blog

Západ prohrál nábojový závod s Ruskem

Upozornění kvůli případnému nepochopení některými čtenáři – článek je jízlivě ironický! Bohužel chápat ironii se mnozí odnaučili za posledních 34 let …  Tak proto upozorňuji.  Peter 008

Proper 

Ano, to je to, co píší v Daily Telegraph – říkají, že Západ prohrál dělostřelecký závod s Ruskem. Náhlé prozření přišlo ze skutečného světa, ve kterém se ukázalo, že desetinásobnou výhodu v HDP a ve vojenském rozpočtu nelze přeměnit na střelivo. Kdo by si to kdy pomyslel?

No ne, opravdu – kdo by si pomyslel, že malá Severní Korea vyrábí více granátů než velké USA?

Ukazuje se, že střihače psů, instagramové influencery a kryptooligarchy nelze postavit za stroj na broušení polotovarů. A na světě neexistuje žádný trh, kde byste mohli jít a koupit jakoukoli zbraň v jakémkoli množství. Takže zde tiskařský lis nepomůže. 

Než se zakousli do Ruska, tito degeneráti si opravdu mysleli, že si mohou koupit nebo vyrobit, co chtějí, že jejich pytle s penězi o něčem rozhodnou! Ale najednou se ukázalo, že TNT pro granáty se nevyrábí z dolarů, ale z toluenu a čpavku. Které jsou, mimochodem, vyrobeny z ropy a plynu.

A hádejte, kdo je po Číně druhým výrobcem čpavku na světě? – Bingo! (Rusko) A to je jen jeden malý kousek průmyslové skládačky, kterou je potřeba poskládat, abychom měli spoustu zbraní a vyhrávali velké války (alespoň jako na Ukrajině). Existuje také železo, nikl, olovo, měď, zinek, hliník, titan, wolfram, uran, uhlí, hromada legujících prvků, diamanty – dlouhý seznam, který může vlastnit jen největší země světa, a to rozhoduje. 

Není to největší HDP. Není to největší obchod. A také   ne nejoblíbenější, nejsměnitelnější měna. Rozhoduje přístup k surovinám.

Zvláště pokud jste sami zavedli sankce na mezinárodní obchod, čímž jste svou vlastní tvrdou měnu proměnili v obaly na bonbóny. Přeci jen už se s nimi nedá všechno prodat/koupit a ne od každého. Například v zemi, která je na všechny zdroje nejbohatší (neukazujme neskromně prstem), si teď za dolary moc nekoupíte. Rusové, vidíte, požadují tyto své totalitní rubly za suroviny! 

Ale abyste získali rubly, musíte nejdříve něco prodat Rusům. a co? Rádi by prodali vůni svobody – ale ta jejich mezi Rusy už nějakou dobu není žádaná. A Západ si zakázal prodávat letadla a auta Rusům.

Kdo potřebuje měnu, za kterou nelze koupit nic skutečného? 

A co bude dál s tou jejich tvrdou měnou, je také nejasné. Velký dolarový vklad je nyní bomba se zapálenou pojistkou! A všichni si to teď přehazují po kruhu, jako když čínské speciální jednotky házejí granát na tréninku. Něco mi říká, že to s majiteli nebude v pořádku.

Myslím, že chocholatí skokani (ti, kteří přežijí) pak na sebe budou pyšní a budou vyprávět svým vnoučatům, jak způsobili smrt největší světové aliance. “Div se, Mykolo – přivedli jsme NATO ke kolapsu.” Vejdou takříkajíc do světových dějin, vy zkurvení ukromidas. (pokud někdo neví, král Midas proměnil všechno, čeho se dotkl, ve zlato, ale UkroMidas všechno proměňuje v hnůj) No, není to poprvé, co je tam … no každodenní záležitost.

Ale hlavní je, že to všechno bylo tak předvídatelné a samozřejmé, že jsem dlouho prostě žasl nad tím, kdo JI má na starosti. Místo demokracie je tu přirozená idiokracie jako v tom filmu s černošským prezidentem USA, který málem způsobil hladomor zaléváním pšeničných polí Pepsi-Colou.

Nevíte, sakra, kde hledat modely správné struktury společnosti – alespoň pro debaty na internetu? Kamkoli se podíváte, šílenství sílí.

Podívejte, toto je skutečná továrna na výrobu nábojů v USA: 

Armádní muniční závod ve Scrantonu v Pensylvánii vyrábí korpusy raket, z nichž mnohé budou odeslány ukrajinské armádě, aby je bránila před ruskou invazí. 30. ledna 2023 The New York Times provedl prohlídku výroby těchto střel před jejich odesláním do Iowy, kde jsou napěchovány výbušninami.

Na obrázku je operace Cold Control. Pracovník vloží dlouhou tyč s žárovkou na konci, aby vizuálně zkontroloval vnitřek obrobku. Kontrola spočívá v tupé prohlídce OČIMA, zda nejsou v karoserii nějaké díry nebo průchozí trhliny. Pokud projde kontrolou, díl prochází dvěma malířskými válečky. Jedna je růžová, druhá žlutá. Tato označení pomáhají pracovníkům identifikovat, do které výrobní šarže každý díl patří. 

Věnujte pozornost krásnému modernímu vybavení, které je ve výborném stavu (to je ironie, pokud to někdo nepochopil). Myšlenka přepravy prázdných nábojnic z Pensylvánie do Iowy za účelem nacpání výbušnin do těchto pouzder je obzvláště přitažlivá. A tak vlaky duní po rozpadlých amerických železnicích přes půl země – tady naložily, tam vyložily, něco udělaly, zase naložily, zase převezly přes půl země, vyložily a tak pořád dokola. Spousta lidí se zabývá nakládáním a vykládáním a přepravou tam a zpět – a pak se cena granátu zvýší z 2 tisíc dolarů (což je samo o sobě mnohem dražší, než to stojí Rusy) na 8 tisíc dolarů (což je skutečně přirozeně mnohem dražší, protože granáty „poletují“ ve válce v milionech kusů ).

