politika

Dehegemonizace je v plném proudu

Dehegemonizace je v plném proudu.

Kyvadlo se dalo do pohybu a do procesu se každým dnem zapojuje stále více zemí. Vychutnejte si prohlášení Ministerstva energetiky a uhlovodíků ČAD (Afrika):

Znárodníme veškerá aktiva a práva, včetně povolení k průzkumu a těžbě uhlovodíků, která patřila dceřiné společnosti Exxon Mobil. Exxon Mobil dohodu nedodržuje. Varovali jsme, že požádáme naše soudy o zmrazení majetku Exxonu v zemi a podnikneme další kroky k ochraně našich zájmů. Neposlouchali. Mezi aktiva Exxonu patří 40procentní podíl v ropném projektu Doba v Čadu pro sedm aktivních ropných polí s kombinovanou těžbou 28 000 barelů denně. Kromě toho má Exxon předběžný kontrakt na 621 mil dlouhý ropovod Čad-Kamerun“.

No není to nádhera? Američané a Albionci okamžitě začali vyhrožovat mezinárodními soudy a slíbili, že poženou vedení ČADu k odpovědnosti:

“Akce Čadské republiky jsou přímým porušením konvencí, jsou v přímém rozporu s úmluvami, které spadají pod jurisdikci tribunálu Mezinárodní obchodní komory se sídlem v Paříži, a my tam budeme hájit svá práva.”

Kde? V Paříži? Excuse me!, ale v Paříži to asi nepůjde. Paříž je nyní trochu rušná a je nepravděpodobné, že bude klidná pokud opět nedobyjí Bastilu.

V ČADu tedy vytvořili precedens, před nimi nikdo v Africe Angolosasy o naleziště tak drze nepřipravil.  Samozřejmě prezident Botswany hovořil o znárodnění britských nalezišť diamantů, ale zatím věc nedotáhl do konce, ale soudruzi z ČADu to udělali. 

A pokud to může udělat jeden, pak je to možné pro všechny. 

I když hlavně to vypovídá o něčem jiném. Představte si, co by v takové situaci udělaly Spojené státy před pěti lety. Přinejmenším by tam poslaly kontingent a okamžitě by znovu získaly kontrolu nad zdroji, ale teď ne. Síly již nestačí, aby se s každým vypořádaly jednotlivě.

(Zajímavá je ještě jedna okolnost, Čad loni uzavřel nějakou dohodu s ruským ministerstvem obrany. V reakci na tuto dohodu začala americká velvyslankyně v Čadu Ellen Thornburnová v červenci loňského roku učit obyvatele Čadu, jak budovat demokracii – v reakci na to byla poslána daleko a na dlouhou dobu a prezident země Idriss Déby, pak promluvil více než jednoznačně: „Dnes jsou pryč doby, kdy malí američtí úředníci pracující na ambasádách mohli dávat lekce a pokyny vůdcům afrických států“.)

Po odvážlivcích z ČADu se přidali Peršané a „poslali dary“ americkým základnám Ain el-Assad a Green Village v Sýrii a Iráku. Tam Yankeeové hlídají ložiska uhlovodíků. Peršané zasáhli americké vojenské základny, které „chrání“ syrskou ropu před samotnými Syřany. A mimochodem, nejde o jednorázovou akci. Teherán se obecně přestal starat o to, že se na něj někdo bude dívat úkosem. Yankeeové samozřejmě odpověděli, ale odpověď byla taková jaká byla. Ještě jednou si položme otázku, co by se stalo před pěti lety, kdyby si Teherán něco takového dovolil? Hegemon zkrátka slábne.

Ale to není vše. Nedávno promluvil Vladimir Vladimirovič a tak mimoděk řekl:

1. července dokončujeme výstavbu skladu pro taktické jaderné zbraně v Bělorusku. Už jsme pomohli Bělorusům a přestavěli letadla. 10 typů letadel je přizpůsobeno pro použití taktických jaderných zbraní, dostaly i další Iskandery. 3. dubna zahajujeme výcvik posádek. Nepředáváme naše taktické jaderné zbraně, ale rozmístíme je a vycvičíme posádky, jako to udělaly Spojené státy v Evropě.“

Mimochodem, výše zmíněných 10 typů letadel to není deset letadel, ale 10 druhů „ptáčků“. A takových má Bělorusko 191 kousků.

Kromě toho přispěl i náš milý a usměvavý kamarád soudruh Kim, který vyslal podvodní dron, aby surfoval v okolním moři.

„Severní Korea testovala nový podvodní bojový dron s jadernými zbraněmi, navržený tak, aby vytvořil „radioaktivní tsunami“. Bezpilotní podvodní prostředek byl nepřetržitě pod vodou po dobu nejméně 50 hodin“ – al-Džazíra.

