politika

„Lavrov přivezl Lukašenkovi varování z Moskvy“

Prezidentovi Běloruska nebude dovoleno sabotovat dohodu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov cestuje do Minsku, aby se zúčastnil společného setkání kolegia ruských a běloruských ministrů zahraničí. Setká se také s prezidentem Alexandrem Lukašenkem. 

Oficiální běloruské sdělovací prostředky uvádějí, že se jedná o třetí návštěvu vysokých úředníků z Moskvy do Minsku po Lukašenkově znovuzvolení. Vedoucí ministerstva obrany Sergej Šojgu, ředitel ruské zahraniční zpravodajské služby Sergej Naryškin již v Bělorusku byli. A nyní přijel sám šéf oddělení zahraniční politiky. 

Na jedné straně je to známka podpory Moskvy Lukašenkovi. Na druhou stranu se každý snaží zjistit, co proběhne za fasádou jednání.

V předvečer příchodu Lavrova běloruský prezident znovu prohlásil, že se Západ pokouší zapojit Rusko do „svržení systému“ v Bělorusku, a zdůraznil, že ho mohou odvolat pouze lidé, s odvoláním na ústavu. 

A šéf ruského ministerstva zahraničí Lavrov uvedl, že Rusko je znepokojeno pokračujícími protestními aktivitami v Bělorusku, ale Moskva je přesvědčena, že Lukašenko plní své sliby ohledně ústavních změn,
v důsledku čehož bude omezena moc prezidenta Běloruska. 

Podle běloruských odborníků je za těmito hladkými frázemi skryto podráždění Moskvy. 

Podle politologa Valerije Karbaleviče bude rozhovor mezi ruským diplomatem a Lukašenkem probíhat ve dvou dimenzích – veřejné a neveřejné. Lavrov veřejnosti oznámí podporu Lukašenkovi a že Rusko odmítá zasahování Západu do záležitostí Běloruska. 

Ve skutečnosti však Lavrov přichází s varováním od Putina. 

“Spočívá to ve skutečnosti, že Lukašenko torpéduje dohody, kterých bylo dosaženo v Soči. Jejich význam je v tom, že Moskva Lukašenka podporuje, ale pod podmínkou, že zahájí postupný přechod moci, veřejně vyhlásí harmonogram, když bude “referendum” o Ústavě. To by společnost uklidnilo a vyřešilo politickou krizi. Lukašenko nic z toho společnosti nenabídl, snaží se vykroutit, aby zůstal u moci a neorganizoval volby,“
je si jistý expert.

Podle jeho slov má Rusko na Minsk velkou páku. Počínaje finančním tlakem, včetně odmítnutí udělit odklad dluhů, konče informační válkou, pokud ruské televizní kanály začnou ostře kritizovat Lukašenka, bude to mít demoralizující účinek na okruh běloruského prezidenta: nomenklaturu a bezpečnostní síly. 

“Existují páky, ale použije je Rusko? Moskva má obavy z vítězství “barevné revoluce”. To je špatný příklad pro samotné Rusko a Lukašenko tomu dobře rozumí. Kreml nemá kam ustoupit a veřejně ho podporovat.”

Karbalevič je přesvědčen, že Rusko mění svou taktiku a sází na novou ústavu, která rozšíří pravomoci parlamentu a vlády.  Lukašenko se tedy v tomto schématu ukáže jako zcela nadbytečná postava. 

“V Bělorusku se objevila proruská strana Svaz a Moskva sází na to, že strana získá většinu a sestaví vládu. Takto si Rusko bude moci udržet kontrolu a vliv na zemi, a ne na prezidenta. Lukašenkova role klesá.”

Místopředseda sjednocené občanské strany Lev Margolin také hovořil o úloze návštěvy Lavrova v Minsku:

– Na jedné straně jsme viděli, že za poslední tři měsíce se Lavrov a ministerstvo zahraničních věcí obecně nepodíleli aktivně na formování ruské politiky vůči Bělorusku. Více se na tom podílela zahraniční zpravodajská služba a FSB … Skutečnost, že se Lavrov nyní připojil k tomuto případu, může znamenat, že některé neformální pokusy ovlivnit Lukašenka přestaly přinášet výsledky a bylo zjevně rozhodnuto to nějak formalizovat. 
To znamená, že se bude hovořit o slibech, které Lukašenko dal, ale v oficiálnějším formátu.

– Jak dlouho může podpora Moskvy za takových podmínek pokračovat?

– Lukašenko je člověk, kterého je zbytečné přesvědčovat. Řekne cokoli, ale udělá to, co uzná za vhodné. 
Měly by existovat konkrétní míry dopadu. Myslím, že byly definovány, a proto získal pouze 500 milionů ze slíbených 1,5 miliardy $. Myslím, že pověření Lavrova bude jasně a oficiálně vysvětlit, jaké kroky budou podniknuty, pokud bude Lukašenko pokračovat v sabotování dohody.

Nemyslím si, že by to Lukašenko dokázal odložit na dlouho. 

Existují dvě možnosti: buď jednat v rámci přijatých rozhodnutí, nebo počkat, až se všechno samo zhroutí s nepředvídatelnými důsledky. Je jasné, že Kreml zvolí první možnost.

– Existuje názor, že Lukašenkova vláda skončí, až oligarchové, včetně těch ruských, začnou trpět ztrátami.

– Nemyslím si, že ruští oligarchové jsou silně závislí na sankcích proti Bělorusku a běloruští oligarchové, kteří by byli odděleni od Lukašenka, ti vůbec nejsou. U nás mluvíme o oligarších jako o rodině – jsou to lidé, kteří mají blízko k prezidentovi, hrají s ním hokej, jezdí na motocyklech s jeho syny, trénují jeho nejmladšího syna. 
Jedná se o rodinu v nejširším slova smyslu. 

Na druhou stranu bezpečnostní síly našeho vedení se silně dívají na Rusko a pokud Moskva dá znamení, že nepodporuje Lukašenka, pak mohou bezpečnostní síly změnit svůj postoj.

– Lukašenko řekl, že Západ chce dosáhnout dohody s Ruskem za jeho zády. Jak je to skutečné?

– Myslím si, že taková možnost je docela možná a je nejrealističtější, protože Západu i Kremlu je jasné, že nebude možné přijímat žádná rozhodnutí za zády běloruských občanů. Proto se musí najít řešení, která zohlední názor lidí. A je již jasné, že Západ uznává ruské zájmy v regionu a je připraven diskutovat o běloruské otázce a nejednat samostatně. Podle mého názoru je to velmi reálná vyhlídka.

https://bit.ly/2J91zMK

sdílet na