politika

„Rasismus, imperiální hegemonie a neonacismus“: Ruské ministerstvo zahraničí obviňuje návrh, aby EU neuznávala vakcínu Sputnik V

Autor: Jonny Tickle. Výzvy francouzského ministra k neregistraci ruských a čínských vakcín Covid-19 v EU jsou „nepřijatelné“ a „neonacistické“. Vyplývá to z mluvčí ruského ministerstva zahraničí, která nařkla Paříž za „rasismus“.

Maria Zacharova ve svém telegramu kritizovala francouzského ministra zahraničí Clémenta Beauna, který ve čtvrtek pro TV France 2 uvedl, že ti, kteří byli naočkováni ruskými nebo čínskými vakcínami, by měli být z EU vyloučeni.

“Nepřijatelná prohlášení,” řekla. “Je to hybrid rasismu, imperiální hegemonie a neonacismu: celému lidu jsou upírána stejná práva a příležitosti, což je v rozporu se zákony, etikou a morálkou, což tlačí svět ke konfrontaci v době, kdy je přísně testován pandemií. “

Beaune prosil ostatní evropské země, aby „byly opatrné“ a nepřijímaly popudy z Ruska a Číny.

Vystoupil také místopředseda ruské rady federace Konstantin Kosachev s tím, že takové argumenty jsou v rozporu se zájmy občanů Francie. Vakcíny nemají národní identitu a měly by být dostupné všem, řekl.

Debata přichází v době, kdy bruselský velvyslanec v Rusku Markus Ederer oznámil, že EU pozvala Moskvu na jednání o vzájemném uznávání osvědčení o očkování proti koronaviru. Diplomat uvedl, že obě strany „potřebují najít řešení“, protože současná situace znamenala, že ruské vakcíny nebyly v EU přijímány a Moskva neuznávala západní pokusy.

Tato zpráva přichází den poté, co britský vědecký časopis Nature publikoval článek o tom, že ruská vakcína proti koronavirům Sputnik V byla prokázána jako bezpečná a účinná.

Na začátku března zahájila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) postupný přezkum registrační dokumentace pro Sputnik V. Navzdory řadě společností v EU, které se ucházejí o práva na výrobu injekce, si EMA udělá čas na schválení to. Dva členské státy EU, Maďarsko a Slovensko, již zahrnuly ruskou vakcínu do svých očkovacích programů.

Kromě Sputniku V má Rusko také tři další vakcíny Covid-19: EpiVacCorona, CoviVac a Sputnik Light.
https://bit.ly/2Uz7yj6

sdílet na