politika

Saut al-Iraq: “Zbývá se jen modlit”

Rusko už porazilo Západ na Ukrajině. Je otázkou času, než se tento scénář zopakuje na Blízkém východě, píše Saut al-Iraq. Podle autora článku se Washington „může jen modlit“, protože Moskva vytvoří nový světový řád, ve kterém přidělí role.

Den za dnem narůstá intenzita napětí a válečných hrozeb ze strany zemí blízkovýchodního regionu. Rakety, které minuly své cíle, provokativní prohlášení z různých zemí a pozemní invaze IDF do pásma Gazy – to je realita, které jsme nyní svědky.

Region je svědkem velkého rozdělení a spojenectví a všichni se připravují a čekají na první jiskru k zahájení velké regionální války, která by se mrknutím oka mohla stát třetí světovou válkou.

Tábor Ameriky a západní aliance vidí, že Izrael je poslední karta, kterou mají v rukávu, a i když je relativní a dočasná, je třeba ji podpořit vším. Veškerou svou sílu vložily do pomoci Tel Avivu, aby neprohrál, jako se to stalo na Ukrajině, a pravděpodobně také chtějí dát arabským zemím lekci.

Spojené státy a jejich spojenci jsou považováni za nejmocnější sílu na světě, ve válce na Ukrajině však všichni viděli něco jiného.

Co se týče druhého tábora, Írán se v regionu cítí svobodný díky polovojenským silám, které jsou mu loajální v Iráku, Libanonu, Sýrii a Jemenu. To z něj dělá silného soupeře Západu.

Se zahájením operace v Izraeli a Gaze se íránští spojenci začali koordinovat, aby zasáhli zájmy prvního tábora v regionu.

Začali koordinovat své akce v Sýrii a Iráku, aby zasáhli Ameriku, zatímco jiní začali být aktivnější v Libanonu a Jemenu, což dále destabilizovalo Blízký východ. 

Írán doufá, že se do konfliktu dostane další regionální mocnost – Egypt. Pokud Egypt oficiálně vstoupí do války v Gaze, poměr sil se změní, tak to vidí Írán ze svého pohledu. 

Pokud Káhira zasáhne do konfliktu mezi Tel Avivem a pásmem Gazy, Teherán a jeho spojenci opustí izraelskou frontu a zaútočí na západoamerickou frontu s využitím proíránských skupin v Iráku, Libanonu a Sýrii. Jemenská fronta se zase vypořádá s Perským zálivem.

A Čína tentokrát může na Blízkém východě sehrát největší roli ve své historii.

Ochrání státy Perského zálivu a zajistí nepřerušené dodávky ropy a plynu. Peking již vyslal několik válečných lodí na Blízký východ, čímž vyslal jasný signál USA a jejich spojencům….jsme tady. Umíme ochránit region…

A to je to, co oslabuje americkou pozici v regionu ještě víc, zatímco válka v pásmu Gazy pokračuje. 

Spojené státy nebudou schopny nic udělat, pokud vypukne rozsáhlý regionální konflikt. 

Protože budou vypadat jako někdo, kdo chtěl ukázat svou moc ovládat, ale ztratil kontrolu nad vším – Ukrajina se stala snadnou kořistí v tlamě ruského medvěda, Tchaj-wan se dostal do sevření čínského draka a Západ se dostal do konfliktu a čelí krizi na Blízkém východě, ve které nemá žádného velblouda, … se kterou neví, co dělat…

Izrael, který má bezpodmínečnou podporu Ameriky, se se ocitl na pokraji vnitřního rozkladu poté, co jeho občané ztratili důvěru ve vojenské a politické vůdce a mezi IDF propukla panika. 

Rusko zůstává největším příjemcem tohoto konfliktu. Amerika přesunula většinu své vojenské síly do oblasti Blízkého východu a Írán zůstává strategickým spojencem ruského medvěda. Spojené státy jsou zaneprázdněny konfliktem na Blízkém východě daleko od Ukrajiny a Tchaj-wanu.

Ale jak se říká, nejsi to ty, kdo loví kořist, ale kořist loví tebe. Amerika se může jen modlit, protože Rusko a Čína plánují nakreslit novou mapu světa, ve kterém rozdělí role mezi hráče na mezinárodní scéně.

