politika

Proč Rusko vytváří vojenskou základnu v Súdánu, vojenskou alianci s Mauritánií a proč je to důležité

Jak svého času řekl bývalý prezident vyvolené země, Obama:

“Rusko již není supervelmocí. Při jaderném arzenálu mu chybí široká síť aliancí a základen, které umožňují Spojeným státům promítat svou vojenskou sílu po celém světě.”

Měl částečně pravdu, proto od roku 2014 začalo Rusko postupně zvyšovat počet základen, počínaje hlubinným přístavem na Krymu.  Následovalo otevření letecké základny Khmeimim a námořní základny v Tartusu (Sýrie) a celé to ozdobila nejmodernější základna v Arktidě.

Vše výše uvedené umožnilo Rusku nejen vytvořit protiváhu v podbřišku Turecka a jižního křídla NATO, ale také zajistit převahu v Arktidě.

Základna v Sýrii. 
Sidi Barrani (stále v jednání)

Ale to nestačí. Vzhledem k našim plánům na rozvoj vztahů s Afrikou vzniká naléhavá potřeba získat oporu v Rudém moři, protože potřebujeme chránit naše obchodní lodě, ekonomické zóny a skladovací klastry. Nejen proto, abychom se v regionu uchytili, ale abychom vytvořili podmínky, za kterých tam bude naše flotila trvale přítomna. 

Samozřejmě pirátství v 21. století v takovém počtu jako před pár stoletími už neexistuje, ale jsou země horší než piráti. V roce 2020 proto poprvé zazněl záměr usadit se v Súdánu u Rudého moře. Súdán a Rusko se dohodly na zřízení vojenské základny v Port Sudan.

Byla uzavřena dohoda, kterou strany musí ratifikovat, ale celé ty tři roky se o dalším postupu mlčelo a nic se nedělo. Při nedávné návštěvě ruské delegace v Súdánu Lavrov a A. As-Sadiq Ali oznámili, že plány pro vytvoření základny jsou v platnosti a práce na ratifikaci již probíhají.

Súdán je ideální místo

Strategicky bylo místo vybráno ideálně, protože v případě potřeby umožňuje blokovat pohyb lodí nepřátelských zemí Suezským průplavem, což znamená 2 miliony tun nákladu ročně a miliony tun energetických nosičů, které směřují ze zemí Perského zálivu k našim “partnerům” v Evropě.

Je jasné, že jedna základna rovnováhu sil nezmění, protože v případě velkého nepořádku nebude Západ sedět se založenýma rukama. Pro Západ je blokování Suezského průplavu absolutně nepřijatelné. 

Pamatujete na nedávná cvičení Íránu v Hormuzském průlivu („Rusko-íránský“ trumf „v Hormuzském průlivu“)? Zřejmě se jedná o jablka ze stejného stromu. Írán a Rusko se zde vzájemně posilují. Írán v případě potřeby blokuje export energetických zdrojů ze zemí Perského zálivu pro západní země a Rusko blokuje vstup a výstup do Suezského průplavu ze Středozemního a Rudého moře. K tomu se již připravuje smlouva s Egyptem o pronájmu naší staré sovětské základny v Sidi Barrani.

Jinými slovy, pokud začne opravdu velký nepořádek, pak bude Západ odříznut od krátké námořní cesty a nebude moci v této vodní oblasti obchodovat, přepravovat zboží, manévrovat a také bude připraven o zdroje blízkovýchodní energie. To je velmi silná výhoda. 

Jinou otázkou je, že s rozhodnutím o základně v Port Sudan dlouho otáleli. Čekali. Věříme, že Súdán si je vědom toho, že pokud zde Rusko prohraje, pak se v Port Sudan místo ruské základny objeví základna NATO. A nikdo se nikoho na povolení ptát nebude. 

Rusko vyjednává vojenskou alianci s Mauritánií

Rusko se rozhodlo zasáhnout do toho nejcennějšího, totiž do největšího obchodního námořního koridoru na světě – do transatlantického. To je ten, kterým Američané dodávají své zboží do Evropy.  Rusové začali vyjednávat s Mauretánií o začátku vojenské spolupráce. 

Abyste pochopili situaci, podívejte se na mapu. Zde je na mapě Islámská republika Mauritánie, na březích Atlantského oceánu.

