historiepolitika

Krvavá stopa. FSB Ruské federace odtajnila dokumenty o spolupráci Armije Krajowe s nacisty během války

Krvavá stopa polských nacionalistů za druhé světové války.

V historiografii druhé světové války se obecně uznává, že ze zemí okupovaných nacistickým Německem spolupracovalo obyvatelstvo Polska s okupanty nejméně ze všech. 

Mezitím, jak ukazuje studie archivních dokumentů sovětských státních bezpečnostních složek, existuje mnoho zdokumentovaných skutečností, které nevyvratitelně svědčí o opaku.

Část polských ilegálních polovojenských jednotek, tzv. “Armija Krajowa” (Armija Krajova – AK) nejen aktivně spolupracovala s útočníky, ale podílela se také na represivních akcích proti polským vlastencům a sovětským partyzánům a také na ničení mírumilovného ukrajinského a běloruského obyvatelstva.

Ozbrojenci polské Armije Krajowe v čele s emigrantskou vládou v Londýně aktivně spolupracovali s nacisty proti SSSR až do úplného konce Třetí říše.

Svědčí o tom  archivní dokumenty zveřejněné Federální bezpečnostní službou Ruské federace.

Podle dokumentů se ozbrojenci Armije Krajowe podíleli na represivních akcích nacistů proti polským vlastencům a sovětským partyzánům.

Aktivně se také podíleli na likvidaci civilního obyvatelstva Ukrajinské a Běloruské SSR.

.… “… polské ilegální organizace, které uznávají londýnskou vládu, bez ohledu na jejich postoj k sovětským partyzánům a Rudé armádě, zacházejí s Polskou dělnickou stranou a Lidovou gardou s nesmiřitelným nepřátelstvím.”

Velení jednotek „AK“ provedlo čistku vlastních oddílů, nemilosrdně zlikvidovalo vlastní vojáky – Židy, pro podezření ze sympatií k Sovětskému svazu:

“… velitel pluku „AK“ Krakovského vojvodství, polský důstojník, major dělostřelectva Adam Stabrava, vydal tajný rozkaz oddílům svého pluku zastřelit všechny Židy, kteří jsou ve službách AK a to kvůli tomu, že údajně mohou přeběhnout k sovětským partyzánům a poskytovat informace o AK, jejích úkolech a struktuře”.

 “… v oddílech AK probíhá čistka důstojníků. Celý starý velitelský štáb je uvolněn ze svých funkcí a na jejich místo jsou jmenováni polští důstojníci vyslaní z Anglie. … osoby, které sympatizují se Sovětským svazem, stejně jako osoby spojené se sovětskými partyzány, jsou vrchním velením AK fyzicky likvidováni”.

Bandité “AK” se zapojili do teroru proti velitelům Rudé armády (spojencům v protihitlerovské koalici).

„Podle zpravodajských údajů naší operační skupiny operující na území Polska dodávalo vedení domácí armády svým pobočkám velké množství jedů, aby je použila k individuálnímu teroru proti sovětským důstojníkům.

„Podle zpravodajských údajů naší operační skupiny operující na území Polska vedení AK dodávalo svým pobočkám velké množství jedů, aby je použily k individuálnímu teroru proti sovětským důstojníkům.

Velitel jednoho z praporů pluku AK obdržel speciální jedy, mezi kterými byl prášek, který dráždí pokožku, aplikoval se na oblečení a také kyanid draselný.”

Již dříve FSB Ruska uvedla, že ozbrojenci Armije Krajowe na konci Velké vlastenecké války spáchali četné vraždy civilistů SSSR, aby zabránili nastolení míru na územích osvobozených od nacistů.

* * *

Po válce v Polské lidové republice dostali „Akovci“ za spolupráci s okupanty přezdívku „prokletí vojáci“. 

V dnešním Polsku jsou bandité a vrazi z „Armije Krajowe“ oslavováni jako „hrdinové“.

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://bit.ly/3UsYkyW

Archiv materiálů
http://www.fsb.ru/fsb/history/archival_material/AK.htm

sdílet na

32 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jaris
11. 11. 2022 01:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Puvodni slovanske Polaky dnes nenajdete. Dnes jsou to krizenci mezi Polaky a zidy u kterych zidovska charakteristika smelinaru prevazuje. Jejich nenavist ke vsemu ruskemu je uplne fanaticka. Prestoze Polakum za II.sv.valky nejvice ublizili nemecti helmuti ze sajrajtu, chovaji k Nemecku neskutecny obdiv. Katyn je prace Nemcu a nikoliv Rusu, jak je dnes lzive prezentovano.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Gales
11. 11. 2022 10:15
Odpovědět  Jaris

