blogpolitika

Radosti demokracie. Většina obyvatel socialistických zemí uvedla, že „za komunistů“ se žilo lépe 

Výsledky dnes prakticky 34 let nadvlády demokracie … Jen dodám, že tu chybí jak bývalé východní Německo, tak Bělorusko. Jugoslávie je rozdrobena.

https://aftershock.news/?q=node/1327024

Překlad netřeba: Peter 008

sdílet na

134 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Honzas
27. 12. 2023 22:19
Ohodnotit příspěvek :
     

Komunistickou ideologii vystřídala totalita peněz. Jakápak demokracie? Vládnou tady pořád stejný lidé. O tom co se tady bude dít bylo rozhodnuto už v roce 1987. Karty byly rozdány a komparz jim to za dva roky odcinkal.

Jaro Jaroslav
27. 12. 2023 22:39
Odpovědět  Honzas

Komunizmus bol okradanie človeka človekom, a kapitalizmus je okradanie človekom človeka. Svet potrebuje Tretiu cestu, kde duchovno a dobro bude vládnuť nad materiálom!

Tupý hulvát
28. 12. 2023 08:42
Odpovědět  Jaro Jaroslav

Koho za socializmu naprostá většina lidí okrádala,tak leda sama sebe,ty jsi tak chytrý,až se z tebe snad poeru!

Pavel z Moravy.
28. 12. 2023 09:24
Odpovědět  Tupý hulvát

To máte těžké, oni takovým a podobným vložili do mozku manuál a ten jim předepisuje říkat takové doslovné pí….ny. Copak jim můžete říci, že člověk který pracoval si i normálně a důstojně žil, měl vše potřebné k životu a k chodu rodiny? Já tedy žádné stresy neměl. Stát se o lidi staral a dával jim v rámci možností vše co potřebovali. Jo, že z nich nenadělal milionáře, to samozřejmě některým vadí. A nikomu člověk do prde.le lézt nemusel. Když byl člověk v odborech a někdo se po někom chtěl vozit, odbory vždy pomohly a mohl to být třeba i náměstek, dostal kartáč a konec. Zeptejte se dnešních obyčejných zaměstnanců jak s nimi šéfové zacházejí. To je k zblití jak s nimi zametají a oni drží tlamu, protože potřebují i to mizerné zaměstnání. Problém tohoto panstva co si zde čuchlo k moci je, že každý z nich chtěl být hned milionář a se svými zaměstnanci jedná povětšinou jak s otroky. Český kapitalista, kterého západ stvořil je ten největší vydřiduch. Tady přestává veškerá legrace. On pobírá miliony a svým chudým pohodí drobky a ještě je buzeruje. Do ři.ti s tímto profláklým systémem. Každý ať si udělá obrázek sám, jak se mu žilo kdysi a jak se mu žije nyní. A komu se to nyní líbí,

Pavel z Moravy.
28. 12. 2023 09:25
Odpovědět  Pavel z Moravy.

nic proti tomu, je to jeho věc, každý máme svůj názor a své zkušenosti.

Honza 1966
28. 12. 2023 09:55
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Samozřejmě máte v bezcitelnosti zbohatlíků pravdu. Ale jsou to většinou potomci těch, co v minulém režimu jim zadělali na lehkou cestu k penězům a moci. Já prožil v reálném socíku takřka čtvrtstoletí, po majetku jsem nikdy netoužil. Vždy mi stačilo jen tolik, kolik potřebuji k životu. Byl jsem dělník, který po maturitě(Marečku podejte mi pero) raději zůstal dělníkem, od 1997 živnostník bez zaměstnanců. Nevlastním žádné rekreační objekty, nevlastním ani dům ani byt, bydlíme v nájmu. Jedinkrát jsem byl u moře v Chorvatsku, pěkné, ale u nás je je to ještě hezčí, hlavně v Jeseníkách a Beskydech. Takže vlastně žiji stejně, jak před dejme tomu pětatřiceti lety. Ale jeden rozdíl tu je a pro mne zásadní. Nikdo se o mne nezajímá, nikdo mi nenařizuje jak se mám chovat, jak mám vypadat, co mám číst, co mám poslouchat atd. O volbách ani nemluvě, jednotná kandidátka nebyla žádná volba, jen odevzdání hlasu. Teď se do mne zase všichni pustíte, že nevidím souvislosti, že jsem jen slepá ovce a že svým postojem škodím zdravému uvědomění obyvatelstva. I když nikomu neubližuji, tak asi, tak jak tak, jsem škůdce. A to jen proto, že jsou mi všechny ideologie ukradené.

Albi
28. 12. 2023 10:47
Odpovědět  Honza 1966

Nepustím se do vás, ale – dnes vám opravdu NIKDO nenařizuje, co číst a co říkat? Omlouvám se, ale to bude nejspíš tím – ne že se o vás nikdo nezajímá, ale že VY nikoho nezajímáte.
Ano – jednotná kandidátka už dlouhá léta neexistuje, ale – jak podivné – vždycky volby vyhrají ti “správní” – čím to vysvětlíte?

A že vám nikdo “nenařizuje jak se máte chovat, jak máte vypadat”? Zkuste si někdy v létě, až budete nostzit jen tričko s krátkým rukávem namalovat na předloktí třeba jen tuší neboinkoustem německo-ukrajinské symboly a projděte se po náměstích – uvidíme. Tedy – nejste-li ukrajinský válečný uprchlík, nejlépe z regionu, kam zatím nedopadla ani jedna raketa apod.
A nepamatujete si, že před časem “vypnuli některé weby? Samozřejmě jen vybrané To nebyla cenzura? Kdo ty weby vypnul – adminové? Jen tak, z plezíru?

Ale máte pravdu, cestovat můžete kdykoliv a kamkoliv (mimo Ruska, Číny) bez zábran a následků – ale stačí to? A může tak cestovat kdokoliv?

Albi
28. 12. 2023 10:56
Odpovědět  Albi

Píšete, že bydlíte v nájmu.
Asi před 14 dny jsem četla na Seznamu nebo Novinkách, článek o pracujících bezdomovcích! Víte proč takový “nonsens”.
Ti lidé normálně chodí každý den do zaměstnání, ale nemohou z výdělku platit nájem – takže bydlí v ubytovnách nebo nebo různě v ulicích, parcích, nádražích (pokud je odtamtud nevyženou.

Víte co je váš – a nejenm váš problém? Že hodnotíte – srovnáváte jen jednu skupinu lidí. Jenže např. i bezdomovci patří do společnosti, i když je většina lidí a bohužel i představitelé státu jako lidi neberou – jsou to jen obtížný póvl, pro které mají jedinou radu – mají pracovat a pokud jim výdělek nestačí na nájem, jídlo, energie,šetření si na důchod apod., mají si najít výnosnější zaměstnání.
Problém je v tom, že nikde nikdo nepíše, na kterém stromě rostou výhodné nabídky práce, placené třeba jen polovinou sumy, kterou dostávají za svou demolici republiky naši vládní politici.

Nic ve zlém, ale hodnoťte situaci společnosti vcelku, nevybírejte si jen to, co se vám momentálně hodí.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Nadia369
28. 12. 2023 13:08
Odpovědět  Albi

Lip bych to nenapsala Albi. Pan asi zije ve sve vlastni bubline a proto mozna vidi jen to, co videt chce. Ale nemyslim to ve zlem, kazdy vidi svet jinak.Jen si mozna neuvedomuje, ze jeho zivot pokracoval na tom, co ti komunisti vybudovali.Tento rezim nebuduje, pouze nici vse co bylo vybudovano a bylo pro lidi dobre a prospesne.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Aragonit
28. 12. 2023 18:40
Odpovědět  Nadia369

Úplný súhlas
mňa nas.era tá neskutočná arogancia politikov a mocných a potom to že nás cenzurujú v blogoch na Google tým že jednoducho vyradia pravidelne vždy po určitej dobe celý link spravodajstva, ktoré im nevyhovuje. Ešte že sa nám podarilo zmeniť vládu. Žvot sa premenil na peklo väčšine ľudí okrem smetánky hercov podnikateľov a politikov.

Honza 1966
29. 12. 2023 08:24
Odpovědět  Nadia369

No tak to jste vedle, jak ta jedle. Naše rodina má domek, jen jsem se jako nejstarší vzdal dědictví, protože jsem se první, ještě za minulého režimu osamostatnil ve 22 letech. Dům postavil prapraděda Vaňkát v roce 1891, rozšířil ho praděda(prapradědův zeť Engelbergt Builgel), bylo v něm provozováno dámské krejčovstvi. Za války dvakrát seděl, v podstatě za to, že nevstoupil jako němec do NSDAP. V květnu 45 ho Rusové internovali, ale za pár dní ho pustili, protože byl silný antinacista. Bohužel zemřel těsně před mým narozením, prý se na pravnuka moc a moc těšil. Ale jeho sestra, která bydlela u nás až do mých školních let, měla hrozně ráda, říkala mi Chánzik, šla sem, něco pro tebe mám. Nechápal jsem jako dítě, že jí někteří sousedé nadávají, že je špinavá němka, jiní zdraví vás slečno Bujgelová, jak slouží zdravíčko. Krejčovství v prdeli od 48, všichni předci mrtví, z výdobytků budování socialismu nic nezneužívám, jasný?

