politika

Čas pro Evropu se krátí

Irina Alksnis, RIA

Včera vedoucí ukrajinské delegace na jednáních s Ruskem David Arachamja v rozhovoru pro “Hlas Ameriky” řekl, že Kyjev by se mohl vrátit k jednacímu stolu na konci srpna. Podle jeho slov, Kyjev do té doby očekává provedení protiofenzívy, která by měla posílit jeho „vyjednávací pozici“. 

Politik zároveň zdůraznil, že Ukrajina nepřijme „ztrátu území, to je právně nemožné“.

Není pochyb o tom, že prohlášení Arachamje přímo souvisí s událostmi posledních dnů a zároveň jsou otevřeným výsměchem kontinentální Evropě a jejím představitelům.

Stojí za připomenutí, že v pátek, den po široce medializované návštěvě lídrů Německa, Francie a Itálie (a rumunského prezidenta, který se k nim připojil) v Kyjevě, tam náhle přispěchal britský premiér.

Vysvětlení tohoto nečekaného výletu je jednoduché.

Podle zpráv západních médií, navzdory veřejnému vyjádření evropské podpory Ukrajině, za zavřenými dveřmi Macron, Scholz a Draghi „přesvědčovali Zelenského, aby usedl k jednacímu stolu“ s Ruskem.

Na druhé straně Londýn a konkrétně Boris Johnson zaujímají radikálně jestřábí postoj. 

Proto je zcela přirozené, že britský premiér, který všeho nechal, přispěchal do Kyjeva, aby se osobně ujistil, že představitelé Evropské unie nedokázali přesvědčit ukrajinské úřady k mírumilovnosti, nebo alespoň prosadit záblesky zdravého rozumu.

Čerstvá prohlášení Arachamje potvrzují, že obavy Johnsona byly zbytečné: Kyjev je nekompromisně připraven pokračovat v boji až do posledního Ukrajince.

V současné situaci přitom hlavním terčem není ani tak Rusko, jako Evropa, která znervózněla, protože si uvědomila nepříliš příjemnou pro ni určenou roli – obětního beránka.

Po zahájení speciální vojenské operace na Ukrajině se národně orientované a proatlantické části evropské elity, které proti sobě předtím dost tvrdě bojovaly, spojily v divokém rusofobním záchvatu. 

Zdá se, že všichni jednomyslně věřili, že „pekelné sankce“ skutečně zlomí Rusko během několika týdnů, ne-li dnů, v důsledku čehož Evropa dostane vše co potřebuje, hned a zadarmo.

Jen o tři měsíce později Evropě začalo docházet, že se zase – jako ve své historii mnohokrát – přepočítala. A místo kolapsu Ruska se na ní valí – a to rychle – krize takového rozsahu, že pro její popis je vhodnější používat termín „katastrofa“.

Navíc další partneři západní koalice – především Spojené státy a Velká Británie – stále méně skrývají své záměry „rozkulačit“ bohatou Evropu. A rozhodnutí přijatá EU v posledních měsících tento proces mimořádně usnadňují.

Není tedy nic překvapivého na tom, že evropští lídři, kterým došly děsivé vyhlídky jejich zemí na rychle se blížící zimu, se na troskách spolupráce s Ruskem snaží najít způsoby, jak proces obrátit, nebo alespoň zastavit. A stejně tak je přirozené, že narážejí na odpor anglosaských spojenců, kteří potřebují opak – aby rozchod Evropanů s Moskvou dospěl ke konečnému bodu. Čerstvé intriky Kyjeva jsou toho dalším příkladem.

A zde je nejzajímavější postavení naší země.

Rusko celá desetiletí mělo zájem na budování strategického partnerství s Evropou – od „Lisabonu po Vladivostok“. A ve snaze pomoci Evropanům osvobodit se od vazalské závislosti na Spojených státech Moskva často v těžké chvíli podala pomocnou ruku, byla vždy připravena na kompromisy a obecně všemi možnými způsoby demonstrovala svou spolehlivost jako partner.

A teď tento model jednání se před našima očima hroutí.

Minulý týden Gazprom drasticky omezil dodávky přes “Nord Stream 1”, a to z mimořádně dobrého důvodu kvůli protiruským sankcím.  Stálý představitel Ruska při EU Vladimir Čižov navíc připustil, že kvůli problémům se „sankcionovanými“ turbínami by mohlo dojít k úplnému zablokování potrubí. 

Evropa již je nucena odčerpávat ze zásobníků plyn určený na zimu. A do toho se zastavuje “Turkish Stream” kvůli plánované údržbě, která je samozřejmě dohodnuta se všemi zainteresovanými stranami.

