blog

Palestina bez lži. Odstraňujeme propagandu, díváme se na fakta

STÁTNÍK (ГОСУДАРСТВЕННИК)

Zostření arabsko-izraelského konfliktu nevyhnutelně vyvolalo prudký nárůst mediální aktivity v souvislosti se situací ve Svaté zemi. Po analýze šířeného obsahu, včetně vlasteneckého segmentu na Telegramu a Zenu, můžeme konstatovat, že pohled mnoha lidí na problém je jednostranný. A co je horší, tato jednostrannost je formována západní propagandistickou mašinérií. Proto se chystáme analyzovat několik “nejpopulárnějších” mytologií o Palestině a palestinském odporu.


Mylná představa č. 1. Hamás jsou teroristé.

Zkrátka a dobře, každý odboj, který je veden gerilovými metodami, lze označit jak za teroristický, tak za národněosvobozenecký. Zde, jak se říká, jde o to, co se komu líbí. V jakém kontextu bychom například měli považovat boj Alžírské fronty národního osvobození? Z našeho pohledu jde o hrdiny protifrancouzského odboje, kteří bránili svou zemi před cizími kolonialisty. Používali však otevřeně teroristické metody. Stejně jako bojovníci za svobodu v Ulsteru, Baskicku nebo na Korsice. Vše záleží pouze na subjektivním faktoru vnímání.

Izrael, USA, Evropská unie, Japonsko, Kanada a některé další proamerické země považují Hamás za teroristickou organizaci. Čína, Norsko, Švýcarsko, Brazílie, Turecko, Írán, Pákistán a obecně většina islámských států je za teroristy nepovažuje. Rusko rovněž odmítá uznat Hamás za teroristickou organizaci, jak opakovaně prohlásil prezident Vladimir Putin. Delegace Hnutí islámského odporu (tak zní překlad zkratky organizace) nejednou navštívily Moskvu.



Ismail Haníja, šéf politbyra Hamásu, na setkání s Grigorijem Karasinem, šéfem výboru Rady (Ruské) federace pro mezinárodní záležitosti, v listopadu 2022 vyjádřil naději, že kroky Ruska v boji proti americké hegemonii povedou k vytvoření multipolárního světa. Haníja rovněž ostře odsoudil uvalení restrikcí na naši zemi a prohlásil, že tyto restrikce mají za cíl “poškodit postavení Ruska na mezinárodní scéně”.


Mylná představa č. 2. Pásmo Gazy je útočištěm islámských fanatiků, kteří sní o smrti křesťanství.

To je snad hlavní mytologií, která neodpovídá palestinské realitě. Je třeba si uvědomit: palestinské hnutí odporu má hluboce nacionalistickou arabskou povahu. Islamismus je odsunut do pozadí a je spíše vnějším projevem nacionalismu, který je ve své podstatě hluboce nepřátelský vůči islámským dogmatům. V pásmu Gazy žije více než 1000 křesťanských Arabů, je tu pravoslavný kostel svatého Porfyria (mimochodem od roku 1150), katolický kostel Svaté rodiny, baptistická modlitebna a anglikánská evangelická kaple v nemocnici Al-Ahli Al-Arabi.

Na rozdíl od některých islámských států na Arabském poloostrově není v pásmu Gazy veřejné praktikování křesťanství zakázáno. Výše zmíněné kostely mají kříže, zvony a pořádají křesťanské slavnosti bez jakýchkoli omezení. Navzdory svému názvu Hamás ve volbách často podporuje křesťanské kandidáty. Například v roce 2006 podpořil křesťanského kandidáta Husama al-Tawila v distriktu Gazy (byl zvolen do Palestinské zákonodárné rady) a ve volbách starosty Ramalláhu, dočasného hlavního města Palestiny, křesťanku (!) Janet Khouryovou.

A obecně v palestinském hnutí, pokud nebudeme brát v úvahu výhradně Hamás, je řada významných osobností, které se hlásí ke křesťanskému náboženství. Georges Habash, jeden z nejradikálnějších levicových bojovníků proti Izraeli a šéf Lidové fronty pro osvobození Palestiny, je pravoslavný. Nejbližší spolupracovník Jásira Arafata Naif Hawatmeh (generální tajemník Demokratické fronty pro osvobození Palestiny) pochází z východní katolické rodiny. Křesťan je také Kamal Násir, mluvčí Arafatovy Organizace pro osvobození Palestiny, zastřelený v roce 1973 izraelskou rozvědkou v Bejrútu.

Izraelskou politiku vůči arabskému obyvatelstvu ostře odsuzuje jeruzalémský pravoslavný patriarcha Teofil III (svého času jeho jmenování neschvalovala izraelská vláda po celé dva roky). Hamás s odvoláním na pravoslavného patriarchu požaduje “ochranu křesťanů” v Jeruzalémě před židovským klerikalismem státu Izrael. To jsou takové neobvyklé zvraty, na které není masové vědomí zvyklé.


Mylná představa č. 3. Pásmo Gazy je totalitní diktatura.

V liberální mysli musí být každý, kdo se staví proti kolektivnímu Západu, křížencem Severní Koreje a teroristické organizace Al-Káida (a také samozřejmě Ruska – pozn.překl). Pásmo Gazy v žádném případě není totalitním státem. Od roku 2006 je Palestina rozdělena podle politických linií. V Gaze vládne Hamás, který zvítězil ve volební kampani, a na Západním břehu Jordánu vládne Fatah Mahmúda Abbáse.

Příznivci šéfa Palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse (palestinská verze Viktora Janukovyče) jsou v Gaze skutečně “nepohodlní”, stejně jako zástupci Hamásu na územích kontrolovaných PNA. V samotné Gaze navzdory dominanci Hnutí islámského odporu legálně působí politické strany Islámský džihád, Lidová fronta pro osvobození Palestiny (PFLP), Demokratická fronta pro osvobození Palestiny (DFLP) a opoziční frakce Fatah. Všechny mají vlastní sdělovací prostředky a pořádají shromáždění. To uznávají i západní neziskové organizace.