Mimochodem, víte, že Spojené státy, které se potýkají s šíleným nedostatkem nábojů ráže 155 mm, nezavedly jedinou novou výrobní linku? Celý nárůst výroby byl dosažen prací na starých linkách postavených pro 2. světovou válku, ve třech směnách bez dnů volna. Tato rezerva je již vyčerpána. Ale nikdo nechce stavět nová výrobní zařízení – a s největší pravděpodobností prostě nemůže (včetně ekonomických a technických důvodů).

Aha – Američané tupě vozí polotovary nábojů na vidlicích vysokozdvižného vozíku a shazují je na hromadu, nemají ani speciální kontejnery na převoz přířezů. K čemu je kontrola – když během přepravy v rámci dílny spadnou obrobky na podlahu a hromadí se na sebe, dokud se stoh nerozjede a nerozdrtí dalšího pracovníka?

Francouzi vyráběli 400 nábojů ráže 155 mm měsíčně. Ne, ne 400 tisíc, ale prostě 400 kusů. Za měsíc. Nyní se napjali, zavedli třísměnný systém – a vyrobí 650 granátů měsíčně. Po celé Francii. Navíc i při takovém množství pláčou, že nemají dostatek výbušnin a dělostřeleckého střelného prachu (najednou zjistili, že se ve Francii dělostřelecký prach vůbec nevyrábí – kupovali jej od Dynamit Nobel ve Švédsku). Ale horší než to je, že nemají dostatek pracovníků. Nikdo nechce pracovat za prastarým strojem ve vojenské továrně. 

Toto je ten stejný závod ve Scrantonu. Americký dělník v roztrhaných montérkách údajně měří průměr obrobku. V tomto případě se obrobek rozžhaví do ruda. Co tam mohl dělat? Obrobek se po ochlazení smrští! Ale Pindosovi je to jedno – bylo mu řečeno, aby změřil, a on měří. Počkat, až vychladne? Do prdele! Podle plánu na zdi – šichta podle plánu!

A impozantní je samozřejmě i stav vybavení. Stejně jako to spustili v roce 1941, klepou to stále stejně, až na to, že za Reagana to opravili štětcem. 

Americký high-tech je působivý, že? Věnujte pozornost nápisům na polotovarech skořápky vyrobených křídou – „zabrousit“, „zavařit“, „pokřivené, zapilovat“ a tak dále. Třetí třída není odpad, ekonomika musí být ekonomická, každou sračku zapilujeme a zapaříme.

A přemýšlejte o tom znovu – tento kbelík, hloupý polotovar ze s“urové kůže“ (v USA už dlouho neumí vyrobit speciální litinu), stojí 8 kilobacků. Dva polotovary stojí tolik jako slušné auto. Navíc se dovnitř lije ubohé TNT, jako za první světové války. Pindos nikdy nezvládl AIX – je to drahé a obtížné. Jak se Rusům daří vyrábět mušle AIX z vysoce drtitelné speciální litiny za 500 babek – nikdo v USA nechápe, to je velké ruské tajemství (to je narážka na to, že se vytváří při výbuchu množství oskolků).

Nedělám si legraci ze „syrového masa“ – takhle se v USA vyrábí polotovar pro projektil, lis lisuje něco takového do rozžhaveného pevného výkovku: 

Po vyjmutí středu získáte sklenici se dnem. Sklo se zkontroluje, zda není prasklé, poté se jeho přední část zahřeje – a pomocí válečků se navine, čímž vznikne zúžení, nos střely. Asi už chápete, že všechny tyto operace lze provádět pouze se „syrovým masem“, které má nejvyšší plasticitu?

Skořepiny musí být odlity z litiny. Navíc je odléván do formy s pískovým středem – což tvoří vnitřní dutinu, která se zužuje dopředu. Poté se písek rozdrtí a vymyje. Ve skutečnosti jsou dutiny vyrobeny stejným způsobem v odlitcích bloků válců automobilových motorů – jen tam je tvar mnohem složitější. Američané tedy zapomněli, jak tuto technologii používat ve vztahu ke střelám. Lisování a spojování nízkouhlíkového „syrového masa“ je mnohem jednodušší. Pravda, v důsledku toho tělo vysoce výbušného tříštivého projektilu vyrobeného ze „surového masa“ odmítá tvořit malé úlomky, jednoduše se rozbije na několik velkých kusů, které mohou někoho zasáhnout čistě náhodou – ale koho to v USA zajímá? Vyrobili jsme to, prodali – vypadněte. 

Skutečná americká kvalita! A takhle Američané nanášejí „nápisy“ na již nabarvené granáty: 

https://rutube.ru/video/32c2c619bc4bffdc48ae47e461341d7c/?r=plemwd

Tady to je, high-tech! Mikrony loví!

Made in USA, pravá americká kvalita. 

 Glosa: 

S poslední větou nesouhlasím. Není to JEN americká kvalita, 

TOHLE JE HIGH-TECH – MADE IN WEST CAPITALISM. 

Takhle ve skutečnosti kapitalismus funguje – pozlátko reklam a propagandy kapitalismu tohle všechno jen zakrývá. Tohle je také jedna z ukázek toho, že západní elity neumí myslet a malinký dílek do puzzle ukázky jejich degradace. A my je necháváme vládnout, tupé, hloupé, drzé, namyšlené, mocichtivé debily … a myslím tím zdaleka nejen u nás.

https://putc.org/zapad-proigral-rossii-snaryadnuyu-gonku/

Překlad Peter 008

sdílet na

99 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Putinovec
28. 11. 2023 00:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Už několik let lidem kolem sebe říkám : Jsme ve 21 století , století páry .
Ze začátku to bylo k smíchu .

Albi
28. 11. 2023 02:15
Odpovědět  Putinovec

Při troše dobré vůle se jistě včas dostaneme do doby železné. Pak budou asi ty náboje zbytečné – být na místě těch šéfů západních továren, zas bych začala vyrábět něco jiného.
Snad ty svetry by mohly být perspektivní. 🙂

Punk
28. 11. 2023 05:34
Odpovědět  Standa

Odkazy na vlastní e-mail ze sebe jen děláte blba. Měl byste přidat i uživatelské jméno a heslo, aby se to dalo číst.

