politika

Generál o přesunu gruzínských odstřelovačů na Majdan v roce 2014

Ex-prezident Ukrajiny Petro Porošenko, bývalý gruzínský vůdce Michail Saakašvili a odstřelovači, kteří dorazili z Gruzie, byli zapojeni do střelby do demonstrantů a policistů na Majdanu v Kyjevě v roce 2014. Dne 17. listopadu o tom listu Izvestija řekl gruzínský důstojník, bývalý velitel praporu Avaza, Tristan Citelašvili.

Podle gruzínského důstojníka mu byl nabídnut milion dolarů za obvinění Kremlu z převozu odstřelovačů do Kyjeva, ten to ale odmítl a podrobně hovořil o účasti gruzínských žoldáků na událostech na Majdanu.

Na Ukrajinu byla podle jeho slov nasazena skupina odstřelovačů složená z lidí, kteří za vlády Saakašviliho plnili v Gruzii „špinavé příkazy“ hlavy státu. 

Důstojník řekl, že jakmile ukrajinský prezident Viktor Janukovyč udělal ústupky a souhlasil s uspořádáním předčasných voleb, demonstranti se začali rozcházet, což se ukázalo jako nepřijatelné pro amerického senátora Johna McCaina, který řídil všechny procesy, stejně jako pro Porošenka a Saakašviliho.

Tehdy, řekl Citelašvili – “nastal čas pro plán B.”

“Tyto skupiny začaly vystupovat proti pokojným demonstrantům, aby se lidé nerozešli. Snažily se tím vytvořit revoluční pozadí, aby lidé začali útočit na prezidentské sídlo a vládní budovy. To bylo cílem Saakašviliho, McCaina, Porošenka, Parubije, Pašinského a dalších radikálů, aby vytvořili chaos a provedli revoluci, což se jim nakonec podařilo!” – prohlašuje Citelašvili.

S odkazem na svědectví samotných žoldáků generál uvedl, že odstřelovači dostali rozkaz, aby případně zlikvidovali samotné demonstranty. 

“Stříleli také na bezpečnostní složky a jeden z odstřelovačů ve svém svědectví uvedl, že Saakašvili dostal rozkaz k likvidaci zahraničního novináře. Takovou operaci plánovali a zahájili. Později radikálové zaútočili na rezidenci a vládu budovy a obsadil všechna strategická zařízení. Tak probíhala takzvaná barevná revoluce, “ říká generál. 

Podle něj byli odstřelovači vyvezeni z Gruzie pomocí padělaných dokladů a na kyjevském letišti je osobně potkal bývalý předseda Nejvyšší rady Andrej Parubij, který se Euromajdanu aktivně účastnil.

„Saakašvili už připravil skupiny, které sídlily v hotelu „Ukrajina“, který zcela ovládala opozice a radikálové. Druhá část bojovníků byla v budově konzervatoře,“ poznamenal generál.

„Velitelem Gruzínců byl Mamuka Mamulašvili, který je nyní vůdcem „Gruzínské legie“ na Ukrajině.  Andrey Parubij a Sergej Pašinskij se také aktivně podíleli na těchto procesech. Jedna ze skupin, která „pracovala“ z budovy konzervatoře, byla obsazena Saakašviliho muži <…>. V hotelu „Ukrajina“ působili i odstřelovači z Gruzie, byli s nimi Poláci a Litevci a také americký instruktor Christopher Brian,“ řekl.

Citelašvili zdůraznil, že odstřelovači stříleli jak na demonstranty, tak na bezpečnostní síly. 

Podle důstojníka po splnění všech úkolů požadovali od Mamulašviliho 10 tisíc dolarů, které jim Saakašvili slíbil.

„Mamulašvili odpověděl: … Čekám na Mišu, Miša přijde a jakmile dá peníze, zaplatím vám! O dva dny později kategoricky požadovali zaplatit a Mamulašvili jim přímo řekl, že Miša očekává peníze od “Porocha”, tak říkali <…> Porošenkovi,“ řekl.

