politika

Stálý zástupce OPCW: Rusko se nebude v situaci s Navalným omlouvat

Moskva nemá v úmyslu se omlouvat západním zemím v souvislosti se situací kolem Alexeje Navalného, ​​uvedl Alexandr Šulgin, stálý zástupce Ruska v Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

  • RIA Novosti / Valerij Melnikov

Řekl to během svého projevu na 95. zasedání Výkonné rady organizace.

„Navzdory všem pochybným výzvám k provedení národního vyšetřování, spolupráci s OPCW, atd. Prohlašujeme, že Rusko není nikomu nic dlužno … Nemáme se jim za co ospravedlňovat a nebudeme to dělat,“ citoval TASS.

Šulgin zdůraznil, že Rusko zcela plní všechny své závazky vyplývající z Úmluvy o chemických zbraních (CWC) a prohlášení Německa a dalších zemí s obviněním proti Moskvě jsou předpojatá a nepodložená.

„V několika hlavních městech, především v Berlíně, se snaží prezentovat případ, jako by byl Alexej Navalný otráven toxickou látkou, kterou lze klasifikovat jako nejnovější vysoce kvalitní chemickou zbraň,“
uvedl ruský stálý zástupce.

Současně připomněl, že Rusko zcela a před časem zničilo všechny zásoby chemických zbraní a odpovídající technologické vybavení, a rovněž podporuje zavedení režimu ověřování v chemických zařízeních.

OPCW dříve uvedla, že její odborníci potvrdili přítomnost toxických látek ve vzorcích moči a krve Navalného. 
Podle zprávy byla v jeho těle nalezena látka, která má podobné vlastnosti jako Novičok, ale není na seznamu zakázaných chemikálií.

Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že příběh s Navalným pokračoval podle předem naplánovaného spiknutí.

https: //russian.rt.com/russia / …

sdílet na