Na níže uvedeném obrázku jsou obchodní trasy – transatlantický námořní přechod z USA do Evropy (nákladní doprava přes 2,5 miliardy tun ročně) a cesta kolem Afriky (přes miliardu tun ročně). 

Všechny tyto trasy jsou ve skutečnosti v rukou Washingtonu a Londýna (doprava, pojištění, směnné transakce na celý seznam zboží).

Před 18 měsíci Rusko a Mauritánie uzavřely první dohodu o vojenské spolupráci. Smlouva je samozřejmě uzavřena a od té doby je o ní naprosté ticho. Avšak soudě podle poznatků západních a afrických médií hovoříme o vytvoření ruské vojenské základny v Mauretánii a Mali.

V této situaci může náš „létající tichošlápek“ – celá řada SUček, dosáhnout hlavní životně důležité obchodní tepny drzých Sasů za nějakých 25-28 minut. A to mimo lodí schopných blokovat lodě plující kolem Afriky. Samozřejmě, pokud se usadíme na pobřeží Mauretánie.

Nyní lze s naprostou jistotou říci, že současné a plánované ruské námořní základny, stejně jako cvičení s Íránem a Čínou, jsou navrženy tak, aby z hlediska kontroly námořních obchodních tras sevřely „americká aktiva“ tak pevně, že pokud se Západ rozhodne provést jakýkoli drastický pohyb, pak „tato aktiva“ zůstanou v silné rusko-íránsko-čínské ruce jako suvenýr. 

Níže uvedená mapa jasně ukazuje, kde jsme se již usadili, kde jsme si potrénovali a kde jsme se plánovali usadit (žluté šipky označují obchodní cesty). Rusko se rozmisťuje hned vedle těchto obchodních tepen.

To ale nejsou všechny špatné zprávy pro Yankees a Albionce. 

Lavrov se do Mauretánie nejel podívat náhodou. Jedním z výsledků jeho cesty byla dohoda o společném vytvoření průmyslových podniků na hlubinné zpracování železné rudy a zlata. Zvláštností mauritánské rudy je, že je nejvyšší kvality, jedna z nejlepších na světě.

Není divu, že 63 % celkového exportu Mauritánie tvoří ruda, kterou západní svět skupuje v její surové formě a využívá ji k výrobě vojensko-průmyslových komplexních produktů. Hlavní příjemci: Itálie, Francie a Španělsko.

Rusko nabídlo Mauritáncům velmi jednoduché schéma – vytvoříme společné podniky, rudu zpracujeme v Mauritánii a prodáme produkty s přidanou hodnotou v podobě železa a oceli po celé Africe. A Mauretánie vydělá na exportu rudy ne 2-3 miliardy, ale 10. To samé se zlatem. 

Z Ruska – příprava kádrů, školení, expertíza, vybavení; z Mauretánie – společné zpracování, lidé. 

Rusko nenavrhuje vyvážet suroviny, jako to dělá Západ, Rusko navrhuje vytvářet průmyslové podniky pro zpracování. A to je hlavní rozlišovací znak naší země od drzých Sasů.

Vojensko-obchodní svaz Ruska a Mauretánie je pro západní svět nesmírně kritický, protože to nejcennější pro Západ se dostává do zranitelné pozice. Obchodní cesty se přesouvají z kategorie bezpodmínečně bezpečných do kategorie otevřeně nebezpečných a zastavení dodávek surovin na západní trhy z Mauretánie a společné zpracování s Ruskem je precedent pro další země – když je to možné s Mauritánií, Mali, Středoafrickou republikou, znamená to, že je to možné i s ostatními. 

Většina zemí světa nemá vůči Spojeným státům a Západu obecně žádný respekt a úctu, spíše strach.  Zároveň platí, že čím více je Rusko úspěšnější, tím odvážněji třetí země jednají. To je důvod, proč mnoho otázek, o kterých se před rokem bály s Ruskem diskutovat kvůli reakci Washingtonu, dnes už nejen veřejně projednávají, ale podepisují se odpovídající dokumenty. A čím více úspěchů Rusko dosáhne, tím odvážnější budou všichni ostatní. 