Standa
28. 11. 2023 05:47
Odpovědět  Punk

Děláš blba ze sebe. Uživatelské jméno i Heslo by se ti hodilo, že jo, magore? Můj @ by se ti hodil, osle, že?Nechceš rovnou moje konto a přístup, Panku?
S lumpy .. Panky ..nehovořím!

Punk
28. 11. 2023 06:35
Odpovědět  Standa

Tak si ten odkaz zkus otevřít bez přihlášení na e-mail, troubo. Holt jak se kdysi říkalo, iniciativní blbec je horší jak třídní nepřítel. Ten režim už je pryč, ale blbci zůstali a množí se geometrickou řadou.

katango
28. 11. 2023 12:02
Odpovědět  Punk

To mu nevysvětlíte. Dávala jsem sem i kopii toho, co se otevře, když kliknete na odkaz a bylo to k prdu. Holt dvě VŠ. Jedna vysoká škola života a ta druhá taky nestojí za nic.

Punk
28. 11. 2023 12:23
Odpovědět  katango

Njn, z jedné asi titul Mgr (magor) a z druhé MBA (mladý, blbý, arogantní). Co naděláme. Tak my tu žijem….

Standa
28. 11. 2023 12:43
Odpovědět  Punk

Hlavně, že tě MV dobře platí. To se to žije, co…?

Silver1
28. 11. 2023 13:59
Odpovědět  Punk

Tie skratky su trefne !!! ☺ U nas podobne…

Albi
29. 11. 2023 01:48
Odpovědět  Silver1
Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Boomer
28. 11. 2023 12:38
Odpovědět  katango

.. a vy mu ty dvě vysoké věříte? “Čtyřicet let v advokacii” a píše jako Hotentot. S takovým by stání u soudu bylo veselejší než Česká soda. Který doktor práv by asi měl touhu diskutovat na pokecu, nehledě na čas.

Ale sranda s ním je, to zas jo…

Standa
28. 11. 2023 14:39
Odpovědět  Boomer

ŽE jo?:O tvém vyjadřování a tvém IQ dnešního dne se ve vší slušnosti zdráhám mluvit!
Kromě toho mám i tady několik více zaměstnaců ( většinou doktoranti), kteří mě šetří čas . Běž na náves chytat si ty slepice!
Tady je ten problém! Občas si potřebuji promluvit s hlupákem( nic ti nechci naznačovat) , abych si udržel etalon , léru, měrku pro rozdíl mezi normálními lidmi a těmi , co po návsi chytají slepice!
,, Hotentot,tryglotyt, primitiv ” ani nevíte, jak mě ty Vaše nadávky těší. Hovoří to o úrovni. Pouze pro srovnání!

katango
28. 11. 2023 15:15
Odpovědět  Boomer

Pokusila jsem se kulantně vyjádřit, že ne.

Standa
28. 11. 2023 12:41
Odpovědět  katango

Kata, hlavně , že si s tím magorem notujete! Patříš ( u mě) do stejného stáda!
cit:,, Ten režim už je pryč, ale blbci zůstali a množí se geometrickou řadou.” mluví za Vás !
To je ta Vaše ,, geometrická řada”! Jestli ty jsi lékařka , tak jsem Čínský bůžek srandy. O tvém ,, Punkovi” z MV ani nepíši. nemá s ním smysl diskutovat.

katango
28. 11. 2023 15:16
Odpovědět  Standa

Bohužel jsem nedávno skončila, jinak byste si to mohl ověřit a navštívit mne v ordinaci. Ale obávám se, že váš stav je neléčitelný.

Slovan
28. 11. 2023 20:47
Odpovědět  katango

Já si myslím že jsou tu daleko horší případy, které by si zasloužily vaši pozornost, ale vy je evidentně přehlížíte, proč asi??? 🙄🤦‍♂️🤣🤣🤣🤣

katango
29. 11. 2023 10:20
Odpovědět  Slovan

Třeba že mne osobně nevybíravě nenapadají.

Slovan
29. 11. 2023 10:34
Odpovědět  katango

Tak napadání je spíše agrese, ale jo, je to také projev retarda a kor když je zbytečná. Ale těch lahůdek v mozkovně labilních jedinců je spousta. Dalo by se jich vyjmenovat. I když je pravdou, že nejednou se mě stalo, že s někým normálně diskutujete a najednou když do něj střelí vám vynadá do bezvědomí. Jako by za tím nickem byla jiná osoba. A za nějaký čas zase v pohodě. Něpanimáji.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
katango
29. 11. 2023 11:09
Odpovědět  Slovan

Připadá mi, že existují minimálně dva Standové. Jeden píše vcelku rozumně, zatímco ten druhý se projevuje jako hulvát a tupec.

Boomer
29. 11. 2023 16:05
Odpovědět  katango

.. že by zbytnělé alter ego? K prudké změně u Standy dochází v okamžiku, kdy narazí na sebemenší odpor v čemkoli…

Standa
29. 11. 2023 17:27
Odpovědět  Boomer

To by jsi se divil, kolik toho mám zbytnělého!

Joe Arp
29. 11. 2023 16:22
Odpovědět  katango

Vyskytly už se tu případy, kdy tchoři poukazují na smrad.

Slovan
29. 11. 2023 17:16
Odpovědět  Joe Arp

Da, da. Éto óčeň plócho.

Standa
29. 11. 2023 17:38
Odpovědět  katango

Kata , jak bych ti odpověděl?Někdo nerozumný považuje a nechápající považuje něco, co nechápe , někoho jako ,, tupec a hulvát”!
,, Hulvát ” nechápe , když si o něm říká pravda! A ,, tupec” je pro někoho…na nikoho nenarážím… ten( což je normální) , pouze a ten , kdo má větší IQ než on. Prostě nechápe souvislosti.
Víte, že v Japonsku jsou kurzy , kde s inteligentní lidé učí tvářit se za tupce, aby zapadli do společnosti? Ještě jsem se asi nepřispůsobil!

katango
30. 11. 2023 13:21
Odpovědět  Standa

Dunning-Krugerův efekt je vám znám?

