politika

Globální změny. Proč Izrael prohlásil brazilského prezidenta Lulu za personu non grata

Ministr zahraničí Izraele Israel Katz oficiálně prohlásil brazilského prezidenta Luize Inacia Lulu da Silvu za personu non grata.

Diplomatická demarše této úrovně proti vůdci největší a nejbohatší země Latinské Ameriky, kterou uspořádali v Tel Avivu, je sama o sobě skandální senzací.

Lula da Silva je ale víc než jen prezident. Je vážený veterán a jeden z uznávaných morálních vůdců současné globální politiky. Na politickém poli se pohybuje celá desetiletí a během této doby prošel nejzávažnějšími procesy, včetně pronásledování pravicovými proamerickými režimy, které ho uvrhly do vězení.

Důvodem reakce Izraele byla slova, která Lula pronesl, když hodnotil situaci, která se dnes vyvinula v pásmu Gazy. Konkrétně řekl:

“To, co se děje v pásmu Gazy a s palestinským národem, se ještě nikdy ve světě nestalo. Přesněji řečeno, stalo, když se Hitler rozhodl vyhladit Židy. To není válka mezi vojáky, je to válka mezi dobře vycvičenou armádou a ženami s dětmi,“  řekl Lula a udělal paralely mezi masakrem Palestinců a tragickými událostmi z poloviny minulého století.

Taková prohlášení, která okamžitě publikovala světová média, rozzuřila izraelské politiky.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že Brazílie zasáhla do toho, co je nejposvátnější, a překročila všechny možné „červené čáry“ v bilaterálních vztazích. Poté byl brazilský velvyslanec předvolán na ministerstvo zahraničí na “kobereček”.

Tato opatření však nejspíš na Lulu nezapůsobí. Zkušený politik Lula s velkou pravděpodobností frázi pronesl z nějakého důvodu. Určitě zvažoval její důsledky a uvědomil si, že světové veřejné mínění je dnes na jeho straně – a vůbec ne na straně izraelské vlády.

Čtyři měsíce po teroristických útocích a následné izraelské vojenské invazi čelí pásmo Gazy humanitární krizi nebývalých rozměrů. Navzdory zjevné nerovnosti sil nedokázal Izrael zcela potlačit odpor ozbrojených palestinských skupin, které nejsou solidně vyzbrojeny, a tak zvolily taktiku partyzánské války.

Z většiny měst tohoto sektoru se staly úplné ruiny, bez nemocnic, obchodů s potravinami, elektřiny nebo tekoucí vody. Civilní obyvatelstvo – ženy, děti, staří lidé, invalidé a ranění – se postupně odstěhovalo na jih, do města Rafah, které leží přímo u hranice s Egyptem. Rafah se nachází na území tzv. “Philadelphi Corridor”.

Jedná se o speciální dvacetikilometrovou nárazníkovou zónu. Podle podmínek mírové smlouvy z Camp Davidu, podepsané mezi Egyptem a Izraelem v roce 1979, izraelská armáda nemůže překročit linii a uprchlíci doufají, že jim to zachrání život.

V Rafahu se nahromadilo více než 1,3 milionu palestinských civilistů, kteří sem uprchli ze všech obydlených oblastí zničené Gazy.

Situaci těchto lidí hodnotí mise OSN jako kritickou. Vážně nemocným a zraněným lidem chybí voda, jídlo, léky a lékařská péče. Většina palestinských uprchlíků však do Egypta nechce, protože vědí, že už nebude cesty zpět.

Izraelská armáda při střetech s partyzány trpí ztrátami, ale pravicoví politici v Tel Avivu se netají svými úmysly vytlačit civilní obyvatelstvo mimo pásmo Gazy, aby ho vyčistili od Palestinců – podobně jako to bylo během Nakby. Tohle arabské slovo se překládá jako „katastrofa“ a označuje masivní etnické čistky, opakovaně odsuzované rezolucemi OSN – kdy bylo asi 725 tisíc palestinských Arabů násilně vyhnáno z území současného Izraele a Západního břehu Jordánu, v důsledku tzv. Arabsko-izraelské války v letech 1947–1949 a Šestidenní války v roce 1967.

