blog

Střety v severním Kosovu – KFOR používá střelné zbraně

Střety v severním Kosovu – KFOR používá střelné zbraně

Nevím, co přesně se laskavý čtenář mohl dozvědět o eskalaci v Kosovu v posledních dnech, či spíše hodinách, ale nejspíše něco o krvelačných Srbech, spojení s Putinem a nebohých vojácích KFOR, kteří se snaží zachránit mír. Nic ovšem nemůže být vzdálenější pravdě.

Po pátečních střetech mezi policií a srbskými civilisty v Srby obývaném městě Zvečan na severu Kosova se kosovské síly, zřejmě podporované „mírovými jednotkami“ KFOR, v pondělí znovu pokusily zaútočit na radnici. V pondělí došlo ke srážkám a explozím. Jsou hlášeni zranění.

Jak uvádí RT z Kosova, již několik hodin dochází k vážným střetům mezi srbskou většinou obyvatelstva v severním Kosovu na jedné straně a kosovskými policejními silami a KFOR na straně druhé. Síly KFOR údajně použily střelné zbraně proti neozbrojeným civilistům, někteří byli zraněni.

Podle dalších informací kosovské albánské policejní síly zahájily palbu na srbské civilisty.

RT Balkan také uvádí, že několik srbských komunit v regionu je od časných ranních hodin ve „stavu obležení“, včetně obce Zvečan, která se v pátek stala dějištěm pokusu kosovské policie zaútočit na obecní správu.

Důvodem dnešních střetů byl zřejmě obnovený pokus dostat obecní správu Zvečan pod kontrolu Kosova. Podle zpráv ze srbské strany se střetů kromě kosovsko-albánských policejních sil zúčastnily i ozbrojené síly KFOR. Videa ukazují, jak lidé útočící na radnici zatlačují srbské obránce na předpolí radnice o několik desítek metrů.

Kolem 16:30 vypukl násilný konflikt mezi příslušníky KFOR a Srby, kteří si sedli před speciální vozidlo KFOR a nedovolili posádce vystoupit. Ve městě byly slyšet výbuchy.

Eskalace v pondělí zasáhla i srbské komunity Zubin Potok a Leposavić.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov pouze v pondělí ráno varoval před eskalací v Kosovu.

“Ve středu Evropy se schyluje k velkému výbuchu. Právě to místo, kde NATO v roce 1999 provedlo agresi proti Jugoslávii v rozporu se všemi myslitelnými principy Helsinského závěrečného aktu a dokumentů OBSE. Situace je znepokojivá, ale Západ nastoupil na kurz naprostého podřízení se pro všechny, kteří jakýmkoliv způsobem vyjadřují svůj vlastní názor,“ citovala Lavrova RIA Novosti.

Srbský ministr obrany Miloš Vučević předchozího dne řekl, že napětí v Kosovu dosáhlo nového maxima a hrozí, že přeroste v ozbrojený konflikt. Jednotky srbské armády kvůli eskalaci napětí nadále obsazují pozice poblíž administrativní hranice Kosova.

Asi 50 demonstrantů bylo hospitalizováno se zraněními v nedaleké Mitrovici a dva byli přijati na pohotovost, uvedla RT Balkan. 25 vojáků KFOR bylo zraněno při boji zblízka, oznámily síly v prohlášení.

Napětí v severním Kosovu zůstává vysoké od dubna, kdy srbská většina v regionu bojkotovala volby podporované administrativou etnických Albánců v Prištině. Kosovské úřady považovaly výsledky voleb – v nichž zvítězili čtyři starostové etnických Albánců v nesporných závodech – za legitimní, a to i přes účast nižší než 4 %.

Po pondělní potyčce NATO a Srbů obvinili západní představitelé srbské demonstranty z podněcování k násilí. Srbský prezident Aleksandar Vučič obvinil kosovského albánského premiéra Albina Kurtiho ze snahy „vyprovokovat velký konflikt mezi Srby a NATO“ a varoval, že Srbsko „nedopustí pogrom nebo zabíjení svých lidí“.