Zajímalo by mě, jak dlouho trvá, než dopluje k nejbližším ostrovům? Obecně by bylo načase, aby Rusko a Čína odstranily z Pchjongjangu restrikce, která jsme jednomyslně zavedli před několika lety. Soudruh Kim se tam snaží, pomáhá společné věci a my jim oplácíme sankcemi. Je čas to napravit.

Obecně platí, že se udály zajímavé věci. Proces dehegemonizace pokračuje nepřetržitě a tento fenomén má stále více nových následovníků. A poprvé se přidali i z Afriky. 

Ach ano, a nakonec Čína oznámila, že omezuje vývoz kovů vzácných zemin o 10 %. 

Geopolitika civilizací

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://dzen.ru

sdílet na

7 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
2. 4. 2023 01:51
Ohodnotit příspěvek :
     

A do toho ještě tohle. Titulek z hov-ínek:

“V jaderném komplexu KLDR je vysoká aktivita, ukazují satelitní snímky.”
Jojo, dějou se vjeci.

Albi
2. 4. 2023 02:25

Tak dlouho považovali ruského mužika za prosťáčka, až jim vypálil ryblník. 🙂
Jo jo – opět se potvrdila lidová moudrost, že “pýcha předchází pád”. A bude parádní.

Jen škoda, že než dojde naší vládě, že by mohla a měla už začít plánovat znárodnění prodaného a rozdaného NAŠEHO majetku, bude už pozdě – do té doby budeme možná 17-tým, či kolikátým spolkovým státem Německa a o majetku budou rozhodovat Němci.

To jsme to s tou pravdou, láskou a demokracií dovedli hodně daleko.

2. 4. 2023 04:03
Odpovědět  Albi

Pravda a láska? Málem mě trefil šlak, když to Všašek vyžvejk. Ze samého vzteku jsem pak na hajzlu litoměřické věznice, kde mě pravda a láska spolu s “nejsme jako oni!” zastihli na takovou hovadinu nepřipraveného, spáchal na tu pravdu a lásku během pár minut nas-ranej pamflet, kterej končí takto:
“Pravda a láska, čas se krátí
stůjte při nás všichni svatí!”
Ale už jsem ho sem jednou hodil tak s ním nebudu prudit. Stejně tak mám alergii na pojem “hodnej”, o kterém už od puberty tvrdím, že hodnej je synonymen bl-bej ve smyslu nastav druhou tvář, bl-bečku.
O demokracii škoda řeči. Jak říkala bábrle: “Demokracie je fajná věc, ale jak nemáš za pr-delej klacek…” A pak rozvíjela možnosti, co všechno se může bez toho klacku za pr-dlej přihodit a kde to může skončit.

Pijack
2. 4. 2023 08:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Amerika už je vyšťavněná. Zlato ze země vyrabovali. Vyhubily faunu, která živila původní obyvatelstvo. Ropu nemají dostatek. Těžba LNG plynu je pro ně drahá. US dolary už nemají hodnotu zlata, ale jen hodnotu papíru a nepřehlednou hromadu vydaných certifikátů a dluhopisů. Stačí už jediné – aby několik Asijských zemí začaly prodávat Americké rezervy, čímž se dolar propadne na dno… pak zavést sankce na dovoz nerostných surovin a USA se zhroutí jako domeček z karet. Jejich válečný arzenál zestárne, protože nebude modernizován a obnovován. USA to už mají prohrané. I Hitler si myslel, že porazí celý svět… a jak dopadl 🙂

Frank
2. 4. 2023 09:33
Ohodnotit příspěvek :
     

Hegemonie západu se hroutí a to je jen začátek. Jednotlivé státy už přestávají mít z USA strach a brzdy Američany a jejich poskoky pošlou do řiti odevšad. A navíc to vypadá v USA na občanskou válku.

Gales
2. 4. 2023 10:32
Ohodnotit příspěvek :
     

A indiáni v Americe už by taky mohli vykopat válečnou sekeru.

aamater
2. 4. 2023 10:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Ten Kim sa nezdá, že? Je to chlapík ak dokázal toto!!! Koľko rokov prehnitý západ používa sankcie proti KĽDR? A pozrite sa čo dokázal i napriek tomu Kim. Jeho otec ak by žil by mohol, byť na neho právom hrdý. Vždy som to písal, že KĽDR je jadrovou veľmocou!!! A to i napriek tomu, či to niekto uzná, alebo nie. Je to jednoducho fakt a ten sa nedá nijak zmeniť. Teraz sa Kim priblížil k mieru zase o ďalší krok. Kim dosahuje technologický pokrok, čo sa týka torpéd takmer ako RF. Takouto zbraňou totižto dokáže ľahko zničiť prípadného agresora akými sú USA. Teraz im už nepomôžu lietadlové lode, lebo sú zraniteľné. Občania KĽDR, môžu zase o niečo spokojnejšie spávať.