Mimochodem, navzdory islamistickému charakteru strany Hamás je nošení hidžábu v městských čtvrtích v Gaze dobrovolné. Muslimské modlitby ve školních zařízeních jsou rovněž nepovinné. Zákon zaručuje rovná práva pro muže a ženy. V březnu 2021 bylo „politbyro“ Hamásu poprvé v historii obsazeno příslušnicemi něžného pohlaví – Džamilou al-Šanti a Fatimou Šurrab. Pro tak konzervativní region, jakým je Blízký východ, je to zásadní průlom.


Mylná představa č. 4. Palestinci jsou zlí antisemitští bojovníci, Izrael pouze zajišťuje svou bezpečnost.

Domnívat se, že Palestinci bojují proti Izraeli jen proto, že Židé a judaismus Arabům vadí, by bylo 

Poznámka k obrázku: zelená barva je území Palestiny v daných letech

nesmírně naivní. Arabsko-izraelský konflikt trvá již více než sto let. Toto století je plné vzájemných traumat, křivd a zločinů. Mnoho lidí slyšelo o teroristických útocích na židovské civilisty. Kolik z nich však slyšelo o Nakbě? V roce 1948, po porážce Arabů ve válce s Izraelem, vyhnala sionistická vláda 725 000 místních obyvatel z jejich domovů. Více než 500 měst a vesnic bylo vylidněno. Došlo ke skutečné etnické čistce, které si “civilizované společenství” jaksi nepovšimlo.

Proces vyhánění arabského obyvatelstva z palestinských území je dobře znázorněn na mapě. Izrael provádí politiku kolonizace arabských území, buduje své osady a anektuje arabská území v rozporu s rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Tak byl anektován východní Jeruzalém, který by měl být součástí budoucího arabského státu. Byly anektovány Golanské výšiny, které patří Sýrii. Jsou odebírána území na západním břehu řeky Jordán.



Pásmo Gazy je vystaveno pravidelnému izraelskému bombardování a trpí nepoměrně většími ztrátami než židovský stát. Vzhledem k postoji Spojených států a EU se o tom samozřejmě v médiích náležitě nepíše. A to nemluvím o pravidelných únosech civilistů izraelským “úřadem” pro podezření z terorismu, blokádě pásma Gazy, která se od roku 2007 nezastavila a ničí socioekonomickou situaci v oblasti.

Mylná představa č. 5. Rusku je jedno, co se děje v Palestině. Nás se to netýká.

Rusku “nezáleželo” na palestinském konfliktu v souvislosti s rozpadem Sovětského svazu, kdy se geopolitická moc a vliv Moskvy snížily na minimum.

Dnešní oficiální postoj Ruska je v zásadě správný. Jsme pro vytvoření arabského a židovského státu v hranicích před šestidenní válkou v roce 1967. To znamená, že Izrael je povinen stáhnout svá vojska z okupovaných oblastí včetně východního Jeruzaléma a nebránit suverénní palestinské státnosti. Kreml trvá na návratu uprchlíků a řešení humanitárního problému. Vystupujeme rozhodně pro zrušení blokády pásma Gazy.

Rusko je však krajně pasivní a omezuje se na suchá prohlášení ministerstva zahraničí. Mezitím je Palestina bolavým místem pro celý arabský a v širším smyslu islámský svět. Naše země na tom může a měla by vydělat dividendy, jak to dělá stejně mazaný Erdogan. Zároveň není nutné skákat na Izrael se šavlí. Stačí jen častěji vyjadřovat náš postoj, rozšiřovat humanitární přítomnost “na zemi”. Aby v Gaze nad rozdělováním humanitární pomoci vlála ruská trikolóra. Aby nové vedení Hamásu mělo naše vyšší vzdělání. Aby všichni Arabové od Maroka po Irák denně pociťovali kontrastní postoje Ameriky a Ruska.

Na světě žije 1,9 miliardy muslimů a 430 milionů Arabů. Nemusí být pro nás, jak se říká, “na špatné straně kolejí”, ale mohou se stát našimi přáteli a sympatizanty. Tak tomu bylo ve velké části 60. let, kdy se SSSR vezl na vlně arabského národně osvobozeneckého hnutí. Tak obrovský počet vyznavačů islámu a lidí arabského původu otevírá široké možnosti aktivit. Jedná se o trh pro ruské zboží, potenciální spojence na mezinárodních platformách a náš “vstupní bod” do Středomoří a Indického oceánu. Stojí za to zahodit takové možnosti, když nás všemožně „izolují“?

https://cont.ws/@fruct/2648524

Překlad Peter 008

sdílet na

78 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Gales
10. 10. 2023 10:38
Ohodnotit příspěvek :
     

Čekám až Fiala vyšle jasnej signál na jaké straně máme být.

Helena
10. 10. 2023 10:49
Odpovědět  Gales

Blázníte, Pyjala a jeho spolupachatelé zločinu proti ČR kroutí hlavou a čenichají odkud přijde rozkaz. A on nepřichází a nepřichází, neb signálníci mají hnědo v kalhotách a koukají, kde nechal tesař díru. Jen Pyjala a spol. to furt nemůžou pochopit, tak dobře to fungovalo, a co si teď počnou. Ještě jim to furt nedochází, a to je dobře, dočkají se té správné “výplaty” i s Pávkem.

Boomer
10. 10. 2023 16:57
Odpovědět  Peter 008

.. u některých chemických reakcí je nutno přidávat akcelerátor, páč jináč by se moc dlouho čekalo a nemuselo by se to povést v požadované kvalitě.
Někdy se unaveným šimlům pod kopcem strkala pálivá paprička do řiti..

