politika

“Doufám, že na to nedojde”: Putin vážně varoval Ukrajinu a NATO

Putin varoval před důsledky v případě rozmístění úderných komplexů na Ukrajině.

Putin reagoval na plán rozmístit úderné komplexy NATO na Ukrajině. Moskva hrozbu eliminuje hypersonickými zbraněmi.

Putin doufá, že situace s Ukrajinou nedosáhne „červených čar“.

Cvičení NATO u ruských hranic znepokojuje Moskvu. Ale pokud se hrozba bude stupňovat, Rusko na ni zareaguje adekvátně. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Putin v úterý 30. listopadu na fórum “Rusko volá”.

Hovořil zejména o rozmístění úderných komplexů NATO na Ukrajině.

“Pokud se na území Ukrajiny objeví úderné systémy a jejich doba letu do Moskvy bude 5 minut, co máme dělat? Musíme odpovědět,” – vysvětlil Putin.

“«Červené čáry» mají v mnohém spekulativní charakter… Je to především vytváření pro nás hrozeb, které mohou pocházet z toho území. Pokud se na území Ukrajiny objeví úderné komplexy, doba letu do Moskvy bude 7-10 minut a v případě hypersonických zbraní – 5 minut. Pak budeme nuceni vytvořit něco podobného ve vztahu k těm, kteří nás tak ohrožují. Můžeme to udělat už teď hned, protože novou raketu Mach 9 jsme již úspěšně otestovali. Doba letu k těm, kteří dávají rozkazy, bude také 5 minut. Vytváření takových hrozeb jsou pro nás „červené čáry“. Doufám, že na to nedojde, že zvítězí smysl pro zodpovědnost a zdravý rozum,“ řekl Putin.

Putin připomněl, že Ruská federace už má hypersonické zbraně, jejichž rychlost dosahuje 9 Mach.  

“Doba letu k těm, kteří dávají rozkazy, je také 5 minut. Doufám, že na to nedojde,” – poznamenal vůdce Ruské federace

Připomněl, že v polovině 90. let měly Moskva a Západ téměř ideální vztahy, „téměř spojenecké“. Brusel je ale zničil, když se začal přesouvat na Východ, v Polsku a Rumunsku rozmístil systémy protivzdušné obrany, které mohou zároveň odpalovat Tomahawky, tedy útočné zbraně. V důsledku toho bylo Rusko nuceno posílit svou obranu pomocí hypersonického vývoje.

“A my jsme varovali!” – připomněl vůdce Ruska.

https://bit.ly/3Ec7hEG
https://bit.ly/3o8tgHl

sdílet na