V OSN jsou přesvědčeni, že izraelská invaze do Rafahu povede ke skutečným masakrům mezi civilním obyvatelstvem. Izraelští oficiální představitelé popisují oběti jako vedlejší ztráty při útocích na Hamás. Taková prohlášení však vyvolávají jednoznačně negativní reakci v mezinárodních humanitárních kruzích.

Téměř 70 % zabitých v pásmu Gazy jsou ženy a děti. Takové ztráty nelze v žádném případě nazvat „kolaterálními“, během briefingu o situaci v sektoru nedávno řekl Philippe Lazzarini, generální komisař Agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA).

Podle generálního komisaře se pod palbu izraelské armády dostávají kostely, mešity, nemocnice a také zařízení mezinárodních organizací, kde se civilisté z Gazy snaží ukrýt před nálety.

Lazzarini odhalil šokující údaje: jen za poslední tři týdny bylo ve válečné zóně zabito asi 3200 dětí.

“Lidé nebyli ušetřeni, při hledání bezpečí bylo zabito příliš mnoho lidí. Současné obléhání Gazy je kolektivním trestem,” řekl k probíhajícím událostem.

Emocionální reakce prezidenta Luly je založena právě na skutečnosti, že je dobře informován o skutečných statistikách humanitárních ztrát v Gaze.

A brazilský prezident se rozhodl nebrat si servítky – dokonale chápe, že Američané, kteří dříve vystupovali jako garant stability na Blízkém východě a obhajují jakékoli akce Tel Avivu, zde v podstatě ztratili své dřívější pozice.

Egypt již uvedl, že pokud Izraelci vstoupí do Rafahu, ukončí smlouvu z Camp Davidu, která byla uzavřena s podporou USA. A to přes noc zničí celou architekturu americké politiky na Blízkém východě, která se budovala desítky let.

Káhira, Rijád, Ammán, Bejrút a Abú Zabí vidí, že Spojené státy již nemohou nadále působit jako vojenský garant stability ve strategicky důležitém regionu a připravují se vyvodit z toho nezbytné závěry.

A ve zbytku světa narůstá stále více sympatií k Palestincům. Navíc každý chápe, že izraelská kampaň v Gaze je zabezpečena podporou kolektivního Západu, a to na jeho lídry klade díl odpovědnosti za pokračující noční můru.

Světové veřejné mínění se mění. A právě tato okolnost dodává politikům, jako je Lula da Silva, odhodlání.

Brazilský zvláštní poradce pro mezinárodní záležitosti Celso Amorim označil rozhodnutí izraelského ministerstva zahraničí prohlásit Luize Inacio Lulu da Silvu za osobu non grata za absurdní poté, co Lula přirovnal zabíjení Palestinců v pásmu Gazy k holocaustu.

“To je absurdní. To jen zvyšuje izolaci Izraele. Lulu da Silvu chtějí vidět po celém světě a v tuto chvíli je to Izrael, kdo je „persona non grata“, cituje Celso Amorima vydání G1.

18. února oznámilo ministerstvo zdravotnictví palestinské enklávy, že počet obětí izraelských úderů na pásmo Gazy dosáhl 28 985.

https://1url.cz/guOWD

sdílet na

29 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Aleš
20. 2. 2024 07:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Vinu nese HAMAS a každý kdo říká něco jiného lže. Navíc ho celé pásmo podporuje, tedy teroristy. Válku začal Hamas vpádem do Izraele a vražděním civilistů.
Nebyl to ani Izrael kdo střílel roky rakety do Gazy, ale Hamas do Izraele před tímto konfliktem. A kdo chce argumentovat, že je to Palestina, ne není, je to Izrael už o dob Abraháma, stačí navštívit pár muzeí archeologie v Izraeli.
Válka je vždy špatně, ale tam ji vyvolali islámští fanatici, ti samí co vykřikuji po Evropě, že tu bude Chalifat.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
jmm
20. 2. 2024 07:41
Odpovědět  Aleš

“…Jak Izrael okupuje Palestinu…”

Tupý hulvát
20. 2. 2024 07:42
Odpovědět  Aleš

Lidé,kteří stojí jednoznačně na jedné straně bez ohledu na složitost problému jsou blbci.

Putinovec
20. 2. 2024 08:12
Odpovědět  Aleš

Jit světem jako nevidomý , je jistě pohodlné .
Je to jako stát se telátkem , které nemusí přemýšlet o světě vezdejším , vždy ho někam někdo zavede .
Jen telátko neví , zda na pastvu , či na jatka .
Všechna telátka končí dříve či později na jatkách , i ta z neZiskovek .

