politika

Operace Dunhammer: Evropané by měli věnovat pozornost podvratným akcím Spojených států, a ne vymýšlet mýty o „vměšování“ Ruska

Operace Dunhammer
Dánské zpravodajské služby pomohly americkým zpravodajským službám špehovat evropské politiky.

Americká národní bezpečnostní agentura (NSA) už léta špehuje evropské politiky a využívá spolupráce s dánskými zpravodajskými službami. Informovala o tom dánská veřejnoprávní televizní a rozhlasová společnost DR, která spolu s řadou dalších evropských sdělovacích prostředků provedla rozsáhlé novinářské vyšetřování.

NSA využila svou spolupráci s dánskou vojenskou zpravodajskou službou (FE) k odposlechu údajů z dánských podmořských internetových kabelů, aby od roku 2012 do roku 2014 špehovala vládní představitele, vysoce postavené politiky a úředníky z Německa, Švédska, Norska a Francie. 

Mezi nimi je německá kancléřka Angela Merkelová, stejně jako bývalý německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a bývalý vůdce německé opozice Peer Steinbrück (oba byli kandidáty na funkci kancléře).


Podle informací DR vedení FE vědělo o špionáži NSA již několik let. Téměř okamžitě poté, co Edward Snowden zveřejnil informace o hromadném sledování amerických vůdců americkými zpravodajskými službami, byla ve FE vytvořena speciální pracovní skupina čtyř hackerů a analytiků, která měla kódové označení «Operation Dunhammer», do roku 2015 vyšetřovala dánsko-americkou spolupráci za nejpřísnějšího utajení, aby zabránila NSA v přijímání zpráv o vyšetřování FE. 

Podle zdrojů DR bylo důležitým zjištěním ve zprávě to, že NSA využila svou spolupráci s FE ke špehování politiků a úředníků ze zemí sousedícími s Dánskem.

Během vyšetřování se ukázalo, že NSA použila speciální program k odfiltrování potřebných informací z obrovské databáze dánských internetových kabelů, kterou pro NSA shromáždily dánské zpravodajské služby. NSA použila jako vyhledávací parametry telefonní čísla k získání údajů od politiků a úředníků. Výsledkem bylo, že americké zpravodajské služby získaly přístup k textovým zprávám, telefonním hovorům a internetovému provozu svých špionážních cílů, včetně jejich vyhledávacích, chatovacích a textových služeb.

Dánská ministryně obrany Trine Brahmsenová, která byla do funkce jmenována v červnu 2019, byla stručně seznámena se závěry utajované zprávy v srpnu 2020.

https://www.kommersant.ru/doc/4837213 

Obecně se samozřejmě jedná o závažné otázky na dánské speciální služby, které upřednostňovaly spolupráci s CIA a NSA. Volba byla provedena ve prospěch spolupráce s hegemonem. 

A nejsou to Němci, kdo obviňuje Dány, protože ti dělali to samé.

To je vlastně jeden z hlavních problémů EU – skládá se ze zcela podřízených zemí, které často ani nekontrolují své vlastní speciální služby. Proto všechny úvahy o EU jako o silném subjektu, který sleduje nezávislou politiku a soutěží se Spojenými státy, Čínou a Ruskou federací, jsou zcela mimo. 

Úlohou EU je jet po kolejích americké politiky.

Samozřejmě, stejně jako v případě předchozích skandálů tohoto druhu, se pokusí tento příběh ututlat, aby „nezničily transatlantické partnerství tváří v tvář hrozbě ruských hackerů“. 

Představte si ale, co by se stalo, kdyby se řeklo, že dánské zpravodajské služby poskytly ruské zpravodajské službě SVR nebo GRU příležitost odposlouchávat Merkelovou nebo Steinmeiera. 

Jak by na to reagovala EU nebo Německo?

Je však třeba pochopit skutečnost, že USA odposlouchají autority evropských „spojenců“ a satelitů – jenom pro dobro svobody a demokracie. Ale pak se najednou ukázalo, že německá kancléřka tedy není demokrat a nechce být pod americkou kontrolou. 

Skandál ve “šlechtické rodině” se proto jako obvykle omezí na potrestání malých rybek, jako jsou dánské speciální služby, které jednoduše sloužily světovému hegemonovi. 

Zde je třeba připomenout, že samotná BND také pomáhala NSA sledovat „evropské partnery“.

Německo špehovalo své sousedy na žádost Spojených států:

Federální zpravodajská služba (BND) několik let špehovala sousední evropské země na žádost americké Národní bezpečnostní agentury (NSA), uvádějí zdroje Sueddeutsche Zeitung a rozhlasová stanice NDR.

Podle úniků informací ze strany samotné BND byl dohled zřejmě prováděn v kanceláři prezidenta Francie, francouzského ministerstva zahraničních věcí a také Evropské komise. Monitorovací služba BND v bavorském Bad Aiblingu také na žádost Washingtonu sledovala evropské společnosti, aby zjistila, zda neporušují sankce, například vůči Íránu.

Německý ministr vnitra Thomas de Mezieres vyzval zpravodajskou službu, aby v této věci co nejdříve předložila zprávu Bundestagu. V souvislosti s obviněním proti BND vzplanul kolem postavy samotného Thomase de Maizièra skandál.

https://www.bbc.com/russian/international/2015/04/150429_germany_usa_spying 

Jak vidíte, evropské zpravodajské služby velmi rádi slouží NSA a špehují své sousedy v EU. 

Když se to objeví v tisku, začínají vzdechy: „Jak to?“, „To je skandál!“, „Pánové, to nemůžete dělat!“ 

Jsem si jist, že i nyní kromě Dánska a Německa pomáhají zpravodajské služby některých členských států EU Spojeným státům špehovat jiné členské státy EU. 

Protože v „transatlantickém partnerství“ je to bez dohledu a sledování nemožné, jinak by se mohlo stát, že “partneři” vezmou nohy na ramena.

Evropané by měli věnovat pozornost akcím Spojených států, a ne vymýšlet mýty o „vměšování“ Ruska.

Ruský senátor Alexej Puškov komentoval špionážní skandál USA proti vysoce postaveným evropským politikům. 

Ruský senátor Alexej Puškov na své stránce na sociální síti kritizoval nečinnost Evropanů na pozadí šířícího se špionážního skandálu s NSA a dánskými speciálními službami.

„Spíše než rozehrávat nešikovnou komedii okolo vymyšleného „zasahování“ Ruska do voleb v USA a evropských zemích, je čas, aby se evropští politici zabývali případy pravidelného a skutečného odposlechu a dohledu nad vedením evropských zemí ze strany NSA. Ale nestane se nic, bude tam jen nepatrný šum – a nic,“ řekl Puškov.


https://bit.ly/3vF7ADY
https://bit.ly/3vHFuIi


sdílet na