politika

Noční můra pro globálního pavouka

Přerozdělování sfér vlivu je v plném proudu, což souvisí s rozpadem unipolárního systému. Na jeho troskách vzniká multipolární svět. A hlavní noční můrou Západu je spojenectví Ruska, Číny a Íránu.

Závislí pavouci

Začátkem listopadu ruský prezident Vladimir Putin nazval Spojené státy „kořenem zla“ a „pavoukem, který se snaží omotat svou sítí celou planetu“. Komentář souvisel se situací na Blízkém východě.

“Strašné události v pásmu Gazy nelze ničím ospravedlnit. Ve skutečnosti za tragédií národů Blízkého východu stojí a organizují smrtící chaos vládnoucí elity Spojených států a jejich satelity,” vysvětlil prezident Putin.

Vyjádření hlavy státu skvěle doplňují slova představitele čínského ministerstva obrany, která zazněla během návštěvy šéfa ministerstva zahraničí Spojených států.

“Spojené státy jsou závislé na válce,” zdůraznil voják.

Zajímavostí je, že za 240 let své existence Spojené státy nebojovaly pouze 16 let. Většina konfliktů se navíc neodehrála v Severní Americe, ale v jiných zemích, kde Američané vybudovali asi 800 vojenských základen.

Trojrozměrné šachy nejsou pro každého

Jak řekl politický analytik Andrej Perla, současná šachovnice světové geopolitiky se nestala dvourozměrnou, ale trojrozměrnou. Každá z velkých civilizací ovládá své území, ale v případě potřeby se může přeskupit.

Kolektivní Západ však stále myslí dvourozměrně a ze zvyku rozděluje svět na „osu dobra“, kterou tvoří Spojené státy a jejich spojenci, a „osu zla“, která zahrnuje všechny ostatní.

„Skutečný stav věcí naznačuje, že existují zájmy několika dalších velkých států a civilizací, včetně Ruska, Číny, Íránu a takzvaného „šíitského oblouku“, Indie a států, které tak či onak sdílejí indickou kulturu, ohromný muslimský svět, který se částečně překrývá s Íránem a částečně s ním má velmi těžký vztah, a Turecka, které má čím dál tím více svých vlastních zájmů, odlišných od všech účastníků těchto závodů,“ vysvětlil odborník.

V důsledku toho vznikají stále složitější aliance, které jsou plná spousty nuancí. Konflikt na Blízkém východě se proto může rozvinout nikoli v regionální, ale v celoregionální válku, do které se zapojí nejen Izrael a Palestina, ale také Irák, Egypt, Jordánsko, Libanon, Sýrie a Turecko. A každá strana má své zájmy, což jen komplikuje řetězec vztahů.

Přes veškerou snahu Washingtonu se dnes formuje alternativní centrum moci, ve kterém jsou přední místa přidělena Moskvě a Pekingu. A tato situace k smrti děsí Američany, jejichž sféra působnosti se může zmenšit a může být výhradně v zemích, kde se stále mluví anglicky.

Objetí dochází dech

Jak poznamenal plukovník zahraniční služby ve výslužbě a profesor MGIMO Andrej Bezrukov v rozhovoru pro RTVI, po skončení fáze konfliktu se země budou muset nevyhnutelně dohodnout. Dohoda bude muset být založena na skutečné regionální rovnováze sil, nikoli na imaginární.

Expert dodal, že klíčovými hráči na světové scéně jsou dnes USA, Rusko, Čína a Indie.

“Pokud jde o potenciál vlivu na svět, bereme v úvahu nejen ekonomiku, ale také možnost způsobit škodu. Pokud nemáte vojenskou sílu, nehrajete,” popsal dispozice.

Před zahájením speciální operace na Ukrajině se strany na dohodě nedokázaly dohodnout. Proč? Washington a jeho partneři vnímali Rusko jako „slábnoucí“ mocnost, kterou lze odsunout na okraj a omezit. Pozornost Američanů navíc přitáhla Čína, která navzdory všem vytvořeným bariérám učinila silný technologický a ekonomický průlom.