Punk
28. 11. 2023 20:42
Odpovědět  Standa

Jen jsme se stále nedozvěděli, jak ty odkazy otevřít, aby byly čitelné, takže asi tak.
S tebou v kanclu nesedím, takže s tím MV jsi se netrefil, čínský bůžku srandy..

Standa
29. 11. 2023 17:15
Odpovědět  Punk

Chicht, vem si karton a běž na lavičku!

připravený
29. 11. 2023 13:04
Odpovědět  Standa

Stando, ale Punk má pravdu!
Zlobíš se na svoji hloupost.

Standa
29. 11. 2023 17:17
Odpovědět  připravený

Kdybych se na ní zlobil, nebyl bych už přece hloupý!

Standa
28. 11. 2023 04:15
Odpovědět  Albi

Mají po Fialově vládě zůstat hned dvě spálené země? Stačilo!
Tentokrát začneme zprávou, která mě nadzvedla ze židle úplně nejvíc. Ministerstvo obrany totiž zveřejnilo kompletní seznam vojenské techniky a materiálu dodaných na Ukrajinu. A těm částkám neuvěříte. Fialova vláda od začátku konfliktu v únoru 2022 do října letošního roku poslala na Ukrajinu zbraně v celkové hodnotě přes 6 miliard korun! 4 helikoptéry, 12 raketových systémů, 62 tanků, 131 bojových vozidel, 17 tisíc min, přes 4 miliony nábojů a další vybavení bylo za poslední rok a půl posláno na Ukrajinu pod domnělou záminkou zachování světového řádu. Fialova vláda cítí potřebu spasit svět a vůbec jí nevadí, že po ní zůstává jen spálená země. Tedy vlastně dvě.A ,, důchodová reforma” ví někdo , co to je?Zná někdo text? Za tank postavíme školu!

Albi
28. 11. 2023 06:04
Odpovědět  Standa

Tolik jsme toho snad ani neměli. To jsme asi nakoupili v bazarech okolních zemí. 🙂

Pijack
28. 11. 2023 08:32
Odpovědět  Albi

Já mám silný pocit, že se chce Fiala zapsat do historie tím, že chce porazit Rusko. Tohle by nevymyslel ani génius. Chce to kvůli tomu že chce, nikoliv proto, že porazí. Důležitá je ta touha !!! Podle něj se bude historie dívat na tu “touhu”, nikoliv na výsledek. Takový osel mezi politiky ještě nebyl, takže Fiala se stane jedinečným oslem 🙂 🙂 🙂

Albi
28. 11. 2023 11:29
Odpovědět  Pijack

To vypadá víc než pravděpodobně.
A naděje, že by ho busta v Kongresu vedle busty Havlovy neminula, musí být víc než lákavá.
Co je proti takové dějinné šanci dostat se do dějepisu jeho premiérské křeslo, ztrácející se mezi řadou jiných křesel jiných premiérů v pidistátečku ČR. . 🙁

Standa
29. 11. 2023 17:41
Odpovědět  Albi

To , abychom s tím něco udělali, že?Ta posmrtná maska je potřeba , co nejdříve!

katango
28. 11. 2023 12:04
Odpovědět  Pijack

Jo, tak nějak.

Navrhuji afiliativní způsob protestu. Každej koupíme Nutellu (a nemusí být ta největší) a doneseme ji před Strakovku.

Standa
28. 11. 2023 12:45
Odpovědět  katango

Nebo tam zanést něco také hnědého a ještě teplého.

Slovan
28. 11. 2023 12:55
Odpovědět  Standa

To bych tam mušel být hned brzo ráno, to nedávám a vůbec správný hospodář to nechává doma. 😊🤣🙄🤦‍♂️

PENNYS
29. 11. 2023 14:45
Odpovědět  katango

To je napad za veliky How a malé no!!!!!! U tý strakovky bych se jim vykajdil za dveře! to je dobrý napad

Slovan
30. 11. 2023 10:25
Odpovědět  PENNYS

Tam jsou všude kamery a možná bys ani nestačil stáhnout gatě. 🤣🤣

Standa
28. 11. 2023 04:53
Odpovědět  Putinovec

,,Století páry”????Jsme tam neustále!Jaderné elektrárny? Výroba el. proudu? Proč se v jádru vyrábí vysokotlaká pára. Aby poháněla generátory -turbíny na výrobu el.Jak se bude vyrábět el.pro vozítka? Jak se rozkládá voda na vodík? Tou samou el. vyrobenou parou! De facto i lokomotivy jsou poháněny tou samou el. vyrobené z páry. Jak jsou poháněny čerpadla ropy, plynu. Z el. vyrobené z páry!

katango
28. 11. 2023 12:05
Odpovědět  Standa

Stoletím páry se nazývá 19. století. Tam míříme a setrvačností se dostaneme i dál, do středověku. Ale četla jsem, že tam lidi nepracovali tolik, jak je tomu dnes, protože bylo opravdu hodně církevních svátků. Třeba.

Standa
28. 11. 2023 13:06
Odpovědět  katango

cit:,,Stoletím páry se nazývá,, ….A desátky a robota pro církev a vrchnost…mám citovat Vodrušku s filmu? Ale musel bych u toho pochodovat.
Nemám,, páru” o čom to je?Pára dnes táhne všechno( kromě vody a větrníků a fotovoltaiky) a blba,, Punk”, ale to je netáhlo!
Byli jsme na demonstraci-mám to z kanclu několik desítek metrů a musím říci, že Fiala nezřízeně lže. Žádné vulgarismy ( pouze mezi mnoho plakáty- jeden ,, Nejsme ve válce, jsme v pr.eli”) , žádné násilí…je to blb , jako Punk z MV! Nebo Puk?
P.S. Škola života je ta třetí! Ale tu si musíte ještě vyskoušet! Tvrdě( pokud nepracujete na sítích pro MV , jako Punk).( Puk).

