politika

Rumunskému parlamentu byl předložen návrh zákona o anexi části Ukrajiny

Rumunská senátorka Diana Iovanovici Șoșoacă předložila parlamentu návrh zákona požadující „vypovězení Smlouvy o dobrém sousedství a spolupráci mezi Rumunskem a Ukrajinou“.

Návrh zákona, který byl v pondělí předložen, se jmenuje „Zákon o změně zákona 129/1997 o ratifikaci Smlouvy o dobrém sousedství a spolupráci mezi Rumunskem a Ukrajinou“. 

Vypovězením smlouvy Șoșoacă požaduje, aby Rumunsko anektovalo území, které bylo kdysi součástí meziválečného Rumunska, což je proces, který by mohl být v současné době možný pouze prostřednictvím vyhlášení války ze strany Rumunska.

V článku 2 návrhu zákona se uvádí: “Na základě článku 27 Smlouva bude rumunskou stranou vypovězena v roce 2027, s výpovědní lhůtou nejméně jeden rok před datem vypršení platnosti.” 

Článek 3 uvádí: “Rumunsko anektuje historická území, která mu patřila, v tomto pořadí – Severní Bukovinu, oblast Herca, Budžak (Kahul, Bolgrad, Izmail), historické Maramureš a Zmijí ostrov.”

„Také tímto zákonem chceme vrátit kulturní identitu, tradice, zvyky a náboženství rumunskému obyvatelstvu, jehož počet se odhaduje na zhruba 1 milion, včetně smíšených rodin,“ podotýká autorka legislativní iniciativy s tím, že etničtí Rumuni na Ukrajině jsou zbaveni práva studovat ve svém rodném jazyce a nejsou zastoupeni v Nejvyšší radě Ukrajiny.

Právnička Diana Șoșoacă byla po výsledcích voleb v roce 2020 zvolena do Senátu Rumunska (horní komora parlamentu) za nacionalistickou stranu „Aliance pro sjednocení Rumunů“ (AUR), poté ji opustila a v současnosti je členkou mimoparlamentní strany „SOS Rumunsko“.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/40a8Gqv

sdílet na

26 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
24. 3. 2023 00:56
Ohodnotit příspěvek :
     

Kouzelná země tohleto Rumunsko. Jedna jeho ruka by si ráda z Ukrajiny čajzla zpátky co jí kdysi nějakou chvíli patřilo, zatímco jeho druhá ruka hladí po šošolce ušáka, co přes počítač ovládá šmírovací dron, by to zpětčajznutí co nejvíce ztížil. Tož co dělají ruce, to bychom měli. A co hlava? Nejlíp by jí bylo na zmijím ostrově, už to jméno k ní pasuje. Akorát bude problém z tama vyhnat Rusa, až si ho vezme zpátky.
P.S. Sory jako, ale nic jiného než dělat si z toho srandu nesvedu, neb slzy, které jsem ronil nad lidskou hloupostí, jsem už bezezbytku vyronil.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
anonym
24. 3. 2023 01:13

Oni se pripravuji na dobu, kdy se bude porcovat pasik. 🙂 Madari taky nezahaleji…

24. 3. 2023 16:03
Odpovědět  anonym

Tak tak, Věruško. Viktor evidentně připravuje Maďarsko na vedoucí roli v budoucím Trojmoří, že by se eventuálně mohl stát Jeho císařskou výsostí Viktorem I. Velikým, pánem třech moří, proto ty kličky. Ale i kdyby Trojmoří nevyšlo, furt by tou chytrá horákyně politikou oproti vítězné mocnosti neměl až tak špatnou pozici jako zbytek eurosajuzu. Mám ty práskaný kluky – Osmana Obmyslného, Baťku Práskaného, a Viktora Sólo – zafixovaný jako “Tři lišáky”, případně tři hovnivály. Je podnětné sledovat jejich pinožení, jak si každej valej tu svou kuličku. 🙂

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Keller
24. 3. 2023 17:59
Odpovědět  anonym

Zapomněl jste na Polsko. Ti se netají tím, že provedou anexi svých bývalých území a začnou Východní Haličí.