Plus nouzový stav v americké továrně na výrobu LNG Freeport LNG, kvůli kterému nebude minimálně tři měsíce fungovat její exportní terminál – a zhruba 70 procent produktů společnosti směřovalo do Evropy. A ještě Španělsko, které se pohádalo s Alžírskem a může úplně zůstat bez plynu, který právě z Alžírska dostává.

Obecně platí, že bez přijetí nouzových opatření se obraz evropské zimy rýsuje v přímo apokalyptických barvách. A jednání mezi Němci a Kanaďany o osudu zadržené turbíny Siemens hrozí, že se potáhnou ještě dlouho.

Moskva ze své strany nemíní pomáhat Evropě, která je rozzuřená na základě rusofobního rasismu. 

Pravda – dveře, na které lze zaklepat, přesto Moskva ukázala: šéf Gazpromu Alexej Miller na SPIEF řekl, že “Nord Stream 2” je z technického hlediska zcela připraven přepravovat plyn do Evropy.

Pokud však Evropa půjde touto cestou, bude se muset pohádat s „vyspělým lidstvem“ a v jeho očích bude kříženec Putina.

Na druhou stranu Rusko již nebude ani nabízet, ani přesvědčovat a ani vytvářet komfortní podmínky s maximálním zachováním tváře Evropy. Je čas, aby Evropa převzala plnou zodpovědnost za svůj život.

A na rozhodnutí zbývá velmi málo času. Ne nadarmo Ukrajinci deklarují záměr táhnout jednání až do konce srpna. Vždyť pak už je podzim a chladné období.

Zima přichází.

Pro Pokec přeložila Janinna.

https://bit.ly/3zKNjl5

sdílet na

16 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
20. 6. 2022 03:03
Ohodnotit příspěvek :
     

Když jsem přede dvěma lety (tuším že na NR) k Brexitu, v době jásotu alterwebů že to jde a jací jsou ti britové pašáci a pilíř demokracie a podobné píč-oviny a výhružného klnutí mejnstrímu ještě vám ukážem, poznamenal, že británie si konečně uvolnila ruce aby mohla mladšímu bráchovi pomoci s rozvalem a zotročením Evropy, pověsilo se pod to takové vlákno nadávek a urážek, že než ho admin probral a povymazal, tak mi málem vylezlo z displeje na stůl. No, a je to tady – malá británie definitivně odkopala i ten ubohý zbytek cárů co ji ještě semo tamo zakrýval a už ta hra já na bráchu, brácha na mě, jede na plný koule. P.S. Výjimečně ne můj názor, ale pevné přesvědčení.

Pavel
20. 6. 2022 09:00

My jsme si zavařili už v roce 1989, že jsme si nedali pozor, co za bandu chce rozebrat dobroty z našeho bohatého stolu. Musím se přiznat, že já tedy ne, i když jsem nebyl a ani nebudu do svých posledních dnů v žádné partaji, toto co přijde, jsem fakt tušil. Tušil jsem, že skončíme jako vyrabovaná kolonie, závislá na zápaďáckých milodarech. Tehdy se mi také smáli, oj jak ti byli nadšení, že zlikvidovali socialismus a když si vzpomínám na přijetí do EU a ten obrovský jásot obyčejných pracantů, bere mne to ještě dnes. Nu, ale takový je život. To, že jsem to tušil mi je stejně k ničemu.

Pavel K
20. 6. 2022 12:46
Odpovědět  Pavel

To mohl málo kdo vědět, šli jsme do toho rovnýma nohama. Jo přiznám se, jak mi pár starších lidí říkalo, že budeme plakat. Jak nadčasoví byli. Neviděl jsem, neslyšel jsem, hurááá.

Helena
20. 6. 2022 13:30
Odpovědět  Pavel K

No vidíte, stejně tak je to s dnešními mladými. I oni si to musí odžít a sami na to přijít.
Není třeba vinit mladé lidi z toho, jací jsou. Po 89 jsme nevěděli co je levice nebo pravice. Jaké jdou dělat kličky. Nu a teď jsme si to odžili a odžíváme a na nás je, abychom to těm mladým říkali. Proto mluvte s nimi, že občas dělají ksichty?, to přežijete. Nebojte, oni si na ty slova jednou vzpomenou, tak jak dnes vzpomínáme, co nám říkali naši prarodiče. Nebojte se říkat své názory, zapojujte se do zastupitelství ve vašich městech a obcích. Choďte na schůze zastupitelů. Ať se vám v obci neusadí nějakej Hlubůček.
Zapojte se do voleb. A vysvětlujte proč to děláte, svým dětem i svému okolí.