Honza 1966
29. 12. 2023 08:26
Odpovědět  Honza 1966

Promiňte pár překlepů

Honza 1966
28. 12. 2023 14:01
Odpovědět  Albi

Hodnotit společnost v celku nebudu, na to nejsem erudovaný. Znám nemálo lidí, kteří tzv bezdomovčí, jejich volba. Spadli tam většinou z vlastní vůle a neměnili by. Prý lepší než chodit do práce. A já je k tomu nutit nebudu, není to v mé povaze někoho k něčemu nutit, pokud ostatním neubližuje.

Putinovec
28. 12. 2023 19:06
Odpovědět  Albi

Otrok spokojený s otroctvím . Stačí jen pozlatit okovy , k úplnému uspokojení .
Pes má svoji kost a řetěz na krku . Vlk má někdy hlad , ale k tomu svobodu .

Bety
28. 12. 2023 15:28
Odpovědět  Albi

To jste vystihla přesně. Nikoho nezajímáme. Jsme dobrý jen na placení daní.
Ostatně nevím jak vy, Honzo, ale já sem si nikdy nic v tom směru o kterém píšete nařizovat nenechala. Nosila jsem co jsem chtěla a kdy jsem chtěla. Můj manžel třeba nosil dlouhé vlasy a nosit je přestal ne kvůli tomu, že mu to někdo nařídil, ale proto, že se mi v nich nelíbil. Mimochodem – teď si nepřečtu poslední díl sci-fi série jen proto, že autor se jmenuje Dmitrij Rus a ještě ke všemu je to opravdu Rus.O práci jsem žebrat nemusela a v kanceláři vedoucího nevisela vývěska, že kdo si otevře hubu bude okamžitě propuštěn.
A jinak – zkuste se veřejně vyjádřit o něčem, co naší vládě nejde pod nos.
Většina lidí to nezkusí, protože se bojí následků.

Pavel z Moravy.
28. 12. 2023 11:06
Odpovědět  Honza 1966

Nu, já v něm prožil 38 roků, nikdo mi nenařizoval co mám dělat, četl jsem si co jsem chtěl a dělal to co chtěl. Asi jsme to měli každý jiné. Ani se po mně nikdo nevozil. Kino, sport, výlety a čas s rodinou a mám pocit, že jsem ani moc nevnímal v jakém systému žiji, neboť mne tedy nebuzeroval a přitom já nikdy nikomu nenadbíhal. Jak to měli jiní nevím, já byl obyčejný dělník.

Honza 1966
28. 12. 2023 13:14
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Jenže já nosil dost dlouhé vlasy, jdyž jsme seděli v hospodě a přišli esembáci, hned šli okamžitě k nám zkontrolovat občanky. Nevím jak, ale za pár dní to věděli ve fabrice. Měli jsme metalovou kapelu, zkoušeli jsme u nás v předměstí v hasičárně, byli jsme členové, předseda(táta jednoho z nás) byl kvůli nám na koberečku a musel nás vyhodit, nejen jako kapelu, ale i ze svazu. V práci to taky okamžitě věděli. Ze SSM mne taky vyhodili. Tehdy jsem asi každého zajímal, teď naštěstí nezajímám nikoho, nikdo mi do ničeho nekecá. Ale při jakékoli zmínce o potřebě společnosti, řízené nějakou jednotnou a pro všechny povinnou ideologií, se mi ježí chlupy. Dopadlo by to jako vždycky. Hlavní by byla kontrola dodržování té ideologie. A trestání. A hromada ze zdejších diskutérů se na takovou společnost těší a věří, že oni budou kontrolovat a trestat, jako v Rusku.

Boomer
28. 12. 2023 17:38
Odpovědět  Honza 1966

.. no, asi se jim ten jejich sen tak docela nesplní, o kontrolu a sankce se postará AI. Skončila éra užitečných blbců, což ovšem přináší otázku.. co s těmi blbci bude, když už nebudou potřební?!!! Liduprázdné ulice…

Joe Arp
28. 12. 2023 18:34
Odpovědět  Honza 1966

Trpěl jsi jako zvíře, chápem, zkus ten důchod pro 3.,4.,5. odboj , někde se chytneš, pokud máš někde schovaný usrřižený vlasy, je to jasný!

Pavel z Moravy.
28. 12. 2023 19:17
Odpovědět  Joe Arp

On ale alespoň neuráži druhé za jejich názory. To musíme Honzovi přiznat. Jsou tu ale jiní sebestřední a sprostí lidé, kteří druhé uráží a vůbec je přitom neznají a přitom si na svém image tak zakládají.

Joe Arp
28. 12. 2023 19:25
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Neuráží nikoho, vím, já mu jen radím, když tak pobekává nad smutným osudem, který stihl jen jeho, jak se domoci refundací.

Honza 1966
29. 12. 2023 08:47
Odpovědět  Joe Arp

Ale doprdele Joe, já vůbec nepobrekávám, já se o sebe vždy nějak postarám, moc už k životu nepotřebuju. Já vám jen oponuji, že to co nabízíte a v co doufáte, že nastane, je o dost horší, než tu je.

Pavel z Moravy.
29. 12. 2023 12:16
Odpovědět  Honza 1966

Tak to jsi potom opravdu slepý. Zemi tu grázlové rozkradli, zaprodali a zadlužili a ty to nevidíš? Tak to tě potom opravdu lituji.

petr
30. 12. 2023 21:06
Odpovědět  Honza 1966

No synku nejsem o moc starší než ty, ale půl života v socialismu mi proti tomuto bordelu připadá jako ráj. A to jsem neměl žádnou protekci, dům jsem si postavil sám a nikdo mi nic nezakazoval ani nenařizoval. Vždy se o sebe postarám sám i v tomto režimu, ale tak jak nás stát okrádá už pomalu zavání feudalismem. No ale ty jsi spokojený, jen doufám že budeš i nadále až Ti zdvojnásobí nájem , energie a jídlo. I když jsi živnostník nikde není napsáno, že o tvé služby bude zájem a neskončíš jako bezdomovec. To se za dřívějšího režimu stát nemohlo.

Honza 1966
29. 12. 2023 08:43
Odpovědět  Joe Arp

Zas tak moc jsem netrpěl, pracovně velmi dobry, sem tam nějaké kárné opatření, většinou dvě až tři stovky z platu. Ale bohužel jsem nežil dle tehdy platné doktríny, že socialisticky pracovat, znamená socialisticky žít. Pracoval jsem klidně do roztrhání těla(byl jsem mladý, silný a snad chytrý), jen jsem jaksi socialisticky nežil. Né že bych kradl, dělal násilnosti atd, ale vypadal jsem jak jsem vypadal, poslouchal jsem co jsem chtěl, atd. V podstatě jsem nijak neporušoval tehdy platné zákony, áčka jsem neměl, v práci jsem byl absolutně spolehlivý. Ale to tehdy nestačilo. A to chcete zpět? Absolutní kontrolu každého? Teď platí: kdo nejde s námi, jeho věc, když nepáchá trestné činy. Dříve: kdo nejde s námi, jde automaticky proti nám a s ním zatočíme ať páchá nebo nepáchá

Pavel z Moravy.
29. 12. 2023 09:22
Odpovědět  Honza 1966

Ty dlouhé vlasy tady nezmiňuj, já sám nosil delší a kdo ne a moji někteří kamarádi měli vlasy až po ramena, maximálně u stroje je museli nějak zakrýt, což je snad logické. A už vůbec nevím, že by mne kdy nějaký policajt kontroloval. Bylo to pouze jednou, když jsem byl doma na dovolené z vojny a šel jsem po ulici bez čepice, tak mi to napsal do knížky a náš starej se tomu na rotě chechtal. Asi v té nenávisti vůči socíku bude něco jiného, ale to je každého problém. Různým pražským vekslákům a šmelinářům se nedivím, ti museli dokazovat, že makají, tak to vždy nějak zaonačili aby nebyli bráni jako příživové. Oni sami naznačovali jak to dělali, vždyť o tom sami při různých příležitostech hovořili. Kupříkladu si dali na vkladní knížku 700 Kč a už nebyli příživníci. Jeden chlapík se tím sám v televizi chlubil jak s komunisty vyje.bal. A takových bylo. Kolik z dnešních lidí takhle makalo si nedovedu představit, z těch co dnes plivou na socík. Zrovna nyní jsem zkouknul ten 4 dílný film s Nárožným a Heřmánkem o šéfovi a jeho partičce podvodníků. Šéfe, jdeme na to, Na dvoře je kůň šéfe a ty další. Jestli takoví a jim podobní se rekrutují jako oběti policejní šikany a socialismu,

Pavel z Moravy.
29. 12. 2023 09:22
Odpovědět  Pavel z Moravy.

tak potom musím říci Matko, svaž to.