Vaska
24. 3. 2023 06:32

mam dojem že část rumunska patřila kdysi Maďarsku – takže to by mohlo bejt zajímavé

José
24. 3. 2023 07:17
Odpovědět  Vaska

Máte správný dojem, bylo to Sedmihradsko.

Janaz
24. 3. 2023 17:50
Odpovědět  José

Nepatrilo Maďarsku, ale Uhorsku a Uhorsko nikdy nerovnalo sa Maďarsko, hoci sa Maďari min. 300 rokov snažia aby sa to takto vnímalo.

Boomer
24. 3. 2023 07:54

..osobně se od začátku speciální operace nijak netajím s názorem, že z Ukrajiny si bude chtít ukousnout kde kdo. První se ozvalo Polsko, no a teď už i Rumunsko..

sizok
24. 3. 2023 11:40
Odpovědět  Boomer

Chtít mohou… ale já jsem stále více a více přesvědčen o jiném pozadí. O celkovém vylidnění okrajiny. V kontextu předpovědi
změny klimatu. Kam se asi tak přesunou angláni, až vychladne
golfský proud? A všichni ti, na němž jsou závislí? Ti, kteří nebudou chtít žít v šariátu francie, holandsko, belgie?

Janka
24. 3. 2023 11:54
Odpovědět  sizok

neviem si predstavit, ze by Rusi dovolili, aby ti, ktori ponukali UA do vojny, sa im tam potom aj fyzicky nastahovali…..to skor tam hodia imho nejaku jadrovku:-(( (co by samozrejme bola skoda, taka urodna poda)

24. 3. 2023 16:18
Odpovědět  Janka

Zbytečné. O to se postarají angláni svými tanky. Mám na mysli kontaminaci ochuzeným uranem, pokud je zapojí do války. No a Rusové mají zbraně s ochuzeným uranem rovněž k dispozici a “přirozenou cestou války” tak vznikne namísto neutrálního nárazníkového kvazistátu pro lidi neobyvatelná nárazníková radioaktivní pustina. A bude vymalováno…
Blbej obraz, co?

Janaz
24. 3. 2023 17:53

Veľmi pochybujem o tom, žeby si Rusi takto sprasili svoje hlavné historické územie – Kyjevskú Rus. keby s tým rátali, tak by sa neunúvali s vedením vojny tak, ako ju vedú, aby čo najviac šetrili obyvateľstvo a územie.

24. 3. 2023 18:12
Odpovědět  Janaz

No, ale stát se to může. Ruský generální štáb je prolezlý vlasovci a pokud ho Gosudar nevyluxuje…

Boomer
24. 3. 2023 18:18
Odpovědět  Janaz

.. historie lidstva je protkaná myšlenkou “..to by přece neudělali!” a následným prozřením, že to přece jenom udělali. Můžete se snažit, můžete se držet zpátky.. a nakonec vás k tomu protivník donutí. V takovém případě je důležité, kdo vyhraje a úplně nejlepší je vyhrát tak, aby to ti druzí přece jenom neudělali, neb to už nestihli.

janle57
24. 3. 2023 10:08

Rumunští cikáni,největší lůza Evropy,kteří kočují v západní Evropě od města k městu,
kradou jak straky,protože by doma natáhli brka hlady,tady budou vyhrožovat,že si
seberou kus Ukrajiny až to bude mít zelené tričko spočítané a bude se pakovat ze země,
ještě štěstí,že za kus ruského chleba ochotně sklapnou i s tou jejich povedenou senátorkou

aamater
24. 3. 2023 04:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Odporúčam im aby si nechali zájsť chuť. Nech sa najskôr dôkladne pozrú čo sa deje na Ukrajine. Ľahko by sa to mohlo zvrtnúť a môžu skončiť ako Ukrajina. Ruský medveď je momentálne riadne nasratý, bol totižto predčasne zobudený zo zimného spánku. A preto je teraz tak rozdráždený a mrzutý. Ten sa už len tak ľahko sám od seba nevráti do brlohu.