Autor: Muhammad Sabre

Pro Pokec24 přeložila Janinna

https://1url.cz/Bu3kq

Původní článek

sdílet na

38 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
Jaris
7. 11. 2023 01:32
Ohodnotit příspěvek :
     

https://pjakin.blogspot.com/2023/11/otazka-odpoved-vv-pjakina-ze-dne.html
novy Pjakin
Velmi zajimave jakym zavaznym problemum od centralni banky a dalsich zradcu Ruska musi Rusko a Putin celit.

skeptik
7. 11. 2023 07:56
Odpovědět  Jaris

To u nás se vlastizrádci dostali do vlády.

All
7. 11. 2023 08:46
Odpovědět  Jaris

V ruských zprávách se podezřele vyskytuje dost info o požárech,nebo o výbuších a následných požárech.

Etoh
7. 11. 2023 09:34
Odpovědět  Jaris

Gosudar obklopen zradci bojuje jako lev.
Nabiullinu i Siluanova ovsem jmenoval do funkci on, v pripade Nabiulliny i pres odpor parlamentu, a to hned dvakrat po sobe (!).
Putin hrdinne celi problemum….ktere si sam vytvoril.
V pripade gosudara bych byl s teorii “hodneho krale a zlych radcu” velmi opatrny.
Gosudaruv boj uz trva skoro ctvrt stoleti a kadrove vysledky jsou mizive, to by snad mohlo jeho priznivcum trochu otevrit oci, ze zde neni neco v poradku.

Rajko
7. 11. 2023 11:32
Odpovědět  Etoh

Kdybyste poslouchal Pjakina déle, slyšel byste, že gosudar nemá možnost kvůli loutkovodočům tyto podpindisy vyměnit. Jinak máte pravdu, když jej poslouchám, tak tam není nikdo jiný než tyhle figury, včetně mluvčího prezidenta Rosiji

Etoh
7. 11. 2023 13:58
Odpovědět  Rajko

Co je to tedy za gosudara, kdyz nemuze ani vymenit sveho mluvciho?!?
Vsimate si absurdnosti te situace, kdy jsou vkladany nadeje do starnouciho 70-ti leteho cloveka, ktery se nejen nedokazal za 25 let sve vlady vyrovnat se stezejnimi kadry, ale skudci se mu dokonce zacinaji vracet z exilu, a to s jeho pozehnanim?
Jen upozornuji, ze se tu nebavim o Putinove prinosu, ale o planych a marnych nadejich, do nej vkladanych.
Pjakina posloucham pravidelne, zde netreba radit.

Markýza
7. 11. 2023 19:51
Odpovědět  Etoh

Plané naděje se nemají vkládat do ničeho a nikoho. Očekávání je matkou zklamání a zklamaní lidi jsou nebezpeční.
Ovšem co se zbytku týče…..to mně tedy řekněte, jak byste vy kočíroval zemi, kde je jedenáct časových pásem a která je v úplném rozvalu.
Já si myslím, že VVP udělal maximum na druhou.
Když někdo začne vykřikovat, že smrt Putinovi, zeptám se ho, jak by se mu líbilo Rusko v chaosu. Nekočírované Rusko, běsnící nějakou občanskou válkou. No a většinou je klid.

ladik
7. 11. 2023 11:58
Odpovědět  Etoh

Dokud bude v Rusku vládnout kapitál, tak to ani jiné nemůže být.

Mike
7. 11. 2023 12:27
Odpovědět  Etoh

Jak jsem někde četl, – smutným faktem je, že v Rusku nevládne V. Putin, ale Ruský židovský kongres, který má ovšem poněkud odlišné zájmy, stejně jako Evropský židovský kongres, no a o tom Americkém se ani bavit nemusíme, protože ten vidíme dnes a denně kolem sebe.
A zase jsme na začátku problému – žid!

Markýza
7. 11. 2023 19:52
Odpovědět  Mike

Taktak. Vyhyne-li každý žid, bude v světě svatý klid. Do náruče padne sobě všechen světa lid.

Jaris
8. 11. 2023 05:17
Odpovědět  Markýza

A vite, Markyzo, ze opakujete slova velkeho Mordechaje Marxe? Te primo rekl, ze bez zidu by na svete bylo lepe.