Pravdomluvny
29. 12. 2023 09:22
Odpovědět  Honza 1966

Dneska je to stokrát horší,než v tobě socialismu….komunismus to totiž nikdy nebyl.-)

Aragonit
28. 12. 2023 18:57
Odpovědět  Honza 1966

Kontrola a sankcie sú aj v tejto spoločnosti. Napriek tomu začínajú pribúdať šialení strelci ktorí vraždia ľudí hlava nehlava, drogy a zločinnosť nikdy neboli na takom vzostupe ako za tohoto vysnívaného režimu a cenzúra a čierne politické zoznamy alternatívcov a aleternatívy o tom ani nevravím. Akonáhle máš názor iný ako ten na správnej strane si nálepkovaný ako nepriateľ demokracie, dezolát a ak ešte k tomu horlíš za mier si div nie označený ako terorista.

Pavel
28. 12. 2023 19:12
Odpovědět  Honza 1966

chlapče policajti mě za socíku kontrolovali pouze jednou a to byli ještě armádní empíci a mi jsme jeli chlastat do šatova u znojma a blbě jsme odbočili a a najednou jsme byli v pásmu na hranicích – chlapče nosil jsem dlouhé vlasy džísku lewisku somračku na rameni hulil kamelky na nohách čínský kecky ze svazu mě vyrazili už na škole jelikož jsem rozpustil zálohu brigády socialistický práce po škole jsem makal v podstatě v kapitalistickým soukromým autodružstvu kde vedení zajímalo pouze jak jsi dobrej a prachy se brali podle vykonané práce / na konci roku se brali podíly ze zisku družstva/ takže jsem v devatenácti bral více jak rodiče dohromady pak jsem po vojně jezdil ve špindlu kde jsem měl ubytko grátis jídlo grátis dopravu grátis dělal jsem pouze 4 dny v týdnu / hodinově to vždy vedení firmy dopsalo/ jo jo to se to žilo než začala revoluce jinak až budeš ve špindlu pokud dnes na to budeš mít tak si dojdi na erlebašku nebo labskou tu jsme za socíku stavěli já osobně jsem za socíku nijak nestrádal jako nestrádám ani ted kdo prostě umí dělat a není lempl uživí se ale co dnes provádí tato evropská unie a naše vláda to je průser větší jak normalizace za socíku

Slovan
28. 12. 2023 19:40
Odpovědět  Pavel

Vidím to stejně, máš dlouhý vlas nechoď mezi nás. Dlouhé vlasy krátký rozum. Chlastačky, píchačky ale taky povinnosti chodit do zaměstnání pod hrozbou kriminálu. Jééé kolikrát se mi po tahu ráno nechtělo, ale mušel. A souhlasím, kdo makal měl. Taky jsem měl více peněz než otec, to už není pravda jak se člověk namakal. Komentovat dvacet let zpět po současnost nemá smysl.

Standa
28. 12. 2023 20:08
Odpovědět  Honza 1966

“Rusko nás má za nepřátele,
Amerika za slouhy,
Německo za protektorát,
Maďarsko za podrazáky,
Ukrajina za špižírnu a Katar za blbce.
Až sem to dovedly naše vlády.
Ovšem tato vláda fialové bídy,
energolichvy, keťasů a zmaru hraje
naprostý prim.”
————————-Honzo , ty jsi blbej nebo navedenej ,myslím, že to druhé!
Co si myslíš o současné ,, demokracii”?Co se týče svobody názorů?

Boomer
28. 12. 2023 20:31
Odpovědět  Standa

.. no teda Stando, nevím jak Honza 1966, ale já si troufnu tvrdit, že napsat něco takového o tehdejší vládě do veřejného média významem srovnatelného s internetem, byste si za socialismu troufnul jen jedenkrát, pokud by vám vůbec cosi takového zveřejnili. Dnes se vám nic nestane, nevymáznou vás z České advokátní komory, nepředvolají si vás k podání vysvětlení, ani tu prosperující advokátní kancelář V Jámě vám nezavřou.
Tudíž, i když ten náš korporátně fašistický systém nic moc, furt dobrý oproti socialistické republice…

Bety
29. 12. 2023 11:52
Odpovědět  Boomer

Aha, právník. Nějak jste pominul, že tehdy nebyl internet. “Veřejné médium” to je dobré! Jen si zkuste tam protlačit něco, co se nehodí !
S právníkem mám jednu zkušenost a ta mi stačila. Naši záležitost převzal, nasliboval a neudělal vůbec nic. Zato jsem ho slyšela, jak po telefonu někomu sděluje tu báječnou zprávu, že bude zastupovat většinu bordelů v našem okolí a jak to bude lukrativní !!

Boomer
29. 12. 2023 17:49
Odpovědět  Bety

..račte si povšimnouti, že jsem napsal.. “do veřejného média významem srovnatelného s internetem..” což v tehdejší době mohla být třeba TV relace Nad dopisy diváků. Pokud ani toto nechápete, potom mi nezbývá než povzdech.. kdyby blbost nadnášela, budete lítat jako vlaštovka.

A s ohledem na vaši nechápavost ještě !!POZOR!!, nejsem právník, právníkem se zde prohlašuje právě nick Standa.. :o)))))

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
petr
30. 12. 2023 21:16
Odpovědět  Boomer

Tak si vygoogli kolik je u nás zahájeno trestních řízení za názor v diskuzi .Pokud to nezvládáš tak brnkni Rakušanovi, on Ti to rád prozradí.

petr
30. 12. 2023 21:13
Odpovědět  Boomer

Ne jen tě vyhodí z práce a zavřou do kriminálu na pět let za propagaci genocidia ty geniusi. Když se oháníš internetem tak si ho taky přečti.

Pavel z Moravy.
29. 12. 2023 09:36
Odpovědět  Standa

Stando, ty země a jejich mínění o nás jste vystihnul naprosto dokonale. A o našich škůdcích se zmiňovat nemá smysl. Kdo nevidí co tady 34 roků provádí má opravdu asi vlčí mhu a nebo mu nenávist proti socialismu tak zalepila očiska, že i výprodej celého státu považuje za normalitu tohoto systému. Tož i takoví tady jsou.

Slovan
29. 12. 2023 09:58
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Koukám že dokážeš i pěkně hecovat, kdo by to do tebe řekl.😊 Já mám být zlý a ty hodný strejda.😊 Jinak hezký den.

Pavel z Moravy.
29. 12. 2023 12:22
Odpovědět  Slovan

Tobě také přeji pohodičku. Co už nám zbývá. Bavit se všedními starostmi, více s tím bordelem tady stejně nic neuděláme. Já se za socíku dobře bavil a také si užil, vypisovat to zde není vhodné. Uši jsou nastražené a nač na sebe bonzovat co člověk nemusí.

Slovan
29. 12. 2023 12:46
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Otevři oči!! Kdyby jen uši. Složky už jsou také kapacitně plné, ale je sranda.

Boomer
29. 12. 2023 17:55
Odpovědět  Slovan

.. není třeba ukládat do složky tvoje pitomosti, hojně prokládané smajlíky v poměru jedna : moc. Stačí zadat správnou formulaci do vyhledávače a už se to sype, vše co jsi napsal pod oběma nicky, Slovan & Pavel K.. ale !!POZOR!!, ten příval tuposti je pouze pro silné povahy…

Pravdomluvny
29. 12. 2023 09:21
Odpovědět  Honza 1966

Tak to je od poloviny 80.let minulého století v uSSa.

katango
30. 12. 2023 18:38
Odpovědět  Honza 1966

Třeba jste je nezajímal, ale sral.+

paulusek
28. 12. 2023 13:53
Odpovědět  Honza 1966

Těch omezujících zákonů ve všech směrech života je více, než v minulosti. Zákazy, omezení, vyhlášky. Např. kouření, bodový systém, kotle, houbičky, šalvěj divotvorná, likvidační emisní normy…. A bude hůř.

Slovan
28. 12. 2023 14:00
Odpovědět  paulusek

Přesně a dalo by se toho ještě vypsat.

Honza 1966
28. 12. 2023 14:09
Odpovědět  paulusek

Jasně, tehdy se taky leckde nesmělo kouřit. A užívání jakýchkoliv drog bylo tretné. Ale já myslel něco jiného. Všechny složky byly tenkrát provázané a o jakékoli blbosti hned věděli na občanském výboru, v práci atd.

