daniel Vávra. „Předloni jsem se bavil s kamarádem, který má zbrojovku, o naprosté šikaně, kterou zažívá. Banky mu odmítají přeposílat peníze. Tedy zákazník z ciziny (třeba oficiální ozbrojené složky státu NATO) mu chce poslat peníze za zcela legální obchod a banky mu odmítnou zprostředkovat transakci. Nedostane úvěry. Výrobci strojů mu odmítají prodat zařízení na výrobu, takže si je musel kupovat přes třetí firmy,“ sdělil. Jiný Vávrův známý pak nedostal úvěr na podnikání. „Oficiálně něco nesplnil. Neoficiálně se dozvěděl, že to je kvůli tomu, že má střelnici a to je pro jeho banku fuj a takové byznysy nepodporuje,“ přidal další zkušenost.

Vávra se pak známých ptal, jak je možné vyzbrojovat složky státní moci. A dozvěděl se logicky, že to pak nejde. „Géniům u kormidla to bylo jedno. Zbrojní průmysl je fujky, válka nebude a naši uvědomělí voliči nemají ošklivé zbraně rádi,“ shrnul postoje.

A přidal varovný scénář: „Teď si představte, že by ta válka opravdu začala. Podle toho rozhovoru by možná stačilo poslat rakety na jediná tři místa v Evropě, kde se vyrábí základní surovina pro výrobu munice a po týdnu by byl konec. Možná by se ani nemuselo střílet. Jedno to místo je mimo EU v Srbsku, kde mají Rusa rádi. Druhé, ve Francii, je momentálně mimo provoz a třetí je v Pardubicích.“

Ovšem nejde jen o Evropu. S municí mají problémy i Spojené státy. Kvůli nedostatku munice a neschopnosti ji vyrobit musely USA sáhnout na zásoby u svých spojenců, konkrétně v Izraeli a v Jižní Koreji.

Na nedostatečnou výrobu na CNN upozornil též Richard Shirreff, generál britské armády ve výslužbě a bývalý zástupce vrchního velitele spojeneckých sil NATO v Evropě. „Všechny země NATO se na to musí vážně strategicky podívat. Možná jsme ve fázi, kdy budeme muset říct výrobcům kol, aby se otočili a začali vyrábět munici. Jediný způsob, jak se vrátit na správnou cestu, je připravit se na nejhorší možný případ, což znamená znovu se poučit ze studené války, abychom se vyhnuli další světové válce,“ uvedl.

Taktéž generální tajemník NATO Jens Stoltenberg novinářům sdělil, že „současné tempo ukrajinských požadavků na munici je mnohonásobně vyšší než naše současné tempo výroby – to zatěžuje náš obranný průmysl“. A přidal konkrétní příklad: „Například čekací doba na munici velkého kalibru se prodloužila z 12 na 28 měsíců. Dnes zadané objednávky by byly dodány až za dva a půl roku. Musíme tedy zvýšit výrobu a investovat do našich výrobních kapacit.“ Hynek v rozhovoru hovořil o tom, že Evropské země mají zásobu na tři až sedm dní bojů. Což potvrzuje i reportáž Sky News, dle které by Velké Británii munice došla právě v „řádu dní“. Jeden zdroj se vyjádřil, že počítali s tím, že jakákoliv válka skončí během týdnů a na to mají stavěné zásoby. Jenže ukrajinský konflikt dokázal opak. „Pokud nenahradíte to, co jste rozdali, tak armáda nemůže bojovat. Teď nemůže bojovat ani trochu, rozhodně ne víc než pár dní,“ vyjádřil se tento zdroj.

U Spojených států Centrum pro strategická a mezinárodní studia spočítalo, jak dlouho by trvalo doplnění zásob munice pro klíčové vojenské systémy. V současné době například produkce 155mm střel do houfnic pokryje pouze potřeby pro trénink dělostřelectva. I pokud se výroba navýší, tak bude doplnění zásob trvat pět let. Naváděné střely Excalibur (stejné ráže) pak 7 let, 4 roky při navýšení produkce. Protitankové Javeliny by se i při zvýšené produkci vyráběly 5 a půl roku, než by bylo nahrazeno to, co USA dodaly na Ukrajinu. I střely do raketometů HIMARS by trvaly doplnit dva a půl roku.