MUDr. Ivan David fb

sdílet na

40 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Pavel K
31. 5. 2023 10:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Gosudar by udělal nejlépe kdyby to vzal šmahem z jedné vody načisto, protože ti vobřezanci pokoj nedají. Teče jim do bot, tak rozdmíchávají bojůvky a zasmraďují ozón. Já jsem připraven a smířen, jen těch papoušků mi je líto ti za nic nemohou, to lidi. 🙄🤦‍♂️🤦‍♂️💩

Rattus
31. 5. 2023 14:09
Odpovědět  Pavel K

Já to mám totéž,jen místo papoušků mám ty laboratorní myšouny.

Pavel K
31. 5. 2023 18:11
Odpovědět  Rattus

Já tě zdravím, delší čas nebyls viděn. Jinak hlásím čisté sklepní prostory, ale nebylo to bez ztráty kytičky, jednu noc mě udělali několik vrabců a škoda dobře 14 tisíc. Ale hlavně chovatelská škoda, málem jsem brečel. Pak jsem jim vykopal válečnou sekeru. Mám v telefonu fotky ten výřad. Si mysleli, že se mnou vyjebou, kulový. Už mám něco za sebou né?!! Můžu jít rovnou k těm muzikantům. 🤣🙄👍🙋‍♂️

31. 5. 2023 15:54
Odpovědět  Pavel K

Třeba uhynou jen vládní papagajové.

Pavel K
31. 5. 2023 18:12

Tak to je OK, já mám štábní. 🤣🙋‍♂️

Helena
31. 5. 2023 10:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Koho to může ještě překvapit? USA rozjíždí majdany kolem ruských hranic, čím víc, tím pro usáky líp. Potřebují víc a víc základen kolem ruských hranic. USA je na dně. Jediné, co je může zachránit, je obklíčit, vyvolat pořádnou šarvátku a proměnit ji ve velkou válku. Pak Rusko vydrancovat, vykrást a USA si může dalších 50-100 let dobře žít. V Rusku je nerostného bohatství přehršle.
Obávám se, že k tomu tu opravdu dojde. Jim na lidech v býv. vých. bloku nezáleží, nejsou pro USA nic, lidé býv. vých. bloku jsou pro USA míň než veš. Neznamenáme pro ně N I C !!!

Helena
31. 5. 2023 12:55
Odpovědět  Helena

A protože jim na lidech z býv. vých. bloku nezáleží, neexistují pro ně vůbec jako lidský tvor, pošlou je do té jimi vyvolané války, aby se tam pozabíjeli navzájem a utvořili jim otevřené dveře do Ruska.
Jsme pro ně méně než Afgháci, Iráčani, Srbové, jsme pro ně méně než špína. Proto jezdí ODS do USA pro rozkazy, proto to nabírá na obrátkách.

31. 5. 2023 16:23
Odpovědět  Helena

Heleno, pusťte si toto od času:14:57. To relevantní trvá jen necelé dvě minuty, ale stojí to za to:
https://odysee.com/@Spolek-Svobodn%C3%A9-r%C3%A1dio:7/2023-05-23-studio-beta-jan-skalick%C3%BD-s:d
Já doposud používal používal pojem kolonie ve vztahu k nám jako metaforu vystihující naši pozici v globálním světě, ale do této chvíle jsem nevěděl, že se o nás jako o budoucí kolonii, a zda zavést vůči nám tvrdý přístup (USA), nebo měkký (Německo) skutečně jednalo! Zvítězil – po té co byl 30.11.1989 zavražděn německý zastánce měkkého přístupu -, ten tvrdý, prosazovaný ušáky (tedy CIA).
Jo, a ještě jedna světoborná událost se uděla 30.11.1989. Svobodné slovo se osvobodilo z totalitní krutovlády a přineslo obsáhlý životopis pod názvem “Kdo je Václav Havel”.

Albi
31. 5. 2023 19:26

Zajímavé, dík za odkaz.
Zatím jsem si poslechla jen kus – od té 14.57 min a ještě asi dalších 40 minut – ostatní doposlechnu později, ale měla jsem sto chutí dál neposlouchat. Jenže mi to nedalo. Ale začínám rozumět lidem, kteří se nezajímají. K tomu je dovedlo vědomí absolutní bezmoci.
Slyšet to takhle, to je opravdu – pro to nenacházím slova.

