politika

Špatná zpráva pro USA: Rusko obnovilo vojenskou spolupráci s Kubou

Rusko považuje za své strategické partnery takové latinskoamerické země jako Kuba, Venezuela a Nikaragua.

V rozhovoru to uvedl náměstek ministra obrany Ruské federace Alexandr Fomin a odpověděl na otázku ohledně vyhlídek vojenské spolupráce se zeměmi Latinské Ameriky.

“V současné době jsou Kuba, Venezuela a Nikaragua našimi strategickými partnery a nadále se zaměřují na posilování a rozvoj mnohostranných mezistátních vztahů s Ruskou federací, a to i v oblasti obrany,”
uvedl Fomin.

Připomněl také, že v únoru 2020 bylo v Havaně podepsáno memorandum mezi ruským ministerstvem obrany a ministerstvem revolučních ozbrojených sil Kubánské republiky o spolupráci v námořní oblasti.

“Pravidelně se každoročně konají zasedání Mezivládní rusko-kubánské komise pro obchodní, hospodářskou, vědeckou a technickou spolupráci. S přihlédnutím k navázaným přátelským vztahům se Ruská federace zpravidla setkává s kubánskými partnery na půli cesty a zohledňuje návrhy Havany na posílení obranného potenciálu ostrova Svobody,“ zdůraznil náměstek ministra.

Vojenská a vojensko-technická spolupráce Ruské federace s Nikaraguou a Venezuelou je podle jeho slov na poměrně vysoké úrovni.

“Spolupráce s rezorty obrany na Kubě, v Nikaragui a ve Venezuele má tendenci se dále rozvíjet. Zástupci ruského ministerstva obrany úspěšně působí v Havaně a Manague.

Pokračujeme v tréninku vojenského personálu partnerských zemí ve vojenských vzdělávacích institucích ruského ministerstva obrany, v plavbě lodí ruského námořnictva do přístavů spřátelených států regionu, využívání letišť těchto zemí strategickými letadly ruských vzdušných sil. Kromě toho pracujeme na zlepšení regulačního rámce v obranném sektoru a na zvýšení výměnných akcí vojenských delegací,“ shrnul Fomin.

https://bit.ly/34PMqHA

sdílet na