politika

Šer Chána už nikdo neposlouchá: Spojené státy nemohly donutit OPEC ke zvýšení těžby ropy

Ještě nedávno byly doby, kdy na příkaz z Washingtonu země OPEC rezignovaně zvýšily nebo snížily těžbu ropy (podle toho, co Američané v danou chvíli potřebovali). 

Spojené státy měly pod kontrolou jak trh s ropou, tak její ceny.

Podívejte se na graf. Vidíte pokles cen ropy za červenou čarou? Pokles začal bezprostředně poté, co Barack Obama navštívil Saúdskou Arábii a „požádal“ o zvýšení těžby ropy, aby potrestal vzpurné Rusko.

Vidíte datum zahájení poklesu? Ano, je to polovina roku 2014, Rusko právě vrátilo Krym (přesněji jej osvobodilo od nacistů) a Obama spěchal roztrhat ruskou ekonomiku na kusy. Saúdové zasalutovali.  Možná jim Obama něco slíbil: Američané vždy všem slibují hory doly, ale nikdo od nich nikdy nic nedostane….

Země OPEC učinily závěr. Uvedený graf ukazuje, jak tály síly Spojených států a jejich role ve světě. 

Síla vyschla – cena ropy rostla.  Dnes je již 82 USD a americká ekonomika tuto cenu nepodporuje (připomínka – sice produkují svou ropu, ale jejich rafinerie na to nejsou určeny: potřebují dovoz). 

V Británii už jsou na čerpacích stanicích fronty, v USA se připravují … Do benzínové nádrže nemůžete dát dolary …

Podle britského listu Express se Spojené státy v poslední době obrátily na Rusko a OPEC buď s prosbou, nebo s požadavkem na zvýšení těžby, aby snížily rekordní ceny energií, které ohrožují Spojené státy energetickou krizí.

„Rusko a státy OPEC odmítly výzvy Bílého domu k dramatickému zvýšení produkce ropy, aby pomohly Washingtonu vyrovnat se s rostoucí palivovou krizí,“ píše dále britský list.

Deník zároveň nespecifikuje, jakou formou tuto americkou výzvu odmítly: jednoduše mlčely nebo je hrubě odmítly? Zatím není známo.  Ale v každém případě na sebe nenechá dlouho čekat den, kdy Washington bude hrubým způsobem odmítán na více frontách, přičemž veřejně.  Všechno k tomu směřuje a Američané pro to vynaložili maximální úsilí. 

Před týdnem byl Biden nucen otevřeně přiznat, že hegemonie dolaru by mohla skončit (pokud nebude tiskárna zapnuta ještě ve vyšším režimu). A stařík odkládá konec, jak jen může…(promiňte slovní hříčku)

Během posledního roku Šer Chánovi několikrát zatahali za jeho vousy a pokaždé beztrestně. 

Útěk z Afghánistánu, kapitulace před Nord Stream 2, odmítnutí Uzbekistánu a Tádžikistánu poskytnout jim své letecké základny, rozhodnutí Erdogana koupit další systémy S-400 z Ruska … seznam možno doplnit. A nejde o to, o co jde v těchto skutečnostech samotných, jde o to, že každý případ odmítnutí vyhovět americkému příkazu zůstává bez následků! To znamená, že svět vidí, že pokud nebudete plnit jejich rozkazy, nestane se nic strašného: budou vyjadřovat „hluboké znepokojení“ a „zklamání“. Bude to možné? Ukazuje se, že už je to možné.

Spojené státy v zoufalství vrhají zlo na své „spojence“. Nejvíce dostala Francie: tu ponížily tak, jak ještě nikoho ze “spojenců” neponížily: … za 66 miliard dolarů. Američané si lukrativní smlouvu na ponorky zabrali pro sebe. (Mimochodem, Alžírsko, když vidělo, jak je jeho bývalá metropole opuštěná, okamžitě uzavřelo svůj vzdušný prostor pro francouzská vojenská letadla, což bránilo Francouzům odvést své vojáky z Mali. Zvýší to důvěryhodnost Macrona a „spolehlivého spojence“ USA v očích francouzského lidu? Nemyslím si).

Zdá se, že brzy i v Evropě začnou opovrhovat politiky, kteří o USA mluví dobře, a pokouší se je následovat. V jiných částech světa jsou již opovrhováni. A v řadách „spolehlivých spojenců“ bývalého hegemona brzy zůstane Gruzie, pobaltské státy a Ukrajina, které nikoho nezajímají. No, možná také Austrálie. Pokud ovšem Spojené státy také nezradí i ji s ponorkami. 

https://bit.ly/3iPZwvx

sdílet na