Markýza
8. 11. 2023 08:02
Odpovědět  Jaris

Žádné “lépe” – všichni by se milovali, po ulicích pusinkovali a věčné písně zpívali……proboha živého, tohle fakt může někdo myslet vážně?? Tak vám lidi řeknu, že vy máte vládu, jakou si zasloužíte – stejně hloupou.
A i kdyby si Marx myslel cokoli, máte za to, že je to pro mě svaté? Že si snad sednu na zadek a řeknu “ó, svatý Kádle, jakou ty jsi měl Pravdu”? To si snad nemůžete myslet ani vy.
Jen tak mimochodem jsou jen dva národy na světě, které samy sebe bičují nesmyslnou sebekritikou, jsou schopny nenávidět vlastní……oba národy jsou mimořádně schopné, chytré a šikovné.
Které to jsou? (Napovím vám – Novozélanďani mezi ně nepatří)

Jaris
8. 11. 2023 09:41
Odpovědět  Markýza

Ja jen, ze to rekl zid o zidech. 🙂

Markýza
8. 11. 2023 14:29
Odpovědět  Jaris

Přesně tak. A totéž říkají i Češi o Češích. Žádné jiné národy nemají podobně pitomé masochistické sklony.

7. 11. 2023 12:56
Odpovědět  Etoh

Asi to není tak easy snadné, jen zavelet a vykopnout ty různé veličiny, jinak by se to všechno položilo natotata.

Etoh
7. 11. 2023 14:10
Odpovědět  primak

To neresime, jiste to neni snadne. Ale mel na to 25 let a dokazal, co dokazal.
Jestli je to malo, anebo hodne, to je na jine tema.
Dle meho je jasne, ze, logicky, Putinovi ubyvaji sily a ocekavat od nej nejake reseni uz nelze.
Kazda dejinna etapa (obvykle reprezentovana jednim clovekem) se vycerpa a v Rusku to neni jinak. Obdobi gosudara Putina skoncilo, od unora 2022 se “putinismus” se pouze preziva, aniz by byl schopen nastolit spolecensky program rozvoje.
Presne to citi samotni Rusove, proc myslite, zev Rostove vitali na Moskvu pochodujici Wagnerovce kvetinami?
Protoze za nimi citili smysl boje, zatimco Putin predklada pouze administrativni pokrok. Putin totiz nikdy nebyl gosudar v tom smyslu, nybrz mimoradne vykonny byrokrat, ovsem bez vize a schopnosti strhnout narod.
A opakuji: nehodnotim Putinuv prinos, nybrz uvazuji nad budoucnosti Ruska.

laskra
7. 11. 2023 18:11
Odpovědět  Etoh

Prigožin se zdál být čerstvý vítr. proto musel být odstaven. Druhým je Surovkin.

Markýza
7. 11. 2023 19:53
Odpovědět  laskra

No, takový solidní hurikán, to je taky čerstvý vítr. 😎

Boomer
7. 11. 2023 20:16
Odpovědět  Markýza

.. no, já setrvale žasnu, kde se v lidech bere ta naivní představa, že tak velký stát je imrvére 26 hodin denně řízen jediným člověkem. Dobrým vůdcem je ten, kdo dokáže vybrat a sestavit špičkový tým, určit a udržet směr a přicházet s inovacemi..
A na rovinu, o systému řízení Ruska víme kulový a Pjakinova schopnost analýzy situace a z ní vycházejících predikcí je zde na pokecu dle mého silně přeceňována… někdy se vyloženě vykecává jak před zrcadlem.

Markýza
7. 11. 2023 20:44
Odpovědět  Boomer

Jestli VVP sestavil – nevím. Asi ano, nakonec, my můžeme posuzovat jen výsledky a ty jsou poměrně ohromující, když uvážíme stav Ruska v devadesátkách. Vlastně i od předloni je to dost přískok vpřed. On takhle nevypadá, ale bude hodně silná osobnost – to zase vyvozuju z respektu, který vzbuzuje všude možně po světě. A jestli je tak silná osobnost, jak si myslím, tak má lidi.
A jinak vskutku víme velké prd…..Pjakin….no, připadá mi to krapítek jako se Svatošem: dlouho dobrý, ale pak začly planout jakési vášně a už to není úplně důvěryhodné.