Helena
20. 2. 2024 08:16
Odpovědět  Aleš

Byl jste v té oblasti někdy, že se děláte tak chytrý? Já ano. Rozbroje tam byly vždy, Izrael drtil Palestince všemožnými útlaky a oni to opláceli/podobně jako TurciXKurdové..je to pro nás nepochopitelná mentalita a člověk místo do hotelů musí zamířit mezi prostý lid-ač je to někdy o hubu/, ale tohle byla jasná Izraelem vyprovokovaná falešná akce, aby Izraelci mohli “před světem” zahájit totální bezohlednou genocidu a vyvraždění Palestinců hlava nehlava. Důvod: území-suroviny-velký americký zájem!
Arabové jim to nezapomenou – NIKDY. Izrael i USA a západ vůbec, za to velmi těžce zaplatí. V první řadě Izraelci můžou zapomenout na turisty-tam už nikdo nepáchne, protože od teď to tam smrdí krchovem.

Aleš
20. 2. 2024 09:39
Odpovědět  Helena

Právě že byl a ne jen na zájezdu Čedoku. Znám celý Izrael, historii, politiku a vím jak to tam je. Tím neříkám, že schvaluji válku. Mír bude až muslimové zahodi zbraně s to nejen tam. Nelze vyjednat mír s někým, kdo vás přišel zabít.“ — Golda Meirová

Helena
20. 2. 2024 10:10
Odpovědět  Aleš

Sákryš, že tys ten co, rozumí kanalizacím, průmyslu a obchodu a problematice Blízkého východu. :))))))))))

Boomer
20. 2. 2024 17:57
Odpovědět  Helena

..zkuste být taky občas spravedlivá k jiným. Na svůj vlastní názor má právo i ten, kdo rozumí ledasčemu, když ho máte i vy, která nerozumí ničemu…

Slovan
20. 2. 2024 18:35
Odpovědět  Helena

Na to máme tuna Odbornikov. Googlovcov. 🤣🤣🤣🤣🤣

Jindra
20. 2. 2024 17:47
Odpovědět  Aleš

Chudáku.

Monty
21. 2. 2024 06:28
Odpovědět  Aleš

Jedna tvá lež vedle druhé ! 280 MILIARD AMERICKÝCH DOLARŮ DAŇOVÝCH DOLARŮ INVESTOVANÝCH od roku 1948 do americko-izraelské etnické čistky a operace okupace; 150 miliard dolarů přímé „pomoci“ a 130 miliard dolarů v „přestupkových“ smlouvách
Zdroj: Velvyslanectví Izraele, Washingtonu, DC a americké ministerstvo zahraničí.

Pavel z Moravy
20. 2. 2024 09:00
Odpovědět  Aleš

Zvláštní úhel pohledu – likvidace bezbraných bez skutečného rozboru příčin celé tamější situace. Nejsme náhodou dle vašeho úhlu pohledu i my vinni a proto jsme si zasloužili německou okupaci, jelikož jsme mocnému sousedovi dělali problémy tím, že údajně obýváme jeho životní prostor jak hlásali nacisté a věřím tomu, že ti současní si myslí totéž. Pokud jste mladý, tak to možná budete muset řešit za pár roků tady, nebo také ne když se vydáte těm nadřazeným bez boje.

Aleš
20. 2. 2024 09:32
Odpovědět  Pavel z Moravy

Já tu situaci znám, podej muslimovi prst a usekne ti ruku. Historicky je to Izrael. Krev a vina padá na Hamas. Dvojí řešení odmítli muslimové už v roce 1948, jejich jediný cíl je likvidace Izraele a jak říká koran chtějí vládnout všem.

Helena
20. 2. 2024 10:14
Odpovědět  Aleš

Ale jdi ty “všeználku” – mám pár známých – muslimů – zrovna z Blízkého Východu. Utekli z Jemenu, když je tam amík a brit začali bombardovat – a to tvoje orodování za Izrael jsou pusté kecy, za které jsi placen.

