politika

EU bije na poplach kvůli ruskému plynu


Moskva “dříve či později” přeruší dodávky plynu, prohlásil lídr EU.

Evropská unie by se měla připravit na nejhorší možný scénář úplného zastavení dodávek zemního plynu z Ruska, varovala předsedkyně Evropské komise v rozhovoru pro německou tiskovou agenturu DPA, který byl zveřejněn v pondělí.

Na otázku týkající se krizového energetického plánu EK, který byl představen minulý týden, Ursula von Der Leyenová zdůraznila, že je důležité, aby byl blok energeticky nezávislý na Rusku, a zdůraznila, že je jen otázkou času, kdy se Moskva rozhodne dodávky plynu do EU zcela přerušit.

“Kreml není spolehlivým partnerem pro dodávky energie do Evropy. Gazprom záměrně udržuje nízkou úroveň svých zásob. Zatím Rusko dodává plyn do dvanácti členských států pouze částečně nebo vůbec,” uvedla von Der Leyenová a dodala, že “Evropa musí být připravena na nejhorší scénář: úplné zastavení dodávek plynu, dříve či později”.

Šéfka Komise poznamenala, že cílem EU je být nejpozději do roku 2027 zcela nezávislá na ruském plynu a že v rámci plánu REPowerEU bude investováno přibližně 300 miliard eur, aby se ušetřil plyn a urychlil “přechod na obnovitelné zdroje”.

Dále vyzvala členy EU, kteří nejsou ve velké míře závislí na dovozu ruského plynu, aby se k úsilí o úsporu energie připojili. Předsedkyně EK varovala, že i když tyto státy z Moskvy téměř žádný plyn nedostávají, mohly by být v případě úplného zastavení ruských dodávek energie do EU vážně postiženy.

“Je proto důležité, aby všechny členské státy omezily poptávku, aby všichni více šetřili a podělili se s těmi členy, kteří jsou více postiženi,” prohlásila von Der Leyenová a dodala, že “energetická solidarita je základním principem našich evropských smluv”.

Evropská komise minulý týden představila mimořádný energetický plán nazvaný návrh “Šetřete plynem pro bezpečnou zimu”, který nařizuje všem zemím EU snížit do září spotřebu plynu o 15 % – toto omezení má trvat do 31. března 2023. Členské státy jsou rovněž vyzvány, aby v zájmu dosažení tohoto cíle přešly na obnovitelné zdroje energie nebo dokonce na uhlí, ropu a jadernou energii a aby svým občanům nařídily omezit spotřebu plynu.

EU je v otázce přídělu plynu rozdělena
Přečtěte si více EU je v otázce přídělu plynu rozdělena
O plánu budou v úterý jednat ministři energetiky EU. Von Der Leyenová vyjádřila přesvědčení, že ministři tento plán přijmou, neboť “chápou svou odpovědnost” za to, aby Evropa bezpečně přečkala příští dvě zimy.

Několik států EU se však zatím plánu brání, přičemž Španělsko, Řecko a Portugalsko, Itálie, Polsko a Maďarsko obviňují Evropskou komisi, že plán s členskými státy nekonzultovala.

Ruský prezident Vladimir Putin mezitím odmítl představu, že by Moskva mohla přerušit dodávky plynu do EU, a minulý týden prohlásil, že ruský energetický gigant Gazprom je “připraven čerpat tolik, kolik bude třeba”, ale že EU “sama vše uzavřela”. Již dříve označil sankce bloku vůči Rusku za “šílené a bezohledné” a obvinil vedoucí představitele EU, že páchají ekonomickou “sebevraždu” na příkaz USA.
https://www.rt.com/news/559595-eu-russia-gas-cutoff/

sdílet na

38 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
sizok
26. 7. 2022 21:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Kreml není spolehlivým partnerem pro dodávky energie do Evropy.

Ta pipina musí být opravdu hlava vypatlaná. Rusko spolehlivě dodávalo
ropu a plyn více než, já nevím, padesát let. Tato kreatura Rusku ukradne peníze,
majetky, stojí ve válce proti Rusku, potažmo si sama zakáže, že nebude
odebírat, a pak si dovolí tvrdit toto. To mi hlava nebere.
Pryč s těmi lháři.

