politika

Místopředseda Gazpromu stanovil EU podmínku pro dodávky plynu

Dodávky plynu do Evropy budou obnoveny poté, co zahraniční partneři vyřeší své problémy. Uvedl to místopředseda představenstva Gazpromu Vitalij Markelov.

“Evropští partneři obviňují Rusko ze snížení dodávek do Evropy. Všechno je naopak. Právě oni neplní své povinnosti údržby kompresorové stanice. Vyzýváme naše partnery, aby co nejdříve vyřešili své problémy a dodávky plynu se okamžitě normalizují,“ řekl Markelov ve vysílání Rossija-24.

Vyslání turbíny Siemens pro Nord Stream z Kanady do Německa místo do Ruska, podle jeho slov, nesplňuje podmínky smlouvy. Poznamenal také, že se plánuje zveřejnění části korespondence se Siemensem o problémech s turbínami.

Gazprom: dodávka turbíny Siemens není v souladu se smlouvou

Gazprom uvedl, že dodávka turbíny Siemens pro Nord Stream z Kanady do Německa není v souladu s podmínkami smlouvy. Oznámil to zástupce šéfa společnosti Vitalij Markelov.

Dodal, že Siemens nemá žádná omezení v přístupu ke stanici Portovaja a má všechny příležitosti ke společné práci.

“A těšíme se na příjezd jejich specialistů na kompresorovou stanici ,” řekl zástupce šéfa Gazpromu.

Markelov dodal, že Gazprom vyzval Siemens, aby všechny nahromaděné problémy co nejdříve vyřešil.

Již dříve bylo oznámeno, že předseda představenstva ruské nadnárodní energetické společnosti Vitalij Markelov obvinil Siemens z porušování dohod a že neopravil vadné motory Nord Streamu. 

Markelov také poznamenal, že aby mohl plynovod plně fungovat, Gazprom plánoval obdržet potřebnou turbínu již v květnu tohoto roku.

Gazprom, jak slíbil, zveřejnil korespondenci se Siemensem

Společnost Gazprom v pátek večer, jak již dříve slíbil místopředseda koncernu Vitalij Markelov, zveřejnila část korespondence se společností Siemens a také dokumenty o technickém stavu motorů plynových turbín pro Nord Stream-1 na kompresorové stanici Portovaja.

Z dokumentů zveřejněných na kanálu Telegram společnosti PJSC Gazprom vyplývá, že při kontrolách motorů plynových turbín ve stanici Portovaja, včetně kontrol společností Rostechnadzor, byly v červnu a červenci zjištěny následující poruchy: selhání tepelných měničů v důsledku poškození kabelů, porucha snímačů teploty ložisek, úniky oleje na motoru, poškození několika lopatek kompresoru.

Ve zveřejněných dokumentech se také uvádí, že Rostechnadzor upozorňoval na to, že „při provozu řady motorů nebylo zajištěno zabezpečení při výbuchu a některé z nich nebyly vyřazeny z provozu, nehledě na absenci dokumentů, které by potvrzovaly odstranění příčin jejich selhání.”

Podle dokumentů byl jeden z motorů uveden do stavu nucené odstávky a na druhý byl Rostechnadzorem uvalen dočasný zákaz používání.

Pokud jde o korespondenci se společností Siemens, Gazprom ve všech dopisech žádal zástupce německé korporace o vyjádření k možným příčinám závad a způsobům jejich odstraňování. Odpovědi Siemensu (pokud nějaké byly) Gazprom nezveřejnil.

Připomeňme, že dříve Vitalij Markelov řekl, že Siemens odstranil ne více než čtvrtinu poruch, ačkoli jeho specialisté mají všechny možnosti k provedení servisních prací.

Gazprom také nesouhlasil s obviněním evropských partnerů, že ruská společnost neplní své smluvní závazky ohledně dodávek plynu. Podle místopředsedy Gazpromu je od počátku porušoval právě Siemens, který neplnil své povinnosti udržovat kompresorové stanice, což následně vedlo k poklesu dodávek.

“Gazprom považuje za nutné získat oficiální vysvětlení od orgánů Evropské unie (EU) a Spojeného království o přípustnosti oprav a údržby turbín pro plynovod Nord Stream z hlediska sankčního omezení a také se obává, že Kanada zruší povolení na dodávku a opravu motorů,“ řekl Vitalij Markelov.

Místopředseda Gazpromu stanovil EU podmínku dodávek plynu

Gazprom, jak slíbil, zveřejnil korespondenci se Siemensem

Vitalij Markelov, místopředseda řídícího výboru Gazpromu: 

INFORMAČNÍ MANAGEMENT PJSC GAZPROM 30. července 2022

K dnešnímu dni může kompresorová stanice Portovaja z technických důvodů dodávat plynovodem Nord Stream maximálně 33 milionů metrů krychlových plynu denně. V provozuschopném stavu je pouze jedna ze šesti hlavních čerpacích jednotek plynu a horká rezerva stejné kapacity.

https://telegra.ph/Markelov-07-29

Korespondence s partnery a dokumenty:

https://disk.yandex.ru/d/pYiMjXAnwJINjQ

PJSC Gazprom

Pro Pokec24 přeložila Janinna.

https://bit.ly/3PNTSss
https://bit.ly/3zJqePg

sdílet na

3 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
30. 7. 2022 22:18
Ohodnotit příspěvek :
     

A je to…

Honza
31. 7. 2022 00:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Dokonalá střela do vlastní nohy. Siemens…

Gales
31. 7. 2022 09:43
Ohodnotit příspěvek :
     

Není turbína,není plyn.Blázni se radují a ostatní skřípou zubama.