politika

Sabotáž. Někdo chce zahnat Evropu do doby kamenné

Důvodem poklesu tlaku na třech větvích plynovodu Nord Stream najednou je nejspíše cílená sabotáž. V pondělí večer klesl tlak v plynovodu Nord Stream 2. Dánský námořní úřad oznámil, že v blízkosti Nord Stream 2 došlo k úniku plynu. Později byl zaznamenán pokles tlaku na obou větvích plynovodu Nord Stream 1.

Důvodem poklesu tlaku v plynovodu Nord Stream 2 a na obou větvích plynovodu Nord Stream by mohla být cílená sabotáž, uvedly zdroje listu Der Tagesspiegel.

Podle publikace bylo v obou případech zahájeno vyšetřování příčin incidentu, na kterém se podílejí německé spolkové bezpečnostní agentury. „Neumíme si představit scénář, který by nebyl cílenou sabotáží. Všechno mluví proti náhodě,“ uvádí Der Tagesspiegel, TASS.

Na vyšetřování příčin incidentu se podílejí spolkové bezpečnostní agentury Německa. 

Zástupci společnosti Nord Stream AG, provozovatele Nord Streamu, uvedli, že zničení tří řetězců pobřežních plynovodů najednou bylo bezprecedentní. Načasování obnovy infrastruktury přepravy plynu zatím není možné odhadnout, uvedla společnost.

Zároveň se upřesňuje, že dodávky ruského plynu do Evropy tranzitem přes Ukrajinu 27. září zůstávají ve stejném objemu – asi 42,4 milionu metrů krychlových za den a dodávky přes Nord Stream jsou zcela zastaveny, dokud nebude opraveno poškození zařízení. 

Tento druh sabotáže není zdaleka triviální, musí být proveden ve značné hloubce (asi 60-70 m) pomocí speciálních sil, například potápěčů nebo ponorek. Příležitosti a zájem o přerušení dodávek plynu do Evropy mají tři země – USA, Velká Británie, Polsko.

Alexej Grivač, náměstek generálního ředitele pro plynové projekty Národního fondu pro energetickou bezpečnost RF, řekl, že sabotáž proti systému Nord Stream byla prospěšná pro ty, kteří si zoufale nepřejí, aby se ruský plyn vrátil tuto zimu do EU. Úřady evropských zemí by se mohly pod tlakem veřejnosti vzdát a zmírnit sankce proti Rusku, aby znovu získaly přístup k jeho energetickým zdrojům.  Nyní však, i kdyby k tomu došlo, nebude snadné obnovit zásoby kvůli sabotáži.

Expert Juškov: USA pálí mosty plynárenské spolupráce mezi Evropou a Ruskem

„Jediná země, která by mohla těžit ze selhání dvou ruských plynovodů najednou, jsou Spojené státy. Navíc pohrozily, že Nord Stream 2 prostě nebude,“ řekl deníku VZGLJAD energetický expert Igor Juškov. Německá média píší o možné sabotáži a „bezprecedentním ničení“.

„Všechno vypadá divoce. Jedna věc je, když je poškozeno jedno vedení jednoho plynovodu. Pak mohla být událost připsána technické závadě při svařování spojů, mechanickému poškození kotvou nebo něčemu podobnému. Ale když selžou tři linky najednou, těžko to lze nazvat nehodou,“ řekl Igor Juškov, expert z Finanční univerzity při vládě Ruské federace a Národního fondu pro energetickou bezpečnost.

Účastník rozhovoru také poznamenal, že všechny trubky jsou umístěny docela blízko, ale „není možné je náhodně roztrhat kotvou“. 

„Musíme vzít v úvahu skutečnost, že již dříve existovaly hrozby ze strany Spojených států. Na začátku roku Biden řekl, že „ruská agrese“ proti Ukrajině povede k tomu, že žádný Nord Stream 2 prostě nebude. A teď jsou „najednou“ oba plynovody mimo provoz,“ poznamenává.

„Nedávná prohlášení Polska o nutnosti prostě demontovat Nord Stream 2 se také zdají podivná. Tato akce byla plánována. Jistě, bylo by možné obvinit Rusko z toho, že Gazprom prostě odčerpal plyn z potrubí. Ale skutečnost, že Dánové zaznamenali únik metanu poblíž jednoho z ostrovů, činí tuto verzi neudržitelnou,“ dodal expert.

„Celkově je tato situace přínosná možná jen pro Spojené státy, protože tímto způsobem pálí mosty plynárenské spolupráce mezi Evropou a Ruskem. Nyní nemáme technické možnosti dodávat potřebné objemy plynu do Evropy. Obnova bude dlouhá,“ řekl Juškov.