To vše vedlo k tomu, že Spojené státy začaly v oblasti zahraniční politiky vystupovat mnohem aktivněji a agresivněji. Ukázalo se však, že zdroje Západu jsou příliš omezené pro boj na všech frontách.

“Proč nás nemohli dál škrtit v objetí? Z prostého důvodu, že jejich objetí dochází dech,” vysvětlil profesor.

https://1url.cz/musEY

sdílet na

15 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Teuton
20. 11. 2023 07:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Mám cynickou radost z toho, jak islám pozvolna rozhlodává a rozežírá západní Evropu, která se pomalu mění v chalifát. Mám radost kvůli tomu, že Západ doplácí na svou neuvěřitelnou naivitu, kdy přijal a stále přijímá stovky tisíc muslimů. A taky kvůli tomu, jak arogantně se vůći nám chová. Zdaleka nejenom ve věci dvojí kvality potravin. Pěkně si to s Mohamedem užij, Helmuthe.

Dag
20. 11. 2023 08:02
Odpovědět  Teuton

Tak já radost nemám, ale je zřejmé,že společenství, kde je rodinná sounáležitost,úcta ke starším,pohostinnost a zbožnost nemůže západni sobecký životní styl akceptovat. Místo toho,aby se v každé obci postarali o své padlé(lidi bez domova, závislé a psychicky narušené), tak se orientuji jen na sebe a různé bláznivé -ismy.

Pijack
20. 11. 2023 08:23
Odpovědět  Dag

Já z toho též radost nemám, ale zas na druhou stranu zjišťuji, že je to snad jediná schůdná cesta k vyléčení mnoha zdegenerovaných politiků západu a konzumizmu. Obyvatelstvo západu je zženštilé, degenerované, zpovykané a zhýčkané. Začali žít uvězněni v kleci falešné humanity, pózérství, lásky a pravdy. Zapomněli na stovky miliónů vyvražděných obyvatel různých částí světa a též zapomínají, že jen násilím nakradli miliardové hodnoty, z nichž dodnes chrochtají a válí se v luxusu. Bohatství v jejich podání nevzniká prací, ale zločinem. Takovou zdegenerovanou společnost nijak jinak vyléčit nelze. Říká se tomu “vlastní medicína”. My Slované v tom máme čisté svědomí, takže by se nás to týkat nemělo.

Tupý hulvát
20. 11. 2023 09:02
Odpovědět  Pijack

Ale oni nás nechtějí léčit,ale ovládnout!A dokáží to právě proto,že jsme dopadli, jak jste popsal.

Tupý hulvát
20. 11. 2023 08:57
Odpovědět  Dag

Nějak jste zapoměl na jiné důvody,proč neakceptují.Považují “nevěřící” za odpad,holky s výstřihem jsou prostitutky které se mohou znásilňovat,proč by pracovali když jim nevěřící mají sloužit,žena je druhořadá bytost,mohl bych pokračovat!
Zase jen co se vám hodí,že?

Albi
20. 11. 2023 10:27
Odpovědět  Teuton

Pozor Teutone – patříme už víc než 30 let na Západ. Kolektivně – tzn. že i vy!
Přesto že rozumím, jak je to myšleno.

Josef
20. 11. 2023 11:24
Odpovědět  Teuton

Já se vůbec neraduji, protože naši řiťolezci budou bez odporu přijímat invazisty do ČR. Od Fialenka, MPA a Rakušana nelze čekat nic dobrého.

