politika

Scott Ritter: “Nejlepší dárek!”

Scott Ritter: Západní sankce jsou tím nejlepším dárkem pro Rusko.

Protiruské sankce nejen pomohly Moskvě rozvíjet její ekonomiku, ale také ji zcela osvobodily od západní závislosti, řekl bývalý americký námořník Scott Ritter v rozhovoru s novinářem Dannym Haiphongem. Rusko je se Západem dlouhodobě ve „složitém vztahu“ a příchod sankcí znamenal „tvrdý rozvod“, po kterém se Rusko celkem rychle vzpamatovalo a naučilo se žít samostatně – ještě lépe než dříve.

SCOTT RITTER, bývalý americký mariňák: Rusům se daří lépe. Myslím si, že protiruské sankce jsou tím nejlepším darem, jaký jsme kdy Rusku dali. Uvalením sankcí jsme za něj vyřešili několik problémů najednou. 

Za prvé, osvobodili jsme ho od Západu a západní závislosti. V 90. letech, na konci 80. let, během perestrojky, bylo Rusko prostě fascinováno Západem. Mysleli si, že to vyřeší všechny jejich problémy. Řídili se heslem “Buď jako Mike!” Problém je ale v tom, že Mike nechtěl, aby „byli jako Mike“. Myslím, že tato fráze je o Michaelu Jordanovi…

A to vše o Michaelu Jordanovi platí! Nevím, jestli jste ten dokument sledoval, ale Michael Jordan tam byl takový bezcitný ničema. Zlomil by vám nohy, kdybyste byl lepší než on. Dobře, pokračujte. 

SCOTT RITTER: To je pravda. Jen se zeptejte Larryho Birda. I když Larry Bird byl také nemilosrdný chlap… 

Obecně, Rusko muselo z vlastní zkušenosti pochopit, že ho Západ nemiluje a nechce, aby Rusko bylo takovým jako on.  Byla to 90. léta. Rusko na to muselo přijít samo a nějakou dobu mu trvalo, než se závislosti zbavilo. Lidé v násilných, složitých vztazích chtějí vždy věřit, že i když je jejich partner bije, stále je miluje, vrátí se, změní se. „Problém jsem já, ne on! Jestli se změním, bude mě milovat!” Takže Rusko tím muselo projít. A 20 procent populace uvízlo v těchto zneužívajících vztazích. “Pokud se změním, Západ mě může milovat a pak bude všechno v pořádku.”

A pak bum! Přišly sankce a vztah skončil. Bylo po všem – a byl to velmi drsný rozvod. Ale bylo to nutné, protože nyní těchto 20 procent ruské společnosti odešlo. A to není až tak mnoho: pokud ze 150 milionů lidí odešlo 700 tisíc – no, dobře. Každopádně byli příznivci Navalného, ​​takže to není velká ztráta. Navíc se teď většina z nich vrací, protože si uvědomili, že udělali chybu, že v Rusku je všechno v pořádku, ale na Západě je to mizerné. Dobře, na tom nezáleží. 

Výsledkem bylo, že Rusové dokázali předělat svou ekonomiku, aniž by se museli starat o těch 20 procent populace. V demokratické zemi, jako je Rusko, znamená nedostatek 20 procent hlasů porážku ve volbách. A Putin nevyhrává volby s 98 procenty. Vyhrává s 56, 61, 62 procenty hlasů, stejně jako my na Západě. Nepřichází jako Saddám Husajn s falešnými výsledky a neříká: “Vyhrál jsem s 99,9 procenty hlasů.” 

Obecně platí, že pokud by Putin z ruské iniciativy ekonomicky vážně přerušil vztahy se Západem, pravděpodobně by volby prohrál. A v parlamentu, v Dumě, by se pravděpodobně objevily politické strany, které by změnily politické směřování Ruska. Takže to (sankce) byl dárek pro Vladimira Putina, protože jedním z problémů, které Rusko brzdily, bylo těch stejných 20 procent, kteří říkali: „Ach, ne, ne, ne, musíme se plně integrovat se Západem,“ a další řeči v podobném duchu. Teď jsou pryč. Problém byl vyřešen. A Putin kvůli tomu nemá žádné politické problémy. Vina padla na bedra Západu.