31. 5. 2023 20:19
Odpovědět  jiří

Myslíte to dobře, ale v mém případě mimo mísu. I tak ale díky. O té swini jsem věděl své už dávno před hadrákem – včetně věcí, které doteď ani na alternativě nerezonují. Nakonec ale proč taky. Normálům stačí, co už vědí, a havloidi ho budou uctívat i kdyby jim nas-ral do držky, jak jsem se přesvědčil, když jsem se jim snažil v éře hadráku vysvětlit, co je to za skunka. Marnost, marnost, a nic než marnost. Akorát jsem se parkrát popral. Ale taky dobrý. Tehdá jsem byl ještě jura a aspoň jsem věděl, že žiju.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy
31. 5. 2023 20:06
Odpovědět  Helena

V tom máte pravdu, že pro ně nejsme nic, ale takto to nedopadne. Myslím si, že spíše zmizí amíci z povrchu planety, než to, že by Rusové prohráli. Ono se zdá, že Gosudar stále váhá, ale pozor, myslím si, že to přichází k bodu, kdy, amíci dostanou pořádnou ránu. Možná je to promění v malou myšku, versus nebojácný kocour. Ale my to určitě odneseme i když Gosudar ví, že i tady je ještě mnoho normálních jedinců a přátel Ruska. Tím, jak tu eskalaci amíci stupňují, se vše může přihodit již v létě. Jak by řekl Milan, jenom tak šamaním, ale tak nějak se mi to jeví.

unor 2022
31. 5. 2023 11:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Cim dal tim vice je jasnejsi, co je ve skutecnosti soucasny zapad a jeho predni reprezentant USA.
Ani totalne spolecensky slepy to uz nemuze nevidet.

Albi
31. 5. 2023 11:29
Odpovědět  unor 2022

Ale může se tak tvářit a taky to dělá.
Protože to západní pozlátko z dálky pořád ještě pro mnoho lidí vypadá jako ryzí zlato nebo diamant a nepozná se, že to pozlátko je dnes už jen kus rezavého rozpadajícího plechu a diamant střep obyčejného skla.

Autor
31. 5. 2023 12:33
Odpovědět  Albi

Pro lidi je mnohem jednodušší všechno hodnotit výší konta, majetkem, tím co si kdo co může dovolit. To sde dá spočítat. Kritéria jako schopnost doopravdy myslet, chovat se normálně, ctít tradice, vážit si poctivosti se nedají měřit a tím “jakoby” hodnotit. Ne náhodou Američané a Angličané vše škatulkují, seřazují, viz třeba “detektor lži” , IQ testy atd atd

Proto taky nakonec skončí “hodně slavně” pořádným krachem. Nechápou podstatu bytí. Ale to ti jejich příznivci i ti “mlčící” taky. I když se tím vždycky honosili,nechápou realitu.

Albi
31. 5. 2023 13:01
Odpovědět  Peter 008

Přesně tak. To nejsou viditelné hodnoty, ty se majetkem vyčíslit nedají.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Teuton
31. 5. 2023 11:04
Ohodnotit příspěvek :
     

Copak Kosovo, ale koukněte se u nás, kdo je takříkajíc u vesla. Hysterická a stupidní samice, ministryně obrany Černochová, které vyloženě hrabe z toho, že nemá vlastní děti a že se jí chlapi bojí a odmítají ji. Pak takzvaný generál Rehka, který opakovaně vykřikuje, že bude válka a že každého z nás do ní zapojí. A komik nejvyšší, vrchní vibrátor BIS, podpraporčík Michal Čoudelka, který má mezi podřízenými přezdívku Trotl a o kterém je známo, že si do intimních dutin pravidelně vtírá kokainovou pastu. A do toho vykřikuje prasopes z ODS, Novotný, že je potřeba občany ČR podřezávat a zabíjet jim děti, aby se probrali, přičemž policie a justice v tom nevidí nic závadného. Připadá vám, že žijeme v normální zemi ?

Rattus
31. 5. 2023 14:14
Odpovědět  Teuton

Otázka je zda žijeme ještě ve své zemi,nebo už jen na draze zapůjčeném území.

