politika

Lavrov: asi 200 extremistů trénovaných na Ukrajině je v Bělorusku

Asi 200 extremistů trénovaných na území Ukrajiny je v současné době v Bělorusku. 

Oznámil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na společné tiskové konferenci s běloruským ministrem zahraničí Vladimirem Makeem.

Ruský ministr zahraničí poznamenal, že soudě podle materiálů řady ruských sdělovacích prostředků přicházejí na protesty v Bělorusku „mírumilovní lidé, kteří chtějí být jen slyšeni“.

Lavrov zároveň zdůraznil, že Ruská federace vidí a ví „dopodrobna určité věci, které se nedostanou na stránky novin, o těch lidech“, ke kterým korespondenti ruských publikací a jiných médií nemají přístup, ale „kteří jsou velmi zainteresováni na tom, aby pokojné protesty dostali do konfrontační spirály.“

„Existují potvrzené informace, že se tyto činnosti provádějí z území Ukrajiny. K dispozici tam je „Trojzubec Stepana Bandery“ (skupina zakázaná v Ruské federaci – pozn. TASS) a S14 (pravicová radikální skupina, zakázaná v Ruské federaci), „Národní sbor“ (zakázán v Ruské federaci), „Pravý sektor“ (organizace zakázaná v Ruské federaci). 

Všechny tyto struktury se aktivně podílejí na provokování radikálních akcí v Minsku a dalších běloruských městech, financují relevantní události, podněcují ty, které považují za slibné extremistické vůdce, aby vnesli silové prvky do toho, co se děje během demonstrací v běloruském hlavním městě, “ – řekl ministr.

“Na Ukrajině existují výcvikové tábory pro takové extremisty, podle našich informací, ve Volyňské oblasti, Dněpropetrovské oblasti. A už jsme o tom dnes diskutovali, jsem si jist, že naše speciální služby by to měly řešit podstatněji, jsou ve vzájemném kontaktu. Podle našich informací, asi 200 extremistů trénovaných na ukrajinském území je nyní v Bělorusku,“ řekl Lavrov.

V tomto ohledu ruský ministr zahraničí znovu zdůraznil postoj Moskvy, že „nikdo by neměl zasahovat do záležitostí Běloruska, aby samotní Bělorusové dosáhli dohody mezi sebou“.

https://bit.ly/32Ohwhf

sdílet na