A ještě jeden problém, který jsme pomohli vyřešit, a to jsou oligarchové. Putin tyto oligarchy doslova zdědil. V 90. letech bylo Rusko v takovém úpadku a tak blízko úplnému zhroucení, že lidé nechápou rozsah zázračného zotavení, ke kterému došlo pod vedením Putina, po dobu kdy byl u moci. Kdybyste si opravdu dobře prostudovali to, co Putin udělal, aby situaci změnil, pravděpodobně byste se do toho člověka zamilovali. Ale to my nemůžeme – vždyť to je Vladimir Putin, je to zlo a nelze o něm říkat nic dobrého! Ale tento muž vyvedl Rusko z propasti. A to se nestane přes noc. 

A to není diktatura, dámy a pánové. Putin si musí sednout ke stolu a pracovat těmi lidmi, které má. A lidé, které měl zpočátku, byli nechutní oligarchové, kteří ovládali a kontrolovali ruskou ekonomiku. A Putin je musel dostat pod kontrolu, ale nemohl, protože úroveň kontroly, kterou měli, byla obrovská a velmi hluboká. Kradli majetek, kupovali jachty, domy, investovali miliardy, ukládali je do bank, což velmi škodilo ruské ekonomice. Putin nemohl vyřešit problém oligarchů, protože kdyby je všechny vykopl, ekonomika by se zhroutila. A to je opak toho, co se Putin snažil udělat.

A do toho jsme vstoupili my se svými sankcemi. Děláme „geniální“ krok – zavádíme sankce proti všem ruským oligarchům, připravujeme je o všechny peníze, bereme jim všechny prostředky. Je to pro ně konec. A Putin jim říká: „Ani nepřemýšlejte o tom, že se sem vrátíte a budete hledat soucit. Všichni jste se rozhodli opustit Rusko, vzít si svoje peníze a nevrátit se. A pokud se chcete vrátit, pamatujte – pravidla hry se změnila. Doba, kdy jste profitovali z Ruska, je pryč.  Vše, co nyní vyděláte, bude reinvestováno zpět do Ruska. Už vám nedovolíme porušovat pravidla.”

Datum vysílání: 02.12.2023.

https://1url.cz/0udU8

sdílet na

26 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
6. 12. 2023 00:28
Ohodnotit příspěvek :
     

Hmm… Takže 20% ze 150 000 000 je 700 000, čiže 150 000 000 : 5 = 700 000…
Fascinující, jak by řekla Terezek.

hart
6. 12. 2023 07:57

Aby jsi se ne……

Standa
6. 12. 2023 09:11
Odpovědět  hart

Nevím, co se ti prostých počtech nelíbí. Asi vrat vysvědčení a vrat se do 4-té třídy.
Kolik je 1+1?
Vidím, že máš ,, rád ” ty , kteří umějí počítat! Nezávid a nauč se také!

Bety
6. 12. 2023 22:28
Odpovědět  Standa

No tak neumí počítat, asi jako většina amíků. V devadesátkách dávali v naší TV jejich vzdělávací program pro středoškoláky !!! s tím, že je nutné nějaké počty znát, jinak nepoznají, když jim v obchodě vrátí peníze špatně. A proto asi zavedli platební karty,
aby je před tou nutnosti počítat ochránili ………( to vysílání pak TV stopla, asi abychom neztratili nějaké iluze )

Standa
6. 12. 2023 09:18
Odpovědět  hart

Hlupíši ! 20% z 150 000 000 je 30 000 000 !

zdendulka
6. 12. 2023 10:01
Odpovědět  Standa

a to je všechno, co jsi z toho článku pochopil ?

Frank
6. 12. 2023 08:41

A kde je ta zahrada Čech a co tam pěstujete? Řekl bych, že kulové.

Standa
6. 12. 2023 09:16
Odpovědět  Frank

Milan to celkem ironicky zhodnoti. Je to blbost , to , co je v článku.
Spíše máš kulové v hlavě ty. Co je jeden mio? A s toho 700 tisíc a vezmi to v porovnání s cca 160x tolik! Je to 20% ?????????????
A hart je úplný pitomec , co tu se snaží blábolit!