Markýza
10. 10. 2023 18:15
Odpovědět  Peter 008

Ale Hamás je pořídil tak nějak oklikou, že. Prý koluje internetem videjko, kterak hamáský bojovnít, ověšený všeličím, so mělo původně skončit na Ukrajině, děkuje z celého srdce té Ukrajině, jak pěkně je zásobila. Darknet je prý už od loňského jara plný parádních zápaďáckých zbraní – ostatně, kamarád mi nabízel Javelina, prej jen za 17000 doláčů.

Jura S
10. 10. 2023 11:45
Odpovědět  Helena

Tak prý Palestinu sponzoruje EU, USA pak Izrael… Co sponzoruje dědek britský monarcha nevíme… je třeba vyčkat “not” od blackroku, Aspenu a iliminátů, s přihlédnutím na Rockefelery…. zda zabít žida, či araba…. s přihlédnutím na kurz dolaru…

Helena
10. 10. 2023 12:32
Odpovědět  Jura S

Je to zkrátka fuška. EU pozastaví Palestině platby, EU nepozastaví Palestině platby, mají na té Lumpedůze ty islamisty vítat, nebo vyhánět, mají toho Zelenského chválit, nebo na něj uvalit sankce – když Palestině prodával zbraně, které zabíjí světovládce a které mu zadarmiko dávaly USA a EU. Na Slovensku už je z toho zemětřesení a v Polsku vedení armády v rozkladu, páč už se zase neví: byla ta raketa Zelenskýho nebo ne? …..

zdendulka
10. 10. 2023 16:28
Odpovědět  Helena

tak nějak 🙂 🙂 🙂

Boomer
10. 10. 2023 16:44
Odpovědět  Helena

..když někdo dlouhodobě lže, lže, lže a furt jen lže, nutně se musí jednoho dne ocitnout v pozici, kdy přestává být schopen analyzovat fakta natolik, aby rozeznal pravdu od lži i v banální situaci.

zdendulka
10. 10. 2023 16:27
Odpovědět  Jura S

🙂 🙂 🙂

Ladislav 💤
10. 10. 2023 17:43
Odpovědět  Gales

Na to nepotřebuji Fyjalovské fašistické pindy! Každý hrdý vlastenec má jasno!

Mike
11. 10. 2023 14:47
Odpovědět  Gales

On řekl, že situaci analyzuje. Nechme ho v klidu analyzovat a mezitím tam místo něj dejme chlapa s kulema, kterej se dokáže správně a rychle rozhodnout i bez analýzy.

katango
12. 10. 2023 11:06
Odpovědět  Mike

Jo. Pak situaci katalyzuje a ta ho nakonec paralyzuje.

Jura S
10. 10. 2023 11:41
Ohodnotit příspěvek :
     

Demokratický válečný moloch drsné ČR, která je hybatelem světových dějin by měl jasně ústy prof. Fialy vyslat signál, co si prostý lid má myslet po vzoru konfliktu na UA – zlobři rusové- hrdličky ukrové… Jinak se v tom nemůžeme orientovat, mydlí se to tam různě 2000 let, já vidloň z vesnice v tom mám guláš. Jasný signál by byla na MUZEU zas vyvěsit tu správnou vlajku, ať se národ může vorientovat v tom maglajsu

Helena
10. 10. 2023 14:15
Odpovědět  Jura S

A kde je Pávek zase s nějakou gigantickou řečí? Kam zalezl? Kolář ještě furt neví odkud nejvíc zafouká a co má Pávkovi předepsat. A teď Hovínka pustily větu: Němci chtějí předčasné volby…

Boomer
10. 10. 2023 16:49
Odpovědět  Helena

.. v kritické situaci je pro politiky nejlepším řešením přenést závažná rozhodnutí na bedra lidu. Ideálním prostředkem k tomu jsou volby, po nichž nově zvolená staronová politická reprezentace začne požadovat klid pro práci.. a v smutném tichu jedou dál a dál, močálem černým kolem holých skal.

Aleš
10. 10. 2023 13:35
Ohodnotit příspěvek :
     

Mylná představa celý článek, Palestinci domu do Jordánska. A bude klid.

Spam Janka
10. 10. 2023 14:15
Odpovědět  Aleš

osobne suhlasim. Sice s Palestincanmi sucitim, ale vzhladom k tomu, co narobili v krajinach, kde ich ako utecencov prichylili (Jordansko sa skoro rozpadlo, Libanon od tych cias uz len defacto klesa), ze za celu tu dobu sa peniaze z EU defacto len rozkradli, tak dokazuju, ze velmi nevedia riadit svoj stat. Ale aj tak asi ine riesenie nie je, aj ked moj nazor je, ze aj keby Palestinsky stat vznikol, vela by sa pre nich ani okolie nezmenilo…..ani ta nenavist navzajom….bohuzial

Spam Janka
10. 10. 2023 16:04
Odpovědět  Peter 008

ja uz v tomto pripade nehladam ani priciny a dovody, skor co dalej smerom do buducnosti. Tazko mozno cakat, ze sa Izrael vzda svojho statu po 70 rokoch, rovnako ze ak aj Palestina vznikne ako samostatny stat, ze to bude nieco lepsie ako to teraz je. Najlepsi by bol nejaky prazdny ostrov, ktory by sa vynoril a kam by niektory stat presunuli, ale ani to by nebolo riesenim, kedze by sa pohadali, kto ma odist….vyvolena zem a Zidia alebo pravo na zem, odkial museli Palestincania utiect…..a roky idu, generacie rastu a vsetko ostava po starom…..cele mi to pride take bezutesne, ziadna perspektiva, ziadny vyvoj

Albi
10. 10. 2023 16:15
Odpovědět  Peter 008

Kdysi jsem někde četla (snad na Leva-netu – bez záruky), že místo pro stát Izrael bylo mezi jinými místy účelově zvoleno právě v oblasti osídrenou arabskou (mmuslimskou?) popuací jako”mina”, připravená k použití, až přijde vhodný čas.