Pavel z Moravy.
28. 12. 2023 16:36
Odpovědět  Honza 1966

Nebudu vám to vymlouvat, my jsme s kamarády žili, bavili se, někdy i jako mladí blbli, v putyce si otevírali hubu a nikdy nám nikdo nic neprovedl. A v práci pohoda i když i tam se někdy zablblo a nikdo vás nevyhodil. Rozebírat dál to nebudu. Takže pro mne socík za jedna. Ale teď už jsem starý a jsem tomu rád, poněvadž ti obyčejní pracanti si užijí. Ono většinou když se dá někomu moc, tak dokáže lidem pobyt v práci pěkně znepříjemnit. Když navíc ví, jak pracoval on, jak to u nich chodilo, nachází najednou ty skryté rezervy, které jemu ale absolutně nevadily, že je nevyužil. Kolik z těch co jsou dnes ve vatě dělalo jako, že dělalo. Nikdo je tenkrát nevyhodil, ale oni si pamatují z vlastní zkušenosti jak to chodilo, takže to dnes dávají svým zaměstnancům náležitě vyžrat. Zapomněli totiž jak se chovali a pracovali oni. A těchto nových buržujů je tolik, protože tato země rodí zmeťoury tak závratným tempem, že západ by nám mohl závidět. A to přitom některé naše profese dokážou v zaměstnání nahradit i 3 vyučené pracovníky různého oboru a spojí práci do jedné. Můj švagr pracoval dlouho v Rakousku jako zámečník – svářeč. Jinou práci by mu ani nedovolili dělat, protože postavit třeba lešení,

Pavel z Moravy.
28. 12. 2023 16:52
Odpovědět  Pavel z Moravy.

udělat to i ono byla práce jiných a to by byl oheň na střeše, kdyby to dělal za ně. Tady byli řemeslníci zruční a nahradili při své práci třeba i tři profese a toho ti novodobí buržousti neuvěřitelně zneužívají. A jak říkal švagr, musel pracovat v klídku, pracovat a neflákat se, ale v klídku. To si prostě dělníci hlídali. To jenom tady toho, že lidé mají znalosti více profesí toho naši moderní buržousti využili. Kupříkladu taková ztrhaná prodavačka, která toho má za celou šichtu plné zuby musí pouklízet a udělat další práce a ještě ji vyhrožují, ať je ráda, že má místo. Kdysi za socíku přišla uklízečka a uklidila obchod, kdysi za socíku jezdil řidič s balíky s doručovatelkou a pouze pojížděl a doručovatelka roznášela, dnes to vše dělá sám i o sobotách a do pozdních večerních hodin. V našem městě roznášelo poštu 16 doručovatelek a dnes je jich 6 a celkový obvod zůstal stejný. Tak si svoje buržousty opěvujte a buďte rád, že vás ještě zaměstnávají, protože kdykoliv se některému z nich znelíbíte, tak vás bez keců vykopne. To za socíku nebylo možné, oni dokonce nešáhli ani na fluktuanty a nemohli je vyhodit. Tak byli asi strašně ” zlí ” ti vaši komunisté.

Aragonit
28. 12. 2023 19:02
Odpovědět  Honza 1966

A dnes je to ešte sofistikovanejšie vďaka AI vedia o tebe všetko čo nakupuješ koľko míňaš a za čo atď a vedia aj o tvojich názoroch pokiaľ ich niekde zdielaš a si podľa toho zaškatulkovaný a prislúchajúco zaradený prípadne na čiernom zozname. Na Slovensku ho máme zoznam nepriateľov spoločnosti a “demonkaracie”

Aragonit
28. 12. 2023 18:28
Odpovědět  Honza 1966

tu nejde o ideológiu ide len o to kedy to ľudia pocítili ako lepšie.
JA to mám podobné roboš s maturitou neskôr živnostník atď atď. Najkludnejšie časy som však zažil za komančov

Jan Vok
28. 12. 2023 12:11
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Přesně tak, pamatuji výrobní porady, kde dělníci (když byli v právu) těžce mrdali vedoucího provozu, bez jakýchkoli následků.

Miroslav
28. 12. 2023 13:00
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Já si pamatuji jak si rodiče se sousedy hráli na dvoře karty klidně do půlnoci a bavili se. Já s bratrem jsme jezdili po venku na kole. Jedna věc. Nemuseli se bát oni o nás a ani oni sami že by mohl být problém. Dnes je z čtvrti Romská čtvrt. Po 20 létech od sametu tam skoro šlo žít. Dnes v podstatě dobré. Vyřešil to ke zdi přitlačený romský mafián co mu město pomohlo vybudovat stavební firmu jinak šel sedět. Zaměstnal svoje lidi a byl klid. Večer nehlučí. Jsou unavení! A jejich děti chodí do školy. Jeho poslechli. Konečně stav podobný tomu za komunistů.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Slovan
28. 12. 2023 13:04
Odpovědět  Miroslav

Jak není na lidi přísnost tak z vlčí a nedělá to dobrotu. Vidíme to dnes.

Frank1
28. 12. 2023 09:15
Odpovědět  Jaro Jaroslav

Muj Boze, ty si delas legraci, nebo jsi takovy v.l?

Aragonit
28. 12. 2023 18:22
Odpovědět  Jaro Jaroslav

Hodnota peňazí za socializmu bola omnoho vyššia ako je dnes. Inflácia bola mierna. Potraviny boli lacné tak ako boli lacné byty a bývanie, výhody pre mladé rodiny boli nesporné 30 tisícové mladomaželské pôžičky. Pôžičky na výstavbu rodinných domov s 1percentným úrokom, podnikové nenávratné pôžičky. Dnes len predražené hypotéky so splátkami na celý život a biedne platy s raketovo rastúcou infláciou. Kto už len môže chváliť tento besnejúci kapitalizmus absolútne bez ľudskej tváre s vojnami, pandémiami a umelo vytváranými ekonomickými krízami a katastrofami každého druhu

Pavel z Moravy.
28. 12. 2023 19:28
Odpovědět  Aragonit

Nu vidíte, tak jsou zaslepeni vůči socialismu, že mohou. Jak jsem již psal, když si nebudou moci najít žádnou vhodnou pomluvu na socík, přijdou třeba s tím, že se museli ve škole učit občanskou výchovu a utrpěli z toho duševní újmu. Já již takové lidičky neřeším, je zbytečné se jimi zaobírat. Ti z nich, kteří jsou ale mladší to vbrzku pocítí jak se k nim tento jejich vychvalovaný systém zachová. O tom žádná. Ale jinak asi je nejlepší nechat je být, každý má volbu.

Aragonit
28. 12. 2023 20:06
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Pavle argumentovať je nutné. Staršia generácia musí odovzdávať svoje skúsenosti aj keď sú viacerým proti srsti. Skrátka bolo to skromnejšie, ale s mnohými výhodami oproti dnešku. No neboli počítače a mobily ani toľko áut to je pravda, viac sme sa vzdelávali z kníh toľko sme necestovali a máme dnes poniektorí veľké knižnice:-)
https://aragonit11.blogspot.com/2023/12/xvi.html

pozor
28. 12. 2023 20:08
Odpovědět  Jaro Jaroslav

Komunizmus nikdy nikde nebol a áno zlatý socializmus pre obyčajných ľudí.

Pavel z Moravy.
29. 12. 2023 09:48
Odpovědět  pozor

Jenže vysvětlujte to těm, co si chtějí za každou cenu do socialismu kopnout. Oni si vždy něco najdou, ale svoje chyby nikdy nikdo z nich nevidí. Sebekritika má jít ruku v ruce s kritikou. U těchto typů lidí se toho ale nikdy nikdo nedočká. A to již vypovídá o všem. Ale kdyby jste se vy náhodou v pominutí smyslů takovým lidem otevřel a ukázal na svoje prohřešky, ti by vám potom proprali prádlo. Proto pozor na vodu, která láká tě, od vodníka mohl bys dostat na gatě.

petr
30. 12. 2023 20:53
Odpovědět  Jaro Jaroslav

Tak za prvé, komunismus nikde neexistoval a za další socialismus nikoho neokrádal. Kolik Ti je let, že meleš takové nesmysly? Najdi si statistická data co se u nás vybudovalo od roku 1945 do roku 1989 a od roku 1990 do dneška? ani destina toho co za socialismu. Režim není schopen anio udržovat to co se tady vybudovalo, natož něco zbudovat.

ijn
28. 12. 2023 00:09
Odpovědět  Honzas

Regan v Rekjavíku 1986 slíbil Gorbimu: mladí se budou mít dobře, oni se chvilku měli, hlavně ti, co si hodně riskovali (i si nakradli topné oleje + cigarety + malá i velká privatizace,…)…..že o vše přijdou jim nevadí, oni vyvolení majitelé médií (+ 20 oligarchů) se postarají o nálady, dokonce i strach, pak se lépe vládne Východu, a mnozí jsou rádi, že vůbec přežili, války Jugoslávie, Ukrajina, Sýrie, Libye,……!!!

28. 12. 2023 01:04
Odpovědět  Honzas

To se velice pletete. O tom, co se tady bude dít de rozhodlo nástupem jednoho z nejhorších nýmandů politiky 20. století – Chruščova. On zničil vše, co bylo vybudováno za Stalina a prosadil do řídících funkcí pátou kolonu, kterou se Stalin snažil eliminovat. SSSR (potažmo Rusko) měl tři zaprodané politiky – Chruščova, Gorbačova a Jelcina. Stojí za povšimnutí, že za Stalina rostla ekonomika o 13% ročně (s výjimkou Vlastenecké války), po jeho smrti ekonomika už jen uvadala. Než Stalin zemřel, bylo v SSSR 3 000 000 živnostníků, po jeho smrti je Chruščov zlikvidoval. Zemědělská produkce klesla za Chruščova o 42% díky jeho idiotské likvidaci celin, za Stalina tvořily zlaté rezervy 2180 tun zlata a rubl byl podložen zlatem, za Chruščova klesly o 1000 tun a rubl devalvoval o 60%. A takových příkladů jsou stovky.