Standa
7. 11. 2023 20:22
Odpovědět  Etoh

Píšete naprosté nesmysly odtržené od reality!Koukejte se spíše na TV!….1!

Jaris
8. 11. 2023 05:14
Odpovědět  Etoh

Take je mi to divne, ze s Bublinou a Silousem Putin nezatoci. A samozrejme take se Sojgu a Gerasimovem. Ze by se ridil pravidlem ze pritele si mas drzet v blizkosti a nepritele jeste bliz?

katango
8. 11. 2023 10:59
Odpovědět  Jaris

Jo. Hlídat je a čekat, až se odkopou.

Frank1
7. 11. 2023 11:02
Odpovědět  Jaris

Westernizace Ruska v Perestrojce zpusobila, ze v Rusku jsou stale a skoro vsude (i v mediich!) prozapadni smejdi, ktere tam dosadili US rypaci a jejich rusti poradci. Pro kvalifikaci bylo nutne byt prozapadni a nenavidet Rusko. Pro posty umoznujici enormni zbohatnuti vybirali jen Zidy. Ti vetsinou pak vyvezli kapital z Ruska a ziji na zapade, ale podnikaji v Rusku.
To je dnesni problem Ruska, ze vsude jsou prikazy vedeni vselijak sabotovany a skryte pachany skody. Cistky se z nejakeho duvodu jeste nekonaly.
Ty vybuchy v Rusku svedci o diverzi importovanou z Ukrajiny nebo o zradcich Ruska, kteri pracuji v ilegalite a provadeji zaskodnicke akce.

pedro
7. 11. 2023 14:31
Odpovědět  Frank1

Pustte si skvělý ruský seriál “spící agenti”, budete v obraze. Nádhera a je to, jako by člověk viděl dokument.

Naposledy upraveno$ s uživatelem$
All
7. 11. 2023 09:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Jedno je jasné,lidé na celém světě už mají dost okradání,loupení a ničení zavedené USA.Vzniká nový svět. Bude to stát oběti,další lidské životy,ale to největší zlo,satanismus USA a anglosasů zmizne. Sionisté s usa vypustili krakena zkázy a smrti na blízkém východě.Válku vyhlásil Jemen,hizbaláh v Libanonu a další soused izraelců Jordán (jordánské království).Egypt a Irán zatím jen varují, Alžír je připraven taky.Formuje se velká bouřka plná démonů. Tohle je začátek ůplného konce USA,protože co zaseli,to sklidí.

Autor
7. 11. 2023 09:27
Ohodnotit příspěvek :
     

Jen tak pro info:
No ti co chtějí Trumpa …, ale co, uvedu krátké citáty z jednoho článku, vyberte si pak sami:

Američtí evangelisté a funkcionáři Likudu okamžitě zaklepali na dásně a propletli se v poplašném styku. Politici na Capitol Hill hovořili o „posvátném právu židovského národa usadit se kdekoli v Eretz Israel, protože Svatou zemi jim dal sám Pán“. Prezident Carter, zaskočený tak silnou informační kampaní, se v několika rozhovorech pokusil vlnu omezit, dát slovo konzervativním křesťanům a uspořádat pod záštitou OSN normální konferenci o urovnání arabsko-izraelských vztahů… cokoliv.

Situaci se pokusil změnit demokrat Obama, který dal Izraeli všemožně najevo, že nevěří v jeho mystické poslání, stejně jako v exkluzivitu Židů – ale s nástupem Trumpa se vše vrátilo do normálu. Ještě víc – zběsilý Donnie uvízl americkou ambasádu ve východním Jeruzalémě. V Americe si už nikdo nehraje na „židovskou výjimečnost“, dokonce i katolík Biden je nucen připomínat si osud Cartera a kohokoli dalšího, kdo se odváží obvinit jejich „milovanou manželku“ z genocidy nebo válečných zločinů.
(aut.překl.)

https://aftershock.news/?q=node/1308458

Autor
7. 11. 2023 09:32
Odpovědět  Peter 008

Mimochodem, z textu článku vyplývá skutečný důvod, proč byl Carter odvolán ze své funkce. Nebo si snad někdo myslí, že on sám samojediný se snažil nějak získat informace o těch druhých? To by Biuden a spol. museli být mimo hru nejméně desetkrát … A vidíte, udělali z toho dokonce symbol americké “skutečné” “demokracie” …

7. 11. 2023 13:16
Odpovědět  Peter 008

Cartera zaskočil totální neúspěch plánované akce na vysvobození amerických rukojmí v Teheránu. To bylo těsně před presidentskými volbami. A to je v očích Američanů to hlavní, co se jim vtlouká do hlavy, ukázat světu, že pro každého Američana si dojdeme a osvobodíme.