Pavel K
26. 7. 2022 21:37
Odpovědět  sizok

Mě hlava zase nebere, že jen kecáme na netu a čumíme jestli zahřmí. Máme v čiči.
SSerreme magi v koskách. Všichni se bojíme o svůj kejhák. Ale ono to tak možná stejně dopadne. Buď se objeví nějaký šílenec, nebo i níjemní střelec a máme tu vyjimeční stav. A né že ne.

All
26. 7. 2022 22:42
Odpovědět  Pavel K

Proč bychom se báli,umřít musí všichni,dobří i zlí. Jak řekl putin ,,oni do pekla,my do nebe.A ten ,,očistec ” probíhá taky nyní na Zemi,každý má nyní možnost si vybrat,na kterou stranu se vydá,existují pouze dvě možnosti,žádná třetí neexistuje.Že se nechaly opíchané ovce svést z cesty a podpořily tak fašizmus satanistů nadnárodní jedofarmy globalistů,jejich věc.Z lenosti,pohodlnosti nepoužívat vlastní rozum a informací bylo a je dost.Opíchaní tak podpořili válku a nacisty i na okrajině…

26. 7. 2022 22:58
Odpovědět  Pavel K

Když budu mluvit za sebe, tak o kejhák ne, příteli. O ten se nebojím. Neříkám že jsem nikdy neměl strach. Strach jsem měl při každým střetu, až se mi kolena rozkvdraly. Ale nikdy se nestalo, aby ten strach o kejhák měl vrch nad mým tlustým egem a já se pos-ral a ztratil tvář, třeba i jen sám před sebou. Jak bych se pak moh oholit? Ani když se do mě parkrát pustilo půl pajzlu neměl strach šanci. Čeho se ale bojím, je naše “justice”. Nerad bych při oprávněné obraně svého kejháku skončil opět v kriminále. Popravdě si myslím, že právě justice se, a právem, bojí naši většinoví spoluobčané. Ne nepřítele, ne střetu, ale následků. Justice. Kriminálu. To je to oč tu běží. Tedy dle mě.

Pavel K
27. 7. 2022 08:39

Pánové ALL a VAL 👍👍👍
S tím opícháním souhlasím, ale i tak je to na debatu. Jen krátce, každý to info neměl jako MY. A co měli někteří dělat, když dělali v kolektivu a bylo to po nich vyžadováno od Firmy. Třeba!! Ano ti “lepším myšlením” mohli vzdorovat, ale jak dlouho? Tak se podvolili aby měli klid. Moje ségra třeba, ta to žrala neskutečně. Musel jsem zakročit a to tvrdě, aby si to srovnala v hlavě. Je pravda, že po čase pohohl i její syn, který žije ve světě a chvilku to trvalo. Ake povedlo se. Nikdo z nás (rodiny i sestra) nemáme ani jednu.

All
26. 7. 2022 22:25
Odpovědět  sizok

Ale to,že rusko zastaví ůplně dodávky plynu neustále vykřikuje tahle lejnová z eu,jako by si velmi přála,aby to už bylo ihned.Jsou to opravdu jen poskoci a ubozí sluhové usa mašiny na bordel a války.To se to vyje za hromady prachů,piksla jedna podvraťácká.

All
26. 7. 2022 23:05
Odpovědět  All

Ten chaos a zmatek jak u neokonů,tak u poskoků v EU,kde je nyní nejvíce ,,padlých na hlavu”.Byli až tak postižení ,,hvězdnou nemocí” pomocí svých platů,majetků a ideologie jediné pravdy démonkracie,že nemohou pochopit,že rusové neskáčou jak oni pískají.A tak už zblbli zcela,ůplně a beznadějně na nápravu.Inu,lejno z průjmu z rozežranosti a hvězdné nemoci.

Tom
26. 7. 2022 23:25
Odpovědět  All

Lejno, jako kazde lejno patri do odpadu! Vseho do casu!

[Trol-1] Ladislav
26. 7. 2022 21:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Pipinu si vypěstovatala soudružka Merkelova.

Pavel K
26. 7. 2022 21:40
Odpovědět  [Trol-1] Ladislav

Ládíku ONI mají svoji líheň. Odejde Merkel, která se klepala jak drahocený psík, přišlo leyno, bylo na řadě.🙋‍♂️

ijn
26. 7. 2022 21:43
Odpovědět  [Trol-1] Ladislav

pipinu našli ročildi a má dokonat zkázu Evropy, manžílek zase jede jedy do Evropanů, povedený párek zrůd,…..!!!