Proto když čtu, jak byl Mossad – prý jedna z nejlepších světových rozvědek – takovým útokem údajně překvapen, říkám si – nenastal z nějakého důvodu ten “vhodný čas”?

Jen – nejsem analxtik, dostatek zpráv nemám, a ani bych je “analyzovat nevěděla) – co se tím sleduje?
Konec Ukrajinského safari, tedy kouřová clona na překrytí fiaska KoZa? Nebo likvidace Izraele, jak nedávno – v posledním pořadu O – O ze dne 2.10 znovu připomněl V. V. Pjakin?

Mimochodem – ten díl je ohledně řízení velmi zajímavý. Obecně – nejen kvůli Izraeli.

Putinovec
10. 10. 2023 17:22
Odpovědět  Albi

Já si myslím , že jsou zde vyhřeznuty plány – běžící procesy a očekávání jejich předpokládaných výsledku , mnoha hráčů . A z toho zdánlivého chaosu se vykrystalizuje ten , kdo je schopen převzít řízení těch ostatních , jejich očekávání zasadit do svého scénáře a dovést to do svého cíle .
Izrael chce začistit GP , státní elita hnUSA se chápe každé příležitosti okamžitého zisku a Putin se zaměřuje na nízkofrekvenční dlouhodobé procesy , které ty vysokofrekvenční prudké , spolknou jako kos žížalu .
Takže pro Ruskou Koncepci by byla plná výhra uspořádání vzájemných stavů v zoně konfliktu tak , aby každý ze zúčastněných byl spokojen .
Něco takového , jako když diplomacií smířil Indii a Pákistán . A od té doby , i když to není až tak veřejně zřejmé , Indie i Pákistán spolupracují v tom směru , že se snaží hledat prospěšné východisko pro obě strany .

Albi
10. 10. 2023 20:58
Odpovědět  Putinovec

Snad se to podaří, ale má-li v tom prsty KoZa a speciálně USA, pak je možné očekávat spíš debakl než uspořádání vzájemných vztahů.. 🙁
Intriky a podvody schovávané za smlouvy a pomoc jsou USA vlastní.

Standa
10. 10. 2023 17:12
Odpovědět  Spam Janka

Židé budou i nadále zlobit po celém světě. Je třeba jim sebrat zdroje.Izrael operuje se světovým židovstvem. Je třeba rozbít tuto pavučinu. Nejdříve USSA!

Putinovec
10. 10. 2023 14:24
Ohodnotit příspěvek :
     

Při pohledu na politiku USA , má mnoho lidí představu o tom , že se jedná o pevnou zahraniční politiku ve smyslu , všichni v USA mají stejný názor .
Tak především tam , tak jako všude po světě , řádí u moci vlivové skupiny generačně parazitických elit , snažících se vybojovat a udržet si svoji moc . Takže pro jeden klan či skupinu klanů je přínosná spolupráce se zemí x a pro jiné klany se zemí y .
A protože státy nejsou ve vzduchoprázdnu , tak spolupracovat s nějakým státem – zřízením , znamená spolupracovat s celým společenstvím států – příslušných státních elit , udržujících se u korýtek .
A do toho jim do jejich zahraniční politiky vstupují Globalisté , na základě prosazování vlastní globální politiky . A kdo se v tom neorientuje , ten vidí nestravitelný guláš z toho , co pejsek s kočičkou dávají do dortu .

Jiří
10. 10. 2023 17:04
Ohodnotit příspěvek :
     

K židům mám nedůvěru z toho důvodu jak se roztahují na území ,kde nemají co dělat podle zákona . Rusko dobře ví ,kolik jejich občanů se přestěhovalo k Středozemnímu moři a jistě z toho nemá žádnou radost.Palestinci nemají podporu USA a to je velmi špatně. Doufejme ,že nevypukne další ozbrojený konflikt ,USA mají totiž ve všem své řeznické pařáty

Markýza
10. 10. 2023 19:38
Odpovědět  Jiří

Já ty Palestince nějak nemůžu litovat: během mého života proběhlo x jednání o uspořádání toho území a Palestina má setrvalé stanovisko “nepřistoupíme na žádný kompromis, na žádnou dohodu, Židy je potřeba zahnat do moře.” Tohle pořád dokola. Momentálně jim Izrael poslytuje veškerou infrastrukturu – vodu, elektřinu, všechno – léčí je ve svých špitálech – celá KoZa do nich sype miliardy…..prostě mi nepřipadá, že by byli nějací chudáci.Spíš mi takhle z dálky připadá, že to prostě neumějí.

Albi
10. 10. 2023 21:05
Odpovědět  Markýza

“Izrael jim poslytuje veškerou infrastrukturu – vodu, elektřinu, všechno – léčí je ve svých špitálech….” (když jim to před tím sebral) – a tím je drží ani ne na “krátkém vodítku”, ale oběma rukama prvně přímo za obojek.