Bacon
28. 12. 2023 07:44
Odpovědět  Honzas

Komunismus není ideologie, ale idea (řec. – světlo), Je mylně zaměňován za Marxismus, který je typickým příkladem fašismu. Je to proto, že Marxismus se Komunismem maskoval. Stalin dal na nějaký čas Komunismu skutečný obsah a budoval spravedlivou lidskou společnost, plánoval 6.hodinovou pracovní dobu, snižoval cenu základních potravin (aby méně majetní neustále bohatli) a snažil se, aby lidé nebyli za života otrokem jednoho povolání, ale naučili se tolik dovedností kolik zvládnou.
V jeho době byl největší růst a kdo chtěl makat si vydělal (ne jako po jeho smrti, kdy děti elitářů si vydělali strhali normy a pak šli strhat jiné normy).
Střední třída byla nejsilnější za celou dobu historie světa, což docílil tím, že stanovil pevnou cenu základních komodit a pak nemohli velké podniky snížit dočasně cenu, aby všechny zlikvidovali.
Kdo byl šikovný vydělal si více, ale méně šikovný si pořád vydělal dost na živobytí, sice to nevyrobil tak rychle, ale to co vyrobil prodal za stanovenou cenu atd, atd, atd…
Po jeho smrti stranu obsadili Marxisté a vše šlo postupně do kytek. Mimochodem Stalin podepsal Marxismu rozsudek smrti v díle “Ekonomické problémy

Bety
28. 12. 2023 10:04
Odpovědět  Bacon

Ono to také není žádná náhoda, že slovo BOLŠEVIK si dnes bere do huby každý trouba, který netuší, že je spjaté hlavně se Stalinovou érou. Stalin také říkal, že nelze lpět na dogmatech, že se lze vyrovnat s ekonomickými chybami, ale ne se špatným ideologickým směrováním. Chruščov nakydal na Stalina horu špíny, ale stejně trvalo spoustu let, než se procesy nastavené Stalinem podařilo zvrátit a nastolit stagnaci. To díky Chruščovovi se další generace trápily s otrockým studováním marxismu a s byrokracií, která to provázela.
Kdo se díky jemu a jeho trockistické partě vyšplhal do vedení už byl mimo jakoukoli kritiku, což za Stalina nebylo možné. A ono to také nebyla žádná náhoda, že ta Chruščovova slavná cesta po USA končila téměř týdením pobytem právě v sídle CIA.
Z toho také plyne poučení, že když se někdo vyšplhá až nahoru nemusí to být díky jeho schopnostem, ale jen díky tomu, že je to bezskrupulózní zakuklený zmetek.

Albi
28. 12. 2023 11:05
Odpovědět  Bety

Je to marné, je to marné, Bety. Bolševika jim z hlav nevykořeníte.

Zrovna tak jako v české kotlince komunistu. Kdyby byl sebecharakternější a nikdy nikomu neublížil a nikoho nepoškodil, nadávka komunistou už mu trvale zůstane,

Bety
28. 12. 2023 16:54
Odpovědět  Albi

No jo, oni všichni by rádi nějakou třetí cestu, nejlíp takovou, aby si žili v klidu jako za socíku a přitom mohli snít o tom, že se stanou milionáři a všichni okolo jim budou závidět. Prý to nejlepší z toho i onoho a přitom nevidí, že se to vylučuje. Bolševici ukazovali cestu, jak se stát opravdovým člověkem, který má všechny možnosti se rozvíjet a nemá přitom jako hlavní a jedinou hodnotu svého života prachy. A protože celá staletí, co tisíciletí, byl majetek to jediné, co jakž takž slušný život zajišťovalo, je ohromně těžké to vykořenit, zvlášť když je to pro každého osla taková lákavá mrkvička.

Pavel z Moravy.
29. 12. 2023 09:52
Odpovědět  Bety

Tedy Bety, nemám k tomu co říci. Řekla jste to úchvatně. Díky.

Bety
29. 12. 2023 12:48
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Díky za pochvalu, potěšila mě.

Slovan
29. 12. 2023 11:23
Odpovědět  Bety

Nojo povídejte to snílkům po hmotných statcích. Hamty hamty ať mám více než tamti. Ani ten kozí chlívek nedokážou překousnout, stejně už by jim spadnul na hlavu a kozu podojit taky neumí, jen kecat, to by jim šlo. 🤣🤣🤣🙄🤦‍♂️👎

Standa
28. 12. 2023 20:40
Odpovědět  Albi

Tato,, nadávka”se neustále implantuje lidem do mozku.Nepovažuji ji za nadávku!

Jaro Jaroslav
27. 12. 2023 22:32
Ohodnotit příspěvek :
     

Komunizmus bol okrádanie človeka človekom, a kapitalizmus je okradanie človekom človeka. Oba extrémy patria na smetisko dejín! Svet potrebuje novú, Tretiu cestu, kde duchovno bude vladnuť materiálu, a nie naopak ako tomu bolo a je v oboch extrémoch!

Jaro Jaroslav
27. 12. 2023 22:42
Ohodnotit příspěvek :
     

Ani jeden režim neni dobrý ….

Janaz
27. 12. 2023 23:57
Odpovědět  Jaro Jaroslav

Netrep,ja som prežila polovicu života v jednom a druhú polovicu v druhom zriadeni. Ten prvý niečo vybudoval a ľudia žili dôstojne, ten druhý zničil všetko, od hospodárstva cez kultúru, zdravotníctvo, školstvo az po sociálne zabezpečenie. Takže mi tu nevypravaj kydy.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaro Jaroslav
28. 12. 2023 00:11
Odpovědět  Janaz

Mám 67 a prežil som v tom prvom kde boli isté hodnoty, to je istá vec. No zabudol si na veľa detajlov, a žijes viac v nostalgii ako v realite tých dní a rokov. Ja som nezabudol. Bolo tam aj veľa vecí na howno…

Jaro Jaroslav
28. 12. 2023 00:13
Odpovědět  Jaro Jaroslav

A preto by som bol za novú, Tretiu cestu, ak taká existuje, kedže sa nedá to najlepsie z oboch dat dohromady…

Standa
28. 12. 2023 04:22
Odpovědět  Jaro Jaroslav

Čína!

Bacon
28. 12. 2023 07:46
Odpovědět  Jaro Jaroslav

Snahy o komunismus, tedy pospolitost, komunu, komunikaci, tu byly vždy, již od dob Antiky. Např i Izraelské kibucy jsou komunizmus.

Lidé se snažili spojovat pod stejnou ideou a žít v komunitně, kdy veškeré výrobní prostředky byly používány všemi. Existovali vůdci, ale ti neměli politickou moc, pouze jako nejschopnější členové měli nejvyšší autoritu.

Vždy se jednalo o menší skupiny lidí, kteří svobodně souhlasili s tímto modelem.

  Když se tyto myšlenky začaly šířit mezi inteligencí v 19 století (studenti, umělci, filozofové) v Evropě, tak bylo nutné tyto tendence elitami buď potlačit a nebo využít ve svůj prospěch. A tak se z davu vytáhla jedna líná, nikdy nepracující, nula a té se udělala obrovská reklama. Mordechajom Levi, z rabínské rodiny, vytvořil marxismus (nikoliv komunismus), což je jen judaismus s absencí Boha v ekonomickém hávu.

Většina lidí, kteří inklinovali k pospolitosti/komunismu byli silně věřící lidé, ale Marx ze své nauky udělal čistě ateistickou nauku a opřel ji o nejsilnější společenskou třídu, po jejichž zádech si uvědomoval, že by se dalo vyšplhat k moci. Vymyslel si bludy o neexistujícím “třídním boji”, o nadspotřebě, nadhodnotě apod. Tím vytvořil rámec,

Bacon
28. 12. 2023 07:46
Odpovědět  Jaro Jaroslav

Tím vytvořil rámec, hotovou metodiku, aplikovatelnou pro lidi a tím zmanipuloval obrovské množství levicově zaměřených lidí. Elity pak nad celou snahou o “komunismus” převzali kontrolu pod heslem: Nelze-li nějakou tendenci zastavit, postav se do jejího čela a koriguj ji.

Dnes nikoho ani ve snu nenapadne ptát se, proč je marxismus brán jako filozofie a komunismus jako zrůdná ideologie, i když je to absolutně obráceně. Kdo odmítl marxismus a stále hovořil o komunismu, tak byl označen za “utopického socialistu” a vyčleněn z davu. Myšlenky komunismu/pospolitosti tedy byly marxismem dokonale ovládnuty a zlikvidovány.