26. 7. 2022 21:44
Odpovědět  [Trol-1] Ladislav

Ono je to úplně jedno, politici posledních dvaceti let jsou vesměs produktem amerických neziskovek placených Sorosem, Bezosem, americkou vládou. Dokud prostě nevypráskáme Ameriku za moře, je Evropa odsouzena k zániku. Jedinou šancí je, že Rusko rozšíří speciální operaci alespoň do Karlových Varů.

Ladislav
27. 7. 2022 06:15
Odpovědět  pavelpe

Naprostý souhlas! Jen mrtvý němec je dobrý němec!

Lev Prchala
27. 7. 2022 07:56
Odpovědět  Ladislav

To věděl a držel se toho i Stalin….a věděl proč.

Pozor
26. 7. 2022 21:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko len plní sen EU a to odstrihnúť sa od zdrojov z Ruska. Toto je v podstate len začiatok a už tu mnohí plačú, aké je Rusko zlé, ale to že Rusko už stihli okradnúť o miliardy a dodávať smrtiace zbrane Ukrajine ktorými ukrofašisti zabíjajú Rusov a to vrátane žien a detí im ani trochu nevadí.

Lev Prch
26. 7. 2022 21:39
Ohodnotit příspěvek :
     

S fašoEU je třeba naložit stejně, jako to udělal Řím s poraženým Kartágem a to co nejdřív!
A jediný, kdo může Evropě v té likvidaci je, světě div se Ruská federace.

26. 7. 2022 21:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Je nepopiratelnou skutečností, že idiocie čelných představitelů EU a (až na výjimky) evropských zemí postupuje měrou vrchovatou. Tahle fousatá nacistická svině s platem 35 000 EUR měsíčně tu od 24. února hystericky vykřikuje o odstřižení energetických surovin z Ruska. Německo (její domovina) odmítá spustit NS2 s kapacitou 50 miliard m3, Kanada odmítá vrátit turbíny (majetek ruské strany), Ukrajina zavřela část plynovodu Bratrství, Polsko uzavřelo Jamal, Německo vyvlastnilo Gazprom – kde je na tom co za nespolehlivost ze strany Ruska?!?
A naprosto zdegenerovaní Evropani, jejichž průměrné IQ dosahuje úrovně houpacího koně drží hubu a krok. Skutečně musím říct, že bych nenamítal, aby Rusko denacifikovalo celou Evropu!

sizok
26. 7. 2022 21:43
Odpovědět  pavelpe

Musím s vámi souhlasit. Ale obávám se, že naše veřejnost, podle toho jak čtu,
ani toho houpacího koně.

26. 7. 2022 21:49
Odpovědět  sizok

Jistě, to jsme viděli v říjnu loňského roku, kdy byli schopni zvolit (po velkém německém vzoru) nacistickou protektorátní vládu. Bohužel díky 1-3%ním straničkám – sice protestních, ale nevolitelných – kde jsou všude v čele lidé, kteří trpí takovým egoismem, že prostě nedokáží udělat společnou kandidátku všech vlasteneckých sil. Ta by možná měla šanci proniknout do parlamentu.

26. 7. 2022 22:32
Odpovědět  sizok

Pozvolna se to už mění. Dle posledních průzkumů už dvě třetiny Čechů vnímají negativně démonizování Ruska a fanatickou nenávist všeho ruského, včetně Rusů u nás. To neznamená že by všici viděli věci jak jsou a mnozí z nich mají dál RF za agresora, jsou ale proti té fanatické masírce. Zkrátka bych řekl, že jsme byli odevždy nejtolerantnější národ v Evropě – viz rozdělení ČSSR, tolerance “jinakosti”, dokud si jinakost nezačala vyskakovat, náboženská tolerance atd. – a že se přes veškerou masírku začínáme krůček po krůčku vracet ke své pohodové podstatě. Neříkám tak je. Říkám možná. Říkám, že doufám, že tak je.

[Trol-1] PetrPan
26. 7. 2022 22:44

Tak akorát v představách ruskej trollů a pár vymatlanců věřících na spiknutí kolektivního Západu, Sorose a spol. Či jak to Puťák a jeho věrný pejsek Orbán říkají.