Buď poslechnou na slovo, nebo žádná voda, žádná elektřina, žádné léky!
Nejsem z muslimů odvázaná, naopak, ale existuje na světě nějaké lidské společenství, kterému by takový stav nevadil?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
11. 10. 2023 09:20
Odpovědět  Albi

Počkej – co jim sebral? Infrastrukturu? Děvče….s těma prachama, co se do nich lejou už přece mohli mít svoje všechno. Nemuseli mít ty paláce, co si tam nastavěli, mohli mít pěknou, útulnou zahrádku. I ti Jordánci, jejich pravlast, je přeci poslala do háje, nepouští si je tam a nechce s nimi nic mít. Prostě mi to pořád nepřipadá jako nebohý sbor otroků – a to i přesto, že se tak snaží prezentovat, co jsem živa. Nebo právě proto.
Vytanula mi dávná vzpomínka – Izrael nabízel svoje zavlažovací technologie mimo jiné i Palestincům (mmch, pokud vím, Jordánsko je v tichosti zakoupilo) Jsou to nejlepší technologie toho typu na světě. Vzpomínka mi utkvěla proto, že je Palesinci hodili Izraeli na hlavu s takovým tím že od hnusných židáků nechtějí nic. Njn, to je pak ale těžký.

Boomer
11. 10. 2023 09:58
Odpovědět  Markýza

.. před nějakým časem byla v Pásmu Gazy s velkou slávou otevřena moderní čistička odpadních vod (za peníze z celého světa..) aby ty megatuny sr*ček netekly do moře. Nečistila dlouho, tak nějak se začaly ztrácet hlavně elektromotory a čerpadla. A je ticho po pěšině..

Markýza
11. 10. 2023 12:06
Odpovědět  Boomer

No ono toho už bylo, co takhle vyšumělo…………

petr
12. 10. 2023 14:09
Odpovědět  Markýza

Ono se taky nepíše, že Izrael první bombarduje infrastrukturu.

Markýza
12. 10. 2023 14:51
Odpovědět  petr

Infrastrukturu? Tu bombarduje až teď, pokud vím. Většinu infrastruktury ostatně dodává do Gazy a Západního břehu sám, tak aby si to průběžně bombardoval…a pak zase stavěl…a bombardoval…..nebo jak jste to myslel?

Bety
11. 10. 2023 20:25
Odpovědět  Markýza

Není to dlouhio, co jsem četla cestopis o té oblasti od autora, který se snažil hovořit prakticky s každým. Můj dojem z toho byl takový, že se tam každý hádá s každým a to i židé a palestinci mezi sebou. A vzhledem k tomu, že tam působí množství humanitáních “neziskovek”, které pokládám za naprosto ničivý a rozkladný element,
nevidím šanci, že by se kdy nějak domluvili. Ostatně ve vzniku Izraele měla prsty naše stará známá Anglie a kam ta ty své prsty strčí,tam nejmíň sto let tráva neroste.

Markýza
12. 10. 2023 14:53
Odpovědět  Bety

To je pravda. Tam je nějaká hádavá energie už od pravěku, nebo co. Nebyl to Tuvia Tenebom?

petr
12. 10. 2023 14:07
Odpovědět  Markýza

Zkuste se prachů najíst a nebo napít. Když není co za ně koupit, je to bezcenný papír.

Markýza
12. 10. 2023 14:53
Odpovědět  petr

???

Jaris
13. 10. 2023 04:38
Odpovědět  Markýza

Ale ano, mohli a meli Palestinci svoji infrastrukturu, nemocnice, kulturni budovy atd., jenze jim to zidaci vzdycky zbourali a steny jim potreli svymi hovny, jak jsem videla v reportazi od J.Pilgera.

Markýza
11. 10. 2023 09:33
Odpovědět  Albi

Máš ovšem pravdu v tom, že je tím drží na pěkně krátkém vodítku. Otázka jedna – proč se na takové vodítko Palestinci nechali přivázat? Otázka dvě – neměli Izraeliti zatraceně dobrý důvod pro tak krátké vodítko?
Otázku dvě nerozluštíme, poněvadž tyhle zmotance, ať už kdekoli na světě, jsou prostě nerozmotatelné – vezmi si jen Balkán, momentálně Rusko-Ukrajina, Karabach……….
Ale odpověď na otázku jedna by mě teda fakt zajímala.

Albi
11. 10. 2023 10:47
Odpovědět  Markýza

Markýzo – a proč my? Proč s NÁMI soustavně někdo “vorá”?
Palestinci se přivázat nedali, ale když Izrael už léta okupuje Golanské výšiny s prameny vody, čímž jim ji “odstřihl” – a následně jim ji “dávkuje” podle toho, jak se mu umane – mají to vodítko na krku coby dup.
A světové společenství? Mlčí.
Protože Palestinci jsou FUJ a Izrael – nesahat. Holocaust!
Asi tak nějak, co se vody týká. S ostatním to bude podobné.

Např. to vyhnání nejdřív z Izraele, teď už i z “náhradního” prostoru, milostivě jim poskytnutého. Dočasně!

A pozor, za chvíli to může být i u nás.
Lotyšsko už začalo s Rusy – a jako u nás, s těmi, kteří už nemají žádný potenciál k obraně – důchodce.
Zanedlouho si můžeme vyzkouzšet situaci Palestinců. Pak si teprve budeme moci odpovědět PROČ?
https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2023/10/ruska-federace-udela-vse-pro-to-aby.html
“…tisícům ruských seniorů už Lotyšsko zrušilo občanské průkazy.
Tedy žádnou lékařskou péči, žádné léky, žádný důchod, žádné bydlení … Táhněte kam chcete….

Markýza
11. 10. 2023 12:14
Odpovědět  Albi

Já bych to tak zdivočele neviděla. Ostatně pamatuješ, proč jim ty Golanské výšiny zatrhli? To se pak fakt těžko lituje…..Nemůžu si pomoct, ale jsou národy a státy, které to prostě neumějí a pak žebroní a vydírají – jeden máme hned za dveřmi, že. A takových je víc. Já osobně bych humanitární pomoc omezila výhradně na velké přírodní katastrofy – jinak se to ani nenaučí.
Abych ti pravdu řekla – na mně fňukny všeho druhu působí spíš odpudivě, lidi i státy, takže mám tendenci se ztotožnit spíš s tím Izraelem, který tedy rozhodně nefňuká – nebo s každým, kdo se snaží napnout síly a nějak vybřednout.
A to se tedy Palestina fakt nesnaží, to snad nepopře nikdo.