Bacon
28. 12. 2023 07:47
Odpovědět  Jaro Jaroslav

3/3… Marxismus je dnes opět opěvován, ale na Západě a veškeré zlo je hozeno na slovo “komunismus”, který byl v očích lidí dokonale označen nálepkou “pozor svinstvo”. Dnes si o toto slovo “slušný” člověk neopře kolo. Marxismus udělal dokonalou službu a sám zůstal v očích mnoha jen filozofií, která byla “zneužita”.
A tak se toto svinstvo může šířit dál, aniž by většina tušila, že největším nepřitelem Marxe, byla pospolitost, proto vytvořil jen jinou elitářskou společnost – tu dělnickou. A komunismus je dnes dehonestovaným reliktem utrpení statisíců lidí, kteří uvěřili, že marxismus = komunismus.

Skeletor
28. 12. 2023 08:53
Odpovědět  Jaro Jaroslav

Jsi moc veliký idealista, musíš si v prvé řadě uvědomit, že každý systém tvoří lidé takže nikdy nebude existovat režim s kterým by souhlasili všichni. V každém režimu jesou lidé ” utlačovaní ” a “prsferovaní”. Jako i v té vysněné DEMOkracii i Socialismu, vždy se najde nějaký magor jako je Dialenko a jemu podobní kteří si myslí, že bude určovat jak se lidé mají chovat, co si mají myslet std. atd.

Bety
29. 12. 2023 12:51
Odpovědět  Jaro Jaroslav

Každý by chtěl ráj na zemi, ale na to jsou lidé příliš nedokonalí.

Pravdomluvny
29. 12. 2023 16:56
Odpovědět  Bety

Tak na Zemi bude……až se lidé vrátí do pravěku,do doby ledové a bude jich poslední tisícovka na celé planetě, těsně před vymřením.

Jaris
28. 12. 2023 01:27
Odpovědět  Janaz

Kdyz se tedy podle vas meli lidi za socialismu lepe, proc se systemu chteli tak urputne zbavit? No protoze se chteli mit jak na zapade. Konzumerismus byl na prvnim miste. Ne, ze ne. Moje prvni navsteva v Cesku byla r. 1991. Uprimne mohu napsat, ze jsem se zhrozila v jakem stavu se nachazely mesta a vubec infrastrujtura. Vse se rozpadalo, protoze nebyly penize na opravy. Lide chteli cestovat do jinych zemi nez do tech pod kridlem vychodniho bloku. Lidem v podstate vadilo, ze se musely veci neustale shanet od dilu na auta az po nedostatkove potraviny, a to i v Praze. Vadilo mi, kdyz treba v zelenine mi prodavac rekl, abych si vybrala brambory z napul shile hromady. Nebo mi pred Vanoci prodavacka zabavila u pokladny pytlik orisku, protoze jsem mela dva. Ze pry, aby se dostalo na ostatni. Prodej novych aut byl na poukaz. Tak jsme ziskali ono skarede ‘DDracke zihadlo’ Trabant. A tak bych mohla pokracovat. Ze vseho nejvice mi vadilo uplaceni, ktere tehdy kvetlo jak pampelisky z jara. Socialismus mel sve nedostatky predevsim v omezenem poctu ruzneho zbozi, ktery nebyl schopen nasytit poptavku.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Jaris
28. 12. 2023 01:52
Odpovědět  Jaris

V socialismu byly i dobre veci predevsim ze socialni stranky. Vzdelani a zdravotnictvi bylo zdarma. Do penze chodily zeny podle poctu deti a muzi v sedesati letech. Neexistovala nezamestnanost. Kdo nepracoval, byl povazovan za prizivnika a stat mu nic nedal.
Tehdy Ceskoslovensko vyvazelo do sveta ruzne sve vyrobky. V Australii byly k dostani Skodovky, traktory Zetor, kristalove brousene sklo a porcelan, ocel, ruzne potraviny od znojemskych okurek az po povidla, knihy tistene v anglictine, vse prvotridni kvality a LEVNE ceny. Dnes, bohuzel, vsechny tyto produkty zmizely a s nimi zmizely take tovarny, ktere je vyrabely.
Kapitalismus je zalozen na zdrave konkurenci, ktera socialismu chybela. Nic se vsak nesmi prehanet, protoze dnes se nejedna o kapitalismu jako takovy, ale o nenazranou stvuru korporativismu, ktery usiluje o monopoly a tudiz tu konkurenci mensich obchodu dusi az do zniceni.

Standa
28. 12. 2023 04:31
Odpovědět  Jaris

,,Kapitalismus je údajně lepší než socialismus, ale horší než jsem si myslel.Co jste s to vycinkali?
Skutečný rozdíl mezi nimi.?
,,V socialismu zloději kradli toaletní papír,mýdlo, tužky V kapitalismu zloději kradou fabriky vyrábějící toaletní papír , mýdlo , tužky. V socialismu dostávali dělníci přebytky. V kapitalismu jsou dělníci přebytkem!!!
Za socialismu kradlo mnoho lidí, ale málo.V kapitalismu krade málo lidí, ale hodně.
Za socialismu se o zlodějích psalo v černé kronice a seděli v base.
V kapitalismu se o zlodějích píše , jako o celebritách a ti sedí v danových rájích!”

Jiří Suchý.

Jozef
28. 12. 2023 21:12
Odpovědět  Jaris

Nie že to nie je kapitalizmus, ale toto je jeho pravá tvár, ktorú si mohol ukázať až potom keď sa mu podarilo vďaka propagande a zákerným spôsobom boja, poraziť idei socializmu.

Burák
28. 12. 2023 06:27
Odpovědět  Jaris

Zajímavé je, že si každý pamatuje výhradně co chce. Já si třeba nic takového nepamatuji. V zelenině jsem žádné shnilé brambory nepřebíral a město se nerozpadalo. Ba naopak všude zářili novotou nové baráky a hned několik sídlišť na které navazovali školky a nákupní centra. Pamatuji si, jak jsme všichni na sídlišti museli uklízet před domem a spoustě lidí to nevadilo, protože si při tom popovídali a setkali se s lidmi, které do té doby málokdy potkali. Pamatuji si na rodinné vazby, které posiloval fakt, že každý dokázal sehnat něco jiného, co jste jinak nesehnal. Pamatuji si ale hlavně 80ta léta. Bratr tehdy dvakrát změnil zaměstnání a ke každému dostal barák. Sice to byla řadovka ale tehdy velmi praktický dům s dostatečným pozemkem. Co dnešní systém mladým nabízí?? Vůbec nic! Tehdejší podpora mladých rodin je nesrovnatelná. Zadluž se až do konce svých dní. To je dnešní heslo. Víte co mě ale chybí nejvíce? Ten klid na duši. Bez otravujici reklamy, propagandy a tuny podvodníků, kteří se tváří, že vám chtěji pomoci. A s tím cestováním. Dodnes jezdíme na Jadran, kam jsme jezdili i tehdy. Evropu jsem si projel ale nic mě tam nenadchlo. Hlavně tamní falešní lidé mě nenadchly.

Burák
28. 12. 2023 06:44
Odpovědět  Burák

A díly? Já kupříkladu v Mototechně sehnal vždy vše, co jsem potřeboval a když nebylo těsnění pod karburátor, vystrihnul jsem si ho. A škodovka? Ta toho moc nepotřebovala. Když jim přišli výfuky, koupil se jeden náhradní do garáže a jinak to jelo jako o život. Maximálně dobíjecí relé občas zlobilo a potřebovalo výměnu, jinak mnoho věcí na S120 šlo opravit na koleni. Ano, také jsem tehdy toužil po elektrických oknech, klikatizaci atd ale věřte, že dnes v čase přetechnizovaných aut zase vzpomínám, jak mě tehdy škodovka šetřila kapsu. Tehdy jsem byl ale mladý a peněz jsem moc neměl. Dnes na ten servis mám. Sehnat ale poctivého mechanika je dnes docela oříšek. Všichni kradou! Namontuji Čínu a zaplatíte Bosch. Stalo se mi to i v autorizovaném servisu. Tak by se dalo vypravovat dál. Můj otec získal v 87 živnostenský list a ti strašní komunisti mu dali na bezúročné splátky novou Avii. Takže podnikání bylo povoleno už od 87 s podporou státu!!! My jsme měli jít prostě dál a nikoliv vše rozbourat. Mnoho bylo dobrého. Kupříkladu výchova mládeže a podpora sportu. Dnes se už žádný Jágr nemá šanci dostat nahoru. Všude vládnou děti podnikatelů, kteří neumí nic….

Pavel z Moravy.
28. 12. 2023 09:39
Odpovědět  Burák

Prý radosti demokracie. To je tedy gól, ale do vlastní branky.