26. 7. 2022 23:56
Odpovědět  [Trol-1] PetrPan

Copa copa, dnes na noční? Ostatní z bandy měňavčího nicku PetrPan už mají po službě? A co, jak se cejtíte bez kachniho peří? Pravda, pádit světem jako Indický běžec je trudná existence. To jako nikdy nestárnoucí smrad jste na tom možná líp. Ale zvykejte si, i v Nezemi bude frišno, bo vám Gosudar nas-ere. Leč nebojte. Však se ohřejete, až se budete mezi sebou rvát o přístup do Gosudarovy řitě. A jestli budete mít kliku a budete s ostatními hezky v houfu, tak až se na vás Gosudar vys-ere, to bude panečku teploučko! A i nějakým tím plynem můžete být požehnáni. Sice jenom metanem, ale zadara!

Lev Prchala
27. 7. 2022 07:57
Odpovědět  [Trol-1] PetrPan

Když jsi blbej nepij a nepiš,projeví se to!

Markýza
27. 7. 2022 10:42
Odpovědět  [Trol-1] PetrPan

Vy jste ale legrační skříteček….nojo, Petrpan.

27. 7. 2022 17:11
Odpovědět  Markýza

Aspoň že tak, že nemůže pelichat, jako když byl ještě kačer. Takhle si bude mit aspoň Gosudar čím vytřít, až k nám dorazí a smíchy se z těch šašků pos-ere.

[Trol-1] Ladislav
26. 7. 2022 21:58
Ohodnotit příspěvek :
     

Schröder šel aspoň Putinovi na ruku.

[Trol-1] PetrPan
26. 7. 2022 22:41
Odpovědět  [Trol-1] Ladislav

Taky se díky tomu napakovali oba. Rusům to nevadí, ti jsou zvyklí žít v bídě, Schröder je teď v Německu za zrádce. KGB to holt uměla, Bureš byl vyškolen jen v StB, ale i tak je to šikula.

Lev Prchala
27. 7. 2022 07:58
Odpovědět  [Trol-1] PetrPan

F73+A52 opět v akci?!

Karel
26. 7. 2022 22:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Jestliže budou státy EU tak solidární jako byli solidární v dodávkách roušek a vakcín v době Covidu, pak nás ochraňuj bůh.

26. 7. 2022 22:34
Odpovědět  Karel

Se-ru na vás jako vy se-rete na mě. Ochraňujte se sami bando nevděčná.
Big Boss.

Vaclav
26. 7. 2022 22:23
Ohodnotit příspěvek :
     

Tato kundolozka tu Evropu dovede k spontánnímu potratu.

Tom
26. 7. 2022 23:30
Odpovědět  Vaclav

A doufam k rozpadu!

Lev Prchala
27. 7. 2022 07:59
Odpovědět  Vaclav

Čím dřív,tím líp!!!!!!

Lubek
26. 7. 2022 22:41
Ohodnotit příspěvek :
     

To je iba ak doporučenie pre slovenské bábky. Naši poslušní hopslíci z toho urobia už nariadenie. Niečo ako s benzínom E5/E10. Prejazdil som Česko, Nemecko, Poľsko. Benzín E5 všade bez problémov. Iba na slovensku je už iba E10. Nenakradol som si, mám na dôchodku síce nové, ale auto nižšej triedy. 3valec turbo. Na E5 beží evidentne plynulejšie, dynamickejšie, o niečo menšia spotreba ako na E10, cena za kukuričný bonus E10 je však vyššia, než v okolitých krajinách za E5.

Frank
26. 7. 2022 23:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Skoro se divím, že Rusové už plyn dávno nezastavili za všechna ta svinstva. A ta nikým nevolená gynekoložka je vypatlaná a prolhaná kráva. Ostatně soudím, že EU musí být zničena.

Lev Prchala
27. 7. 2022 08:01
Odpovědět  Frank

Vždyť Rus nemusí nic zastavovat,díky banderovci fyjalovýmu v zimě zmrzneme sami!!!!
Zásobníky jsou plný,LAE NEPATŘÍ VLÁDĚ ČR a tudíž budou muset být draze vykoupené nebo se neohřejeme.Inu,vpřed do doby kamené pod vládou pětislepence,hurrrrááááá!

janle57
27. 7. 2022 09:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak, kdy už ten plyn Rusové konečně zavřou? Sázkové kanceláře se z toho
můžou docela pěkně napakovat,možná,že si vsadí i soudruzi Fiala,Babiš
a madam Lejnová.

Gales
27. 7. 2022 11:08
Ohodnotit příspěvek :
     

K čemu je ta štvanice proti Rusku od téhle krávy dobrá?… Lidem k ničemu. Tak koho tahle fíča zastupuje? Za koho mluví?