Albi
11. 10. 2023 15:48
Odpovědět  Markýza

Za prvé -. Palestinci tam žili mnohem déle než tam stát Izrael uměle vytvořili. Jak jsem psala jinde, vytvotit hol v takovém výbušném prostoru byl úmysl – takový stav byl připraven až bude potřeba nějaký vážný konflikt.
Srovnej s Ukrajinou, s banderovskou “líhní” v Kanadě. To nebyla humanita, že jim ponechal tu ideologii pěstovat celou dobu od války.

Za druhé – od konce 2. světové do dneška Německo každoročně dotuje Izrael nemalými penězi – protože holocaust a německá vina.

A za třetí – není nějak podezřelé, že zrovna teď (jak už jsem psala jinde) Mossad nevěděl, ani náznakem netušil, k čemu se schyluje? A přitom americké lodě a zbraně hned pohotově poblíž?
Tomu nevěřím. Ale co za tím je, to samozřejmě nevím.
Jinak – i Palestinci jsou lidé a ne chovný dobytek. Pokud nelezou k nám, co dělají ve SVÉ zemi mě nezajímá, to je jejich věc..

Albi
11. 10. 2023 16:00
Odpovědět  Albi

Pokud píšeš oi dvou fňuknách,nevím, která má být ta druhá. Platí to pro ty Rusy narozené a celý život žijící v Lotyšsku? Aby mohli zůstat (možná jen dočasně, dodávám), museli např. složit jazykovou zkoušku.

Jeden z postižených, 73letý Alexander:
Podle jeho slov, když se dozvěděl o zrušení svého lotyšského povolení k pobytu, okamžitě se přihlásil k jazykové zkoušce, kterou však kvůli obtížné písemné části neudělal. A pak mu přišel pokyn k odjezdu. “Ukázalo se, že spolu s povolením k pobytu jsem byl zbaven i zdravotní péče. Tehdy mě začaly pronásledovat obsesivní myšlenky – skočit z okna, utopit se… Kdo ponese odpovědnost za mé předčasné setkání se zesnulými rodiči? Řečnická otázka.
Dodává, že v Lotyšsku má hroby rodičů.

Ani těch krokodýlých slz jako zavražděným židům se Rusům nedostane.

Markýza
11. 10. 2023 17:03
Odpovědět  Albi

Ale kdepak – druhá fňukna je přeci Ukrajina. a zelina už chodí v černém, no.

Albi
11. 10. 2023 17:06
Odpovědět  Markýza

A první? Palestinci nebo Izraelci?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
11. 10. 2023 17:46
Odpovědět  Albi

No, Palestinci si vyfňukali poměrně dost, nebo ne? Hlavně! Hlavně se mi jedná o ten postoj “my šme děsný chudáci a vy nás musíte podporovat/dotovat”. To jsem myslela tím fňukáním.

Markýza
11. 10. 2023 17:08
Odpovědět  Markýza

Mimochodem – jak tě napadli Rusové? Ti teda zrovna nefňukají ani omylem.

Albi
11. 10. 2023 18:37
Odpovědět  Markýza

Protože o těch Palestincích jsem nic nečetla, takže ani o jejich fňukání.

Markýza
11. 10. 2023 17:07
Odpovědět  Albi

Jo, to s tím Mosadem je divný. Mně se nejvíc líbil stručný rozbor situace od Druláka na PL, kde zmiňuje i to – asi ví líp než my, o čem je řeč, ale divný je to i tak.
Tady ho máš https://1url.cz/8uGaJ

Albi
11. 10. 2023 18:58
Odpovědět  Markýza

Dík za odkaz.
Já se zrovna moc v tamnějších poměrech nevyznám, ale to Drulkákovo přirovnání ke konfliktu Ukrajina Rusko mi k tomu tedy vůbec nesedí.

Zdá se mi, že stejně jako snad téměř každý pořád vidí jen zábor území – přitom podstata je přece úplně jiná.
Rusku jde o bezpečnost, území mají dost, bezpečnost jim nejen nikdo zaručit nechce, ale naopak cílem je likvidace Ruska, nejlépe totální.
A ani z vojenského pohledu to nesedí. Rozhodovat podle množství zbraní a nevidět příčiny obou konfliktů?

Jestli si to opravdu myslí, nebo je to povinná úlitba naší definici “demokracie”, to asi nikdo z nás nerozhodne.

PS – tak Palestina za 30 let dostala 8,5 miliard – kolik Ukrajina za dva roky?
To jen k tomu Drulákovu srovnání velmocí a obětí – mám problém v tom vidět nějakou podobnost.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
petr
12. 10. 2023 14:19
Odpovědět  Markýza

Izrael neměl žádné území, žijí na tom co ukradou u sousedů, Golanské výšiny, Gaza. A nikdo na ně neuvaluje sankce za genocidu, neplnění nařízení OSN, ještě k tomu jim USA dali jaderné zbraně. Možná se ještě budeme divit co z tohoto všeho vzejde. Rusko jako první atomovou bombu nepoužije, u Izraele bych toto netvrdil. Už v tom Bejrútu ten výbuch ledku odborníci rozporují, že k tak silnému výbuchu tam nebyly podmínky.