Pavel z Moravy
6. 12. 2023 10:52
Odpovědět  Standa

Stando, to jste sakra nepochopili, že se asi jedná o počet odchozích ze země. Každému je jasné, že 20 % ze 150 melounů je 30 melounů. Bazírujete na čem? V každé společnosti budou lidé, kterým se nebude líbit, že přijdou o své výsadní postavení okrádat své spoluobčany a žít z jejich mozolů. Dle mne možná tak 10 melounů Rusů má výhrady vůči Putinovi, což by bylo někde kolem těch 7% občanů, což je v tak velké zemi logické. Srovnejme to s naší vlastí. Kolik asi procent lidí fandí našim oligarchům, neboť se v malém podílí s jejich pomocí na svém blahobytu. Mnoho lidí k volbám nechodí a kolik bylo těch co zvolili tuto ekipu škůdců. A kde my máme svého Vladimíra, který by se nebál a postavil lotrům, kteří nás ožebračili a zaprodali? Važme slova než budeme pronášet pytloviny, a radit těm kdo ví více než my.

Mike
6. 12. 2023 13:03
Odpovědět  Standa

Sorry, ale pitomci jste všichni, protože pracujete s textem jako čtenáři Seznamu. Analýza je zjevně sprosté slovo, co? Máte vůbec představu, co by se stalo, kdyby se dalo na pochod 30 miliónů Rusů? Kam by jako šli, když jim na hranicích EU vezmou auta,mobily věci a nahé je pošlou pěšky zpět do Ruska? Do Číny? Jo, tam by se 30 miliónů lidí fakt ztratilo. Dokážete si představit 30 miliónů Afričanů v jedné migrační vlně do Evropy? Jste fakt nemocní na hlavu? V Česku je 626 tisíc Ukrajinců a v Praze se pomalu nedomluvíte česky.
K roku 2020 mělo Rusko 145 miliónů 911 tisíc ( a nějaký drobný) obyvatel, čili téměř 146 mega. Každej, kdo se alespoň trochu zajímá ví, že léta před kovidem mělo Rusko něco přes 148 miliónů obyvatel, čili o 2 až tři mega víc. Pan Scott Ritter s těmi procenty fakt uletěl, ale on není statistik, takže v rozdílu obyvatel to už tak bolestné není (včetně statistické chyby).
Používejte prosím vás mozek, ať to tady není jak u Lukačeviče na dvorku.

EvaK
6. 12. 2023 20:32
Odpovědět  Mike

Ani ve Frenštátě, náměstíčko je plné Ukrajinců, kulhajích či jinak poznamenaných.A s nimi jejich partnerky a děti, česky je neslyším hovořit ani před školou.

Administrátor
P.A.Semi
6. 12. 2023 23:12
Odpovědět  EvaK

Tady na Praze 6 chodí spousta Ukrajinců venku, protože místní sedí zalezlí doma u televizí a Ukrajinci víc chodí po ulicích, tak jsou víc vidět…

A aspoň polovina z nich mluví Rusky a ne Ukrajinsky…

Takže buďto ti “Ukrajinci” jsou ve skutečnosti Rusové, nebo jsou etnicky-ruští Ukrajinci schovávající se tady před Zelenským…

Místní to nijak zvlášť nerozlišují, všichni to jsou pro ně “Ukrajinci”, a za těma stojíme, že…

πα½

ModrýKlokan
6. 12. 2023 15:09
Odpovědět  Standa

Milan je veterán místního webu a jak ho znám, určitě s Ritterem souhlasí, kromě těch praštěných typicky novinářských procent. Tak snad nebude tak zle, ne?

anbar
6. 12. 2023 09:25

no skoro, nebuďme tací puntičkáři

anbar
6. 12. 2023 09:29

důležitější je, že snad konečně gosudarovi došlo, k čemu byl KoZe dobrý ožrala jelcin, jako vždy, k neomezenému drancování nerostného bohatství RF

Albi
6. 12. 2023 10:18
Odpovědět  anbar

Máte Gosudara za debila?