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3yvkibf
https://bit.ly/3yA0DH6

sdílet na

35 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Lékořice ok
13. 3. 2023 07:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Velmi zajímavé informace. Nezbývá než doufat, že se všechno bude vyvíjet správným směrem.

unor 2022
13. 3. 2023 08:00
Ohodnotit příspěvek :
     

Vyjadrovat nadseni ze zbrojeni a budovani vojenskych zakladen je proste mimo.
Ale jestlize muze jeden pak muze i druhy. Tezko mu cokoliv vytykat.
Budto vsichni nebo jeste lepe nikdo. Tezko vsak doufat, ze se jich jeden prvni vzda.

Markýza
13. 3. 2023 09:11
Odpovědět  unor 2022

Souhlasím. Taky mě nenadchne žádná zákldnička. Ale jak říkáte – kdopak si začal?
Nikdo se jich určitě nevzdá, myslím, že jde jen o to, dostat Amíky do patové situace. Trošku znehybnit. A třeba se znehybní tak pěkně, že v tom během nějaké stovky let zreznou a hlavně to už všechny přestane bavit.

14. 3. 2023 00:55
Odpovědět  Markýza

Hrozně by mě zajímala motivace autora toho článku. Zkrátka mi ta jeho rétorika smrdí i skrz displej.

Markýza
14. 3. 2023 08:56

Mně nesmrdí ničím – prostě konstatuje skutečnosti.

14. 3. 2023 13:24
Odpovědět  Markýza

Hmm…

Pavel K
13. 3. 2023 08:23
Ohodnotit příspěvek :
     

No co, když může jeden tak proč ne ten druhý. Ale ten druhý nabízí výhodné podmínky a správné řešení. No a ten vyčůraný první se nemůže divit, že se k nim svět otáčí zády. Byla otázka času kdy se ta židovina provalí. To se nám to sto let a více hodovalo, když jsme výhodně vykupčili až de facto ukrali co se dalo. Takhle hospodařit umí každý blbec.

Lékořice ok
13. 3. 2023 08:32
Odpovědět  Pavel K

Nemyslím, že každý blbec. Spíš každý darebák a gauner.

Autor
13. 3. 2023 08:52
Odpovědět  Pavel K

To hodování trvalo podstatně déle a “záhadným” způsobem se “kryje” s kolonizací …
Ten náš – ano i nás se to týkalo (až na celem krátké období) – “lepší život” byl také vykoupen obrovským množstvím životů, krve , neštěstí. Nic nevadí, že jsme to MY nedělali vlastníma rukama, vždyť se podívejte na ty “jen dnešní čumbily”, jak zoufale chtějí “jen dobře žít” s mačkáním tlačítek … a pokud se jim to splní, bude jim naprosto fu(c)k, za jakou cenu!

Pavel K
13. 3. 2023 09:44
Odpovědět  Peter 008

Sto bodů za ten závěr, to sedí jak (!) na hrnec. Mám v příbuzenstvu zrovna takhle smýšlející. Těm přesně vyhovuje tenhle galamatiáš, který tu už trvá cca 25 let. Jim se daří, s čehož mám tedy radost, ale…..no a ti ostatní, co se dá dělat, musí se víc snažit. 🙋‍♂️

Autor
13. 3. 2023 10:24
Odpovědět  Pavel K

Víte, nevím kde už jsem to tehdy dávno (ještě před rokem 89) četl a rovnou řeknu, že mi to všechno tehdy také všechno hned nedocvaklo, že totiž aby se jeden měl nadprůměr (ve světovém měřítku), musí v průměru 6-10 lidí být naprosto chudými (to číslo si přesně nepamatuji ale je v tomto okruhu).
Je to podobné jako s průměrnými platy třeba u nás – jestliže jeden má příjem 100 000 měsíčně a průměrný plat je např. 25 000, pak kolik musí být lidí s podprůměrným platem? Při platu 24 000 je to sto tisíc, při platu 20 000 je to „jen“ 20 lidí …

Pavel K
13. 3. 2023 14:29
Odpovědět  Peter 008

Je to tak, ne nadarmo se říká že ten nahoře sserree vždy na větší hromadu. To už mi říkali prarodiče před padesáti lety. Prozatím končím musím odjet z domu. Pak ještě na něco přijdu. 😊🙋‍♂️

Aleš
13. 3. 2023 08:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Západ kradl už dlouho a nastane čas pro sebeurčení ostatních.