Markýza
12. 10. 2023 15:01
Odpovědět  petr

To záleží pouze na tom, jak daleko do historie půjdete – myslím to území. Souhlasím s tím, že to nebyl dobrej nápad, celá ta šaráda s původní židovskou vlastí – ovšem tehdy asi nikdo netušil, jak až bídně to dopadne. Stát Izrael vznikl za podpory OSN, nezapomínejte. A obchodem! Na to se rádo zapomíná, jak místní s gustem prodávali židům bažiny prý – cháchá, utopte se v tom. No a když byly bažiny zúrodněny…..no, zjistěte si to.
Nezapomínejte taky na to, že mnohokrát byly “Palestincům” předloženy různé návrhy – nepřistoupili nikdy absolutně na nic. Jediné, co je zajímá, je “zahnat židy do moře”.
No a uprchlíky z tohoto prachpodivného nárůdku nechtějí ani jejich bratři ve víře – proč asi? Zkuste si zjistit.
A ještě mi prosím řekněte – to by mě fakt strašně zajímalo – co za poklady kradou v Gaze?? Marně si hlavu lámu. Asi palestinské vlajky.

Jaris
13. 10. 2023 04:43
Odpovědět  Markýza

Izrael, ze nefnuka? Vzdyt ten jejich brekot a lomeni rukama, jaci jsou to chudaci, slysime dnes a denne! Ba i nekolikrat denne.

Markýza
11. 10. 2023 12:57
Odpovědět  Albi

Mimochodem k tomu vyhnání……….mně se to teď nechce všechno hledat podrobně, ale fakt pamatuju poměrně dost jednání o uspořádání toho prostoru s tím, že Palestinci nebyli ochotni přistoupit na žádný kompromis, na žádnou dohodu. Jediné, co je kdy zajímalo bylo – jak hezky opakují pořád dokola – zahnat Židy do moře. Tak co pak chceš dělat?

Albi
11. 10. 2023 17:20
Odpovědět  Markýza

Já samozřejmě nejsem politička, ani jsem nic s těmi národy nevyjednávala.
Ale když si představím, že “mezinárodní instituce” rozhodly, že Čechům, Moravanům a Slezanům i Slovákům (uvažuji Československo) stačí jen polovina jejich území a tu druhou, pokud možno nejúrodnější dostanou třeba Ukrajinci, kteří si prodali svou vlastní zemi a kteří by se tu chovali jako “páni” k poddaným, podporováni a dotováni světovou veřejností, taky bych je nejraději “zahnala” aspoň do Dunaje, moře nemajíc.

A nemyslím si, že Izrael (= izraeldská věrchuška, proti neprivilegovaným Židům nic nemám, ti si ty mocnské hrátky vždycky odnesou tak, jako ostatní světový “plebs”) chovala kdy nějaké ohledy k v podstatě “původnímu” obyvatelstvu – viz soustavné zabírání palestinského území, potvrzená i bezzubými odsouzeními OSN.

Markýza
11. 10. 2023 17:45
Odpovědět  Albi

No počkej: měla jsem na mysli ta jednání, kde byli samosebou přítomni i Palestinci!

Albi
11. 10. 2023 19:11
Odpovědět  Markýza

Jo – a možná v podobné pozici ČSR v mnichovském předpokoji, čekající na rozhodnutí mocných.

Boomer
11. 10. 2023 19:43
Odpovědět  Albi

..Československo v době mnichovské bylo státem, který měl ve světě renomé státu pracovitých lidí. Měli jsme svoji doložitelnou historii, svoje slavné, svoje hrdiny i padouchy a dokázali jsme si žít za svoje a po svém. Tím se Palestinci(pokud vůbec nějací skutečně existují..) nikdy chlubit nemohli. Jejich stát vzniknul uměle a jediným jeho posláním bylo být zahnisanou třískou pod něčím nehtem.
Češi, Moravané a Slezané nechodí světem s žebráckou mošnou!

Albi
11. 10. 2023 21:15
Odpovědět  Boomer

Právo mít vlastní, třeba rozpadající se chatrč se nemůže řídit podle inteligence nebo pracovitosti jeho obyvatel!

Nepracuješ, budeš mít často hlad a chodit v hadrech – ale aby tio vytvářelo právo zlikvidovat mu i tu polorozpadlou chatrč – to považujete za správné?

Uvědomujete si, že i člověk, kterého třeba nenávidíte je TAKY člověk a má právo na život?
A uvědomujete si, že stejně KoZa vidí i nás – bez ohledu na ty vlastnosti, které jste uváděl?

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Boomer
12. 10. 2023 12:29
Odpovědět  Albi

¨..flákají se v Pásmu Gazy stejně jako kdekoli jinde na světě, kde na ně narazíte. A laskavě mi nepodsouvejte svoje náhledy na práva jiných či nenávist ke komukoli. Emoce u mě nehrají hlavní roli.
Ať si každý žije po svém a za své, ale kdo na mě jednou vystřelí jen proto, že nepatřím do jeho klanu, je od toho okamžiku mým nepřítelem.
A problematiku obsazených pozemků ať si milí Palestinci řeší se svými pradědečky kmenovými náčelníky, kteří prodali co mohli, a dnes jejich vnukové nechtějí respektovat staré smlouvy..

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
12. 10. 2023 12:45
Odpovědět  Boomer

Po svém – A ZA SVÉ. Jo, to by měla být mantra příštích dnů.

petr
12. 10. 2023 14:27
Odpovědět  Boomer

Kdyby jste tam žil, tak by jste se taky možná tak choval. Proč pracovat, když si můžu utrhnout banán a nemusím přemýšlet o topení na zimu.

petr
12. 10. 2023 14:24
Odpovědět  Boomer

A co nám to pomohlo? Stejně si s námi vytřeli pozadí. Mimochodem Izrael vznikl úplně stejně uměle jako osina v ….

Markýza
12. 10. 2023 15:17
Odpovědět  Albi

Kdepak, kdepak. U jednoho stolu. Zde navrhujeme bod a) bod b) a tak až ad infinitum. Odpověď je neochvějně stejná, už celá desetiletí.