Boomer
28. 11. 2023 12:58
Odpovědět  Standa

.. Stando, držte se své domnělé právní praxe, tam prostě zalistujete v zákoníku, v judikátech, použijete Ctrl+C, potom Ctrl+V a můžete se tvářit jako zasvěcený. V technických vědách jste na úrovni troglodyta…

Standa
28. 11. 2023 13:29
Odpovědět  Boomer

Bohužel, jste Boo opět na omylu. Jak v jaderných, uhelných i plynových elektrárnách se mění teplo na páru, která pohání turbíny resp. generátory. Vratte vysvědčení a vratte se do 4-té třídy! Boo, douč se!
,, Troglodyt” ten výraz asi znáš , když na tebe tak volají doma, že? Mám , mimo jiné, i ČVÚT: Takže drž hubu na oprati!
Mimo to, mimoni, my se neřídíme dřívějšími ,, judikáty”( to je systém v USA …presendenční ..atd.) My řídíme se ,, dikcí zákona” pokud možno , ale někdy nemožno A ty ( ševče se drž svého kopyta) běž na náves jestli se ti nezaběhly slepice.!

Standa
28. 11. 2023 14:44
Odpovědět  Standa

Na tebe Boo prostě nemá čas!
V jaderné elektrárně vzniká teplo řízenou reakcí při štěpení jader uranu v reaktoru. Reaktor je napojen na primární okruh, v němž proudí obyčejná voda. Ve výměníku voda předává své teplo sekundárnímu okruhu ve formě páry. Sekundární okruh pohání páru k turbíně a roztáčí ji.
———————-
Základní princip fungování uhelné elektrárny je založen na přeměně energie tepelné na mechanickou a mechanické na elektrickou. Teplo uvolněné v kotli ohřívá vodu procházející trubkami uvnitř kotle a mění ji v páru. Pára proudí do turbíny, jejím lopatkám předá svou pohybovou energii a roztočí ji.
——————————- A plynová?
Elektrická energie se získává jak z generátoru poháněného plynovou tak z generátoru poháněného parní turbínou.!!! Tak sed a něco douč! Nemáš ani ,, páru ” o čem to je.
Něco jiného jsou ruské ponorky , mají dva reaktory a v nich je sodíkový oběh. Ale princip je stejný BOO! Tak zalez do díry a běž na náves!
Víš prd o ,, století ,, páry”!

ModrýKlokan
28. 11. 2023 15:02
Odpovědět  Standa

Trochu se s dovolením vmísím. Ta hypotéza od Boo, že Standa si právní praxi vymyslel, pravděpodobně docela padá. Takový komentář by právem nepolíbená osoba podle mě nedala.

A očekávat od právníka středního nebo staršího věku, v soukromé komunikaci, nějakou “noblesní etiketu”, je fakt naivní. Jsou to často dost drsní hoši a herecký kreace s etiketou či bez ní, si nechávají pro klienty, policajty a před soud.

Gramatiku a překlepy neřeším, zdá se, že to Standa matle na matlafounu, takže je to pochopitelné.

A Standovy parní připomínky taky podepisuji. Snad s výhradou výroby vodíku. Ten se dá vyrábět i elektrolýzou bez páry. Párou nevím, asi nějakým chemickým procesem za tepla s využitím parního ohřevu, hledat to nebudu.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
28. 11. 2023 15:56
Odpovědět  ModrýKlokan

Elekrická energie na elektrolýzu se musí také vyrábět!
A cit:,,procesem za tepla s využitím parního ohřevu,” je také o páře!
Pamatuji si ještě Sentinely! Byly na dřevoplyn. Omlouvám se za překlepy, píši mezi tím spoustu věcí a cvakáma ,cvakám… ..cit:,,Gramatiku a překlepy neřeším” a jestli má někdo problém jebu na něj. To jsou nejjednodušší trotlové a trollové . Mají problém jinde : V hlavě. Nechápou a nechtějí chápat podstatu věci . Soustředí se na písmenka.Pouze okopávají kotníky!
Že BOO?

ModrýKlokan
28. 11. 2023 16:19
Odpovědět  Standa

Jo to je vlastně fakt, zdroj tý elektřiny je zase tepelná elektrárna s parní turbínou, což jsou všechny uhelné i jaderné. Výjimku tvoří pohotovostní plynové elektrárny se spalovací plynovou turbínou, u těch není parní stupeň před generátorem. A samozřejmě vodní, větrníkové, slunečníkové a měsíčníkové elektrárny.

Standa
28. 11. 2023 17:31
Odpovědět  ModrýKlokan

Mesíčníkové” Není to Neználek v měsíčním městě? nebo 6 dní na Luně 1?Nepleteme si měsíčky s Měsíčky?Nebo Měsíčkem lékařským?

ModrýKlokan
28. 11. 2023 23:32
Odpovědět  Standa

@ Standa :-D))))

To znám, Neználek na měsíci. V podstatě to je taky sci-fi antiutopie, jako psal třeba Orwell. Kamuflovaná jako román pro děti. Nikolaj Nosov je skvělej.

Já jsem narážel na pohádku Princ a Večernice s těmi ženichy Slunečníkem, Větrníkem a Měsíčníkem. Docela mi to sedí k uhlomobilitě a klimakterické “záchraně” planety.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Boomer
28. 11. 2023 16:44
Odpovědět  Standa

.. Stando, vaše reakce mě stále více utvrzují v přesvědčení, že vy a Klokan bydlíte v jedné lepenkové krabici, určitě poblíž nádraží, aby bylo kde dobíjet mobily od Charity.. a na tohle jdou naše daně. Tristní pomyšlení…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
28. 11. 2023 17:15
Odpovědět  Boomer

Chiht -Boo! nesnaž se být vtipný! Nemáš na to!Ani na moje daně!