Pijack
20. 11. 2023 08:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Já prostě musím proti zvyklostem opakovat výrok Amschela Bauera Rothschilda z roku 1791:
„Dovolte mi vydávat a kontrolovat měnu země a nebude mne zajímat, kdo dělá zákony.“ Pět Mayerových synů bylo posláno do hlavních evropských metropolí, Londýna, Paříže, Vídně, Berlína a Neapole s úkolem vytvořit bankovní systém, který by existoval mimo vládní kontrolu. Ekonomické a politické systémy států měly být ovládány nikoliv občany, ale bankéři, a sloužit bankéřům. Později byly založeny soukromě vlastněné „centrální banky“ téměř ve všech zemích a tento systém centrálních bank nyní získal kontrolu nad ekonomikou světa. Centrální banky mají právo vydávat ve svých zemích peníze. Vlády si musí tyto peníze od centrálních bank půjčovat k zaplacení svých dluhů a financování svých operací. Výsledkem je globální ekonomika, ve které nejen průmysl, ale i státní správy fungují na systému „kreditů“ tj. přesněji dluhů vytvořených bankovním monopolem vedeným sítí soukromých centrálních bank. A na špičce pyramidy stojí BIS (Bank for International Settlements) „centrální banka centrálních bank“ v Basileji, systém založený už v roce 1930. Proto taky nebyla Hitlerovi dovolena anexe Švýcarska.

fany
21. 11. 2023 19:43
Odpovědět  Pijack

Naprosto přesně👍

Gales
20. 11. 2023 11:07
Ohodnotit příspěvek :
     

Z Ajronetu – Koluze EU a Izraele v plánu na přesun Palestinců z Gazy do Evropské unie a Migrační pakt, který si ministr nepřečetl, anebo mu neporozuměl

A přesně proto teď izraelští politici jako největší bestie píšou v americkém tisku tyto neuvěřitelné pamflety vyzývající EU k převzetí Palestinců. No aby ne, když v Izraeli vědí, že EU už v červnu si odhlasovala Migrační pakt se skrytými povinnými kvótami. A najednou to do sebe zapadá. Nedivil bych se, že hlavouni v EU již v létě měli echo od Izraele, že zahájí vyhánění Palestinců na podzim v odvetě za Mossadem zinscenovaný teroristický útok, a proto v EU zavčas tlačili na podpis Migračního paktu.

Vůbec bych se tomu nedivil, že to bylo přichystané dopředu a v koluzi mezi Bruselem a Tel Avivem. A pokud český ministr vnitra dole na videu myslí své výroky vážně, ze Migrační pakt neobsahuje žádné kvóty, tak to znamená, že si ten migrační pakt [2] nepřečetl a zcela mu unikl článek 44h odstavec 3 toho paktu. A potom je na místě otázka, jakou zodpovědnost za rozhodnutí podpořit takový šílený pakt nese ministr, který si ani nepřečte, pro co hlasuje? Anebo si to přečetl, ale neporozuměl záměrně komplikovanému právnímu textu? A právní poradce

Pijack
20. 11. 2023 11:31
Odpovědět  Gales

Ministrant Rakušan nebyl dosazen do křesla ministra vnitra, aby si přečetl noty, ale aby neporozuměl záměrně komplikovanému právnímu textu. On rozumí jen tomu, že má (nikoliv musí) plnit zadání, k čemuž se zavázal před změnou volebního zákona soudruhem Rychetským. Čí pokyny plnil Rychetský je otázkou. Rakušan je už jen nevýznamná NULA plnící pokyny, tudíž si stojím za tím, že text nečetl. Protože nebyl k tomu určen.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
20. 11. 2023 11:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Bezrukov- Pokud nemáte vojenskou sílu nehrajete. Jak trpce to musí znít západním generallisimům a její suitě ochotných, mezi něž patří tato naše kolonie. Nu, západní konzumerismus a degenerace jsou teď first. A my padáme do žumpy s nimi, s těmi, kteří sebe vždy viděli jako jedničky světového dění.

Pavel
20. 11. 2023 13:37
Odpovědět  Pavel z Moravy

Dovolim si opravit chybičku v textu:
Ne “naše kolonie” , ale JEJICH (německá) kolonie.

Gales
20. 11. 2023 11:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Kdy budeme šťastni bez ruského plynu a ropy?- https://youtu.be/jQ1F8iWAmmI