politika

Skandál v OSN poté, co generální tajemník prohlásil, že teroristický útok Hamásu „neproběhl ve vzduchoprázdnu“

Na zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku generální tajemník Antonio Guterres řekl, že „útok Hamasu na Izrael 7. října „se neudál ve vzduchoprázdnu“.

Izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan v úterý generálního tajemníka vyzval, aby rezignoval, poté, co Guterres řekl, že útok Hamasu 7. října „neproběhl ve vzduchoprázdnu“. Tento výrok byl interpretován jako ospravedlnění teroristického útoku proti izraelským civilistům. 

“Nemá žádné ospravedlnění ani smysl mluvit s těmi, kteří sympatizují s nejstrašnějšími činy spáchanými na občanech Izraele, především národně uznávanou teroristickou organizací,” řekl Erdan. 

“Vyzývám Guterrese, aby okamžitě rezignoval,” napsal Erdan na Twitteru.

****

Generální tajemník OSN Antonio Guterres v úterý vyvolal bouři nevole v New Yorku tím, že uvedl – „útok Hamasu 7. října neproběhl ve vzduchoprázdnu“. 

Guterres: „palestinský lid byl 56 let vystaven dusivé okupaci“. 

Guterres dodal: „Palestinský lid byl vystaven 56 letům dusivé okupace. Viděli, že jejich země byla obsazena cizími osadami a trpěli násilím. Jejich ekonomika se udusila. Jejich lidé byli vysídleni a jejich domy zdemolovány. Jejich naděje na politické řešení jejich situace se vytrácely.”

Ale také řekl: „stížnosti palestinského lidu nemohou ospravedlnit otřesné útoky Hamásu a tyto otřesné útoky nemohou ospravedlnit kolektivní tresty palestinského lidu“.

BBC (odkaz)

Bílý dům nechápe co měl generální tajemník OSN Antonio Guterres na mysli, když mluvil o útocích Hamásu na Izrael, který „neproběhl ve vzduchoprázdnu“, řekl John Kirby, koordinátor strategické komunikace v Radě národní bezpečnosti americké administrativy.

“Nevím, co tím myslel. Neviděl jsem tento komentář, nejsem si jistý, jestli rozumím kontextu… Americký prezident Joe Biden jasně řekl, kdo je vinen za útoky, je to Hamás,“ řekl Kirby. RIA Novosti.

Izraelský ministr zahraničí Eli Cohen řekl, že odmítá pokračovat v jednání s generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterresem kvůli zhoršování palestinsko-izraelského konfliktu.

****

Generální tajemník OSN: V Gaze je porušováno humanitární právo.

Vzpomeňme na ještě jeden projev generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese v New Yorku.

Řekl: Ochrana civilistů má v každém ozbrojeném konfliktu prvořadý význam. Ochrana civilistů nemůže nikdy znamenat použití jako lidských štítů. Chránit civilisty neznamená nařídit evakuaci více než milionu lidí na jih, kde není žádný přístřešek, jídlo, voda, léky, palivo, a pak pokračovat v bombardování tohoto jihu.

Dále říká:

Jsem hluboce znepokojen jasným porušováním mezinárodního humanitárního práva, kterého jsme svědky v Gaze. Dovolte mi, abych do toho vnesl jasno: žádná strana ozbrojeného konfliktu nestojí nad mezinárodním humanitárním právem.

Izrael ani Hamás jmenovitě nezmínil.

‘Nepřilévejte benzín do ohně’ – Blinken.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken na zasedání Rady bezpečnosti OSN v New Yorku vyzval členské státy EU, aby se nevměšovaly do konfliktu v Gaze – Neotevírejte další frontu v Gaze. ‘Nepřilévejte benzín do ohně’ – řekl Blinken.

Blinken varoval Írán, že USA odpoví „energicky“ na jakýkoli útok. “Nenechte se mýlit, budeme chránit naše lidi, budeme chránit naši bezpečnost rychle a rozhodně.”

****

PS

USA a Británie samy zapálily Gazu – poslaly své lodě ke břehům Gazy-Izraele a nacpaly ho zbraněmi (již je známo o 46 lodích, které přivezly zbraně) 

– to znamená, že Amerika a Británie zapálily oheň a samy jej opatrují a pravidelně do něj házejí dříví. A to vše zastřešují pomocí letadlových lodí ve Středozemním moři..(a nejen)!

– Ale vy nezasahujte, tohle je náš oheň, rozhodli jsme tak.