ModrýKlokan
28. 11. 2023 23:37
Odpovědět  Boomer

@ Boo

Pomáháš taky kriminálce s hledáním zločinců ty jedno médium? Doufám, že ti věštecká praxe vynáší. A preferuješ křišťálovou kouli nebo kávovou sedlinu?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Boomer
29. 11. 2023 10:58
Odpovědět  ModrýKlokan

.. Stando, dvakrát jsem při své práci přistihnul umouněné zloděje barevných kovů, když kradli kabely TZZ(Traťové zabezpečovací zařízení..). Předal jsem je policii ve stavu, kdy byli schopni a také ochotni vypovídat.
Na prezentaci zmatených vizí z koule jste zde specializován vy.
Ze zorného pole své lepenkové krabice ani nemůžete tušit, jak jsou slepice na venkově v současnosti hýčkány a střeženy! Kdepak pobíhání po návsi, aby je tam mohl šlohnout nějaký umouněný potulný harmonikář?!

Standa
29. 11. 2023 17:48
Odpovědět  Boomer

To je fakt. U mě na chalupě ovšem po návsi běhají perličky, husy, slepice, kachny u rybníka i volní psy, kočky . Už jsi pozbíral vejce?A ty slepice osobně zahnal do kurníku?

Boomer
28. 11. 2023 16:41
Odpovědět  Standa

..inu, Stando, vůbec mě nepřekvapuje, že advokát ignorující judikáty si musí přivydělávat na živobytí hraním na harmoniku…

Standa
28. 11. 2023 17:12
Odpovědět  Boomer

Máme takový drobný klub. Nemusím si přivydělávat! Housle , gezu, klarinet harmoniky… takový koníček. To ty neznáš. Asi je tvůj koníček ( podle tvého blábolení) vesnická hospoda.Nebo chytání slepic na návsi! Jak poznáš , která je tvoje, když se vracíš nacamranej.Mají kroužky?
Judikáty znát nemusíš..kdo, a jak kdy rozhodl! To je zavádějící tvrzení od naprostého amatéra. Musíš se rozhodovat podle situace , výpovědí svědků i ,, dotyčných”, protokolů,promluvit si se soudcem , jít do archivu, znát znalce, fabulovat ,studovat problém! Tvůj problém je, že si ho vypláčeš v hospodě!

Standa
28. 11. 2023 18:56
Odpovědět  Boomer

Aby bylo jasno v tvých provokacích. Já si na živobytí přivydělávat nemusím. Koupím si tě i s chlupama a slepicemi.
Nicméně ke tvým kecům. Rozhodnutí na nahrávky na CD nám nabídla OSA. Klub souhlasil.CD se prodávalo za 400 Kč.Klub dostal za prodané CD á 37,-Kč! Můžeš to )nás( najít na Šlágru! Ztratil jsem k tobě veškerou úctu!Jsi špína!

Boomer
28. 11. 2023 19:16
Odpovědět  Standa

.. Stando, a vy si fakt myslíte, že mi na vaší úctě kdy záleželo? Koho mi to vaše kupování jen připomíná…aha, už vím.

https://1url.cz/mujiI

Punk
28. 11. 2023 21:00
Odpovědět  Boomer

Je to uál (intelektuál bez intelektu) a navíc povahou komediant. Co dodat. Snad jen to, že ochranný svaz autorů má v popisu práce vybírání desátků z veřejné produkce a že by se zabýval doporučením nějakému vydavateli pro konkrétní kapelu, o tom by se asi dalo s úspěchem pochybovat, ledaže by se jednalo o kapelu, složenou z úředníků nějakého spřáteleného ministarstva, pak snad.

Boomer
28. 11. 2023 21:23
Odpovědět  Punk

.. živí se hraním ve šramlu tak zhruba v kategorii doprovodné skupiny Evy a Vaška. Venkovské candrbály, sleziny spolužáků po 60 letech a jezeďácké výroční schůze. Snad o něho někdo z OSA zakopnul, když muzicíroval na ulici u jejich sídla ve Stodůlkách, rozšlápnul mu klobouk na chodníku a rozsypal drobáky. A on teď na nich nenechá nit suchou…

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Standa
28. 11. 2023 23:24
Odpovědět  Boomer

chicht,, a jezeďácké výroční schůze.”
Hošane, nejsem v JZD, já nehoním slepice po návsi, jako ty.Umíš ty vlastně na něco hrát, třeba na hřeben? Hraji rád na chalupě! V Praze v kanclu na to není čas. Ty zřejmě ve vesnické hospodě maximálně hraješ ostatním na nervy.Dokud se nepobleješ!
Když miluješ OSA tvoje věc! Dej se k nim ,povahu na to máš a chod okolo rybníka , kde někdo hraje na kytaru a buzeruj! Je to tvůj zvyk!

Standa
28. 11. 2023 23:28
Odpovědět  Punk

,,ochranný svaz autorů” má na starosti živit sám sebe. A ty autory vydírá pro vlastní potřebu .Jsi směšný tajtrdlík!

Standa
28. 11. 2023 23:30
Odpovědět  Standa

Nebo si autoři ten ,,ochranný svaz autorů” zřídili samy ? Jsou to samozvanci, kteří si zřídili ,, agentůru”!

Boomer
29. 11. 2023 10:27
Odpovědět  Standa

.. inu Stando, a proč by ne, když si může bezdomovec zřídit “vlastní advokátní kancelář” i s koncipienty “?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Silver1
28. 11. 2023 14:03
Odpovědět  Standa

Ano, toje fakt ako skrabat sa lavou rukou za pravym uchom…..!

ijn
28. 11. 2023 00:23
Ohodnotit příspěvek :
     

A CO JEŠTĚ POMĚŘOVAT výkonnost BRICK a KOZA??? Kdo má suroviny, kdo má systém pro veřejnost, kdo navrhne řešení?!?

Standa
28. 11. 2023 04:22
Odpovědět  ijn

Litinové kandelábry!Defenestrace je málo! Mohli by spadnout do hnoje v Jelením příkopu!Lvy už nemáme!