Markýza
12. 10. 2023 15:52
Odpovědět  Albi

Teď tu debatuju o vodě v Izraeli vedle a došlo mi to – Gaza brala vodu z Golan? Přes komplet celý Izrael?? Hele, to je nějaký divný.

petr
12. 10. 2023 14:11
Odpovědět  Markýza

Nemít Izrael USA za zády, tak by myslím za to jak se chová, už dávno neexistoval. Zapomněli panáčci jak se k nim chovali Němci a dnes se chovají oni stejně k Arabům.

Markýza
12. 10. 2023 15:04
Odpovědět  petr

Myslíte tím koncentráky, cyklon B, žádná práva a tak? No tak to určitě. Mimochodem – Palestinci byli Hitlerovi spojenci, nesmírně se jim líbil ten plán právě s cyklonem B. Bohužel si už nepamatuju, proč tento bohulibý (pardon, Alláhulibý) plán nevyšel.

petr
12. 10. 2023 14:06
Odpovědět  Markýza

Poskytuje jim celou infrastrukturu asi tak, jako Ukrajina Dombasu, Luhansku a Krymu od roku 2014.Stáhl jim všechnu vodu hlubokými vrty kolem celé Gazy a pouští jim 25l na osobu a sami mají spotřebu 200l na osobu. Je potřeba si najít všechna potřebná data a ne jen co pustí Novinky.cz

Markýza
12. 10. 2023 15:14
Odpovědět  petr

A co psali na Novinkách? Zjevně jste informovanější.
Abych byla taky, zjistila jsem si vodní hospodářství Izraele: takže zdroje vody jsou NA SEVERU. (Gaza vskutku není na severu). Ty to zdroje jsou ovšem nedostatečné, proto Izrael vyvinul nejsofistikovanější systém odsolování mořské vody – a to hlavně pro závlahy. Technologii dokonce nabídl svému okolí, přičemž Jordánsko přijalo, Palestinci hrdě odmítli.
Také jsem si zjistila tu rozkošnou sumičku, kterou Filištínské dotuje naše milá EU – je to kolem 8 miliardiček ročně. Za to už by se daly pořídit nějaké ty vrty, odsolovače, tankery na plyn a podobně – co říkáte? A to ani nemusíte hnout prdelí.

Albi
11. 10. 2023 10:55
Ohodnotit příspěvek :
     

Zajímavý postřeh ze Slovenska:
https://sk.news-front.su/2023/10/10/v-spravani-zelenskeho-v-dosledku-vojny-v-izraeli-bol-zaznamenany-nezvycajny-detail/
Zmena oblečenia ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského naznačuje jeho strach zo straty podpory Západu v dôsledku vypuknutia arabsko-izraelského konfliktu.
„Vidno, ako sa bojí a je nervózny. Vyzliekol si kostým Che Guevara-Fidel Castro, takže sa už neobjavuje v zelenom kaki, ale snaží sa vyzerať ako Johnny Cash, teraz je celý v čiernom. Už samotný fakt prezliekania naznačuje, že má obavy, pretože chápe, čo ho čaká,“ hovorí americký odborník.
….v dôsledku náhleho obnovenia konfliktu medzi Palestínou a Izraelom má ukrajinský prezident vážne obavy zo straty západnej podpory, ktorá sa postupne presúva smerom k Tel Avivu.

Poznamenáva, že v kontexte arabsko-izraelského konfliktu budú západní spojenci Ukrajiny uprednostňovať pomoc Izraelu pred Kyjevom. Expert zdôrazňuje, že spravodajské publikácie a noviny na Západe začínajú viac diskutovať a písať o konflikte na Blízkom východe a ukrajinská kríza sa zo zahraničnej tlače postupne vytráca.

Markýza
11. 10. 2023 12:16
Odpovědět  Albi

Taktak. a jak jsem poznamenala výše – máme tu teď dvě velkolepé, profesionální fňukny a nastane zuřivý souboj o soucit (a prachy) bohatého světa. Jdu si upražit popkorn 😎

Pavel
11. 10. 2023 12:45
Odpovědět  Markýza

fuj ty jsi ale čuně dej si kus uzenýho a červený nebo pivo k tomu ale žrát přepálený zrní to je opravdu šmakuláda akorát z toho začneš kvokat

Markýza
11. 10. 2023 12:53
Odpovědět  Pavel

To byla metafora.

Boomer
11. 10. 2023 15:22
Odpovědět  Markýza

..v sobotu jsem se loučil s bajkerskou sezónou a zajel si do kopců nasbírat kaštany na pečení, letos jsou obzvláště vydařené. Akorát ty dopíchané prsty, jako bych třídil ježky v úkole..

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Markýza
11. 10. 2023 17:04
Odpovědět  Boomer

Což ale metafora nebyla, hádám 😀 Vám tam rostou divoké kaštany?

Boomer
11. 10. 2023 19:35
Odpovědět  Markýza

.. nám tady rostou kaštany nedivoké, kultivované a velmi dobře jedlé, Castanea sativa. Když jsou na vhodném stanovišti, dávají krásnou úrodu, ta letošní je obzvláště vydařená. Mám to k nim asi 20 kilometrů, ale je to cesta lesem a z kopce do kopce, takže splňuje všechny moje oblíbené bajkerské parametry. Stromy odhadem asi tak 50 let mladé..

katango
12. 10. 2023 11:10
Odpovědět  Boomer

Sakra to vám závidím.

Albi
11. 10. 2023 17:29
Odpovědět  Pavel

Fuj – dnešní uzené? “Uděné” natřením nějakou chemií, jak jsem kdysi někde četla: To už raději ten popcorn (který mimochodem taky nerada). 🙂