Slovan
28. 12. 2023 12:59
Odpovědět  Burák

Vždyť se tuna bavíme o tom že kdoví jak by socík vypadal v roce třeba 97 pomalu a jistě se to uvolňovalo. Já jsem měl také vedlejšák na zednické práce. No a kdyý jsem si šel zažádat o ID, tak celá sociálka byla štauf kolik že mě to vyšlo peněz. Paní mi tenkrát říkala že to mušela dát přepočítat šéfovi jestli se nespletla. Bo jsem platil daně jak z hlavního zaměstnání, tak i z vedlejšího. Teď jsem tomu rád bo mám “pěkný” důchod.

Tupý hulvát
28. 12. 2023 09:02
Odpovědět  Burák

Nikdo nikdy nemusel žádný veřejný prostor uklízet,to jsou jen antikomunistické lži

Pavel z Moravy.
29. 12. 2023 10:06
Odpovědět  Tupý hulvát

Ale vidíte jak ty lži fungují. Oni si prostě ti plivníci socialismu vždy něco na jeho pošpinění najdou. Ale tady se musím Buráka zastat, on asi nemyslel, že se lidé toho úklidu museli zúčastnit povinně, špatně to napsal. Kdyby řekl, že to byla spíše taková nepsaná povinnost udělat si pořádek kolem domu, vyznělo by to lépe. Já sám jsem se úklidu zúčastnil málokdy, neb jsem pracoval v nepřetržitém provozu a většinou jsem byl po noční. Nic povinného samozřejmě nebylo. Těch lží o socíku jsme již slyšeli. Oni všichni tito nenávistníci čekají až natáhneme brka a oni si budou moci prožít ten svůj nádherný kapícký sen bez rušivých vlivů našeho proletariátu. Již vzhůru psanci této země již znít nebude, to bude úleva pro jejich slechy.

Jozef
28. 12. 2023 21:04
Odpovědět  Jaris

To, že nebolo v soc. štátoch dostať všetky vymoženosti sveta, bolo aj vďaka sankciam, ktoré voči nim uvalil vtedajší západ pod vedením USA (maršalov plán). Životná úroveň na západe bola taká, aká bola iba vďaka tomu že vyciciavali do špiku kostí celý rozvojový svet (Ázia,Afrika, stredná a južná Amerka). Už v 60-tých rokoch platilo, že každý dolár, ktorý západ ,,Investoval´´(oni to aj tak volali ,,Investícia´´) do podpory rozvoja v zaostalých oblastí, musel vrátiť minimálne trojnásobne. Na rozdiel soc. štáty žili len z toho čo si sami nadobudli a keď pomáhali, tak maximálne nezištne a na princípe rovnosti.

Pavel z Moravy.
29. 12. 2023 10:11
Odpovědět  Jozef

Jozefe, těm nenávistníkům socialismu to nevysvětlíte. Ti zápaďáci žili z otrocké práce druhých a to bez debat. Dobře, že jim to končí. A za to, co těm národům prováděli by měli ještě tvrdě zaplatit.

Slovan
29. 12. 2023 11:18
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Jak zaplatit? No co jednoduše jim to sebrat a poslat do pracovních léčeben na fyzioterapie.

Bety
29. 12. 2023 12:59
Odpovědět  Jozef

To jste to ještě podcenil. V knize Když nastaly deště bohatý průmyslník říká, že za každou libru investovanou do Indie jich vycucali pětset – PĚTSET !

petr
30. 12. 2023 21:29
Odpovědět  Jaris

Co ta víš o 89 roce. Nikdo se nechtěl zbavit socialismu. Proč si myslíš, že Havel na Letné lhal že nechce kapitalismus. Kdyby to přiznal tak ho z té Letné vynesli nohama napřed. A jestli mi nevěříš tak si najdi na Netu jeho projev z listopadu 1989. Jedna lež vedle druhé.

Pavel z Moravy.
28. 12. 2023 09:32
Odpovědět  Janaz

Já se k vašemu názoru naprosto přidávám. Už jsem tady stejně za obdivovatele socíku, tak co už.

28. 12. 2023 01:16
Ohodnotit příspěvek :
     

Otázkou zůstává, co je to demokracie. Socialistické režimy se zdání demokracie nijak vytvořit nesnažily, Západ ano. Ale o jaké demokracii se bavíme, když na zvolení potřebujete stovky milióny na kampaň. To znamená, že strany jsou zkorumpované oligopoly – je jedno, zda farmaceutickým, zbrojním, či mediálním oligopolem. U nás jsou největšími “sponzory” vládní pětidemolice energetický oligarchové a řada voličů se naivně domnívá, že budou cokoliv dělat s drahými energiemi? Za 40 let komunistické vlády se postavilo 15 velkých přehrad, řada menších, 40 uhelných elektráren, plynofikovala se země, postavili se tři jaderné elektrárny a asi 4 milióny bytů. Ukažte mi, co užitečného se postavilo za 34 let současného režimu. V roce 1989 ČSSR neměla žádný zahraniční dluh, byli jsme potravinově soběstační, figurovali jsme ve 2800 průmyslových odvětvích. Dnes jich máme 1200 (převážně v zahraničních rukou) a státní dluh přesáhl 4 bilióny korun. Chcete další úspěchy “demokracie”? Dalším úspěchem je šikana občanů, kriminalizace jakéhokoliv jiného názoru, možnost se nechat zavraždit jedy od Pfizeru, zničení biologické identity a podobné radosti.

Ladislav 💤
28. 12. 2023 08:20
Odpovědět  pavelpe

👍

Pavel z Moravy.
28. 12. 2023 09:44
Odpovědět  pavelpe

Moc dobře jste to rozebral, ale se zavilými nepřáteli socialismu nic neuděláte. Ti si budou stěžovat na vše. Třeba, že se ve škole museli učit občanskou výchovu a ona jim potom duševně ublížila.

Pavel z Moravy.
28. 12. 2023 17:02
Odpovědět  Peter 008

Tak to je, ale kde není vůle se zamyslet a zanalyzovat vše do hloubky, tam se nic nezmění. Tato společnost už ve většině propadla čertu.

karči
28. 12. 2023 19:19
Odpovědět  Pavel z Moravy.

To máte těžké. Některým takystudentům duševně ublížilo jakékoliv vzdělání a to trvale a nevratně. Důsledkem je jejich trvalý deficit intelektu, což je nutí být otroky a vlezprdelkami mocných chytráků.
Ďuro Trulo

Kelly
28. 12. 2023 07:45
Ohodnotit příspěvek :
     

Mně tato zkur… česká vláda ukradla na konto amerických sankcí proti Rusku z účtu u Sberbank 3 miliony Kč, a tato zku..vláda, aby “omluvila” svůj čin, pak prohlásila, že tato banka prý ekonomicky zkrachovala. Za socialismu mě jen jednou jedinkrát někdo okradl, a to, když jsem si v Tatranské Lomnici opřel lyže o chatu a ty mi někdo odnesl, než jsme se ženou snědli oběd. Kdybych tu měl dnes sepsat, kdy mi tu někdo něco ukradl za tohoto zlodějského režimu, tak mi na to jedna stránka stačit nebude. V těch zlodějinách tohoto režimu byly i velké věci, jako že jsem přišel o byt, který jsem dostal za socialismu od svého podniku, a najednou ten byt patřil nějakému Pharmrealu s.r.o., něco podobného, jako byty ostravských horníků, které najednou patřily Bakalovi. Takže za mě, ať žije socialismus. Poslední taškařici, kterou tu na mě vymysleli, tak bylo, že mi začaly chodit každý týden SMS, že jestli chci zrušit toto SMS, tak mám zmáčknout na STOP, a za toto SMS mi účtoval Vodafon měsíčně 4 x 99 Kč, až jsem se tohoto zbavil, tak jsem napsal do parlamentní komisi na ochranu spotřebitele (Nacher to vede) ať tomuto businessu udělají přítrž. Nacher mi odpověděl, že se s tímto nedá nic dělat.

Ladislav 💤
28. 12. 2023 08:07
Odpovědět  Kelly

👍ano, zlatý socialismus!
A já se ptam těch dnešních “oslavovaných” v ČT disidentů a chrchlistů, proč netáhnou zpět na ten svůj vysněný západ a proč se tady drží v téhle vlasti, jak lejno košule?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pavel z Moravy.
28. 12. 2023 09:58
Odpovědět  Ladislav 💤

Proč se toho drží jak ho.vno košile. Nu protože se jim tady daří. Přišli zlodějnou k velkým majetkům a ti druzí jsou pro ně pouhý odpad. To jsou typičtí čeští zazobanci. Můj syn měl známého ve Švédsku, dnes je již mrtvý, byl by věkem synovi spíše jako dědeček a ten byl majitelem několika pekáren v jejich městě. Pozval syna na dovolenou a kluk mi vyprávěl, že když bylo potřeba, klidně na sebe vzal pracovní oděv a šel se svými zaměstnanci makat. A choval se k nim slušně a platil je dobře. Takže ne všichni kapitalisté musí být vydřiduši. Ale tady v této zemi je to jiná sorta, chtějí hned zbohatnout a v pohodě jdou za svým bez jakýchkoliv skrupulí. Klidně na své cestě za bohatstvím zničí kohokoliv. Banda nenažraná.