Jaris
1. 6. 2023 03:19
Odpovědět  Teuton

Reporyjska kreatura si to vykrikovat muzet, jelikoz je prasivy, inteligencne tupy zidak. Umite si vsak predstavit to toco, kdyby to bylo obracene a lidi by zacali vykrikovat, ze podrezavat zidy a zabijet jejich deti je OK ne-li uzitecne?

zuzana
31. 5. 2023 11:50
Ohodnotit příspěvek :
     

Vučić: Účelem eskalace v Kosovu je střet Srbska s NATO

https://aktax.cz/vucic-ucelem-eskalace-v-kosovu-je-stret-srbska-s-nato/

José
31. 5. 2023 12:05
Ohodnotit příspěvek :
     

Je to naprosto jasné. Oni vidí, že jim na Ukrajině teče do bot a tak potřebují založit co nejvíce ohnisek požáru. Ať je to Sýrie, Irán, Gruzie, Arménie…
Chtějí s sebou do pekel stáhnout co možná nejvíce lidí, jinak to nevidím. Připomíná mi to běsnění Němců na konci II. sv. války

Helena
31. 5. 2023 12:41
Odpovědět  José

Nepovedlo se jim jediné – a to Turecko. I když i Erďa může změnit názor a udělat otočku – jako Zeman, když ho přiškrtili. Je jasné, že USA se plazí kolem Ruska jako had a stahuje se ke škrtícímu smrtelnému aktu. Jde jen o to, jak dlouho budou všichni kolem ruských hranic usáky slepě poslouchat v sebevražedné poslušnosti, než zjistí, že USA už dávno nemá moc ani peníze.

Lékořice ok
31. 5. 2023 13:51
Odpovědět  Helena

Dotaz. Jak se bojuje s hadem? Neměla by se mu useknout hlava? Jakým ostřím? Kdo to ostří nabrousí? Nezbývá než doufat, že se taková síla najde.

31. 5. 2023 16:31
Odpovědět  Lékořice ok

Nejlíp mu klackem přerazit páteř.

Jaris
1. 6. 2023 03:26
Odpovědět  Helena

Zemana nebylo potreba priskrcovat. Byl to od sameho zacatku krivak, ktery si hral na moudreho mudrlanta a udeloval vsem knizeci rady. Vlezprdelista teroristickeho Izraele a zidu, kteri mu byli blizsi nez Cesky narod. Presvedcen sam o sve velikosti ‘uzasneho statnika’, delal na mezinarodni scene akorat ostudu CR. Odporny clovek.

eFPe
31. 5. 2023 12:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Tu Srbsko kosovský konflikt, tu Izraelsko arabský, Tu nepokoje v Súdánu, pokud se to bude hodit, vyvolají to jinde. Arménie, Turecko resp. Kurdové, Kolumbie, je to furt stejná písnička a lidi prostě budou muset prozřít.Nesledovat to čím nás krmí televize protože to je jeden informátor a druzí si to jen dochutí podle libosti. To co se dnes nazývá demokracií je vyprázdněný pojem.Používají to tu jako vějičku tu jako hůl.Jenže dokud budou mladí čučet do mobilů a staří na tv obrazovky situace se k lepšímu neposune.

zuzana
31. 5. 2023 12:40
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko kritizuje „lživou propagandu“ Západu, NATO posílá do Kosova další vojáky

https://aktax.cz/rusko-kritizuje-lzivou-propagandu-zapadu-nato-posila-do-kosova-dalsi-vojaky/

Pavel K
31. 5. 2023 13:15
Odpovědět  zuzana

Kdoví co z toho vzejde, tak jsou jiní kabrňáci a horké hlavy než tuna u nás. My bychom se možná tak akorát poprali mezi sebou, stačí sednout do auta a jet někam na vyhlídkovou jízdu a přitom se kochat. Nestačíte počítat ty pěsti, podříznutí a jiné posunky. Lidi jsou už napnutí a agresivní. Jestli to udělá bum, tak bude veselo. Ále prdím na to, stejně mě nikdo nevěří, jako třeba segra s kterou jsem teď dotelefonoval. Když jsem ji řekl, že se taky může stát, žer důchody přestanou chodit, tak prý to není možný, to by nám NEUDĚLALI. 🤣🤣🤣🤣

