politika

Džin je z lahve venku… Lavrov – je čas odejít od dolaru, Čína přitakává

Třaskavé téma nastolil Sergej Lavrov v Číně.

V úvodním slově ministr zahraničních věcí Ruské federace Sergeje Lavrov poděkoval svému čínskému protějšku Wang I.

“Vážený pane ministře,

Drahý příteli,

Moc vám děkujeme za pozvání do tohoto fantastického koutku Číny. Je dobré, že navzdory pandemii koronaviru pokračujeme v komunikaci nejen telefonem a videem, ale i osobně. Měli jsme to potěšení hostit vás v Moskvě v září 2020 a nyní jsme v tomto nádherném koutku Číny.

Stalo se dobrou tradicí, že nás naši čínští přátelé zvou nejen do hlavního města a Šanghaje, ale také do různých provincií. To platí také pro setkání na vysoké úrovni a ministerské návštěvy. Myslím, že v tomto bychom neměli za vámi zaostávat, takže vám příště nabídneme malebnou část Ruské federace.

Máte naprostou pravdu, situace ve světě se rychle mění, proto jsou pravidelná setkání mezi námi naprosto oprávněná. Cením si této příležitosti”.

Dále Sergej Lavrov pokračoval v tvrdých a významných prohlášeních směrem na Západ.

Sankční rizika ze strany Spojených států by měla být snížena přechodem k vypořádání v národních nebo alternativních měnách a tím omezit dolar.

“Musíme upustit od používání mezinárodních platebních systémů kontrolovaných Západem,” řekl diplomat.

Lavrov zdůraznil, že Rusko a Čína musí posílit svou nezávislost.

„Vidíte, jak USA deklarují svůj úkol omezovat možnosti technologického rozvoje Ruské federace i Čínské lidové republiky,“ dodal ministr.

Ministr zahraničí RF vysvětlil, že život nutí oba státy budovat linii ekonomického a sociálního rozvoje tak, aby země nebyly závislé na „rozmarech západních partnerů“.

“Propagují svou ideologizovanou agendu zaměřenou na udržení jejich dominance tím, že brzdí rozvoj ostatních zemí. Tato politika je v rozporu s objektivním trendem a jak bylo zvykem říkat, je na špatné straně historie,” pokračoval ruský ministr .

Na závěr vyjádřil přesvědčení, že historický proces „si stejně vybere svou daň“.

Už to není varování, že pokud bude Západ pokračovat v nepřátelských akcích, Rusko odpoví. Jedná se o akční plán, jehož cílem je zbavit Západ jeho nástrojů vlivu na Rusko a Čínu.

Lavrov říká, že veškeré úsilí Západu omezovat a zadržovat Rusko a ČLR povede pouze k tomu, že on (Západ) jednoduše nebude mít pro takový vliv žádné nástroje.

Rovněž roztomile označuje za „rozmary“ přímou hrubost a nerespektování norem mezinárodního práva ze strany představitelů EU a USA. A dodává – „Nebudeme se ohýbat, nepoddáme se přímému vydírání. Všechny vaše pokusy jsou k ničemu. Situace se změnila a vy nám již nemůžete diktovat své podmínky. Pokud nechcete vést dialog na stejné úrovni, dialog prostě nebude probíhat. Dojde ke konfrontaci, ve které nemáte šanci.“

Lavrov naznačil, že je čas odejít od dolaru. Čína v přitakává.

Agentura čínské propagandy Global Times, podporuje názor Sergeje Viktoroviče Lavrova, že je čas opustit dolar a západní platební systémy.

Píšou, že jim již hrozilo odpojení od SWIFTu. A že za posledních 5 let se použití americké národní měny ve vzájemných dohodách mezi Ruskou federací a ČLR snížilo z 90% (2015) na 46% v roce 2020, tedy ve skutečnosti o polovinu.

Rovněž je zmíněno, že jednostranné americké sankce uvalené na Írán před dvěma lety “rozrušily” Evropany (zejména Francii, Německo a Británii), kteří poté začali přecházet na obchod s Teheránem v eurech.

Abychom to shrnuli: pokud Washington bude nadále mávat dolarovým obuškem, země po celém světě se zdvojnásobenou horlivostí začnou opouštět dolar, na kterém spočívá americká hegemonie.

Velká hra v asijsko-pacifickém regionu: v sázce je dohoda století

Na začátku roku 2021 začala Čína vydávat stále více a více upřímných prohlášení o mezinárodní politice, včetně úzké spolupráce s Ruskem ve společné konfrontaci s Američany. Tato gesta jasně souvisejí s novým kolem jednání mezi Pekingem a Washingtonem, novou administrativou Bílého domu.

Americko-čínské rozhovory na Aljašce se obvykle nazývají velkým neúspěchem, protože strany proti sobě vznesly mnoho obvinění. Ve veřejné části jednání byla vyslovena hlasitá obvinění, poté následovala dlouhá uzavřená část. To, o čem se zde diskutovalo, je zásadní otázka.

Nelze úplně vyloučit, že Spojené státy, které začaly s agresivní rétorikou proti Číně hned v zárodku, by přesto mohly Pekingu nabídnout globální dohodu o rozdělení světa  – ne nadarmo se jednání na Aljašce účastnil představitel „šanghajských tygrů“, kteří se zaměřují na obchod se Západem. Samozřejmě, že takové dohody nebývají dokončeny hned, ale je pravděpodobné, že Číně by mohla být předložena nabídka ve formě ultimáta.

Není těžké uhodnout, proti komu směřuje potenciální dohoda mezi USA a Čínou – samozřejmě proti Rusku. 
Třetí, jak se říká, je nadbytečný. V tomto případě má Lavrovova bezprostřední návštěva Číny kolosální význam – zabránit takové dohodě, narušit ji už ve fázi návrhu. A moudří Číňané by si měli sami uvědomit, že Američané jistě budou podvádět, pokud bude případná dohoda uzavřena. 

Je však třeba si uvědomit, že v samotné Číně se již vytvořila vrstva velkých vlastníků a podnikatelů, kteří dosáhli obrovského bohatství v obchodu se Západem  – a pro ně je konfrontace se Spojenými státy mnohem horší než dohoda, i když se zákeřným nepřítelem. Tato část čínské elity může se Spojenými státy dělat kompromisy a doufat, že se jim podaří Anglosasy oklamat. Kromě toho je závislost Číny na špičkových technologiích ze Západu stále obrovská. 

Tomu může zabránit pouze soudruh Xi, který je podle sinologa N. Vavilova historicky blízký Rusku a má velmi vřelé osobní vztahy s Vladimirem Putinem.

Slova Lavrova o nutnosti opustit dolar je sondou, jak daleko je Čína připravena zajít. 

Uvidíme, kam to povede.

https://bit.ly/3cbvdN0
https://bit.ly/3r96Un9
https://bit.ly/3tIQUdh


sdílet na