politika

Moldavsko oznámilo své přání podepsat smlouvu s Gazpromem za přednostních podmínek

Místopředseda vlády Moldavska, ministr infrastruktury Andrej Spinu vyjádřil přání setkat se s šéfem Gazpromu do konce října a prodiskutovat dlouhodobou smlouvu o předchozích výhodných podmínkách.

“V Petrohradě jsem se setkal s generální ředitelkou Gazprom Export Elenou Burmistrovou, probrali jsme otázku podpisu dlouhodobé smlouvy, tento týden zahájíme jednání s Gazpromem o vypracování pracovního plánu. Navíc jsem řekl, že cena plynu je pro Moldavsko nereálná, neoprávněná, požádal jsem o prodloužení smlouvy za podmínek roku 2019,“ uvádí RIA Novosti.

Republika podle jeho slov pak nebude čelit problému nedostatku plynu nebo elektřiny.

“Diskutoval jsem o zvýšení dodávek plynu do Moldavska v říjnu, abych předešel problémům zásobování spotřebitelů plynem a elektřinou. Jsem přesvědčen, že k tomu nedojde,“ řekl Spinu s tím, že úřady zkoumají různé možnosti doplnění požadovaného objemu plynu.

Andrej Spinu řekl, že země chce nakupovat ruský plyn za cenu 220–280 $ za 1 000 kubických metrů, a ne za 790 $ jako v říjnu.

Energetický expert Igor Juškov v komentáři uvedl, že pro Gazprom je výhodnější uzavřít novou dlouhodobou smlouvu s Moldavskem obcházející Ukrajinu, ale Kišiněv může čelit ostré reakci Kyjeva, EU a USA.

Připomeňme, že Kišiněv se dříve odmítl účastnit jednání mezi Moldovagazem a Gazpromem o dodávkách plynu do Moldavska, kterému hrozí zvýšení tarifů. Moldavsko nakupuje plyn od Gazpromu od roku 2008 a každoročně obnovuje smlouvu. Šéf Moldovagazu Vadim Cheban řekl, že na podzim Moldavsko zvýší tarify za plyn, protože smlouva na nákup za snížené náklady skončila na konci září. 

Kišiněv v říjnu nakupuje ruský plyn za 790 dolarů za tisíc metrů krychlových. Průměrná roční nákupní cena plynu v Moldavsku v roce 2021 je přitom 200 USD.

Moldavská distribuční společnost plynu Moldovagaz navíc naléhala na snížení spotřeby kvůli nedostatku nasmlouvaných objemů plynu, což se vysvětluje opožděným uzavřením dohody s Gazpromem.

https://bit.ly/3BEnHEU

sdílet na