Nedávno se někdo, kdo byl u té akce, proslechl, že ta akce byla záměrně sabotována, právě proto, aby to Cartera odrovnalo a mohl se nasadit Reagan.

7. 11. 2023 13:08
Odpovědět  Peter 008

Jakkoliv má (měl) Trump zdravější postoje ve své zahraniční politice, měl (má) velký problém, který na něj číhá z vlastních řad, že ho chtěli odrovnat. A i nadále chtěj. A proto tedy zřejmě byla jeho snaha a naděje, že v těchto vnitřních problémech mu bude Izrael krýt záda. Tak jako kryje každému, kdo je pro-izraelský. Zřejmě ale to nestačilo, nebo nestačilo úplně, jak je vidět.

Nicméně, současný vývoj Trumpovy popularity jde nahoru – k čemuž mu Bidenova nemohoucnost mohutně nahrává. Pokud Trump se vymotá ze všech těch soudů, co na něj šijou – a stane se prezidentem – je otázka, jestli i nadále bude mít ten očekávaný izraelský back-up.

Pijack
7. 11. 2023 09:36
Ohodnotit příspěvek :
     

Tak Ukrajina už dávno před konfliktem patřila ke světovým lídrům obchodu se zbraněmi – a to jak na legálním trhu, tak zejména na tom černém. Žádné tajemství. A když se objeví v médiích závažná podezření (až nezvratné důkazy) o existenci zbraní v rukou Hamásu, které měly být zcela nepochybně používány Ukrajinskými jednotkami na Ukrajině (bo za tímto účelem byly na krajinu hromadně odesílány) a která se nedají už nijak popřít… tak přijdou Ukáčka s fabulací o tom, že ty zbraně určené pro Ukrajinu dodalo Hamásu Rusko. A liberální demokratický mainstream, přestože to je neskutečně průhledná a dementní výmluva ze strany Ukrajiny (dělající z nás doslova debily), začne tuhle myšlenku ještě rozvíjet do absurdnějších poloh. Rusové prostě chudákům Ukrajincům ty zbraně ukořistili na bojišti a pak je obratem poslali Hamásu, aby znevěrohodnili Ukrajinu a její režim, přestože podle Zelenského Ukrajinci už od podzimu 2022 neustále více méně postupují (v nejhorším případě statečně drží pozice)!! No, zřejmě úspěchy Ukrajinských hrdinů jsou založené na tom, že Rusům při útoku na ruské pozice vždy odevzdají své zbraně a Rusové na oplátku ustoupí o jeden kilometr 🙂

Pijack
7. 11. 2023 09:37
Odpovědět  Pijack

V rukou Hamásu jsou mimo jiné také zbraně, které zanechaly USA při tom neslavném úprku z Afganistánu v roce 2021.

Markýza
7. 11. 2023 19:55
Odpovědět  Pijack

Tuhle na nějakém tom Telegramu nebo kde děkovali veřejně i Ukrajině, za ty báječné zbraně.

Frank1
7. 11. 2023 09:57
Ohodnotit příspěvek :
     

Rusko do porazky KoZa nejvice investovalo na Ukrajine a ztratilo vojaky i zbrane. Proto si muze narokovat i vedouci ulohu v dalsich akcich svych spojencu proti USA a Izraeli. Cinani vyslali jen hrozby a lode do regionu.

Frank
7. 11. 2023 14:18
Ohodnotit příspěvek :
     

Doufám, že se toho dne dožiji, kdy celý prohnilý západ půjde definitivně do kytek.

Pavel z Moravy
7. 11. 2023 17:50
Odpovědět  Frank

Ale my s nimi a bude nás to bolet nejvíce, protože jsme papežtější a zaprodanější než na skutečném západě. Ale to je na jiné povídání.

Slovan
7. 11. 2023 18:31