Doufám že všechny pšontské sfině zlikviduje ,,ukrajinský front”.

milan h
11. 11. 2022 16:47
Odpovědět  Jaris

pravdu dis on to taky rekl soud ve Strasburgu ze Rusi su v pripade Katyn nevinni ale o tom se nase nejpravdomluvejsi media nezmini ani o tom ze za Jelcyna a na jeho prikaz se falsovali dejiny CCCP v jeho neprospech nastesti dnesni historici to umi najit na zaklade poznamek ktere jim tam autori nechali

Autor
12. 11. 2022 09:34
Odpovědět  Jaris

Dost pochybuji. Ale podstatou je něco jiného. Poláci, mnohem více než jiné národy nebo státy, jsou rozděleni jakoby do dvou skupin. Jedna, to jsou normální lidé, kteří ctějí to, co i jinde, prostě prožít dobrý a zajímavý život. Ta druhá, to je takzvaná “elita”, podobně jako téměř všude jinde, ale v mnohem větší míře je rozpínavá a nikdy se netajila svou agresivností a rozpínavostí. Tady je zn ámo chování takových třeba i za Druhé sv. války. K nim se přidávají ti, co jinde “podporují” vždy vládu a tím pak obraz Poláků je do značné míry zkreslen. Za napadení Německem ta “elita” zdrhala co jí nohy stačily, jen co bylo nebezpečí, že prohrají do především Rumunska, zatímco druhá část bojovala prakticky bez řádné výzbroje, bez velení několik týdnů o Varšavu.
Vždyť copak jsme my sami takoví “válečníci” a takoví idioti jako “naše” současná “vláda”?
Aby nevzniklo nedorozumění – Poláky absolutně nemusím, jak se říká.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Janaz
11. 11. 2022 06:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Okrem Ukrajiny je vysoko nacistické aj Poľsko, nie náhodou sú v oboch štátoch glorifikovaní zločinci, ktorí sa na nacistickom terore podieľali.Zrazu pšonkom nevadí, že ich ukronáckovia vo veľkom vraždili /Volyň atď./, čakajú, kedy sa budú môcť beztrestne vrhnúť ako hyeny na zdochlinu Ukrajiny. To je celá tá ich “pomoc” Ukrajine, čakanie na korisť. Poľsko je oveľa väčším nebezpečenstvom pre mier a Európu, ako Ukrajina, ktorá je len jeho sluhom.

Gales
11. 11. 2022 10:18
Odpovědět  Janaz

Vychází mi z toho jedno. – Rusáci a Němci je budou muset usměrnit.Pšontek je nebezpečím pro mír v Evropě.

Aleš
11. 11. 2022 07:08
Ohodnotit příspěvek :
     

Nelze zapomenout na to, že nejen Německo,
ale i Polsko porcovalo Československo v roce 1938. Polákům se nedá moc věřit.

José
11. 11. 2022 07:19
Odpovědět  Aleš

Máte pravdu. Polák se jednou rukou žehná a druhou má v cizí kapse…

Pavel K
11. 11. 2022 09:19
Odpovědět  Aleš

……a zastřelili tu spoustu lidí a vyhnalo je z území.👎👎👎😭😈

milan h
11. 11. 2022 16:49
Odpovědět  Aleš

aj Slovensko okradli o uzemi ktere jim po valce uz ostalo

Jaris
11. 11. 2022 23:52
Odpovědět  Aleš

Tesinsko ve Slezsku si tez zazilo sve. Zacatkem II.svetove valky vrthli Polaci do Tesina a obyvatele museli opustit sve bydliste a majetky ve prospech Polaku. Mohli si vzit jen nejpotrebnejsi veci. Do toho se brzo vlozil Hitler a Polaky odtamtud vypraskal a sam se zmocnil uzemi. Polakum tak ukazal, kdo je panem a kdo poskokem.
O historii Slezska se pise v knize Sikmy kostel 1. a 2.dil od spisovatelky Lednicke, ktere vysly pred dvema lety. Velmi zajimave cteni.

Pavel K
11. 11. 2022 09:18
Ohodnotit příspěvek :
     

To nám ti kostlivci hezky vyplavávají na hladinu jak PeT flašky. 😲 Copak nám asi ještě vyplave? Už to na net píšu po několikáté, byl bych vděčen Gosudarovi, kdyby nám taky prozradil pravdu jak to vůbec v tom našem 68 bylo. Myslím, že by to pomohlo našemu národu ať je pravda jakákoliv. Důležité je tuto věčně na netu omílané téma jednou pro vždy vyřešit a basta. Ne se pořád mezi sebou hádat jak a kdo ty vojska pozval, proš jsem přijeli. Možná bychom valili očička.