Přitom Ukrajina není zdaleka jediná země, která je na dodávkách zbraní z USA závislá. Panují obavy, že útok na Ukrajinu povzbudí Čínu v ambicích na dobytí Tchaj-wanu. A Tchaj-wanu momentálně schází vojenský materiál z USA v hodnotě 19 miliard dolarů.

Zdroj : Parlamentní Listy

sdílet na

32 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
janaz
20. 2. 2023 19:25
Odpovědět  scipio

Treba sa na to pozrieť aj z druhej strany. Keby to neboli spravili, tak teraz je Česko aj Slovensko napchaté zbrojárskym priemyslom až po strechu a jasným favoritom na “odpis” a nebol by rusko-ukrajinský- konflikt ale regulérna svetová vojna. Ani jedného z menovaných nemusím, ale znovu sa potvrdilo, že všetko zlé je aj na niečo dobré.

Boomer
20. 2. 2023 20:08
Odpovědět  scipio

.. a vybrané dálniční úseky, určené jako záložní startovní a přistávací plochy.

Velitel
20. 2. 2023 21:15
Odpovědět  Boomer

Co by ta, jako startovalo, asi jste si nevšiml, ale těch pár ocelových ptáků na leasink by zničili ještě na zemi a dřív než by jakékoliv utočící letadlo překročilo hranice. Jediné PVO ČR byl Čakovický prak a ten pokud vím sežrala dřevomorka. čili PVO nemáme.

Velitel
21. 2. 2023 09:09
Odpovědět  scipio

Nesmíte tak žrát americké filmy, C130 rozhodně nikdy na žádném dálničním letišti v ČR nepřistane, jednoduše protože se tam nevejde. Současné C130 mají rozpětí skoro 41m, Parametry dálničního letiště 25m dráha a 15m ochranný travnatý pás. Na to se sice teoreticky C130 vejde ale jen při idelním přistání v ose dráhy, US předpisy, ale umožnují přistání jen v prostoru kde lze bezpečně dokončit přistání i při max odchylce od osy dráhy. Janak řečeno C130 chybí min 6 metru na každé straně českého dálničního letiště,
Dálniční letiště nikdy nebyla projektována na dopravní letectvo, ale jen na stíhací, přesněji Mig 15, Mig 21, Su-7.
Mimochdem nemůže na nich přistávat ani slavný americký šrot F35, tady pro změnu je krátká přistávací dráha , nevyhovuje tzv. TODA zase ne o moc asi o 40m ale prostě nevyhovuje.
Mimochdem,dílka ČR tak nějak koreluje s max praktickým doletem PVO raket S400.
Poznámka na závěr. S letištěm se to má tak, při utoku v prvé řadě vyřadíte dráhu,ale pak musí přiletět letadla tjako SU-25 nebo těžké bombardéry a bud zničit vše nebo aspon kachny na zemi, protože udělat díru do dráhy nějakou dálkovou raketou stojí řekněm 0.5M$, ale oprava je řádově levnější a trvá 2 dny

Standa
21. 2. 2023 07:25
Odpovědět  Velitel

…..Jediné PVO ČR byl Čakovický prak a ten pokud vím sežrala dřevomorka. čili PVO nemáme…..
—————-
Podkováky došly!A Čína nedodá!

Boomer
21. 2. 2023 19:31
Odpovědět  scipio

.. na Ukrajině probíhá výcvik pilotů pro A-10 Warthog, za použití virtuální reality.