Ladislav 💤
28. 12. 2023 10:46
Odpovědět  Pavel z Moravy.

Ještě dodám, i socialismus měl některé špatné stránky, ale ty dobré převládají o tisíc délek!

Bety
28. 12. 2023 19:07
Odpovědět  Pavel z Moravy.

No možná majitel několika pekáren. Nejspíš v mládí skutečně fyzicky pracoval. Ale ti
větší a velcí boháči budou naprosto stejní jako ti naši zmetci. Vždyť z koho myslíte, že si brali ti naši vzor? Takové ty polistopadové kecy, že se na slovo západních podnikatelů lze spolehnout… na to docela dost našich lidí pěkně doplatilo. A celý náš stát vykradli zcela bez skrupulí.

Pavel z Moravy.
28. 12. 2023 19:47
Odpovědět  Bety

Bety, myslím si, že opravdu ani ty kapitalisty nelze házet do jednoho pytle. Ti lidé si třeba své živnosti budovali desítky roků a přecházely z generace na generaci. Důležité je vidět za každým člověka. Každý nemusí být nenažraný a zparchantělý. Má rád svoje řemeslo a dělá ho s láskou. A pokud skutečně přistupuje k lidem slušně a slušně je platí, nic proti takovému podnikání. A navíc jsou to pekárny, není to nějaký obrovský kolos, dnes již většinou nadnárodní, pro které jsou ti zaměstnanci pouze otroci. Tak to vidím já. Zde záleží opravdu na lidech. U nás to začalo tehdy kolabovat, když začali měnit statut národních podniků na státní. Málokdo si totiž uvědomil, že mezi těmito dvěma typy je zásadní rozdíl. Národní podniky a podnikové rady asi začaly být přítěží pro mnohé kariéristy. Nepohyboval jsem se v tomto prostoru, ale tak nějak jsem to vnímal. Zdá se mi, že to byla příprava na to, co se stalo. Tedy převrat v 89. Tady budou určitě mnohem fundovanější lidé, kteří budou vědět co se za tou proměnou skrývalo. Třeba mi někdo dá skutečnou odpověď na tuto otázku. Já jako dělník jsem to nemohl vědět, jen se tak domnívám co za tím mohlo být. Ale kapitalismus jsem nikdy nechtěl a nechci

Bety
29. 12. 2023 14:04
Odpovědět  Pavel z Moravy.

V tom je hodně pravdy, protože lidé rádi něco budují, ne vždy pro zisk, ale protože je těší to vybudované. Ale jak sám píšete, týká se to živnostníků a malých podniků, a těm tento systém hází klacky pod nohy kde to jen jde, hlavně za pomoci rozbujelé a nafoukané byrokracie.
Myslím, že bolševici tu touhu něco vybudovat podněcovali a z toho vybudovaného – a že toho vybudovali !! – pak rostla hrdost na vlastní zem i na sebe. A vůbec k tomu nepotřebovali jakékoli oligarchy.

Kelly
28. 12. 2023 09:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Jinak jsem dnes zaregistroval na Magistrátu v Praze demonstraci na 4.1.2024 od 14,00 do 15,00 hod. před US Embassy v Praze s mottem: “RUCE PRYČ DO SRBSKA”.

Ladislav 💤
28. 12. 2023 10:42
Odpovědět  Kelly

👍

Helena
28. 12. 2023 13:51
Odpovědět  Kelly

Připsat: od Maďarska, Slovenska, Ukrajiny, Čech, – prostě PRACKY USA PRYČ OD VŠECH ZEMÍ PLANETY ZEMĚ. USA JE SVĚTOVÉ ZLO.

Frank1
28. 12. 2023 09:14
Ohodnotit příspěvek :
     

Ja to muzu potvrdit. 20 let jsem tam po unoru 1948 zil a pracoval. Kdyz jste je neprovokovali, nechali vas v pohode. Jo, ze jsme meli vsichni stejne, tj. velke kulove je jina. K cemu je vam ted vic penez, kdyz do vas pichaji sajrajt, ktery vas zabiji a mrzaci a media i politici vam rikaji, ze je vse pro vase dobro? Ze nacky musime podporit a posilaji jim stale penizem zbrane, atd.

Frank1
28. 12. 2023 09:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Pokud budou vsude vladnout penize a profit, vlada bude pracovat ne pro nas, ale pro cizi zajmy, nebude navratu ke spolecnosti, po ktere touzime.

Kelly
28. 12. 2023 09:51
Ohodnotit příspěvek :
     

Jenom Rumuni to kazí. Ale já to vysvětlím. Já jsem někdy tak v roce 2007 seděl s jednou Rumunkou v restauraci a ona mi z ničeho nic říká, my vám děkujeme, a já říkám, a za co? Ona říká, že jste nás vzali do té Evropy, a já jsem jen pokrčil rameny, a ona říká, protože všichni ti cikání z Bukurešti teď vyjeli zkusit štěstí na Západ a já teď mohu v Bukurešti nechat foťák v autě a za hodinu se vrátit a ten foťák v tom autě pořád je! A to je důvod, proč v tom Rumunsku mají rádi ten kapitalismus, umožnil jim se zbavit nepřízpusobvých na úkor jiných.

Boomer
28. 12. 2023 17:34
Ohodnotit příspěvek :
     

..dop*delepráce, zase nějaký relevantní průzkum, zase nějaká většina se shodným názorem.. ale mě se nikdo na nic neptal? No tak takových informací by jeden dokázal za hodinu sesmolit deset!

Boomer
28. 12. 2023 19:52
Odpovědět  Peter 008

.. nejsem tak blbý, abych si nedokázal zjistit zdroj téhle senzační informace. Mám výhrady pouze proti té kvantifikaci.. kolik lidí je v tomto případě většina a z jakého množství dotazovaných, povězte mi, vy chytrej překladateli? Tím jste měl začít, tím jste totiž mohl svůj “ženiální” překlad podšprajcovat, ovšem citace “..většina z dotázaných 1500 osob..”, třebas i v každé ze zemí, by jaksi vypadala blbě, že? Z toho by propagandistický sukces nekoukal…
A jestli je něco západní, východní, liberální nebo neliberální, je mi šumák, mě zajímají fakta spojená s argumenty.

Četl jste někdy něco od Mariana Kechlibara? On svoje autorské články podšprajcované údaji má, vy nezvládáte ani učesat strojový překlad. Hlavně, že jste Autor… :o)))))))))

Pravdomluvny
29. 12. 2023 07:58
Odpovědět  Boomer

Jasně Nutellko.-)

Boomer
29. 12. 2023 10:44
Odpovědět  Pravdomluvny

..přesně tak, jasně, ale nepochopitelně pro tebe, coby yntelygenta žijícího nalevo od bodu 100…

Pravdomluvny
29. 12. 2023 16:58
Odpovědět  Boomer

Když jsi obdařen F73 je těžké cokoliv pochopit.👎

Boomer
29. 12. 2023 18:39
Odpovědět  Pravdomluvny

..za každého z nás mluví naše diskusní příspěvky. Ty ovšem nad jiné vynikáš svou schopností zhustit vlastní tupost do několika málo slov…

Pravdomluvny
29. 12. 2023 07:55
Ohodnotit příspěvek :
     

A není tomu tak????

Pavel z Moravy.
29. 12. 2023 10:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Petře, ten manifest radosti demokracie se vám tedy povedl. I těch odpůrců socialismu nějak ubylo. Že by jim došly argumenty?

Boomer
29. 12. 2023 10:46
Odpovědět  Pavel z Moravy.

.. proti blbosti je zbytečné argumentovat, čehož jste vy a vaši názoroví souputníci exemplárním příkladem…

Pavel z Moravy.
29. 12. 2023 12:42
Odpovědět  Boomer

No tak pokračujte, nějaké argumenty přece vždycky vyštracháte. Já se rád přiučím i když mi to bude již k ničemu.

Boomer
29. 12. 2023 17:59
Odpovědět  Pavel z Moravy.

.. podívejte, když někdo vysloví takovou pitomost, je téměř jisto, že jako pitomec nepochopí ani argumentaci k ní, takže proč házet perly sviním?

Pavel z Moravy.
29. 12. 2023 18:45
Odpovědět  Boomer

Echar las perlas a los cerdos. Ať to víte španělsky a můžete zaperlit. Musíte být strašně smutný člověk, když lidi urážíte a nikdo vám není roven. Vám ty perly házeli, je to z vlastní zkušenosti?

Boomer
29. 12. 2023 20:08
Odpovědět  Pavel z Moravy.

..ne, perly mi nikdo neházel, vyrůstal jsem totiž v kultivovaném prostředí, žel ne naší vinou současně i v nekultivované době. Sviní jsme však okolo nás vídali mnoho.
Ale musím uznat, že takového uplakánka a zbabělce jakým jste vy, jsem ještě nepotkal…

Pavel z Moravy.
30. 12. 2023 09:46
Odpovědět  Boomer

Jste ubožák a já takových ubožáků potkal v životě dost. A ubožáci se lísají zase k ubožákům, už to holt mají v genech.