politika

Turecko bylo varováno

Turecku byl poskytnut celý týden na stažení vojsk ze Sýrie. Erdogan ale reagoval jako vždy – místo toho, aby ustoupil, začal posilovat své vojenské seskupení.

Dobře – Rusko a Sýrie, jak slíbily, zahájily rozsáhlý útok na území v Idlibu, včetně tureckých pozic, přesně v souladu s harmonogramem operace. Erdogan byl předem a zdvořile varován, s nutností opustit území provincie Idlib. Je pravda, že někteří novináři dokonce uvedli, že bylo Turecku oznámeno ultimátum.

Nyní je ale jasné, že útok postihne především sektor Idlib až po dálnici M-4. Výsledkem operace bude převedení tohoto sektoru pod kontrolu syrské armády.

A druhou fází operace je útok na samotný Idlib s následným přesunem této syrské provincie pod plnou kontrolu vládních sil.

Turci jsou kvůli intenzivnímu bombardování naštvaní. 

Mezitím již bylo Turecko varováno, že Rusko kvůli různým druhům nemocí a vysokému obsahu herbicidů přestává přijímat tureckou zeleninu na ruský trh.

Dále to může být horší – jak je známo, asi 70% chleba v Turecku se peče z mouky vyrobené z ruského zrna. Ukrajinci takové objemy nenahradí.

https://bit.ly/39EQsVz

sdílet na