21. 2. 2023 21:57
Odpovědět  scipio

 Strojní fabriky jsou sice teoreticky cíl, ale nikoliv strategický ve smyslu odvrácení protiúderu nebo jako cíl při vlastním protiúderu po napadení vlastního území. 
Skutečně? Kam a jakým způsobem se tedy vypařil zbrojní průmysl Banderstánu, když ještě v roce 2017 patřil mezi desítku největších světových exportérů zbraní na světě, viz:
Tanky, letadla a vznášedla.
8. ledna 2017
Přes mohutné dodávky pro vlastní armádu, například 68 nových a skoro tisícovku modernizovaných tanků, Ukrajina zvládá vyvážet zbraně do celého světa. Na její produkci stojí například ozbrojené síly Thajska, kterému Ukrajina dodala téměř dvě stě obrněných transportérů a má zajistit padesátku nejmodernějších tanků Oplot.”
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ukrajina-patri-do-desitky-nejvetsich-exporteru-zbrani-na-svete.A170105_135637_zahranicni_jol

a nyní ho musí zásobovat celý euroatlantský svět? Záhada, že?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
22. 2. 2023 15:11
Odpovědět  scipio

Jistěže úmysl, o tom žádná. Pokud jste to ještě neviděl, obrňte se trpělivostí a shlédněte. Třeba natřikrát jako já, protože je to, vzhledem ke stavu pana Stehlíka, utrpení shlédnout to na jeden zátah. Je to o likvidaci Poldovky šmejdy Klausem a Dlouhým. Vřele doporučuji.

https://www.youtube.com/watch?v=qE5KjmNaGag

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
21. 2. 2023 09:18
Odpovědět  janaz

Já mám zase naopak Rusko velmi rád, neboť díky nim jsem se mohl narodit a díky nim jsem nemusel žít v této kapitalistické žumpě větší část života.

PENNYS
21. 2. 2023 17:13
Odpovědět  Pavel z Moravy

RUSKO MÁME RÁDI VŠICHNI.
VĚTŠINA NÁRODA JE JIM VDĚČNÁ ZA SVÉ ŽIVOTY.
TĚCH PÁR COVIDEMNAOČKOVANÝCH OVCÍ, CO ZVOLILY TUTO VLÁDU
A JEJICH “JENErála”
NENÍ ANI NÁHODOU VĚTŠINA!!!

Autor
20. 2. 2023 18:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdo vydělal na tlumení zbrojního průmyslu u nás? Správně zbrojovky v jiných západních zemích. A kde je jich nejvíce? Správně, v USA.
Navíc “milovaný” Havel sám vyzýval k tomu, že nebudeme nikoho vyzbrojovat. Čestný Američan.
Jakápak “podivná” otázka, že NĚKDO to zlikvidoval.
Dost pochybuju, že by Čína vyráběla munici pro EU, USA a NATO. Tak jako to jinak dělá ostatní průmysl na západě, totiž, že jen přelepí zemi výroby a čáry máry fu(c)k – máme tu průmyslový výrobek “vyspělého západu”.
Již několikrát jsem zde uváděl, že obnova zbrojního průmyslu je nejen složitá, ale vyžaduje obnovu celého hospodářství na reálné a také kromě samozřejmě zdrojů, změnu ve vzdělávání lidí. A to samo by bylo na dlouhá léta! Ovšem to zase protiřečí zájmům liberalismu … a vůbec zájmům většiny politických “elit” západu.
Nezbývá, než otočit kurs o 360 stupňů!

1013196172k.jpg
Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
20. 2. 2023 18:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak jsem si přátelé přečetl něco z protiproudu a věřím, že jak v březnu usedne na trůn ten chlapík, tak se vše rozjede tak, že to bude fičák jaký jsme ještě nezažili. A za to naše okrádání a zaprodávání budou muset lidé ještě děkovat. Takže teď již skutečně – Už je to tady, Gusto, už je tu husto.

František Rýpal
20. 2. 2023 18:41
Ohodnotit příspěvek :
     

Valdimíre Vladimiroviči, taková šance se nebude opakovat.Ještě chvilku a máme holé ruce.

PENNYS
20. 2. 2023 18:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Ukrajina vítězí, protože jí pomáhá „celý svět“.
Americký prezident Joe Biden to dnes řekl v Kyjevě,ZÁPAD NENÍ CELÝ SVĚT”
uOKRAJINA PROHRÁVÁ I KDYŽ PROTI RUSKÉMU STÁTU ,VÁLČÍ CELÝ ZÁPAD!!!!

janaz
20. 2. 2023 19:28
Odpovědět  PENNYS

Biden je atrapa Hitlera posledných dní, a to je už čo povedať. Navzájom sa ubezpečujú v bunkroch, ako víťazia cez Ukrajinu, a pritom im pred bunkrami hrmia ruské zbrane.