Frank
24. 3. 2023 06:01
Ohodnotit příspěvek :
     

Už to začíná. O choutkách pšonků není třeba psát a bude zajímavé sledovat, co na Maďaři. Nakonec z nacistické okrajiny moc nezbude a budou stále jen žebrat a natahovat pařáty, aby je někdo nakrmil. A zelenině mohou postavit pomník stejně tak jako Banderovi.

Janka
24. 3. 2023 12:14
Odpovědět  Frank

zaujimave bude, z coho to chce vsetky tie staty financovat. Ani jeden nie je nejaky stat, kam sa masovo stahuju susedia za dobrym zivotom, skor naopak, mladi odchadzaju, ponuka prace az na vynimky skor montovne+polnohospodarstvo. A to, co priclenia z UA, bude znicene a vyludnene, okrem toho vsetky tieto staty uz teraz sa masovo podielaju na zasielani zbrani na UA (teda az na HU) a nutnosti ich nanovo vyzbrojit+rucenie za uvery UA+energeticka kriza. Vsade uz teraz ludia protestuju a buria sa, po pricleneni to bude ale este horsie…..z coho to chcu financovat?

skarabeus
24. 3. 2023 06:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Rumuni kousek, Poláci kousek, Maďaři kousek, Rusko kousek, no nevím nevím co z té Ukrajiny zbude

Pan Tau.
24. 3. 2023 09:16
Odpovědět  skarabeus

No, nic,..Však už se všude zabydlují a nemusí ani o žebrat. My ostatní je nasytíme z našich daní. Však už sme zotročeni a umlčeni.

Gales
24. 3. 2023 11:35
Odpovědět  skarabeus

Jenom Fiala ostrouhá. A přitom tam napumpoval plno prachů od nás.

José
24. 3. 2023 07:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Plácnutí do vody. Možná že je to nějaká kouřová clona. Ptejme se takto, stojí někdo o to, mít na svém území příbuzné ukronácků a tudíž i další nacistickou líheň? Až to tam padne, tak si to náckové budou vyřizovat mezi sebou a to nikdo opravdu nechce zažít.

Pepa
24. 3. 2023 07:50
Odpovědět  José

Doporučuji podívat se na mapu, historii, etnografii a nemluvit nesmysly. Neplést si to s Haličem (ostatně i na ten má zálusk Polák).

aamater
24. 3. 2023 08:41
Ohodnotit příspěvek :
     

Ha, ha, ha … to už ozaj všetci sú debili? Ak by toto učinili tak by sa mohlo stať, že Rumunsko stratí ďalšie svoje územie!!! Treba sa zmieriť s tým čo je a treba začať pozerať do budúcnosti. Inak sa môže stať, že sa zasekneš v minulosti a nakoniec aj v nej ostaneš. A nik ťa nakoniec nebude zachraňovať. Myslí, že RF prehodnotí túto svoju vlastnosť byť záchrancom a nakoniec byť za to nenávidený. Už to myslím, že niekto povedal z čelných predstaviteľov vtedajšej CCCP po ukončení WWII. Budú nás nenávidieť za to, že sme ich oslobodili.

Standa
24. 3. 2023 13:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Když si Pšondové ofiko chtějí sebrat část UKR až ke Lvovu , nevidím důvod , aby si Rumunsko vzalo svůj původní díl. To platí i o Madarsku nebo Slovensku( zakarpatí).Ostatně i Krym patřil Rusku stovky let.

Jaroslav
24. 3. 2023 14:18
Odpovědět  Standa

Já bych ukrajincům přál, aby si užili demokracii polského typu. To by ještě s láskou vzpomínali na Sovětský svaz a jak mohli mluvit kromě ruštiny také svým nářečím, movou. Možno by ještě rádi emigrovali na východ. Druhá světová vojna je svědectvím “přátelství mezi lidem Řeči pospolitej a Ukrajiny”. Měl jsem spolužáky z východu Slovenska a východniarčina je podobná směska, jako mova, jenom ji nikdo neprotlačoval jako oficiální řeč. Byla sranda je poslouchat, a po čase jsem tomu i rozuměl, stejně jako rozumím tomu nářečí dále na východ. Teď jim např slovensko dodalo “litaky”, něco jako starobylé slovo “povětroň”