Per
11. 11. 2022 15:21
Odpovědět  Gales

Četl jsem tento článeček a je velice zajímavý. Bez ohledu na stranickou příslušnost a přesvědčení v Boha, ať je jakéhokoliv vyznání, je zřejmé, že budoucnost neplánují masy či davy lidí, ale jedná se o pečlivě naplánovanou operaci s výhledem do daleké budoucnosti.
Není to operace na jednu generaci, ale těch generací lidí musí být vyměněno několik, aby byl veliký plán na změnu stavu života lidí na planetě uvedený v platnost.
No, podle článku nás nic dobrého nečeká.
Ovšem, pamatujete na naše rádoby ekonomy, jak se vyjadřovali o dluzích českého státu? Ano, dluhy jsou dluhy, ovšem pokud to budou dluhy našich vnuků a pravnuků, proč se s těmito dluhy vůbec zaobírat?
A nakonec pochopíme život naší minoritní skupiny, která se vůbec nezabývá tím, co bude zítra, ale pro ně je důležité, co bude dnes. Ne k jídlu, ale jak vyžijí do zítřejšího rána. A pak, pak se uvidí, co bude za den. Radostný nebo špatný? Jak si zařídíme, tak to asi bude mít každý z nás.
A nakonec, všechny sci-fi filmy a knihy vlastně pojednávají o tom stejném článku a životě.
A teď do mně. Nazdar.

Per
11. 11. 2022 15:34
Odpovědět  Per
jiří
12. 11. 2022 12:02
Odpovědět  Per
Gales
12. 11. 2022 19:42
Odpovědět  jiří

„Pokud nebudou naše náboženské záležitosti prozrazeny Židovi, pak se to bude rovnat vyvraždění všech Židů, protože Gojim by zjistil, co jsme se o něm dozvěděli, pak by nás bez obřadů zavraždil.“ ( Libbre David 37 )
„Jak se dá přeložit slovo loupež? Nežidovi je zakázáno krást, loupit, brát si ženy a otroky. Žid to všechno může udělat i s ohledem na Goji.” (Tosefta Aboda Zara VIII)
Bůh dal Židům moc nad majetkem a krví všech národů.” (22. Seph. Jp., 92,1)
„Když nežid dluží Židovi, může za ním přijít jiný Žid, aby mu směnil dlužné peníze za jinou věc. Tímto způsobem nežid zbankrotuje, protože Žid převezme jeho majetek.“  (23. Schulchan Aruch, Khoshen Hamispat 156)
“Když nežid zavraždí jiného Goye nebo Žida, musí být okamžitě potrestán, ale když Žid zabije Goye, nenese žádnou odpovědnost.”  (Tosefta Aboda Zara B5)
“Židům je dovoleno zavraždit každého zjevovatele, i když se ještě nezačal projevovat.” (Schulchan Aruch, Khoshen Hamispat 388)
“Sídlo všech národů patří židovskému národu a oni mají právo je používat bez jakékoli hanby.”  (Schulchan Aruch, Khoshen Hamispat 388)

milan h
11. 11. 2022 16:53
Odpovědět  Pavel K

pavle myslim ze byl chystany utok na hranice CSSR ze strany obranne a utocne sestavy NATA ono jich bylo v Bavorskem lese 150 000 muj otec tehdy delal poslance ve feeralu moc nemluvil a az se blizil konec tak mi neco malo rekl mimo jine i o Horakove

Pavel K
11. 11. 2022 18:29
Odpovědět  milan h

Také jsem slyšel o této verzi. O Horákové bychom se asi hodně divili. 🙋‍♂️

Per
11. 11. 2022 18:47
Odpovědět  Pavel K

Jak chodila z tábora volně ven a ještě k tomu užívala služeb zubaře jednotek SS.
Narychlo převážena z tábora do tábora a vždy k novým vězňům?

Pavel K
11. 11. 2022 21:19
Odpovědět  Per

👍 👍 🙋‍♂️

Gales
12. 11. 2022 19:43
Odpovědět  Pavel K

Prej dožila v Americe.

