politika

Pozastavení práv Ruské federace v Radě Evropy znamená konec této organizace

Výbor ministrů Rady Evropy (RE) oznámil pozastavení práv Ruska v této organizaci. 

Podle oficiální představitelky ruského ministerstva zahraničí Marii Zacharové to znamená konec existence Rady Evropy. 

Večer 25. února poznamenala, že tímto způsobem ztrácí Rada Evropy smysl. 

“To znamená konec existence této organizace, ztrácí smysl,” cituje TASS Zacharovou.

Pokud podle ní bude RE jednat o Rusku bez účasti Ruské federace, pak přijetí dokumentů nebude mít žádný vliv. A bez Ruska nemá Rada Evropy, jak poznamenala zástupkyně ministerstva zahraničí RF, žádnou jinou agendu. 

“Buď o nás budou diskutovat bez nás, ale pak přijetí dokumentů nebude mít žádný účinek a bez nás nemají žádnou jinou agendu. Podívejte se, co celé ty roky dělali, kromě nás a nekonečného agresivního chování směrem k Rusku, tak vytvořili agendu,“ říká Zacharova.

“Další porce pekelných sankcí… Mimochodem, vzpomínám si, že poté, co Ukrajina před pár lety dosáhla „vyhoštění“ ruské delegace z PACE, celé shromáždění běželo a žádalo o návrat Rusů. Protože do rozpočtu této organizace v roce 2019 zaplatili téměř 35 milionů eur. Příspěvek Ukrajiny jsou 3 miliony,“ říká kyjevská novinářka Irina Gavrilova.

Místopředseda Státní dumy Pjotr ​​Tolstoj se domnívá, že dnešním rozhodnutím utrpí samotný Západ, který ztratí platformu pro dialog s Moskvou.

„Ta Ukrajina, se kterou jsou solidární, ta Ukrajina, po které pochodují nacisté a která vyhrožuje světu jadernou bombou, tak ta velmi brzo nebude. Ale Rusko zůstane největší evropskou zemí, bez které prostě žádná Rada Evropy není možná a ani potřebná. Protože v ní nebude pravda,“ komentoval rozhodnutí Tolstoj.

Někteří pozorovatelé už ironizují, že vyloučení Ruska z Rady Evropy by mohlo dát Rusku důvod ke zrušení moratoria na trest smrti, čímž by se válečným zločincům v Kyjevě otevřely nové vyhlídky.

Tak či onak, sankce v žádném případě neovlivní ruské kroky na Ukrajině, řekl Leonid Sluckij, šéf výboru Státní dumy pro záležitosti SNS.

“Toto rozhodnutí však dnes nemůže změnit kurz Ruska. V Parlamentním shromáždění Rady Evropy jsme se po mnoho let prolamovali přes hluchou zeď dvojího metru, snažili se oslovit evropské svědomí ve věcech ochrany lidských práv na jihovýchodě Ukrajiny, dobrat se odsouzení barbarského upalování zaživa lidí v Oděse, nemluvě o faktech porušování práv rusky mluvících občanů v pobaltských zemích.  Co jsme slyšeli v reakci? Nějaké rusofobní výčitky a obvinění z agrese! Situace dosáhla kritického bodu bez zavinění Ruska,“ řekl Sluckij.

A ruský senátor Vladimir Džabarov řekl, že Rada Evropy nyní musí vrátit Rusku poplatek ve výši 32,5 milionu eur, který Rusko zaplatilo na začátku roku.

Již dříve Rada Evropy upřesnila, že přijatá opatření nejsou konečná. Jsou dočasná a předpokládají, že všechny komunikační kanály zůstávají otevřené. Rada Evropy zároveň poznamenala, že toto rozhodnutí souvisí se speciální operací vedenou Ruskou federací.

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil 24. února zahájení speciální operace na Donbasu. Toto opatření podle jeho slov vyvolaly okolnosti, které vyžadují okamžitou reakci.

https://bit.ly/3pjxPOX
https://bit.ly/3pis308

sdílet na

2 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Zpětná vazba
Zobrazit všechny komentáře
krtek
26. 2. 2022 01:10
Ohodnotit příspěvek :
     

Západní zoufalci.

Pavel
26. 2. 2022 10:16
Odpovědět  krtek

Totalitní a diktátorští zoufalci. Doufám, že se jim brzy ta totalitní EU pod záštitou Rotschildů a jiných globálních plutokratů rozsype.