nezařazenépolitika

Bývalý šéf CIA viní z Kennedyho smrti Chruščova

Bývalý ředitel Ústřední zpravodajské služby (CIA) USA James Woolsey uvedl, že 35. prezident země, John F. Kennedy, byl zavražděn na příkaz Nikity Chruščova, bývalého prvního tajemníka ústředního výboru KSSS. 

Novinář Larry Goetlen deníku New York Post o tom píše s odkazem na knihu „Operation Dragon: Inside The Kremlin’s Secret War on America“, kterou napsali Woolsey a generálporučík tajné policie komunistického Rumunska Ion Michai Pacepa, který uprchl do Spojených států v roce 1978.

Autoři knihy tvrdí, že sám Chruščov nařídil zabít Kennedyho.

Autoři se domnívají, že Lee Harvey Oswald, když byl v Sovětském svazu, údajně obdržel rozkaz od Chruščova, ale později KGB kvůli rizikům od tohoto plánu upustila, ale Oswaldovi tento stav nevyhovoval. 

“Ačkoli Oswald chtěl zůstat v Sovětském svazu, nakonec byl přesvědčen, aby se vrátil do Spojených států, aby zavraždil prezidenta Kennedyho, kterým Chruščov pohrdal.”

Podle Woolseyho a Pacepa byl Oswald přesvědčen, aby se vrátil do Spojených států, a v červnu 1962 ho poslali do zámoří. Kniha také uvádí, že Kennedyho vrah se setkal se sovětským agentem v Mexico City.

Pacepa a Woolsey, kteří vysvětlují svůj úhel pohledu, poukazují na to, že důkazy podporující jejich názor jsou obsaženy ve 26. díle zprávy Warrenovy komise, ale tam existuje tolik kódových slov, že nikdo nepochopil jejich význam. 

„Dešifrované, tyto důkazy dokazují, že atentátník Johna F. Kennedyho, Lee Harvey Oswald, se tajně setkal v Mexico City se svým sovětským agentem „soudruhem Kostinem “, který <..> patří do Třináctého oddílu KGB pro atentáty v zámoří,“ uvádí se v knize. Údajně se Moskva pokusila naverbovat Oswalda od roku 1957.

Zde je několik řádků z knihy, na kterou novinář v článku odkazuje. 

„… Sověti najali Oswalda v roce 1957, když sloužil u americké námořní pěchoty v Japonsku. Poté, co jim několik let sloužil na tajných misích, včetně poskytování informací, které jim umožnily sestřelit amerického pilota Garyho Powerse v roce 1960, v roce 1962 dostal pokyn, možná od samotného Chruščova, zahájit přípravy na atentát na prezidenta Kennedyho … “

„… Nakonec není pochyb o tom, že Lee Harvey Oswald byl vyškolen KGB k provedení atentátu na prezidenta Johna F. Kennedyho …“

John F. Kennedy, jeden z nejpopulárnějších amerických politiků, který se v roce 1961 stal nejmladším prezidentem v historii země, byl zavražděn 22. listopadu 1963 – Oswald byl zatčen pro podezření ze spáchání trestného činu a o několik dní později byl zastřelen ve vězení.

V dnešním proudu různých materiálů o zasahování Ruské federace do politiky, voleb, americké ekonomiky tak historický exkurz o zapojení SSSR do atentátu na amerického prezidenta již nemusí být Američany vnímán jako fantastický příběh.

https://bit.ly/3pJetA9
https://bit.ly/3khQXsT

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
krpo
24. 2. 2021 15:48
Ohodnotit příspěvek :
     

A kdo další?