Hudbanezařazenépolitikapříroda

Rammstein: „Nehrajte si s Rusy, vždy nás porazili“

Till Lindemann, frontman a zpěvák německé rockové skupiny Rammstein, za dvacet let své hudební kariéry nejednou zmínil Rusko ve svých četných rozhovorech.

Například v roce 2016 když v Rusku představil sbírku vlastních děl, slavný frontman uvedl, že Rusko je podle jeho názoru „stále nejsečtělejší zemí“.

Rammstein v Praze: Provokatér Till Lindemann se jako terorista odpálil na pódiu – iReport.cz

„Literatura a knihy zde mají jiný význam než v Německu. Mladí lidé v Rusku stále znají a čtou ty spisovatele, kteří patří do zlatého fondu národní literatury: Dostojevskij, Puškin, Tolstoj. Upřímně řečeno, spisovatelé minulosti v Německu jen málo koho zajímají.“

Interpret se také dotkl problému proti ruské rétoriky, která ovládá západní média, a řekl:

“Považuji předpojatost vůči Rusku za nezaslouženou. Nevím, jestli je to vidět zevnitř ruské společnosti, ale Německo již dlouho nesouhlasí s moralizující politikou. Podle mého názoru není na západním světě, aby učil ostatní, když se mu teď dějí takové divné věci. 

Vzpomínáte si na „Nobelovu cenu“, kterou obdržel Bob Dylan, a Nobelovu cenu míru pro Baracka Obamu? 

V němčině dokonce i slovo „Nobel“ vždy znamenalo něco lepšího než cokoli jiného:.. vznešený, lepší. 

A najednou tohle. 

Život a dílo Boba Dylana jsou samozřejmě významnými jevy v kultuře.

Na druhou stranu, doslova ve stejném roce, zemřel takový spisovatel jako Umberto Eco, a to je úplně jiné měřítko, legenda pro ocenění …  bez komentáře. 

To znamená, že chci říci, že západní svět prochází podivnými časy, kdy se americkým prezidentem najednou stane i realitní obchodník …

V roce 2017, v rozhovoru v německém vydáním „Frankfurter Allgemeine“, zpěvák pokračoval ve svém vyprávění o Rusku a vysvětlil, proč by Západ nikdy neměl „měřit se“ s Rusy.

“Jako mladík jsem si nikdy nepředstavoval, že budu celebritou, všechny mé naděje byly zaměřeny na profesionální sport. 

Mimochodem, skutečnost, že dnes jsem zpěvák, je zcela zásluha Ruska. Od deseti let jsem se zabýval plaváním a absolvoval jsem školu olympijské rezervy sovětské NDR v roce 1980. Ale krátce nato, když jsem měl vystupovat v Moskvě, německá bezpečnostní služba mi zakázala opustit zemi pro neoprávněné opuštění hotelu během soutěží v Itálii.

Nejprve jsem se samozřejmě trochu zlobil, ale pak jsem viděl seznamy vítězů olympijských her a rychle jsem se uklidnil. Mezi nimi byl jeden sovětský atlet, Vladimír Salnikov, kterému jsem se chtěl celý svůj život vyrovnat. Když vyhrál první místo na olympiádě-1980 – uplaval vzdálenost 1500 metrů za nepředstavitelných 15 minut a já co sledoval jeho kariéru zevnitř, jsem věděl proč. Už tehdy mi bylo jasné – nad Rusy nevyhrajeme.

Představte si, že trénovali ve vodě, jejíž teplota stěží přesáhla 18 stupňů. Stále si myslím, že Rusové jsou nejtvrdší kluci na světě! Ve skutečnosti, kdybych mohl závodit, navštívil bych Moskvu už ve věku 17 let, ale na pódium bych se stejně nedostal.

… Někdy se mi zdá, že lidé v Rusku vůbec nejsou schopni cítit bolest a únavu. Ale zároveň jsou velmi upřímní, laskaví, mají úplně jiný stupeň vnímání tragédie. Koneckonců, mají v historii obrovské množství otřesů, obrovskou tragédii, ale zároveň obrovské srdce. 

Už tehdy nás s lehkostí přehráli ve všem. 

Proto také říkám – nehrajte si s Rusy, tento národ je neporazitelný.“

https://bit.ly/2W8TMlY

Till Lindemann in Moscow – frontman německých metalových hitmanů Rammstein – přednesl svůj sólový projekt ruským fanouškům na jedinečném intimním večeru divadla, literatury a hudby v rámci svého turné 2018 Messer. 
Messer : kolekce, která na papíře odráží jeho charakteristickou brazenness a proslulost jak na jevišti i v životě. 
Někdy oplzlý, údajně šokující a nikdy předvídatelný, večer s Lindemannem byl nepochybně nezapomenutelný a privilegovaný zážitek.

Rammstein – Deutschland:

sdílet na