politika

Poslední válka v dějinách lidstva

Spojené státy nesmí dopustit válku s Ruskem nebo Čínou, takový střet by zničil svět, řekl generál John Hayten, zástupce vedoucího náčelníka Sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil.

„Pokud jde o velmoci, naším cílem by mělo být nikdy nedovolit válku s Čínou, nikdy nepovolit válku s Ruskem, protože to bude pro planetu hrozný den, pro naše země strašný den. Zničí to svět, zničí to světové ekonomiky,“ řekl.

Hayten poznamenal, že Washington a Moskva „mají zásadní společný cíl – nikdy mezi sebou nezačít válku, protože válka s použitím jaderných zbraní – to je velmi špatné“.

Podle generála existují určité úspěchy v dialogu mezi Ruskem a Spojenými státy o strategické stabilitě, protože obě strany situaci chápou. Hayten rovněž zdůraznil, že je důležité zahájit s Čínou dialog k projednání těchto otázek.

Ve vysílání rádia Sputnik, vedoucí vědecký pracovník Centra bezpečnostních studií Ruské akademie věd, politolog, amerikanista Konstantin Blochin vyjádřil názor, že Spojené státy si nemohou dovolit jít do války se zemí, která vlastní modernizované jaderné zbraně.

“Prohlášení je srozumitelné: zahájení války s Ruskem by pro Spojené státy znamenalo sebevraždu. Spojené státy se neodvážily zahájit vojenskou intervenci proti Venezuele, Íránu, Severní Koreji.

A Rusko je protivníkem úplně jiné úrovně.

Je jasné, že válka s Ruskem bude s největší pravděpodobností poslední válkou v historii lidstva. Spojené státy zjevně nejsou připraveny jít na takový scénář.

Provokovat Rusko s pomocí svých spojenců, provádět cvičení poblíž ruských hranic, démonizovat Rusko – to ano. Ale vést s Ruskem totální válku je pro Spojené státy sebevražedná možnost.

Během let takzvané unipolarity vynaložily Spojené státy obrovské finanční prostředky. Ty nebyly zaměřeny na modernizaci ozbrojených sil, ale na vytvoření sítě vojenských základen, na vojenské intervence. Afghánistán stál americké daňové poplatníky více než dva biliony dolarů, a spolu s Irákem – sedm bilionů“, – řekl Konstantin Blochin.

https://bit.ly/2XhGKWD

sdílet na

1 Komentář
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Michal47
15. 9. 2021 14:17
Ohodnotit příspěvek :
     

Očekávat od pindostánu zdravý rozum je naprostá pošetilost a obrovská naivita! Jen když bude RF a ČLR ve výzbroji vždy o nějaký ten krok napřed a ten dement ve Washingtonu bude mít pokaždé plné kalhoty, když jen uslyší názvy těchto supervelmocí, nebo jen uvidí fotografii malého Kima z Pchjongjangu a za ním automaticky siluety Kremlu a Paláce v Pekingu, tak bude mít svět naději na přežití! Po tom, co tito “heroes” předvedli v Kábulu už jsou ruskému Míšovi a čínskému drakovi jen pro smích a to je velká naděje pro celý svět.