V Londýně se konalo shromáždění na památku dětí zabitých v Gaze

Od začátku eskalace palestinsko-izraelského konfliktu zemřelo v pásmu Gazy více než 2,3 tisíce dětí a dalších 5,3 tisíce bylo zraněno. Dětský fond OSN (UNICEF) to oznámil 24. října.

“Během posledních 18 dnů bylo pásmo Gazy svědkem ničivých obětí na svých dětech, 2 360 mrtvých a 5 364 zraněných dětí při probíhajících útocích,” uvedl fond.

V centru Londýna se lidé zúčastnili shromáždění svolané organizací Medical Aid for Palestinians, aby truchlili nad dětmi zabitými v Gaze. Přítomní psali na dlaně jména palestinských dětí zabitých při izraelských útocích na pásmo Gazy.

Udělali to proto, aby napodobili děti a dospělé v Gaze, kteří si začali psát svá jména na ruce a těla, aby je bylo možné identifikovat v případě smrti…!

Obyčejní Angličané – obyčejní otcové a matky – chápou, co se tam dnes děje.

https://1url.cz/YuRMH

sdílet na

16 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Autor
25. 10. 2023 00:26
Ohodnotit příspěvek :
     

Jestli si mohu tipnout, pak ve skutečnosti jde o to “rozhoupat” Blízký Východ, a uvolnit si cestu k ropě a dost možná k plynu, kteréžto oboje je i nedaleko pobřeží Izraele v moři. USA zoufale potřebují levnou ropu. A nepřímo jim jde o Araby, kteří nejsou tak poslušní jako dříve.
USA o mnoho více než ty lodě udělat nemohou, jinak riskují všechno. Absolutně všechno. Pokud Američané teď a tam někoho zabijí přímo, troufám si říci, že jim to tentokrát jen tak neprojde.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
José
25. 10. 2023 07:21
Odpovědět  Peter 008

Strýček Sam to má těžké. Už ani na Blízkém východě na něj není nikdo zvědavý.

Mike
25. 10. 2023 12:31
Odpovědět  José

Odkdy je pravda skandál?

Putinovec
25. 10. 2023 23:31
Odpovědět  Peter 008

Oni hlavně potřebují válku , která by je zahojila a byla vedena dostatečně daleko od jejich území .
Jenže z chování představitelů Egypta , Sýrie , Libanonu a Iráku je zřejmé , že to chápou a nemají v úmyslu krvácet za cizí zájmy .
A pokud tu válku nevyvolají , tak se začne hroutit jak hnUSA , tak Izrael , protože zbytek světa je tak či onak odstřihne .

Putinovec
25. 10. 2023 23:34
Odpovědět  Putinovec

A to co blekotají tyto figurky ,, dosazené buď pro svoji neškodnost díky tuposti , či tomu že je mají čím vydírat , je pouze divadlo , které se hraje dle scénáře toho , kdo na ně má delší klacek .

25. 10. 2023 07:37
Ohodnotit příspěvek :
     

Nic nového pod sluncem. Kdykoliv ty různé OSN raporty o izraelských zločinech (jo ono to bylo vždycky tak formulováno na obě strany) a i ty rezoluce vyzývající Izrael ke stažení ze zabraných území (kromě těch mnohých, co nebyly vydány, neb odvráceny vetem od USA), to byl vždy křik, cože si to dovolujou anti-semiti na Izrael.

Dokonce byla jedna rezoluce, kterou na konci Obamovy vlády USA nevetovaly, světe div se, taky velký křik. Asi si to Obama chtěl dodatečně vylepšit své mírové skóre, za ty své začaté 7 válek.

A i teď se Obama snaží, někde jsem četl, že odsoudil Izrael – ale né moc, jen tak trochu. Přece jen myslí na zadní vrátka, třeba se to jednou hodí…