„Je to pro Rusko výhodné? Ne. Opakovaně jsme deklarovali připravenost vést rozhovory, chtěli jsme zlepšit vyjednávací pozice. A „vysušit“ evropský trh tímto způsobem pro nás není výhodné,“ argumentuje Juškov.

„Potřebují to Evropané? Také ne. Bylo pro ně důležité zachovat alespoň technickou schopnost přijímat ruský plyn v případě nouze. Nyní ale budou muset nakupovat pouze LNG a obchodovat s jinými zeměmi,“ uzavřel Juškov.

„Pokud si někdo představuje potápěče, který skočil z gumového člunu do Baltského moře a připravil Německo o plyn, pak ho zklamu. Taková sabotáž vyžaduje specializovanou ponorku a pravděpodobně určitou výzbroj, podobnou torpédu nebo podvodnímu dronu,“ napsal ekonom Anton Ljubič na svém kanálu Telegram. Expert také poznamenal, že “okruh těch, kteří z toho mají prospěch a kteří by to mohli udělat, je urážlivě malý.” 

Je také třeba poznamenat, že údajná sabotáž není zdaleka triviální, protože musí být provedena pomocí speciálních zařízení a jednotek, jako jsou potápěči nebo ponorka.

Tím je proces ekonomického zotročení Německa završen a v dohledné historické perspektivě Německo, ale i Evropa jako celek, na levný plyn může zapomenout.

Připomeňme, že 22. září FSB Ruska informovala o zabránění teroristickému útoku na plynovod Turkish Stream, který organizovaly ukrajinské speciální služby. Ruské bezpečnostní složky zadržely pět lidí, zabavily dvě výbušná zařízení, montážní návod, souřadnice plynovodu a korespondenci s kurátory.

O den dříve, 21. září, moře vyplavilo na břehy Sevastopolu námořní dron neznámého modelu s anglickými značkami. Další podobný byl zničen u ruské námořní základny.

Zveřejněné záběry úniku z „Nord Stream“

Dánská armáda zveřejnila video z úniku na plynovodu Nord Stream. Kruh znečištění na hladině moře je široký několik set metrů.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3DXEiHv
https://bit.ly/3SD3BTu

sdílet na

18 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Davor
27. 9. 2022 17:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Někdo,…Amerika

Masunta
27. 9. 2022 18:01
Odpovědět  Davor

Cui bono – v čí prospěch. Nejpodezřelejší jsou prý Amerikánci – USA, mají tam min. jednu speciální vojenskou loď, a dále Ukrajinci. Prý by sbotáž zvládli potápěči.

Autor
27. 9. 2022 18:04
Odpovědět  Davor

Přesněji Amerika, Anglie, Polsko, Ukrajina. Tam hledejme viníky a spolupachatele.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
27. 9. 2022 18:32
Odpovědět  Peter

Typuju na pšonky pod dohledem ušáků.

Ladislav
27. 9. 2022 18:34
Odpovědět  Davor

💤 1* ****************** přesně, opět cia a provedl poskok z Banderostán! Ve všech prasárnách ve světě májí pařáty usa!

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pozor
27. 9. 2022 17:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Ako hovorí jedno biblické príslovie: oko za oko zub za zub.

sizok
27. 9. 2022 18:17

Jsi neuvěřitelný hlupák.

sizok
27. 9. 2022 18:18

Ty jsi opravdu hňup. A jaký.