Jitka
21. 6. 2022 11:37
Odpovědět  Pavel K

Moje babička mě tenkrát říkala to samé – a připojila větu ,,jak tatíček Masaryk nechal střílet do lidí´´, že to všechno nás čeká. Manžel taky předpovídal plné obchody a chudé lidi, kteří na to nebudou mít. I tu likvidaci všeho českého průmyslu a zemědělství.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
20. 6. 2022 09:17

Mně to napadlo přesně teď – to máte dobrý nos, že jste to čmuchal rovnou.

20. 6. 2022 19:54
Odpovědět  Markýza

To není o nose, ani to není žádný kumšt. I když je pravda, že je to u mě už od dětství až obscese. Zkrátka vždycky, když se něco vrbí, položím si otázku: Komu ku prospěchu? A pak obracím kameny a zkoumám je ze všech stran a úhlů a ještě hledám co za nimi. Neskočit na první dobrou, protože co se na první pohled jeví jako prospěšné - primitivní příklad jsou žádné daně - je v delším horizontu likvidační a nebudeme-li cvakat daně, stát se zhroutí a my sním, protože vše souvisí se vším - a také, jak často perlím, "vyváženost, to je oč tu běží." Tak to by stačilo. Ake co, když už mám ten ukecanej den. Tenhle pamflet jsem vypotil na hajzlu NVÚ Litoměřice, když vypuklo klíčezvonění:

20. 6. 2022 20:12

Svatý Václave, patrone České země
shlédni prosím na to zblblé plémě
Na ty řvoucí lidské davy
Hurá! Konec vlády jednostrany!

Pravda a Láska! fráze duní z Melantrichu
apoštol se smyslem pro komiku
revoluci tropí světonovou
můj ty smutku… něžně sametovou!

Svatý Václave, shlédni z koně dolů
co se na tom rynku slezlo volů
Nesme přece jako oni!
my jsme něžně sametoví.

Z prstů véčko, v ruce klíče
smolíme ty rezoluce
jak to bejlí vymýtíme
Humanitně! Samtově!

Svatý Václave, patrone České země
oroduj prosím za to zblblé plémě
Pravda a Láska – čas se krátí
Stůjte při nás všichni svatí…

No, nestáli. Při nás. Hodili na nás kakáč i se svatým Vencou.

20. 6. 2022 20:17

A pak, když Všašek Pravdoláska složil prezidentský slib na socialistickou ústavu, poté, co půl roku před tím sliboval v květnu 1989 v televizních novinách že za podmíněnou láci čtyř měsíců trestu odnětí svobody nebude podvracet státy světové socialistické soustavy a stane se venkoncem pilířem socialismu, jsem k tomu v NVÚ Oráčov, kam mě mezitím vymetli, ještě připsal toto:


Item Všašku, namazaný náš jakou odpověď pro nás máš od kdy do kdy, a který z nich z těch čestných slibů bude platit slib? Sice mě ten šmejd proradná amnestoval, ale jaksi ééé... vděčnost jaksi ééé... hmmm... vděčnost jaksi necítím, že.
Gales
20. 6. 2022 10:15
Ohodnotit příspěvek :
     

Se mi zdálo,že v celé evropě lidé začali vyhazovat vlády z oken a dosazovali do vlád lidi kteří prosazovali jejich zájmy. Sem jasně viděl,že stromy byly ověšeni jako v Dařbujánovi jelity a jítrnicema.

Gales
20. 6. 2022 12:25
Odpovědět  Gales

Ověšeny – už mi z toho hrabe.

Pavel K
20. 6. 2022 12:49
Odpovědět  Gales

Hezký sen. Ale to zklamání po probuzení. To bylo na studenou sprchu. 🤣🙋‍♂️

zdena
20. 6. 2022 12:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Z té zloby a hlouposti politiků jde už úzkost – takhle to přece nemůže zůstat…. ale sjednotit se, je prakticky nemožné, protože příliš mnoho lidí věří vládám a navíc policejní aparát bezchybně funguje a hoši v uniformách nehledí vlevo-vpravo, jen aby si to v práci nerozházeli… Ty schody se opravdu musí zamést seshora dolů…..jako to teď nakousl Kissinger…. a najednou to šlo…..

Markýza
20. 6. 2022 13:52
Odpovědět  zdena

Zametat se musí shora dolů, ale drolit se musí naopak zdola nahoru…………

Gales
20. 6. 2022 16:12
Odpovědět  Markýza

Tak,tak. Malé kamínky drží ty velké.

Jar
20. 6. 2022 15:20
Ohodnotit příspěvek :
     

Z evropy se za posledních 2000 let vyvalilo tolik špíny,svinstva a zla,že spadnutí do ůplného dna,bažiny se blíží. Ječící zbytek postatlantidy,anglie, budoucnost nemá,stejně tak itálie.Ale zachovají se ůzemí.kde vždy existovalo dobro a česká a slovenská republika k takovým místům patří.