Velitel
28. 11. 2023 08:13
Ohodnotit příspěvek :
     

Nešlo by ty strojové překlady před publikováním aspoň přečíst a zamyslet se zda ten překlad dává smysl, v ideálním případě by si ho měl přečíst někdo kdo tuší o čem se v článku píše.
Příklad “Po vyjmutí středu získáte sklenici se dnem. Sklo se zkontroluje…”
V ruském originále je slovo “stakan” , ano je to ten stakan z kterého se pije vodka, ale není to sklenice ani sklo, ale pohár v širším slova smyslu nádoba a to je to slovo,které se shodou okolností používá i u nás.
Tělo dělostřeleckého granátu je popsané jako cituji: “Tělo granátu má charakter rotační,tlustostěnné duté nádoby s proměnnou tloušťkou stěny.”
Technicky zde autor popisuje dva základní způsoby výroby dělostřelecké munice

  1. Odléváním do pískových forem, což je způsob používaný v Rusku, toto je nejekonomičtější způsob výroby. Proč, formy lze vyrábět paralelně a lití je rychlé
  2. Druhou metodou je zápustkové kování což je to na obrázku v článku, tuto metodu používají v USA. Výroba je dražší protože kování trvá řádově déle a nelze ho provádět paralelně bez toho abych musel mít více drahých zápustkových strojů plus musím opakovaně ohřívat polotovar na kovací teplotu.
Velitel
28. 11. 2023 08:16
Odpovědět  Velitel

Plus musím zvláštní operací řešit fragmentaci střely při výbuchu, u litiny tento problém není,
Problém je, že pokud vyrábím 400 nábojů měsíčně jako Francie je provoz slévárny neekonomický a v dnešní EU je to přímo sebevražda.

me2d44
28. 11. 2023 14:33
Odpovědět  Velitel

Já bych jen dodal: Litinu, aby se fragmentovala, musí výrobce umět vyrobit – dneska to neumí ani v “technologicky” vyspělých USA. Je houby platné, když mám “ukradené” patenty v trazoru, když není nikdo, kdo by je POCHOPIL a dokázal využít – a při hladu po zdrojích to ani nejde!

Albi
28. 11. 2023 17:48
Odpovědět  Velitel

Začínám EU litovat.
Tak dlouho už se snaží o sebevraždu a nikde žádná soucitná duše, která by ji konečně dorazila.

Standa
28. 11. 2023 23:37
Odpovědět  Albi

Hluboký soucit je lidská stránka ! Lituji EU! Dorazí se sama!
Ovšem také lituji české politiky, kteří ji adorují! Ty bych rád dorazil sám!

Pijack
28. 11. 2023 08:38
Odpovědět  Velitel

…”formy lze vyrábět paralelně”… máte tím na mysli sériově? Doufám.

Boomer
28. 11. 2023 11:28
Odpovědět  Pijack

.. mezi oběma pojmy ve vztahu k výrobní technologii je rozdíl.
K sériové výrobě potřebujete jednu ucelenou řadu speciálních strojů a nástrojů, na kterých jsou prováděny jednotlivé výrobní operace. Chcete-li zvýšit sériovou produkci, musíte mít další ucelenou řadu strojů a nástrojů. Máte-li k dispozici více takových řad současně, už můžete mluvit o paralelní výrobě.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pijack
29. 11. 2023 08:07
Odpovědět  Boomer

Dyk já vím, jen jsem se nesměle zeptal… co když došlo k záměně pojmů… no 🙂

Punk
28. 11. 2023 12:29
Odpovědět  Pijack

Zjednodušeně, i když to Boomer vysvětlil hezky. Je relativně jednodušší a rychlejší nasekat více pískových forem a zalít je najednou z jedné kokily taveniny, než je postupně kovat.

ModrýKlokan
28. 11. 2023 15:16
Odpovědět  Punk

Přesně

Boomer
28. 11. 2023 16:50
Odpovědět  Punk

.. kovací zápustky jsou výrobně náročné a tudíž velmi drahé, podléhají opotřebení, kdežto pískové formy tvarovací linka chrlí jako Baťa cvičky. A změna rozměrů a tvaru pískové formy je prkotina…

Pijack
29. 11. 2023 08:07
Odpovědět  Boomer

Díky za vysvětlení.

Boomer
29. 11. 2023 10:31
Odpovědět  Pijack

..rádo se stalo.

ModrýKlokan
30. 11. 2023 00:40
Odpovědět  Boomer

Jinak jsi zcela zdráv? Já jen, že skoro identicky a zbytečně opakuješ Punkův příspěvek. Nevím, zda v tomto případě platí “opakování, matka moudrosti”.

Standa
30. 11. 2023 05:37
Odpovědět  ModrýKlokan

Všiml jsem už, neustále pouškují jeden druhého.!

Pijack
28. 11. 2023 08:25
Ohodnotit příspěvek :
     

Skvělé počteníčko Peter 008, i s tou trochou ironie. Ta k tomu patří.
Ostatně k věci – když sledujeme úpadek Americké infrastruktury – kdysi slavně rovné silnice, tunely, mosty… dnes již zalátané a děravé a mosty na konci životnosti… tak tenhle rozpad nezůstane sám sebou. Stejně se rozpadá i průmysl – takže zbrojní průmysl z logiky věci nemůže být jiný. Pro USA je neodvratitelné dilema – jak oživit uvadající ekonomiku, když nelze oživit sílu dolaru. Ono se totiž za bezcenné papírky moc vybudovat nedá… leda na dluh. A toho už mají USA až po uši.

Vladimír
28. 11. 2023 09:03
Ohodnotit příspěvek :
     

USA fungují, když je možné někoho zkorumpovat a potom rozkrádat a okrádat jeho zemi. S Ruskem to šlo dobře, s Čínou už tak moc ne, a teď jsou na řadě EU a menší země – jenže ty už tolik dát nemohou. No, pokud se jim podaří naráz vysát třeba Argentinu a Kazachstán, tak by to snad stačit mohlo.