Milan
27. 9. 2022 18:20

S tebou je stejně pr-del kačere. Nejvíc mě pobavilo těch 9% a kterak bude Evropa na plynu za čtvrt roku nezávislá, a také jak se budou firmy Rusku vyhýbat. Měl bys říct dirigentovi ať ti dá novější noty. Tohle by ti mohli žrát tak na seznamu, ale ne tady, kde každý dědek a babka šmejdí po zahraničních webech.
A helemese, zase jsem ze Zahrady Čech samoodhlášen.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Autor
27. 9. 2022 18:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Konec konců jak je vidět karty se odkrývají. Evropa, ne ta šílená, ale ta normální, se může konečně zbavit jha USA. A musí to udělat vědomě. Ty si jednak podepsaly rozsudek samy a tím, že oslabují Evropu, která byla s nimi, oslabují především sebe sama. Totéž platí o Anglii. Když jsem kolem Brexitu psal, že to je jen divadlo, netušil jsem přesně co se bude dít, ale všichni se tomu vysmívali a jedni jásali, že jde odejít, a druzí smutnili, že se rozpadá EU. Je to takový paradox. V okamžiku, kdy se USA podařilo spolu s Anglií dosáhnout ovládnutí témř celé Evropy poslušnými psíky a fenami, sami to začínají ničit. Chápou ty psíci a fenky co ve skutečnosti byli a jsou?
Ve skutečnosti anglosasové, USA a Anglie, Kanada aj., jen připravovaly půdu pro dnešní události.
Jenže všechno mělo probíhat jinak. První měla zaútočit Ukrajina, zesměšnit, ponížit Rusko, případně dosáhnout odvolání Putina a spol., ale Rusko je předešlo cca o dva až čtyři týdny. A teď se bojuje za jejich podmínek. USA a spol. se to snaží zvrátit, ale nemají dost sil na dosažení svých cílů, musely by totiž jít do velkého konfliktu, do války naplno a natvrdo.
A až pravda vyjde najevo, vlády se změní, jsem zvědav co budou tvrdit ti všichni rusofobové, jestli také aspoň část své zloby přenesou na USA. Zvláště by to bylo zajímavé vědět u místních trollů. Jestli půjdou nadšeně umírat za zájmy těch, co se jim celý jejich život vysmívali a posmívali. Vzhledem k tomu, co je vidět na Ukrajině, nejspíše na čas zalezou.

gába
27. 9. 2022 18:53
Odpovědět  Peter

svatá slova.Putina neodstaví,jeho podpora obyvatelstva v Rusku to nedovolí.Nord str. 2 je sabotaž,armadní seismologicke sledovací stanice ve Finsku a okolních státech zaznamenaly výbuchy v moři,lodní kotva rámus takové intenzity nedá.teď ještě odstavit co se odstavit dá,co ještě jakž takž běží,myslím tím přes ukradinu,to svidomo udělaj,a můžou si v usa mnout dlaničky.likvidace evropy v plnem proudu.Nebudu psat že němci jsou v pr…,to jsme všichni v júrope.

Kral
27. 9. 2022 18:22

A to si připlatíme řádně…. !!! To že o něco cena na burze klesne je hezké, ale v podstatě je to nepodstatné, musí klesnout několikanásobně!
No uvidíme jak to zvládnem, ale nevidím to dobře… Zvládneme to tak, že snad nikdo neumrzneme, ale průmysl bude v kopru, už hodně firem skončilo a skončí… To se promítne do nezaměstnanosti a nedělejme si iluze to co plácá plácání Sikela a Fiala… Tomu se nedá moc věřit….

Petr
27. 9. 2022 18:25

Áááá chytrrrrrrolín !

Gales
27. 9. 2022 19:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak snad to uspíší odtržení germánů od amíků.Třeba to otevře oči i těm nevěřícím.

gába
27. 9. 2022 19:54
Odpovědět  Gales

jak to udělat?vždyť oni jsou nasáklí Grétou.odstavení jádra je samovražda,odpoutání od Gazpromu eutanázie.jak se stane z neveřícího věřící?pro boha,vždyť jsou totálně v prd..i,zdražování,poslední záchrana jim vyfučela-nord stream….plný barák,až po půdu migrantů,kteří chtej žrát a šuk.at,němec nechápe vo co go.není možnost se odpoutat od juesej.nemci jsou vazalové od 2 svět.války,jako poražená strana.ale evropa je závisla na nemcích.rozpad unie,němci ať hu.lí amíky,a zbytek Eu ať vytvoří něco jako bylo EHS,bez NATO NACO a mluvit z Ruskem.jako z rovnocenným

Administrátor
P.A.Semi
27. 9. 2022 20:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Inu, přesně na Židovský Nový Rok 26.9., Šmitah – jako 9/11, jehož náplní je tentokrát Velká Energetická Loupež…

Kdopak to asi tak mohl udělat ?! To byl určitě nějaký “”Anti-Semita”” …

πα½

Velitel
27. 9. 2022 23:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Nechci ekonomu kazit představy, ale na hloubku 70m v pohodě stačí potápěč a gumový člun. Pokud by útok provedli potápěči stačila by nálož do 1kg a tu by nezanamenali seismografy. Seismograf podle vzdiálenosti dokáže zaznamenat ve volném prostoru od 10 do 100kg což by spíše naznačovalo na nálož shozenou z hladiny,

Administrátor
P.A.Semi
28. 9. 2022 03:55
Odpovědět  Velitel

V jiném článku se tu píše, že to bylo asi 100kg dynamitu…?

RT píše, že je CIA varovala předem, a že to Švédové zaznamenali na seismogramech…

πα½