Pavel K
12. 11. 2022 19:58
Odpovědět  Gales

Prej, prej. Kdoví, Áda PRý taky. Elvis a jiní. Ale když uskutečnili to divadlo s Apollem tak se ničemu nedivím. Šašci.

vavi
11. 11. 2022 20:52
Odpovědět  Pavel K

Pavle, treba si nájsť na netu “operácia DUNAJ”! Aj profesor Igor Panarin tieto info zverejňuje. Momentálne propagoval novú knihu “historických informácií t.j. aj “DUNAJ”

Pavel K
11. 11. 2022 21:20
Odpovědět  vavi

👍 👍 🙋‍♂️

Bety
11. 11. 2022 22:52
Odpovědět  Pavel K

Já myslím, že jsme tehdy stejně jako “blbí” Ukrajinci skočili na špek západním slibům a západním
výzvědným službám. Bylo to něco jako majdan v bleděmodrém, který měl za cíl SSSR zdiskreditovat, což se plně povedlo. Moc jsme v té euforii jak “západ na nás hledí” nevnímali,
že tam mají dost velký problém se svou mládeží, která byla nakrknutá válkou ve Vietnamu
a neustálou honbou za penězi, i znechucená z toho konzumního způsobu života. Šedesátá léta
byla plná demonstrací a socialistické myšlenky získávaly na síle. A pak to všechno jaksi uvadlo.
No a v SSSR se už tehdy dostávaly k moci síly, trockisté, které to pak po dalších dvaceti letech
dovedly až k jeho zhroucení.

Gene
11. 11. 2022 23:20
Odpovědět  Bety

Presne tak, jak blbci jsme videli ze zapadu jen to dobre. Take to bylo tim ze nas komousi drzeli informacne na kratkem retezu. To byla jejich velka chyba. Ovsem jsme se z toho obdobi vubec nepoucili. Zase se urcita cast diva nekriticky na zapad a druha na vychod. Pripada mi to jak nabozenstvi, nekdo porad potrebuje mit sveho boha.

Pavel K
12. 11. 2022 06:49
Odpovědět  Bety

No a to je přesně to, co komoušům zazlívám. Když to zlehčím, měli pořádat svazácké zájezdy a ukazovat ne jen ty plné obchody cetek a cinkrlátek, ale i tu druhou stránku kapíku. Svrab a neštovice, ty nezaměstnaný, fetáky na ulicích, všude negři a jiná havěť. atd atd. A aby to tu pak ta mládež vyprávěla dál. Jak je to tam s úvěry, když pak dotyčný onemocní přijde o práci, tak že mu ten dům seberou, nebo o lékařské péči, školství. A bylo by po hadráku. Tady udělali soudruzi chybu, tady.

Bety
12. 11. 2022 12:53
Odpovědět  Pavel K

Myslím, že to už z dost velké části nebyli soudruzi, komunisté, ale tzv. straníci, kteří
na jedné straně používali přiblblou propagaci socialismu a neúčinnou kritiku kapitalismu a přitom silně pošilhávali po zisku a majetku, který by jim přinesl převrat.
Za socíku by si to nemohli z ideových důvodů dovolit, a proto se hned potom stala
ze soukromého majetku nedotknutelná modla.

Bety
12. 11. 2022 13:03
Odpovědět  Bety

Ještě – znala jsem jednu paní, jejíž otec, přesvědčený komunista, se tak angažoval
pro druhé, až mu měla za zlé, že kvůli tomu zanedbával rodinu. Po převratu se oběsil. A těch sebevražd – i upálením – bylo víc.

Pavel K
12. 11. 2022 20:05
Odpovědět  Bety

I to se bohužel v životě stává. Zkrátka ty lidí tím NĚČÍM žijí tak na tvrdo, že to pak nerozchodí. Proč se chlapi věší kvůli ženě, když je nechá? Někteří to prostě nedají. Jinak souhlasím co jste napsala. Hezký večer aa neděli. 🌹🙋‍♂️

Lubek
11. 11. 2022 09:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Mám rád film “Noční jazdci”. Úžasne vystihuje situáciu, keď “žabky” v malej mláčke bojujú srdnato, zápalisto, s presvedčením a nasadením za niečo, o niečo, o čom “sa” rozhodne na úrovni vedľajšieho rybníka a to tie žebky nemali ani potuchy, že kdesi ďalej je veľké jazero, more, či oceán. Bojovali o tú svoju mláčku. Ibaže hranica, o ktorú vo filme ide, “sa” z dohody a rozhodnutia vyššej moci posúva a pot, námaha, práca, zranenia či stratené životy jedným papierom vyšli na zmar. Na zamyslenie.
Bol som svojho času na rekonštrukcii bojov z II.svetovej na Orave. Nebolo to také rozsiahle ako Tekov, či Stankovce, o to viac spomínali miestni pamätníci na obsadenie časti Oravy poliakmi svojho času. Veľmi mi zarezonovali spomienky, ako radikálne poliaci vystupovali. Vraj nadávame na Maďarov, no neskúsili sme poliakov. Radikálna poľština v kostoloch, úradoch školách. Bez alternatívy. Inak tresty a to tvrdé. Rýchle zavedenie poľskej správy, nekompromisne, dôsledne. Vnímal som to z kontextu tak, že Nemci boli Nemci, ale poliaci mali byť bratia. Neboli.