Markýza
13. 3. 2023 09:12
Odpovědět  Aleš

Západ kradl už dlouho a nastal čas, aby si nakradli i ostatní 😎
Promiňte, ale to se tak vnucovalo, že jsem nemohla odolat 😀

Pavel K
13. 3. 2023 09:47
Odpovědět  Markýza

Já se také omlouvám, však už mě znáte…….je čas jim to zase sebrat. 🤣🤣🙋‍♂️

zdena
13. 3. 2023 10:07
Odpovědět  Markýza

Rusové tam nekradou, ale staví fabriky na zpracování nerostnych surovin, místo jejichj pouhého vývozu. . Ten váš odklon už je do očí bijící…. co se stalo ???

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
13. 3. 2023 14:06
Odpovědět  zdena

Éé………..no jak bych vám to…….to je kapánek ruskej humor, víte? 😎
Odklon od čeho/koho máte jinak na mysli? Jelikož jsem se nijak zvlášť k nikomu a ničemu nepřikláněla, nemá ani smysl se odklánět.

Pijack
13. 3. 2023 09:06
Ohodnotit příspěvek :
     

S Rajchlem v jednom nesouhlasím, protože je příliš měkký. Já se za názor stydět nebudu, protože fandím Rusku. Ukrajina nemá v podstatě existovat. Tahle část Ruska po získání samostatnosti explodovala v korupci a neonacizmu. Začala sloužit jako Trojský kůň a ukázala světu, že je říší zla. Před SP Ruska emigrovalo do světa 20 milionů jejich obyvatel – důvody, vydírání, nezaměstnanost, násilí, korupce, zločinnost. Tohle přece normální člověk nemůže akceptovat. Přeji si návrat do normálních geopolitických poměrů stejně jako Rusko. Jen silná RF zajistí ve světě rovnováhu. Bez rovnováhy čeká náš svět rozvrat.

Pavel K
13. 3. 2023 09:52
Odpovědět  Pijack

…a co doma dobrý? U mě prozatím ju, protože babku ještě přeperu, ale u mladých jsem ruský šváb a Putinovo příznivec a že poukazuji na veliké Ž, tedy na ty jejich kšefty. Když jsem se jich zeptal jestli vědí “třeba” kdo vlastnil za IIWW fabriku na výrobu Cyklonu B, tak čuměli jako sůva z nudlý.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pijack
13. 3. 2023 11:01
Odpovědět  Pavel K

Jsem doma všechny postavil do latě a předal jim k nastudování fakta. Taky čuměli jako puk, ale už se jim začíná v kebuli vyjasňovat. To je povinnost. Starší mají v rodině předávat potomkům zkušenosti. 🙂

Pavel K
13. 3. 2023 11:11
Odpovědět  Pijack

No jestli je vidíš každý den a bydlíte spolu tak to máš snažší, ale já je vidím jednou za čtrnáct dní na 3-4 hodiny.

Boomer
13. 3. 2023 11:14
Odpovědět  Pavel K

..vy se s nima moc se*ete, zkuste jim s milým úsměvem doporučit studium Občanského zákoníku, §1646 – 1649, s odkazem na judikaturu NS k možným důvodům vydědění.. „Tento důvod naplňuje jak pasivní nezájem dítěte o rodiče, tak sice aktivní, ale dlouhodobě hrubě neslušné chování dítěte k rodiči.“

A pokud chce někdo mít nohy schované pod mým stolem, bude se ke mně chovat slušně. A o tom, co je “slušně”, rozhoduji já!
A říct mi pod mojí střechou někdo “ruský švábe”.. tak si nestačí ani sundat kabát z věšáku.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Lenka
13. 3. 2023 12:22
Odpovědět  Boomer

Ti mladí jsou v tom nevinně. Nechci se jich zastávat, ale školství odvedlo práci na výbornou. Děti o historii nic nevědí. Průběh 2.SV za základní škole byl asi 3 hodiny, 1:SV vůbec. Jen pindy o srpnu 1968 a oslava sameťáku. 30 let pěstovaná nenávist k Rusku. Nic o tom, co bylo pozitivního.