Spam Janka
20. 2. 2024 09:13
Odpovědět  Aleš

iste, ale na druhej strane je to podobne, ako keby vramci nemeckej okupacie a atentatu na Heydricha by sa rozhodli vystrielat cele povedzme zapadne Cechy. Vsak aj Nemci by sa mohli odvolavat na to, ze germanske kmene tam boli este za Caesara a slovanske kmene prisli az potom. Aky rozdiel?? ziadny?? Lidice by proti tomu boli len cajicek

skeptik
20. 2. 2024 09:28
Odpovědět  Aleš

“Tohle arabské slovo se překládá jako „katastrofa“ a označuje masivní etnické čistky, OPAKOVANĚ odsuzované rezolucemi OSN”

…co jste na tom nepochopil?

Frank1
20. 2. 2024 10:37
Odpovědět  Aleš

Je prokazane, ze Hamas zridil a financoval Izrael. Vrazdeni Izraelcu Hamasem probehlo po dohode s Netanyahuem. Ten naridil stahnuti armady a Mossadu pred utokem Hamasu. Dokonce i Borrell to rika a to je prekvapeni !

Spam vlasta
20. 2. 2024 19:16
Odpovědět  Aleš

seš navedenej či co? To máš asi jako by Ukrajinci vyhlásili malou ukrajinu kolem tvého baráku a každý den přibrali jedno patro ! Pak budeš spokojen !

Monty
21. 2. 2024 06:26
Odpovědět  Aleš

Vinu nese HAMAS a každý kdo říká něco jiného lže. Navíc ho celé pásmo podporuje, tedy teroristy. Válku začal Hamas vpádem do Izraele a vražděním civilistů..
.Ano ,to je informace nám podávaná ,realita je naprosto jinde ! Tak že souhlasíte s tím ,že Indiány je třeba vystřílet ,protože útočí na mírumilovné Američany ? Ano ,země Indiánů pokrytá jejich těly a krví ..To stejné..Palestina je palestinská země okupovaná Izraelem ! Ale vám to nevadí ,že …30 000 mrtvých ,převážně civilů ..

Frank
20. 2. 2024 07:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Běda každému, kdo si dovolí kritizovat obřezance.

Putinovec
20. 2. 2024 08:29
Ohodnotit příspěvek :
     

Da Silva byl dosazen k moci volebním podvodem , což už dnes nikoho nepřekvapuje . A pokud někdo zapracuje na tom , aby dosadil v určité části planety svého kádra , tak k tomu má důvod . Prosazování svých zájmů .
Samozřejmě v tom podvodu jede část místních generačně parazitických klanů , ale organizováno je to z minimálně nadnárodní pozice .
Každý takovým způsobem dosazený kádr má tu slabinu , že ho.může třeba i krátkodobě ovládat každý , kdo dosáhne na jeho špagátky .
Co je Lula za charakter zjistíte jednoduše tak , že si připomenete , jaké procesy začal po dosazení do funkce pRezidenta podporovat .
Pokud se podíváte na Macrona , tak zde můžete vidět totéž . Každým směrem prodejná rádodajka .
To , že Lula musel veřejně dloubnot do Izraele a tím do hnUSA , je součástí procesu likvidace světového četníka a jeho opěrných bodů a jde to z Globální úrovně .
Takže hodnotit da Silvu z pozice charakterního jednání , by bylo ztrátou času .
Jen posloužil .

stan
20. 2. 2024 08:49
Ohodnotit příspěvek :
     

Nikdy jsem neřešil to, jestli je někdo žid, rus nebo američan. Ale to co se děje poslední dobou je něco, co už přesahuje meze normální logiky. Rusko napadlo Ukrajinu z určité příčiny o které se všeobecně ví, ale USA a spol. do zblbnutí tvrdí , že je to napadení naprosto bezdůvodné. Takže se na Rusko začlo házet veškeré svinstvo a špína, rusům se zakázalo všechno,nasadili se obří sankce.
Přejděme do Izraele. Na Izrael zaútočili jednotky Hamasu. To ,že Izrael okupuje území na které nemá legitimně právo se obecně ví, ale protože USA jsou takový hodný strýček, který má pro Izrael slabost, tak se o tom prostě nemluví a vůbec to nikoho nemusí zajímat.Do toho Izrael spustí doslova genocidu Gazy. Neustále bombardování civilních cílů, spousty mrtvých a ouha…….v podstatě se tolik neděje. Žádné sankce, žádné zákazy žiďákům,prostě to berte tak , že chudinka Izrael byl napaden a tak se prostě musí bránit.
Všichni se toho konfliktu bojí, respektive se bojí do něj zasahovat a tak jediný , kdo se nebojí jsou Jemenci, kteří napadají lodě Západu. A ouha , je tu opět statečný ochránce demokracie USA , který začne s mírovým, humanitárním bombardováním Jemenu. A opět se mlčí a nic se neděje.

