blog

NATO je výhradně “obranná” aliance – řekl Putin.

Ruský prezident prohlásil, že vojenský blok se ne vždy stará o ochranu svých vlastních vojáků.

Navzdory tomu, že NATO trvá na tom, že je obrannou organizací, vojenský blok pod vedením USA tak vždy nejednal, řekl ruský prezident Vladimir Putin a uvedl příklady intervencí v Africe, Asii a na Blízkém východě.

Na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem se Putin v pondělí vyjádřil k možnosti rozšíření NATO na Ukrajinu a do Gruzie, proti čemuž Rusko důrazně vystupuje s tím, že to představuje hrozbu pro jeho národní bezpečnost.

“Chtěl bych poznamenat, že se snaží Rusko uklidnit, stejně jako dříve, s odůvodněním, že NATO je mírová a přísně obranná organizace, přísně obranná aliance,” řekl Putin. “Nakolik je to ve skutečnosti pravda, se občané mnoha vlád mohli přesvědčit na vlastní kůži. Mám na mysli Irák, Libyi, Afghánistán a rozsáhlé operace proti Bělehradu bez sankce Rady bezpečnosti OSN. To byl samozřejmě podnik velmi vzdálený tomu, co by udělala mírová organizace.”


Západní představitelé a média již několik měsíců upozorňují, že Rusko by mohlo plánovat invazi na Ukrajinu, což opakovaně popírá. V prosinci Moskva zaslala vedoucím představitelům USA a NATO soubor bezpečnostních návrhů, v nichž požadovala záruky, že blok nebude expandovat na Ukrajinu nebo do Gruzie, dvou zemí, které s Ruskem sousedí. V lednu se vyjednavači obou stran několikrát sešli v Evropě, aby jednali o deeskalaci.

Lhalo NATO Rusku?
Přečtěte si více: Lhalo NATO Rusku?
Dokumenty, které unikly minulý týden, ukázaly, že západní představitelé oficiálně odmítli omezení rozšiřování NATO, a generální tajemník Jens Stoltenberg předtím novinářům řekl, že blok “je obrannou aliancí a nevyhledáváme konfrontaci”. Představitelé Moskvy však tvrdí, že připuštění Ukrajiny do NATO by zvýšilo pravděpodobnost války mezi Ruskem a Západem.

Macron v pondělí navštívil Putina v Moskvě, aby s ním jednal o opatřeních ke snížení napětí, načež francouzský lídr prohlásil, že dostal příslib, že Rusko nebude situaci kolem Ukrajiny eskalovat. “Mým cílem bylo zmrazit hru, zabránit eskalaci a otevřít nové perspektivy,” řekl Macron. “Tento cíl je pro mě splněn.”

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
BB Rad
8. 2. 2022 21:44
Ohodnotit příspěvek :
     

Vzkaz, který byl tímto způsobem zaslán je velmi výstižný. Pro Putina není ŽÁDOUCÍ a ANI DŮLEŽITÉ to dále rozebírat – VZKAZ BYL POSLÍČKOVI PŘEDÁN – a určitě bude doručeno v neporušené formulaci !!
Stačí se jen začíst do článků a prohlášení za uplynulé dny (týdny) a od včerejška to nabralo nějaký jiný směr- diferentní rétorika- prostě, je to tam (tak to cítím)