Pavel K
13. 3. 2023 14:42
Odpovědět  Lenka

Lenko je to tak, i já ty rusy ještě před deseti lety nemusel, což ty děcka že. Ale to je na debatu, tak to pojďme teď alespoň trochu napravit. 🙋‍♂️

Boomer
13. 3. 2023 18:24
Odpovědět  Lenka

.. ale prdlajs nevinně. Škola není všechno vědění světa! Máme taky rodinu a v ní pamětníky. Ovšem, pokud někdo chce vystačit jen s tím, co mu škola natelí, tož potom sbohem a šáteček.

Pavel K
14. 3. 2023 08:58
Odpovědět  Boomer

Berte v potaz, že v každé rodině je jiný intelekt a názorové vnímání. Vy na vše nahlížíte podle svého mustru, což je v pořádku, ale někdo to má zkrátka jinak a myslí si že to dělá dobře. Nó. 🙄😋

Pavel K
13. 3. 2023 14:39
Odpovědět  Boomer

Já to trochu nafouknul ale ne zase tolik. Já jsem vcelku hodnej, než mi někdo ublíží, ale u mě je to trochu složitější. I já se dokážu rozčílit, ale mám trochu svázané ruce.

Boomer
13. 3. 2023 18:28
Odpovědět  Pavel K

.. možná to chce jednat v klidu, ale nekompromisně. Tady stojím sám za sebe a stát budu, za mnou můj život a jeho výsledky.. a co vy, smradi? Ukažte se! Kde byste byli bez mojí pomoci?!

Pavel K
14. 3. 2023 09:05
Odpovědět  Boomer

No právě ale to já neumím, když ví jaký sem tak mě mají nechat a neprovokovat. Já si to ale jsem schopen uvědomit ale už je vždy pozdě. Já za to nemohu, dvě doby a drndrn. Pak už je to dobrý ale ten start, to je povětšinou vždy přepálený. Ale ne ukaždého takhle vycáknu, to už jsem na sobě vypozoroval. Zajímavé. 🤣🤣🤦‍♂️🙋‍♂️

Pijack
13. 3. 2023 09:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Ta opice Obama klidně světu oznámí, že …” umožňují Spojeným státům promítat svou vojenskou sílu po celém světě.” a naši lokajové o něm píší oslavné písně, že je nejlepší demokrat nejlepší demokratické země a že USA odmítají imperiální manýry 🙂 Samozřejmě že podle nich je imperialistou Rusko,. protože nemá tu alianční sít po celém světě jako USA. No, neposraI by se jeden smíchy? Hlavně nad těmi našimi lokaji 🙂 🙂 🙂 A v nejlepších tradicích podlézající zemičky uprostřed Evropy stejné písně pějí na adresu nebezpečného senilního Bideta. Tohle už je vážné. Čím více vinou této servility upadáme do bezvýznamnosti, tím více si naše vláda myslí, že rosteme do světového formátu. 🙂 🙂 🙂

Pavel K
13. 3. 2023 09:55
Odpovědět  Pijack

Kámo holt to dříve nešlo, rusové se potřebovali na ty podrazáky připravit, tak to museli pomalu vybudovat. No a zřejmě se karta začíná obracet a jeto jak o té kobyle.

Markýza
13. 3. 2023 14:08
Odpovědět  Pijack

A mně se to líbilo, to promítání. Tedy ta formulace. Jednak je hned jasněji a jednak jsem si to parádně….no, promítla 🙂

me2d44
13. 3. 2023 09:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Zaujal mne už ten úvodní snímek nad článkem. Přesně sedí – Rusko hraje šachy, a celý Kolektivní západ nemá buňky ani na Člověče nezlob se. Přesně to vystihuje situaci.

Gales
13. 3. 2023 10:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdo trestá světové zloděje,posiluje mír. Husák by řekl – Něh žije SSSR.

zuzana
13. 3. 2023 16:48
Ohodnotit příspěvek :
     

Donald Trump v plamenném prohlášení rozcupoval Bidenovy neocony a válečné štváče z Deep State

https://aktax.cz/donald-trump-v-plamennem-prohlaseni-rozcupoval-bidenovy-neocony-a-valecne-stvace-z-deep-state/