Pavel
20. 2. 2024 09:32
Ohodnotit příspěvek :
     

jen bůh a jahve ví jak to židi mysleli s tím vyhlášením války německu https://en.metapedia.org/wiki/Judea_Declares_War_on_Germany

Aleš
20. 2. 2024 09:41
Ohodnotit příspěvek :
     

V projevu před Valným shromážděním OSN, 5. prosince 1956“ — Golda Meirová Izrael šel do pouště nebo osazoval kamenité stráně, aby založil nové vesnice, vybudoval silnice, domy, školy a nemocnice, zatímco arabští teroristé přicházející z Egypta a Jordánska byli posíláni, aby zabíjeli a ničili. Izraelci kopali studny, rozváděli vodu na dlouhé vzdálenosti; Egypt vysílal fedajíny, aby vyhazovali studny a vodovody do vzduchu. Židé z Jemenu přivezli nemocné, podvyživené děti a mysleli, že dvě z každých pěti zemřou; my jsme toto číslo snížili na jedno dítě z pětadvaceti. Zatímco Izrael krmil tyto děti a léčil jejich nemoci, fedajíni byli posíláni, aby házeli bomby na děti v synagogách a granáty na dětské jesle.

Monty
21. 2. 2024 06:39
Odpovědět  Aleš

OSN: „Izraelské bombardování uprchlického tábora Jabalia je možný válečný zločin“AKTUALIZACE 2. LISTOPADU 2023
Vysoký komisař OSN pro lidská práva (OHCHR) uvedl, že izraelské bombardování palestinského uprchlického tábora v Džabalii v pásmu Gazy by mohlo představovat válečný zločin.
„Vzhledem k vysokému počtu civilních obětí a rozsahu ničení po izraelských leteckých útocích na uprchlický tábor Džabalía máme vážné obavy, že se jedná o nepřiměřené útoky, které by se mohly rovnat válečným zločinům,“ napsala agentura OSN na X.
Rozsah tragédie v Gaze je „bezprecedentní“.
To zopakoval generální komisař Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) Philippe Lazzarini poté, co Pásmo navštívil poprvé od útoku Hamasu na Izrael dne 7. října. Byl to „jeden z nejsmutnějších dnů mé humanitární práce“, dodal Lazzarini v prohlášení citovaném Guardianem.

Ano ,Lula má informace a na jejich pokladě jedná !

Frank1
20. 2. 2024 10:34
Ohodnotit příspěvek :
     

Lula je vudce v Jizni Americe. Jeho protejsek v Argentine byl na propasirovan penezi do uradu a je loutkou Sionistu.

Gales
20. 2. 2024 10:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Jakej je rozdíl mezi našim a Brazilským presidentem? – Ten Brazilskej má rozum.

Monty
21. 2. 2024 07:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Zahraniční zprávy ..Vedoucí pobočky nevládní organizace Lékaři bez hranic (Médecins sans Frontières, Lékaři bez hranic) v USA Avril Benoit včera v úterý (20.2.) řekla, že pozemní útok izraelské armády na Rafah by toto město obrátil do jižní části pásma Gazy na rozlehlém „hřbitově“.
“Následky rozsáhlého útoku na Rafah budou skutečně nepředstavitelné ,” řekla výkonná ředitelka americké pobočky Lékařů bez hranic Avril Benoitová během digitálně vysílané tiskové konference, které se zúčastnili také zástupci nevládních organizací Oxfam, Refugees International. a Mezinárodní amnestie.
“Pokud dojde k vojenskému útoku na toto místo, změní se na hřbitov,” řekla s odkazem na Rafah na jižním okraji pásma Gazy na uzavřené hranici s Egyptem, kde se odhaduje jeden a půl miliony lidí našly útočiště.OSN.

Frank1
21. 2. 2024 10:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Lula dava KoZa sodu. Jeho soused v Argentine ne, je to poskok KoZa, ktereho tam KoZa uplacenim a podvodem dostal jako Bidena.