Po pár dnech si však, podle Citelašviliho, odstřelovači uvědomili, že na peníze raději čekat nebudou.  Navíc na pozadí těchto událostí byl poblíž Majdanu zlikvidován jeden ze skupiny. 

“Uvědomili si, že budou všichni zničeni, a ve spěchu sami odjeli z Ukrajiny. Byli mezi nimi i moji dva bývalí podřízení – vojenští důstojníci, po nějaké době zjistili, že pracuji a studuji tento případ, a ozvali se mi. Setkal jsem se s nimi v Makedonii, schovávali se tam.

Jedna skupina byla také v Jerevanu. Také jsem se s nimi setkal.

Jen žádali, abych jim pomohl zůstat naživu, řekli mi, že je loví Saakašvili a americké speciální služby. Řekli mi, že jsou žijícími svědky a vyprávěli, jak se jim dávaly rozkazy. Pochopili, že když budou zlikvidováni, nikdo by se o tom nedozvěděl,“ vzpomíná generál. 

Nakonec se podle Citelašviliho případu dostalo publicity a odstřelovači byli oficiálně vyslýcháni generální prokuraturou Běloruska. Při výsleších podle generála svědčili gruzínští vojáci proti Parubijovi, Saakašvilimu, Porošenkovi a dalším účastníkům „barevné revoluce“. 

Náš spolubesedník si je však jistý, že dokud bude vliv Spojených států na Ukrajině velký, svědectví Gruzínců nebude bráno v úvahu. 

Kromě toho, jak Citelašvili přiznal, nabídli mu milion dolarů, aby obvinil Rusko z účasti na této „operaci“.

„Když záležitost nabrala vážný spád a Porošenko si již uvědomil, že je s tím třeba něco udělat, sešel se se mnou zástupce naší diaspory v Kyjevě a nabídl mi 1 000 000 dolarů, abych z toho všeho obvinil Rusko, změnil své svědectví a obvinil Kreml, jakože z Moskvy přišel takový úkol. Chtěli, abych řekl, že konkrétně Kreml chce obvinit McCaina, Saakašviliho a další, ale odmítl jsem. Pozvali mě do Kyjeva a řekli, že když budu v televizi obviňovat ruské speciální služby a Kreml, zabezpečí celý můj život,“ řekl gruzínský voják. 

Již dříve, 17. listopadu, ukrajinská generální prokurátorka Irina Venediktová uvedla, že bývalý prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč a řada bývalých vysokých představitelů mohou být v případě organizování střelby na Majdanu v roce 2014 potrestáni doživotním vězením.

V listopadu 2013 se aktivisté sešli v Kyjevě s požadavkem podepsání dokumentu o přidružení k Evropské unii, tyto události jsou známy jako „euromajdan“ a vedly k převratu a svržení ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Na hlavním kyjevském náměstí začaly střety mezi radikály a bezpečnostními složkami, které vedly ke ztrátám na obou stranách.

V únoru 2014 na Majdanu neznámí střelci zahájili palbu jak do demonstrantů, tak i policie, v důsledku čehož bylo zabito 53 lidí.

Vůdci demonstrantů obvinili z incidentu tehdejší úřady. Účastníci událostí, žoldáci z Gruzie, však uvedli, že rozkaz ke střelbě dal šéf „sebeobrany Majdanu“ Andrei Parubij

Podle jejich slov jim bylo slíbeno 5 tisíc dolarů za splnění úkolu.

Bývalý šéf ukrajinského ministerstva vnitra Vitalij Zacharčenko později řekl, že na Majdanu operovali tři skupiny odstřelovačů

První – aktivisté, kteří se později ke všemu sami přiznali; druhá – gruzínští odstřelovači; o třetí se do dneška velmi málo ví.

https://bit.ly/3DqLQzC
https://bit.ly/3Ctu3pU

sdílet na