M.Š.
20. 2. 2023 19:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak tak,kdyby se k tomu přidaly opravdové sankce ze strany Ruska v podobě uzavřených kohoutů všeho,co tzv.západ potřebuje,tak je do týdne klid po pěšině a ukradina by se zhroutila sama do sebe.Že se tak neděje je záhadou……a jsem zvědav,co se z toho vyvrbí.

Honza
20. 2. 2023 22:09
Odpovědět  M.Š.

To je velmi jednoduché milý Watsone. V Rusku jsou všichni oligarchové pouhými slouhy západních páníčků. A pokud se aspoň trochu vyznáte v řízení, tak pochopíte, že to skutečné vlastenecké Rusko válčí na dvou frontách – na Ukrajině proti souhrnnému západu a uvnitř Ruska proti zrádné elitě. Nyní probíhá v Rusku asi poslední pokus o státní převrat. Mnoho sil (zdrojů) západu už nezbývá a tlačí je čas. Pokud tuto válku (vnitřní i vnější, přičemž výsledek té druhé závisí na výsledku té první) Rusko prohraje, bude velmi brzy po nás jako Lidstvu. Jinam, než do záhuby totiž západ svět nevede.

Standa
20. 2. 2023 20:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdyby Češi táhli spolu , jako Řekové a vykopali novodobého Hitlera z Hradu, bylo by takhe!

http://www.youtube.com/embed/UhDgpXWkFHE

Pavel K
20. 2. 2023 20:29
Odpovědět  Standa

👍 👍 👍 👍 👍 👍

Jaris
21. 2. 2023 00:43
Odpovědět  Standa

N A D H E R A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Az me svedi paty, jak bych chtela tancit Zorbuv tanec.

Bozena K
20. 2. 2023 22:46
Ohodnotit příspěvek :
     

a přesto, že toto všechno vědí, tak se ženou dál, eskalují a hrotí to čím dál více….já mám pocit,jakoby tímto Rusku říkali, ted máte příležitost zlikvidovat celé NATO, tak do toho…

Jaris
21. 2. 2023 00:47
Odpovědět  Bozena K

Myslim si, ze kdyby Rusko nemelo ve vedeni tolik zradcu a podpindosniku a ridili ho sami rusti vlastenci, davno by Ukrajina lezela na lopatkach a Zapad by akorat utrel hubu.

Pavel
21. 2. 2023 08:34
Odpovědět  Jaris

Není to tak jednoduché.Ukrajina je zfanatizovaná jako Němci za Hitlera a 9 roků je proruské obyvatelstvo terorizované a zastrašované.Rusové nemají prakticky informace o “ukrech” na jejich území mimo vlastní průzkum.Zato Ukrové mají k dispozici veškeré informace ze satelitů a špionážních letadel NATO v reálu 24 hodin nepřetržitě.Pak se těžko dá bojovat a využít momentu překvapení, když frontová linie je 1600 km. Než někam dorazí Ukrové tam již mají zabezpečenou obranu nebo připravenou past.Dokud nezmizí z oblohy průzkum NATO a neoslepnout satelity a především starlink budou to mít Rusové těžký.

Boomer
21. 2. 2023 19:38
Odpovědět  Pavel

..pokud budou Rusové průběžně frontovou linii saturovat dalšími jednotkami, struna jednoho dne praskne, bez ohledu na průzkumy NATO a satelitních sítí. Prosté přečíslení..

ladik
21. 2. 2023 06:59
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdyby ti šílení válkychtiví magoři neštvali lidi na jatka, nebyla by potřeba ani munice.

PENNYS
21. 2. 2023 08:44
Ohodnotit příspěvek :
     

VE VŠECH STÁTECH UŽ SE ZPÍVÁ “https://www.youtube.com/watch?v=8y8zEzk9-A8”
písen jež by měla národy probudit