Pavel z Moravy
31. 5. 2023 20:29
Odpovědět  Pavel K

To je přesně ono, když říkají to by nám neudělali. Kur.wa udělali již jiné věci, to samé my říká syn, že toto mumlají jeho vzdělaní spolupracovníci, všichni voliči pětikolky. Jich se důchod samozřejmě netýká teď. Ale do budoucna ho vůbec mít nemusí. Syn mi říká, říkám jim a proč by musel být, prostě nebude a basta. Říká se, že důchody zařídil Bismarc, já tedy nevím jestli ano nebo ne, ale jedno je jisté, tak jak je vládní banda zajistila, tak je může také vzít. Na to se dá říci jediné, ty prostoto. A segře poraď, že si může přečíst knihu Martína Guevarry- Můj bratr CHE. Martín tam krásně popisuje co se děje, když je vyhlášen státní krach. Ten tam byl někdy kolem roku 2000. Já nevím, my jsme alespoň v obraze a víme co nás čeká, ale ten 80 % zbytek populace se bude za chvíli ptát, Co se děje? A co my můžeme říci, vy jste měli 20- 30 letý zimní spánek, nebo co? Čau kamaráde a opatruj si ty své papouchy, ti nezklamou, ti určitě LGBTIQ terapií netrpí.

Pavel K
1. 6. 2023 08:03
Odpovědět  Pavel z Moravy

Ále taky se někdy objeví buzna, jéjej. Ti maj podobné povahy jako člověk, si nevybereš. Jen krátce, jo a jak ty důchody přišly tak zase mohou odejíti. Vládnou nám zloduši a těm žádná židovina není cizí. 🙋‍♂️

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Velitel
31. 5. 2023 13:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Zásadní problém jsou neozbrojení obyvatelé, pár lehkých kulometů a sem tam nějak PRG7 by KFOR a NATO vysvětlilo jak se to s okupačními sílami má a na světových trzích by stouspla cena zinku na rakve pro tyhle nezvané mírotvůrce.
USA už má nacvičeno jak se rychle dekovat z Afganistanu a jako každá armáda potřebuje trénovat tak proč jím to nedopřát a to kosvské překladiště Afganského opia neuzavřít.

Gales
31. 5. 2023 13:54
Ohodnotit příspěvek :
     

Takže se PMC Wagner přesune na jiné ,,pracoviště”. Dobro došli.

Markýza
31. 5. 2023 13:59
Odpovědět  Gales

Nojo, vypadá to. V Africe je momentálně nepotřebujou – i když kdoví, my se tady dozvíme prd.

Pavel K
31. 5. 2023 18:16
Odpovědět  Markýza

Aby vám jednoho dne neběhali po zahradě až Signalista vypustí signály a jsou tuna hned. 🤣🙋‍♂️

Markýza
31. 5. 2023 20:08
Odpovědět  Pavel K

Ale huš, dejte pokoj! To je, jako byste mi přál kudlu v zádech a ne v guláši!

Pavel K
1. 6. 2023 08:10
Odpovědět  Markýza

Špatně huš pochopeno, já myslel při čištění a pulírování naší země od fašistů a nácků. Práci za hloupé neschopné čechy né, kterou si měli zařídit samy. Vy nejste fašoun, vy byste vyšla na zápraží s chlebem a solí, kořalou a obdařila naše znovuosvoboditele nějakým tím francouzákem. 🤣🙄😊🙋‍♂️

Markýza
1. 6. 2023 09:31
Odpovědět  Pavel K

Francouzákem….no, to záleží na tom, který myslíte 😎 Heleďte, my tu zas tolik fašounů nemáme, aby sem musel kuchtík. Ať si raději kuchtí tam, kde je skutečně divoko. Jak říkám – dobrý sluha – špatný pán. Mně se fakt nelíbí i když uznávám, že pracuje účinně. To ale kalovka taky a rozhodně bych ji nezvala do kuchyně.

Pavel K
1. 6. 2023 11:52
Odpovědět  Markýza

Nojo no, ale určité životní situace jsou nám podle všeho souzeny a nic s tím nenaděláme. On si každý myslí jak nad něčím vyzrál (vyhrál, vyjebal) a ono to přijde z druhé strany kde to nečekal. A je to. 😢 😊

Pavel K
31. 5. 2023 18:14
Odpovědět  Gales

🤣 🤣 🤣 🤣 👍 👍
Však to někde píšu, že by Gosudar měl vzít šmahem a načisto.

Karel
31. 5. 2023 22:52
Ohodnotit příspěvek :
     

Američané potřebují nový důvod k humanitárnímu bombardování Srbska. A Kosovo se jim k tomu hodí nejlíp.