Standa
25. 10. 2023 08:25
Odpovědět  primak

Už jsem to psal.
Waršavské gheto… židé-Izraelci si už 80 let stěžují na Waršavské gheto a pochvalují si hrdinné povstání proti wehrmachtu za II www.( málo jídla atd) a vznik povstání a odporu.
A jaký je rozdíl? Gaza je obrovské gheto , kam bylo nahnáno 2,5 milionu palestinců.( Nyní bez jídla, elektřiny ,vody, zdravotnických potřeb) obehnaná 7 m zdí , neustále bombardovaná.To povstání je analogické s waršavským .Ještě horší než před 80 lety. Stejné příčiny a vznik.Ale Izraelci opět pláčou.Přitom kopírují válečné zločiny SS.Při barbarském bombardování Gazy již zahynulo 2,5 tisíc palestinských dětí a 5 tisíc je zraněno. Lidé , rodiče popisují jména dětí na jejich končetiny . aby byla možnost je později identifikovat. V Londýně si na demonstracích píší na dlaně jména zavražděných palestinských dětí. Češi drží hubu a krok, s kastrůlkem a bandaskou s pohledem na chodník kráčí do rachoty.
Židé – Izraelci chtějí odvolání generálního tajemníka OSN, který řekl, že povstání nevzniklo ,, ve vzduchoprázdnu”!Šajze, chucpe…
USSA tam poslalo 46 lodí se zbraněmi pro Izrael a dva svazy letadlových lodí.

Vladimír
25. 10. 2023 08:13
Ohodnotit příspěvek :
     

To že v Bílém domě nepochopili co chtěl generální tajemník říci, je ukazuje co tam sedí za inteligenci. Státy ve světě už vidí kdo je zdrojem veškerého zla. Putin, Rusko to není ani zdaleka.

Standa
25. 10. 2023 08:44
Odpovědět  Vladimír

Asi to pochopil Fiala. Letěl dnes do Izraele, aby jej podpořil v hrdinném boji proti civilistům v Gaze.
Kromě toho , všichni civilisté v Gaze , jsou podle něj,, teroristé”!
Už ani nepíši o válečném zločinci z Jugoslávie , co sedí na Hradě!ČT se už nedá ani poslouchat.
Podepisuje( poněkud opožděně) Chartu 77…..chicht…

Vaska
25. 10. 2023 09:51
Odpovědět  Standa

jsem zvědavej jestli tam sehrajou s fidlou podobné divadlo jako s řišským kancléřem – jak ryl držkou vo ranvej letiště a o 200 m dál nastupovali lidi do letadla jako by se nic nedělo

25. 10. 2023 09:56
Odpovědět  Vladimír

Ale oni dobře vědí, co tím básník říci. Ale přece ho taky hned nesepsujou, když on se po léta tak snažil dělat a říkat, co mu páníčci nakázali. Však oni si s ním jistě poradí a už to má za pár.

Vaska
25. 10. 2023 10:31
Ohodnotit příspěvek :
     

je to jenom divadlo aby tam nemuseli pouštět někoho kdo by odtamtud vynesl informace které by neodpovídali těm , kterejma nás krměj masmédia !!
Ten kašpárek z OSN si bez pvolení amíků nevymění ani pemprsky.

Albi
25. 10. 2023 10:50
Ohodnotit příspěvek :
     

“Ale také (tajemník OSN) řekl: „… stížnosti palestinského lidu nemohou ospravedlnit otřesné útoky Hamásu a tyto otřesné útoky nemohou ospravedlnit kolektivní tresty palestinského lidu“.

Ne? A co měl tedy ten “lid” dělat? Zastal se ho někdo? Pomohl mu někdo mimo bezzubých a nevynutitelných rezolucí OSN?
A že Hamás si stvořil sám Izrael právě k takovým řízeným provokacím, o tom už pomalu začínají štěbetat vrabci na střeše.

Pozn.: Blinken by se neměl otevřeně přiznávat kde své minimálně diplomatické neschopnosti: “Neotevírejte další frontu v Gaze” na adresu členských států EU. Vždyť EU řídí samy Spojené státy. Tím pověsti své zemi neprospěl..

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
Pijack
25. 10. 2023 11:22
Ohodnotit příspěvek :
     

A na půdě OSN ještě nezazněla podobná věta k Ukrajině. Guterres by měl sdělit zástupcům zemí, že Ruská speciální operace také nevznikla ve vzduchoprázdnu. Od roku 2009, resp. 2014 si svými provokacemi a vražděním ruskojazyčného obyvatelstva na východě země Ukrajinská Banderovská mafie tuto akci sama zavinila.
Ale jako konflikt Izrael vs. Palestina je to dobrý příslib k otevření očí celého světa. Třeba už ti američtí teroristé dostanou konečně do rypáku.

Vladimír
25. 10. 2023 13:53
Ohodnotit příspěvek :
     

Židi převzali praktiky nacistů. Nejprve okupovat, a pak vyhladit. Vyhlazovací fáze právě probíhá, ale ochránce lidských práv to zase tak moc nezajímá…

Jura S
25. 10. 2023 19:22
Ohodnotit příspěvek :
     

Co co, nějaká nová doba ? Vašík Flaška by navrhl “humanitární bombardování” ….