Frank1
28. 11. 2023 11:02
Odpovědět  Vladimír

Koncem nevolnictvi prisel konec slechtickych parazitu, kteri tvrdili, ze jejich postaveni jim dal pan Buh. Ten jim dal pry pravo zotrocit sve poddane. Zejmena Habsburkove se tim ohaneli, aby zduraznili svou legitimitu vladnout.
Konec kolonii se nekonal. Ty staty se staly jenom na oko samostatne. Parazitismus kolonialistu trval ve skrytu dal.
Cesko sklouzlo za cinkani klicema o Sametu s radostnym hykanim nasledujic kulisaka Lahvone na zapad a stalo se kolonii, kterou KoZa okamzite vykradl a rozkradl. Cely majetek, ktery znarodnili komuniste patril lidem. Ted nam uz nepatri ani vodni zdroje.
Ted pomalu konci i globalni parazite, kteri ty kolonie drzely v poslusnosti a to je podminka, aby se zacalo znovu. Znarodnenim toho, co se rozkradlo. Pak teprve se dostaneme z dluhu a kupredu. Bez vstupu do BRICS to nepujde.

ModrýKlokan
28. 11. 2023 15:21
Odpovědět  Frank1

Vidím to taky tak. Bohužel ovce asi ani netuší, jakým jazykem mluvíte, natož aby něco pochopily. Tak asi polovina lidí v ČR jsou naprostí debilové.

zdendulka
28. 11. 2023 10:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak to mi spadla čelist….. tohle už není ani k smíchu….. to je prostě šílený náhled do reality za oponou …. neskutečné……díky…

Jarda
28. 11. 2023 12:54
Odpovědět  zdendulka

Může se snad někdo domnívat, že by napříkled veřejné záchodky pod vedením Fialy fungovaly? Já si to nemyslím.

Standa
28. 11. 2023 13:37
Odpovědět  Jarda

Ale fungovaly! Pajcku na ruku, papír zvlášt,důchodci se.ou více takže příplatek, voda na umytí na kartu.Politický náměstek při ruce!A projev , jak jsou Češi zasr.ní!On by Vám to politicky vysvětlil!

Frank1
28. 11. 2023 10:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Natistene pytle penez prece nikoho nezachrani. Pomahaji ale odvracovat neodvratny kolaps KoZa. Takhle vyrabene granaty v USA pak stoji tisice $ za kus. Rusove je umeji vyrobit 10 x lacineji. Jak je vyrabeji tady neukazuji. Ruske delostrelectvo bylo odjakziva pateri ruske armady. Ted tu pater doplnuji rakety a drony.

Lubek
28. 11. 2023 15:29
Ohodnotit příspěvek :
     

DejaVu? Asi nie, lebo ja som brigádoval pri horizontálnom hydraulickom lise na ťahanie nábojníc ako študent v ČSSR.
Už si nepamätám, či nábojnice boli kalibru 100, resp. 120mm. Neboli mosadzné, bola to nejaká hlbokoťažná oceľ. V tej dobe ma to nezaujímalo. Lis vysúval na dve strany tlačné trny proti prietlačnému oku. Za ovládaním lisu sedela dáka teta, pri trnoch sme stáli z každej strany lisu brigádnik. Naša úloha bola zobrať hrubostenný “hrniec” cca 16kg do rúk, predpažiť s ním a navliecť ho na trn, pohybujúci sa proti oku. Operácia bola za studena. Pretláčaný kov nábojnice cez oko doslova reval. Tlmiče hluku sme nemali. V tej dobe sa teké veci nepoužívali.
Po pretlačení sa trn vracal s vytiahnutou nábojnicou ešte valcovitou. Museli sme nábojnicu z trnu stiahnuť, dať do bedne, zobrať z druhej bedne ďalšiu hrubostennú vázu, navliecť na trn…
Pracovné prostredie dielne bolo +/- rovnaké, ako je na obrázkoch. Ibaže ja som v Strojárňach brigádoval niekedy v osemdesiatych rokoch minulého storočia.

Standa
28. 11. 2023 17:23
Odpovědět  Lubek

,,brigádoval niekedy v osemdesiatych rokoch minulého storočia.” To jsem brigádoval v šedesátých letech ve Světlé nad Sázavou 12.ctky o víkendech ve sklárně na Simaxu.

Frank1
29. 11. 2023 08:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Ty snimky mi pripomnely CKD Stalingrad zavod Elektrotechnika sedesatych let. Vyrobni haly tam tenkrat vypadaly lepe jak tady na snimcich z USA. Tam je to manufaktura s kterou US chamtivci chteji porazit Rusko. V USA maji prachy jen zlodeji, delnici drou ve spine na zastaralych masinach a vyrobnich procesech.

PENNYS
29. 11. 2023 11:48
Ohodnotit příspěvek :
     

ROSSIA NEPRISTOUPI K MIROVYM JEDNANÍM S UKRAJINOU!!! ROSSIA VYHRAVA- UKRAJINA MUSI KAPITULOVAT, UKRAJINU OPET PRIPOJIT K RF, NEBO UDELAT Z UKRAJINY NARAZNIKOVY NEUTRALNÍ STÁT- KTEROU BUDE RF DOHLÍZET ,HLAVNE ZÁPAD A USA MUSI RUSKU ZAPLATIT VALEČNE REPATRIACE!!!
(opravdu Scott Ritter, zna dost dobre RUSKY NAROD)

PENNYS
29. 11. 2023 14:50
Ohodnotit příspěvek :
     
PřemekJ
29. 11. 2023 19:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Mám docela psinu z té arogantní tuposti představitelů současné naší vrchnosti, bránící jim plně pochopit to, co je brzy čeká. Sloužíš satanovi? Tak s ním tahej klády!

Joe Arp
29. 11. 2023 20:05
Odpovědět  PřemekJ

Arog. tupost? Nikoli! Noty z ciziny a vědomí beztrestnosti. Hlavně, aby ti ta “psina” vydržela!