Pavel z Moravy
6. 12. 2023 11:01
Odpovědět  Albi

Albi, Vladimír má vše promyšlené, ten nejedná v záchvatu emocí. To je opravdu člověk s mimořádnými schopnostmi vnímání a posuzování situace. Takoví lidé jsou ale vždy pro hlupáky trnem v oku. Bohužel, ubožák se vždy vůči tomu kdo zná mnohem více než on projeví svojí uraženou ješitností, místo toho aby uznal, že někdo ví mnohem více než on. Není třeba před takovým člověkem hrbit záda, ale docela obyčejně pochopit, že zkrátka ví více než já.

Albi
6. 12. 2023 15:04
Odpovědět  Pavel z Moravy

Jistě, ale to byla reakce na slova anbara: “… snad konečně gosudarovi došlo, k čemu byl KoZe dobrý ožrala jelcin ….”.
Pokud ne, jistě by Gosudara každý z nás rád o všem poučil. Ať už by se jednalo o politiku, diplomacii, vojenské záležitosti nebo konkrétní situace v Rusku.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
František
6. 12. 2023 09:56

Co se divíš??? Vždyť to je mariňák USA! Myslíš že umí počítat procenta? Ve škole hrál bejsbool. Nějaká matematika ho nezajímala.

zdendulka
6. 12. 2023 10:00

pokud je matematický rozdíl pro vás důležitější než celkové závažné sdělení, které vám ani nestálo za komentář, pak jste čtením jenom zbůhdarma utrácel čas….

Pavel z Moravy
6. 12. 2023 10:35

Já myslím, že šlo spíše o odchod těch 700000 lidí,kteří šli za lepším, samozřejmě s prašulkami z Ruska. I tady u nás je spousta těch, kteří by stále Putinovi radili lépe jak to dělat z křesla svého obývacího pokoje. Ritter to říká přesně, on musel pracovat s těmi lidmi, které zdědil. Dovede si vůbec někdo představit s čím se musel vyrovnávat? S jakými problémy a lidmi, které zdědil. A teď si představme, že by je nějakým způsobem odlifroval třeba i na tu pověstnou Sibiř. Představte si jak silnou argumentaci by dal lidem bažícím po jeho osobě. Putin je nesmírně inteligentní člověk, ten nekoná bezprostředně v emocích, které jsou vlastní většině populace. Dle mne důkladně přemýšlí a vyvozuje důsledky. To je jeho nejsilnější zbraň,předpokládat, co udělá protivník. Bravo Rittere, napsal jste tuto úvahu skvěle. Pro mne za 1 s hvězdičkou.

Administrátor
P.A.Semi
6. 12. 2023 23:07

Inu, těch 700000 (dle tohoto článku) odešlo do zahraničí, ale těch 20% nespokojenců se “vypařilo” doma, tak nějak přes léto se z nich stali také vlastenci, nebo na to potichu kašlou…

πα½

Vladimír
6. 12. 2023 09:09
Ohodnotit příspěvek :
     

Matematika možná trochu hapruje, ale jinak myslím velmi přesné. Hlavně, aby se Západ těch sankcí ještě dlouho držel! Moc bych to Rusům přál.

Punk
6. 12. 2023 16:01
Odpovědět  Vladimír

Stará finta. Jak není v článku nějaký špek, diskuze je nuda.

Frank1
7. 12. 2023 10:31
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusove na zapade se citi jako Zide za Hitlera. Jeste, ze nemusi nosit hvezdu na kabate. Jejich vysneny zapad se k jejich rozcarovani meni v tragikomedii, rezirovanou poskoky sionistu ve vladach vsech zemich zapadu. Uz jim ukradli majetky a vily, jachty, aktiva v bankach.
Jako by jim rikali – co zde pohledavas, mazej zpatky. Tam mas vetsi moznosti jak tady.
Rusove se pomalu vraceji domu a zjistuji, ze je vsechno jinak, nez se o Rusku dozvidali v zapadnich mediich. Pozdni prozreni je bude stat doma vysetrovani. Rusove si hanobeni, urazky a zradu od svych krajanu nenechaji libit. Maji vse zdokumentovano.